Bore između obrva – prirodne metode za uklanjanje

Bore između obrva i metode za njihovo uklanjanje

Bore između obrva, poznate i kao „bore briga“, će po mnoge biti minus na licu. Za mnoge ljude, pogotovo posle 30-te, ove bore postaju ozbiljan kozmetički problem. One daju izgled stalne brige i mrzovolje, i to čak i kada se vi osećate sasvim okej.

Šta su bore između obrva i kako nastaju?

Bore između obrva su duboke linije na čelu, tačno iznad nosa. Nastaju između obrva. Ove bore se često povezuju s ljutnjom ili mrštenjem. Ali, njihovo formiranje je složen proces uzrokovan mnogim faktorima.

Uzroci bora između obrva

Nekoliko faktora doprinosi stvaranju bora. To uključuje genetiku i spoljne uticaje. Razumevanje ovih uzroka je važno za negu kože.

Genetika i starenje kože

Način na koji staramo, delimično je genetski određen. Proces starenja prirodno smanjuje elastičnost kože. Ovo povećava mogućnost za stvaranje bora.

Spoljni faktori poput sunca i zagađenja

Sunce može negativno uticati na kožu i ubrzati starenje. Takođe, zagađenje vazduha loše deluje na kožu. Ovo može doprineti razvoju bora, uključujući one između obrva.

Bore između obrva i prirodne metode za njihovo uklanjanje

Prirodne metode mogu ukloniti bore između obrva kod kuće. Korišćenje hidratantnih krema i krema sa prirodnim sastojcima pomaže. Ove kreme čine kožu mekšom i mlađom.

Hidratantna sredstva i kreme protiv bora

Hidratantne kreme su ključne za smanjenje bora vlažeći kožu. One regenerišu kožu i čine je zdravom. Krema sa sastojcima kao što su retinol i salicilna kiselina podstiče obnavljanje ćelija.

Upotreba kreme sa biljnim ekstraktima i antioksidansima takođe pomaže. Oni mogu smanjiti bore između obrva.

Vežbe lica za ublažavanje bora

Vežbe lica su još jedna dobra metoda. One mogu ublažiti bore blagim istezanjem mišića. Masažom oko očiju i čela možete smanjiti bore.

Ali, ne preterujte. Previše istezanja može negativno uticati. Može dovesti do novih bora, upozoravaju dermatolozi.

Osobama koje žele da se reše bora preporučuje se zaštita od sunca. Važno je izbegavati stres i pušenje. Ovo pomaže u sprečavanju starenja kože i nastanka bora.

Masaža za bore između obrva

Želite li smanjiti bore između obrva, probajte masažu lica. Ta tehnika je prirodna i jeftina za pomaganje koži.

Tehnika masaže za bore između obrva

Za početak, stavite ulje ili kremu na lice. Treba dobro očistiti lice prije nanošenja. Onda nežno masirajte područje između obrva prstima.

Kružnim pokretima, potičete krvotok i proizvodnju kolagena. Prilagodite način masaže svojim borama – kvrčastima ili vodoravnima.

Prednosti masaže za bore između obrva

Redovna masaža donosi mnogo dobrog za kožu. Koži se unosi više kisika i hranljivih tvari, što je čini mlađom. Ako se masaža radi često, koža postaje čvršća.

Koristite prirodna ulja, kao maslinovo ili kokosovo, za bolje rezultate. Ona hrane i štite vašu kožu od suhoće.

Masaža za bore između obrva

Nastavite s masažom i uočit ćete promjenu. Vaše lice će izgledati svježije i mladalački. Bore između obrva i oko očiju će se smanjiti.

Prirodne maske za bore između obrva

Maske koje smo napravili kod kuće jako dobro pomažu koži. One smanjuju sitne i dublje bore. Sastoje se od bilja i drugih prirodnih stvari koje nježe kožu. Takođe čiste lice i pomažu koži da izgleda mlađe.

Maska od belanceta

Maska od belanceta je poznata po svom efektu. Belance čini kožu čvršćom, a vitamin A pomaže ćelijama da se brže obnove. Limun je dodat jer ima dosta vitamina C. Ova maska čini kožu mladolikom.

Maska od banane

Može se napraviti i maska od banane. Banana obiluje vitaminom E, koji je dobar za obnavljanje kože. Ima i masne kiseline koje pomažu u proizvodnji kolagena. Dodatak bademovog putera ili maslinovog ulja ovu masku čini hidratantnom. Takođe omekšava kožu.

Papaja i med za bore između obrva

Kombinacija papaje i meda je idealna za kožu. Papaja uklanja mrtve ćelije zahvaljujući svojim enzimima. Med je odličan za vlaženje i štiti kožu od starenja. Ova maska je dobra za smanjivanje bora između obrva.

Maslinovo i kokosovo ulje

Maslinovo i kokosovo ulje su sjajni za kožu. Sadrže dobre masnoće i antioksidante. Tako pomažu koži da se obnovi. Masaža lica s njima poboljšava cirkulaciju. Ova dva ulja takođe ublažavaju bore između obrva.

Maska Glavne prednosti Načini primene
Maska od belanceta Obnavlja i učvršćuje kožu Naneti na bore i držati 15-20 minuta
Maska od banane Hidrira i pospešuje kolagen Namazati na bore i držati 20-30 minuta
Papaja i med Uklanja mrtve ćelije, hidrira Naneti i držati 15-20 minuta
Maslinovo i kokosovo ulje Dubinska nega i masaža Namasirati područje bora

Peptidi i krema za bore između obrva

Peptidi su prirodne supstance. Dodaju se u kreme za bore kako bi koža bila zategnutija. Povećavaju proizvodnju kolagena i elastina, čineći kožu elastičnijom. Tako vaša koža lica izgleda bolje, posebno područje između obrva.

Krema sa peptidima za bore između obrva

Peptidi takođe doprinose unutrašnjem popunjavanju bora. Podstiču ćelije da stvaraju više kolagena i elastina. Ovo vraća čvrstinu i elastičnost koži.

Isto tako, hijaluron dubinski hidrira kožu. Prirodna ulja poput maslinovog i kokosovog je čine mekšom i štite od spoljašnjih faktora.

Kada želite kvalitetnu negu kože i borite se protiv bora između obrva, peptidi i hijaluron su esencijalni. Njihova redovna upotreba donosi vidljive promene.

Važno je posebno obratiti pažnju na sadržaj kada kupujete kreme protiv bora. Kreme s peptidima, hijaluronom, neodermylom i biljnim uljem dubinski obnavljaju kožu. Vidno smanjuju bore između obrva.

Sastojak Delovanje
Peptidi Podstiču proizvodnju kolagena i elastina, učvršćuju kožu
Hijaluron Dubinski hidrira kožu, popunjava bore iznutra
Neodermyl Tenzor kože, zateže i učvršćuje
Prirodna ulja Neguju i štite kožu od spoljašnjih štetnih uticaja

Stoga, kreme koje sadrže peptide i hijaluron su sjajan način da se poboljša izgled kože. Tako ćete smanjiti bore na prirodan način.

Kako se bore između obrva razlikuju?

Bore između obrva dolaze u dve glavne vrste: vertikalne i horizontalne. Vertikalne bore su poznate kao „bore ljutnje“. One se stvaraju od stalnog stresa i mrštenja.

Horizontalne bore su drugačije. One se pojavljuju iznad nosa kad se mišići nad čelom pomere. One obično idu zajedno sa vertikalnim borama, stvarajući oblik „bore u obliku brojke 11“.

Vertikalne bore između obrva

Vertikalne bore se zovu „bore ljutnje“. Uzroci tih bora su često mrštenje. Ovaj obrazac stresa ostavlja vidljive tragove na koži između obrva.

Horizontalne bore između obrva

Za razliku od vertikalnih, horizontalne bore nastaju od mišića iznad nosa. One izgledaju kao bore koje čine „broj 11“ iznad čela. Ovaj oblik stresa daje licu drugačiji izgled.

Obje vrste bora utiču na izgled lica. Razlikovanje između njih je važno za pravilno lečenje. Prvi korak je prepoznati vrstu bore kako bi se znalo koji tretman odabrati.

Bore između obrva i metode za njihovo uklanjanje

Postoje različite metode za bora između obrva. Neki ljudi biraju botoks ili hijaluronske filere da ih uklone, neki čak koriste oba.

Botoks za bore između obrva

Botoks pomaže kod dinamičkih bora, koje nastanu zbog mišićnih pokreta. Ubrizgava se u mišiće ispod kože da ih opusti. Tako se bore između obrva mogu uspešno smanjiti ili ukloniti.

Hijaluronski fileri za bore između obrva

Hijaluronski fileri ciljaju statične bore i pomažu koži da izgleda mlađe. Ubrizgavaju se tačno u bore, čime se one privremeno ili trajno popunjavaju.

Kombinacija botoksa i filera je odlična za bore različitog tipa. Ovi tretmani nisu invazivni. Pacijenti vide poboljšanja vrlo brzo.

Tretman Delovanje Primena
Botoks Blokira kontrakciju mišića Za dinamičke bore između obrva
Hijaluronski fileri Popunjavaju i zatežu kožu Za duboke, statične bore između obrva
Kombinacija botoksa i filera Sveobuhvatno delovanje Za različite tipove bora između obrva

Zaključak

Bore između obrva često su estetski problem. Prevencija i uklanjanje bora je moguće uz odgovarajuće tehnike. Važno je štititi kožu od sunca, prestati pušiti, i unositi dovoljno tečnosti za prevenciju bora. Korišćenje prirodnih metoda kao što su maske, masaže i kreme može značajno smanjiti bore.

Za teže i uporne bore, kao što su one između obrva, potrebni su medicinski tretmani. Neki od ovih tretmana uključuju botoks i hijaluronske filere.

Effikasan pristup je koristiti kombinaciju prirodnih i medicinskih metoda za ove bore. Redovna nega je ključna. Prirodne metode očuvavaju kožu elastičnom i hidriranom. S druge strane, medicinski tretmani ciljaju bore i uzroke direktno.

Ovaj spojeni pristup, uz strpljenje, vam omogućava da održavate glatku kožu. Tako ćete izgledati mlađe, a bore će biti manje primetne.

FAQ

Šta su bore između obrva i kako nastaju?

Bore između obrva su linije na koži koje nastaju od čestih mišićnih pokreta na čelu. Na primer, prilikom mrštenja. One govore o starenju kože jer ta koža gubi elastičnost. Ovo starenje je prirodno i dešava se zbog smanjenja kolagena i elastina. Takođe, sunce, pušenje i zagađenje vazduha loše utiču na ove bore.

Koje su prirodne metode za ublažavanje bora između obrva?

Prirodni načini protiv bora uključuju upotrebu krema sa retinolom i kiselinama. Vežbe za lice i masaža lica poboljšavaju stanje kože. Zatim, maske od sastojaka kao što su belance i med hidriraju kožu i podstiču kolagen.

Kako se pravilno izvodi masaža za bore između obrva?

Masaža za bore zahteva nanošenje ulja i lagane pokrete preko kože. Može da se radi vertikalno ili horizontalno. Preporučuje se masiranje svaki dan, koristeći prirodna ulja, za najbolje rezultate.

Šta su peptidi i kako deluju na bore između obrva?

Peptidi su sastojci koji pomažu koži da proizvodi više kolagena. Nalaze se u kremama i zahvaljujući njima, koža postaje elastičnija. Kreme sa peptidima odlične su za bore između obrva jer poboljšavaju strukturu kože.

Kakve vrste bora između obrva postoje?

Bore između obrva mogu biti vertikalne ili horizontalne. Vertikalne su posledica mišićnih napetosti, a horizontalne od pomeranja mišića. Izgledom podsećaju na broj jedanaest.

Koje su medicinske metode za uklanjanje bora između obrva?

Dinamičke bore se mogu tretirati botoksom. Za statične, primenjuju se hijaluronski fileri. Ove metode se često kombinuju za najbolje rezultate.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.