Pouzdani Trikovi Za Efikasno Pakovanje Kofera Svaki Put

saveti-za-pakovanje-odece

Čak i sa najboljim koferom, zašto pakovanje uvek deluje kao više posla nego što treba? Može biti zamoran zadatak sam po sebi, ali mnogi stresovi oko pakovanja verovatno proističu iz anksioznosti da ne znate tačno šta će vam trebati kada stignete na odredište.

Šta ako bude kiša celo vreme? Šta ako vam se izgubi prtljag? Šta ako na kraju ne obavite polovinu stvari koje su bile planirane?

Stavljamo puno pritiska na sebe da nekako čudesno spakujemo samo ono što bi nam moglo trebati – ni više ni manje – i da pritom zadržimo odeću bez nabora. Evo nekih korisnih tehnika pakovanja koje će olakšati proces punjenja vašeg kofera ili putne torbe i očuvati odeću u savršenom stanju tokom putovanja.

Najbolji načini za pakovanje odeće

Trikovi-Za-Efikasno

Sakupite sve komade odeće koje očekujete da ćete nositi, a zatim polovinu od njih vratite nazad. Birajte odeću u istoj bojnoj grupi, tako da ponesete više gornjih delova nego donjih. Za petodnevno putovanje, verovatno će vam biti potrebno pet majica, dva para pantalona ili farmerki, i jedna suknja.

Ako idete u hladnije krajeve, sačuvajte svoje deblje spoljašnje komade odeće, poput jakne sa punjenjem, da biste putovali u njima. Standardna regulacija za ručni prtljag ima prostora za otprilike dva para farmerki, tri džempera, dve haljine i pet majica.

Pakujte tkanine koje se ne gužvaju

Ako je moguće, birajte pletenine, vunu i pamuk jer ove tkanine imaju tendenciju da se manje gužvaju i budu višenamenske (neki komadi odeće mogu imati dvostruku namenu, poput helanki koje mogu poslužiti i kao pidžama).

Rolajte i presavijajte komade odeće

Rolajte i presavijajte komade odeće

Kombinacija obe tehnike pakovanja je najefikasniji način da stvari stavite u kofer. Meke komade odeće rolate, dok čvršće presavijajte. Donji veš, majice, farmerke, pamučne pantalone i pletiva neće se gužvati kada ih čvrsto zavijete. Čvršće tkanine, poput pamučnih košulja sa kragnom, sakoa, elegantnih pantalona i suknji, treba pažljivo presaviti.

Pažljivo organizujte odeću

Prvo stavite mekane, zavijene komade na dno kofera. Zatim dolaze presavijeni komadi: Za srednji sloj, počnite sa najdužim komadima, poput suknji i lepih pantalona. Stavljajte komade odeće jedan na drugi, naizmenično strukove i rubove. Položite ih dužinom kofera, prebacujući preostalu tkaninu preko suprotnog kraja.

Ovo štedi prostor jer se debeli pojasevi neće gomilati jedan na drugom. Zamotajte krajeve gomile prema centru. Zatim položite ovratnike kraćih komada, poput košulja, na šarku sa krajevima preko ručki. Jednom presavijte ovratnike i krajeve, a zatim preklopite rukave. Na kraju, oko ivica torbe provucite kaiševe tako da zauzimaju što manje prostora (i dodaju još jedan sloj čvrstoće oko ova tri sloja).

Prekrijte gomilu plastičnom kesom za hemijsko čišćenje

Zbog klizave površine plastične kese za hemijsko čišćenje, presavijena odeća ne ostaje na mestu dovoljno dugo da se stvore nabori. Jednostavan korak: Stavite kesu između svakog sloja odeće. Da biste lako došli do određenog sloja, jednostavno povucite krajeve kese na obe strane. Stavite odeću koja vam je potrebna prva na vrh. To može biti bilo šta, od haljine do kupaćeg kostima do pidžame, zavisno od mesta na koje idete, vremena dolaska i plana kada stignete tamo.

Kako spakovati obuću

Kako-spakovati-obucu

Pratite pravilo broj tri

Razmislite o jednim opuštenim sandalama ili mokasinama, patikama i večernjoj cipeli kao svetoj trojici. „Zbog njihovog oblika i potpetica, cipele zauzimaju najviše mesta“. Nosite najteži i najglomazniji par cipela, a ostale dve spakujte.

Neka vaše cipele obave neki posao

Zavisno od toga koliko su čiste vaše cipele, napunite ih drugim predmetima poput čarapa, sunčanih naočara i punjača za elektroniku. Ovo će vam uštedeti malo prostora.

Stavite cipele u vrećice sa zip zatvaračem. Zatim ih postavite duž strana torbe. Ovo će sprečiti da se prljavština i bakterije sa cipela prenesu na vašu čistu odeću koju ste spakovali.

Kako spakovati toaletne i kozmetičke proizvode

Kako-spakovati-obucu

Birajte proizvode u putnoj veličini koji imaju više namena

Izaberite toniranu hidratantnu kremu koja može poslužiti kao podloga, sapun i šampon u jednom, kao i maramice koje čiste ruke i lice. (Ako putujete sa ručnim prtljagom, proverite trenutne propise za tečnosti. )

Grupišite slične proizvode u vrećice sa zip zatvaračem

Odredite jednu vrećicu za kozmetiku, jednu za proizvode za kosu i jednu za proizvode za negu kože. Stavite vrećice u bočne uglove kofera ili u spoljni džep sa zip zatvaračem.

Kako spakovati nakit

Skladištite jeftine komade u plastičnoj kutiji sa pregrada za pilule. Ako morate poneti dragoceni nakit, nosite ga tokom putovanja kako biste smanjili rizik od gubitka ili krađe.

Kako spakovati krhke predmete ili lomljive stvari

Koristite odeću kao zaštitu

Uvijte krhke predmete u debelu i čvrstu odeću. Stavite ih u centar torbe okružene zaštitom. Ako nosite boce alkohola, učvrstite ih u donjem centru torbe. Ako imate plažne peškire, ovo bi bio dobar način da ih iskoristite.

Kako spakovati prljavo rublje

Smanjite ga

Slažite odeću u vreće za pakovanje. „Zatvorite ih na rajsferšlus, i one smanjuju zapreminu za 80 procenata.“ Upozorenje: Ovo može dovesti do gužvanja, pa ako odeća još uvek nije prljava, ravno je položite i stavite listove omekšivača između njih. Posmatrajte svoju sveže mirisnu odeću kao dobrodošli poklon kod kuće.

Ukratko

Ovaj vodič za efikasno pakovanje pruža nekoliko korisnih saveta za pakovanje kofera. Od izbora prave garderobe i tkanina koje se manje gužvaju, preko organizacije odeće u koferu, pa sve do pakovanja toaletnih proizvoda, nakita i krhkih predmeta. T

akođe, saveti se odnose na smanjenje prostora za prljavo rublje. Pažljivim planiranjem i korišćenjem ovih trikova, možete efikasno i praktično spakovati svoj kofer svaki put, smanjiti gužvanje odeće i zaštititi vaše dragocenosti. Sada možete spremno krenuti na put sa dobro organizovanim koferom i manje stresa oko pakovanja.

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.