Zaboravite Tradicionalne Metode, Obojite Uskršnja Jaja Sa Sodom Bikarbonom

Izrada uskršnjih jaja više nije ograničena samo na skromne šoljice sa bojom koje poznajemo i dalje volimo. Sada postoji čitava umetnost posvećena ovom zanatu koja se pojavljuje svake godine u proleće. Uskršnja jaja su tkana koristeći niti svile, posuta pirinčem za stvaranje šara, mermerna koristeći lak za nokte, čak su pretvorena u šarene šare po uzoru na kineski porcelan koristeći akvarel boje.

Najnoviji trend bojenja uskršnjih jaja koji smo otkrili su gazirana jaja, poznata i kao jaja od sode bikarbone, a najsimpatičnije poznata kao vulkanska jaja. Nakon što smo isprobali ovu tehniku bojenja, možemo reći da opravdava svoju popularnost, jer predstavlja zabavnu aktivnost koju možete raditi sa decom i rezultuje šarenim uskršnjim jajima kakva nećete videti nigde drugde.

Source: pinterest.com

Evo kako možete kod kuće ofarbati uskršnja jaja koristeći sodu bikarbonu:

Pomešajte sodu bikarbonu, vodu i prehrambene boje u maloj posudi dok ne dobijete pastu ili veoma gustu tečnost.

Testirali smo sa četiri različite boje:

crvenom, plavom, zelenom i žutom.

Source: dreamalittlebigger.com

Za jednu šoljicu koristite:

• oko 1/4 šoljice sode bikarbone,

• 1 1/2 kašike vode

• tri do četiri kapi boje za hranu (dodajte malo više vode ako je smesa previše gusta za mešanje).

Kada su sve vaše smeše spremne, stavite jedno kuvano jaje u malu posudu. Počnite nanositi obojene paste na jaje u malim oblastima. Koristili smo četkice za slikanje, ali možete koristiti i plastični pribor. Nije potrebno obraćati pažnju na to gde nanosite smešu i obično smo samo pokrivali celu belu površinu u razlicitim bojama paste. Ne brinite se o donjem delu jajeta, on neće ostati neobojen. (Sve je deo zabave!)

Kada završite sa nanošenjem obojenih pasti, možete dodati dodatne kapi boje za hranu direktno na jaje, koliko god želite. Tu dolazi do izražaja lično eksperimentisanje. (Jaja sa najviše dodatih kapi hrane boje će biti svetlija, a mi smo na kraju zavoleli mešavinu oba tipa.) Ostavite jaje da stoji 30 sekundi.

Sada za gaziranu fazu! Prelijte kašiku sirćeta preko jajeta i posmatrajte kako penuša. Pazite da se pena ravnomerno rasporedi po celom jajetu, bar nekoliko sekundi. Potopite jaje u čašu vode da biste oprali višak boje i paste od sode bikarbone – i eto ga! Ponovite sa preostalim jajima.

Zavisno od toga kako ste nanosili pastu boja, jaja će izgledati tkanine, ukoso, ili čak mramorno, ali je proces toliko zabavan da nećete biti zabrinuti zbog izgleda. Srećom, ne morate da brinete – ova jaja su privlačna pogledu.

Dodatni korak:

Source: dreamalittlebigger.com

Oko sat vremena pre farbanja jaja, koristite providan lepak za izradu dizajna na oguljenim kuvanim jajima. Na primer, nasumične linije i krivulje. Ostavite da se osuši pre farbanja. Kada kasnije farbate jaja, delovi prekriveni lepkom će uhvatiti boju pastu i kapi za bojenje hrane sjajnije, što stvara još primetniji efekat kasnije.

Dodatni savet:

Umesto da koristite odvojene čaše za različite boje paste i sva jaja, kupili smo jeftinu posudu za mafine koju smo koristili kao improvizovan držač za sve zajedno. Jaja smo postavili horizontalno u posude za mafine, koje su se ispostavile kao savršena dubina za sipanje sirćeta, pod uslovom da ne sipate više od jedne kašike. (Inače će pena preliti!) Takođe smo pomešali sve obojene paste u pojedinačnim posudama za mafine na jednoj strani.

• Kuvana jaja

• Boje za hranu (ne gel)

• Soda bikarbona

• Sirce

• Voda

• Četkice za slikanje (ili plastični pribor)

• Male jednokratne posude (mogu se koristiti i za skladištenje hrane!)

• Muffin tepsija (opciono)

• Prozirni lepak za rukotvorine ili gumeni cement (opciono)

Bojenje uskršnjih jaja, je sve u zabavi, a ovu tehniku sa sodom bikarbonom smatramo najuzbudljivijom tehnikom koju smo do sada probali. Bacite se na fiziku!

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.