Farbanje jaja za Uskrs – metode za najlepša i najšarenija jaja

Farbanje jaja za Uskrs

Kako Uskrs sve više kuca na naša vrata, porodične tradicije poprimaju novi sjaj. Farbanje jaja za Uskrs nije samo običaj, već jezik ljubavi i zajedništva koji prenosimo iz generacije u generaciju.

Opčinjeni mirisom vaskršnjih delicija, okupljeni oko trpeze, sa četkicom ili bojom u ruci, stvaramo mala umetnička dela.

Koje zadovoljstvo može biti veće od stvaranja tradicije koja miriše na prošlost, a treperi u bojama sadašnjeg trenutka? Pažljivo biramo boje i detalje, u želji da farbanje jaja za Uskrs učinimo ne samo radosnim događajem, već i odrazom naših unutrašnjih svetova.

Sa svakim umočenim jajetom, ne samo da bojimo ljusku, već tkamo niti porodične istorije.

Uskršnja jaja

Ključne Pojedinosti

 • Pravilno pripremanje vode za kuvanje jaja sa začinima i sirćetom
 • Metode za ravnomerno farbanje jaja za Uskrs i postizanje željenih nijansi
 • Kreativne ideje za dekoraciju uskršnjih jaja
 • Tehnike šaranja jaja voskom kao način očuvanja tradicije
 • Značaj stvaranja porodičnih uspomena tokom uskršnjih praznika

Popularne metode za farbanje uskršnjih jaja, zajedno s koracima

1. Farbanje jaja voskom (pisanicama)

Farbanje jaja voskom

Koraci:

 1. Zagrejte vosak na laganoj vatri dok ne postane tečan, ali ne previše vreo.
 2. Koristeći vosak ili vosak olovku, nacrtajte željeni dizajn na jajetu.
 3. Potopite jaje u prvu boju za farbanje i ostavite da se osuši.
 4. Prekrijte delove jaja koje želite da ostanu u prvoj boji voskom.
 5. Potopite jaje u drugu boju za farbanje, a zatim osušite. Ponavljajte ovaj postupak za svaku boju koju koristite.
 6. Na kraju, zagrejte jaje blago da biste otopili vosak i otkrili dizajn ispod.

2. Farbanje jaja šarama od biljaka

Farbanje jaja biljkama

Koraci:

 1. Pripremite listove ili cvetove biljaka (npr. peršun, luk, cveće) i pričvrstite ih na jaje čistom mrežicom ili čarapom.
 2. Stavite jaje u vodu s dodatkom sirćeta i kuvajte dok ne postane tvrdo kuvano.
 3. Izvadite jaje, skinite biljke i mrežicu, i osušite ga.

3. Farbanje jaja u lukovini

4. Farbanje jaja u prirodnim bojama

Koraci:

 1. Pripremite različite prirodne boje (npr. cveće, voće, povrće) i skuvajte ih zajedno s jajima u vodi.
 2. Kuvajte jaja dok ne postanu tvrdo kuvana.
 3. Izvadite jaja, ostavite ih da se ohlade, a zatim obrišite suvom krpom.

5. Farbanje jaja u boji za hranu

Koraci:

 1. Pripremite boje za hranu u različitim posudama prema uputstvima na pakovanju.
 2. Potopite jaja u boju i ostavite ih da se osuše.
 3. Po potrebi ponavljajte postupak za jaču boju ili mešanje boja.

šarena jaja za Uskrs

6. Farbanje jaja sa krep papirom

Za ovu metodu farbanja jaja svakako je najbolje da imate bela jaja da bi efekat bio potpun. Naravno da nije lako ni jednostavno nabaviti bela jaja, a ni jeftino, zato je moj savet da jaja izbelite sami. Kada ste to uradili možemo da krenemo sa bojenjem. Sve što vam treba su komadići krep papira u raznim bojama, sirće i prazne plastične flaše. ja koristim balon od 5lit za vodu jer sa ovom tehnikom bojim dosta jaja.

Ako već imate bela jaja njih morate prvo skuvati a ako ste sami izbeljivali jaja ona su već skuvana i nije potrebno opet to raditi. U svakom slučaju, za početak ove metode, jaja moraju biti kuvana.

Pripremite komadiće krep papira i sipajte malo sirćeta u neku posudu. Svaki komadić krep papira umočite u sirće i zatim stavite na jaje. Vi možete uzeti samo jednu boju krep papira ili više komadića različitih boja. Obmotajte jaje sa papirićima i slažite u flašu ili balon kojima ste prethodno odsekli vrhove (da možete da ubacite jaja).

Ja uglavnom redjam pun balon ali vi ako radite ovo prvi put uzmite jaja koliko može da stane u jednu flašu.

Ostavite poređana jaja da odstoje neko vreme. Nakon sat i po vremena možete slobodno da razmotate jedno jaje da vidite intenzitet boja pa ako vam se učini da je boja slaba ostavite jaja još malo.

Na kraju razmotajte sva jaja i kako tradicija nalaže uzmite parče slaninice da namažete svako jaje za savršen sjaj.

jaja ofarbana krep papirom

7. Farbanje jaja toalet papirom

Ovo je takodje jedna od jednostavnijih metoda farbanja jaja. Potrebna su vam bela jaja, boje za jaja, alkoholno sirće i toalet papir ili ubrusi.

Ako ste kupili bela jaja prvo ih skuvajte ako ih belite sami već su kuvana. Boju rastvorite u vodi i dodajte obavezno malo sirćeta. Papir ili ubrus blago nakvasite i obmotajte jaje a zatim štapićem za uši umačite u boju i kapajte na jaja po želji.

Možete šarati jednom bojom ali je uvek lepše da to radite sa kombinacijom više boja.

farbanje jaja toalet papirom

8. Farbanje jaja šlagom

jaja ofarbana šlagom

Još jedan veoma interesantan način kako da dobijete šarena jaja drugačija od ostalih. Ono što vam je potrebno je šlag i boje za kolače. Kada je u pitanju šlag moram vam nešto reći.

Ranije sam koristila šlag iz kesice koji sam umutila sa vodom. Taj potez mi nije bio baš najbolji pa sam od prošle godine krenula da koristim šlag iz boce. Istisnite šlag u jednu plastičnu posudu i pospite sa nekoliko različitih boja za kolače.

šlag i boje za kolače

Izmešajte blago boje sa štapićem. Uvaljajte jaje, obavezno koristite rukavice. Ostavite jaje da se osuši minimum 15 minuta.

farbanje jaja sa šlagom

Kada se boja na jajima osuši isperite višak sa vodom. Pouljite jaja da dobiju sjaj.

Zaključak

Tehnike farbanja jaja za Uskrs

Došli smo do kraja našeg vodiča za farbanje jaja za Uskrs, gde smo podelili dragocene savete i preporuke koje će vam pomoći da ova tradicija živi na najlepši način. Svaki korak koji smo opisali, od pripreme materijala do samog procesa farbanja, doprinosi stvaranju jedinstvenih i prekrasnih ukrasa koji nose duh tradicije.

Nadamo se da smo vam kroz ove strane ponudili inspiraciju i nove ideje koje će obogatiti vašu tradicionalno farbanje jaja.

Usrdno se nadamo da vam je ovaj vodič bio od pomoći i da ćete uživati u kreativnom vremenu sa porodicom, oživljavajući stare i kreirajući nove usmene tradicije. Neka vam farbanje jaja za Uskrs bude prilika ne samo za dekoraciju, već i za jačanje porodičnih veza i čuvanje kulturnog nasleđa.

Ovo je vreme kada svako od nas može istražiti svoju kreativnost i dodati lični pečat svakom jajetu, čineći ga jedinstvenim u okviru ove radosne praznične sezone.

Zapamtite da je svako jaje slika fantazije, ljubavi i ručnog rada koje zaslužuje da zasija u punom sjaju na vašem prazničnom stolu. Neka vam ovaj vodič i naši saveti posluže kao temelj na kojem ćete graditi svoju umetnost i radost tradicionalnog farbanja jaja za Uskrs.

S puno kreativne energije i ljubavi prema tradiciji, stvarajte uspomene koje će trajati generacijama. Srećan Uskrs i neka vaša jaja budu jednako lepa kao što su ispunjena značenjem i tradicijom.

FAQ

Kako začiniti vodu za kuvanje jaja za farbanje?

Da biste začinili vodu za kuvanje jaja, dodajte so i sirće u vodu pre nego što stavite jaja. Šolja vode obično zahteva oko 1-2 kašičice soli i 1-2 kašičice sirćeta. Sirće pomaže da se boja bolje pridrži jaja i sprečava pucanje prilikom kuvanja.

Kako postići ravnomerno bojenje jaja za Uskrs?

Da biste postigli ravnomerno bojenje jaja, preporučuje se rotiranje jaja tokom procesa farbanja. Takođe možete koristiti šarajice ili druge tehnike za postizanje šarenih šara i dezena na jajima kako biste dodali dodatni element vizuelne interesantnosti.

Kakve ideje za dekoraciju jaja za Uskrs mogu da isprobam?

Za dekoraciju jaja za Uskrs možete koristiti razne tehnike kao što su farbanje voskom, krep papirom, toalet papirom. Takođe, možete koristiti prirodne boje kao što su cveće, povrće i začini za stvaranje unikatnih boja na jajima.

Kako farbati jaja voskom?

Farbanje jaja voskom je tradicionalna tehnika koja se koristi za stvaranje šarenih šara na jajima. Možete koristiti vrhove svećica da biste nacrtali šare ili šablon i zatim ih bojili željenom bojom. Nakon farbanja, vosak se uklanja, otkrivajući šare na jajima.

Kako se tradicionalno farbaju uskršnja jaja?

Tradicionalno farbanje uskršnjih jaja uključuje upotrebu prirodnih sastojaka kao što su lukovina, šargarepa i cveće za stvaranje prirodnih boja. Jaja se kuvaju u ovim bojama kako bi se dobile različite nijanse. Nakon farbanja, jaja se mogu dodatno dekorisati i šarati voskom.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.