Uskršnja Trpeza: Tradicija Koju Treba Sačuvati

Uskrs, jedan od najznačajnijih praznika za srpski narod. Pored farbanja jaja, domaćice već razmišljaju o tome šta će se naći na prazničnoj trpezi, kako bi svi bili zadovoljni i siti.

Iako se vremena menjaju, mi se trudimo da zadržimo tradiciju koju smo nasledili od naših predaka. Između ostalog, ta tradicija uključuje i pripremu hrane.

Šta pripremiti za tri dana Uskrsa? Jaja su svakako nezaobilazni deo praznične trpeze, a šta još?

Predlažemo vam ideje za doručak, ručak i večeru

Source: centromanor.ch

Pripremite poklone za decu  na vreme kako bi praznični ugođaj bio potpun. Provedite tri dana sa osobama koje volite, u miru i blagostanju. Praštajte i budite bolji prema sebi i svom okruženju.

Prvi mrsni doručak posle posta je najvažniji

Centralno mesto na trpezi zauzima korpa sa jajima, a takmičenje „tucanju“ jaja može da počne. Ipak, pre toga, ne zaboravite na predjelo!

Različiti suhomesnati proizvodi, kao što su pršuta,slanina, kobasice, uz sir, kačkavalj i čvarke, su odličan izbor. Nikako ne propustite da dodate i rusku salatu i proju. Mozete iskoristiti popucala jaja i napraviti rolat. Takođe, ne zaboravite na salate, jer ih sada ima u izobilju.

Ručak počinje sa domaćom supom

Source: magazin.novosti.rs

Ručak počinje sa domaćom supom ili čorbom. Prema običajima, mesi se Uskršnja pogača. Uskršnja pogača je i simbol zajedništva i jedinstva porodice. Iz istog razloga se priprema i pečena jagnjetina.

Za glavno jelo se često priprema pečena jagnjetina. Ovo jelo predstavlja glavni simbol Uskrsa u Srbiji, jer simbolizuje žrtvu Hrista. Pečena jagnjetina se služi uz krompir i sveže salate.

Pored jagnjetine, na uskršnjoj trpezi se često nalazi i prasetina, iako ona nema mnogo veze sa tradicijom. Ipak, prasetina je ukusna alternativa za one koji ne preferiraju jagnjetinu.

Krompir uz meso u Srbiji  je obavezan. Ovaj krompir se priprema uz dodatak začina i masnoće, što ga čini ukusnim prilogom uz jagnjetinu ili prasetinu.

Slatkiši

Source: stamevski.com

Na kraju, ne smemo zaboraviti ni na slatkiše. Na uskršnjoj trpezi se obično nalaze sitni kolači i torte, sa posebnim dekoracijama i ukrasima. Bez obzira na to koje slatkiše pripremate za ovaj praznik, oni će sigurno biti ukusni i doprineti atmosferi zajedništva i ljubavi.

Ukratko, uskršnji ručak u Srbiji je prilika da se porodica okupi, uživa u ukusima tradicionalne hrane i proslavi praznik u duhu zajedništva i jedinstva. Bez obzira na to koja jela pripremate, najvažnije je da su pripremljena sa ljubavlju i da uživate u njihovom ukusu u krugu svojih najmilijih.

Uskrs je najvažniji hrišćanski praznik jer u svojoj suštini potvrđuje našu veru. Za vernike, patnja i vaskrsenje Isusa Hrista predstavlja duhovno putovanje od Kalvarije do blaženstva, od tuge do sreće i proslave života. U Srbiji se život slavi svakog dana, ali je veoma posebno biti u srpskoj prestonici, posebno za vreme Uskršnjih praznika.

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.