Bezvremenost umeća uklapanja bazičnih komada kao osnova stila  – Put ka uspehu kotorske vile Rade Krivokapić Radonjić

Rada-Krivokapic-Radonjic-modna-kreatorka-i-stilistkinja

Dobrodošli u živahan svet gde se kreativnost susreće sa tkaninom, a inovacija se prepliće sa samom suštinom samoizražavanja – carstvom modnog dizajna. Modni dizajneri su moderni arhitekti odeće, oblikujući tkanine u zadivljujuće priče koje krase ljudsko platno. Oni su alhemičari koji spajaju viziju sa veštinom, stvarajući odeću koja prevazilazi puku korisnost i postaje jezik ličnog identiteta i društvene refleksije.

U svojoj srži, modni dizajn je simfonija umetnosti i funkcionalnosti, gde dizajneri upravljaju delikatnom ravnotežom između forme i funkcije, tradicije i avangarde. Ovi kreativni virtuozi nisu samo šivači tkanine, već alhemičari, koji provlače narative kroz svaku nit i šav. Njihovi dizajni su zamršen ples između kulturnih uticaja, istorijskih odjeka i pogleda usmerenog ka budućnosti koji oblikuje tapiseriju stila koja se stalno razvija.

Stil je, s druge strane, jedinstveni otisak prsta koji svaka osoba ostavlja u svetu mode. To je duboko lični izraz, koji prevazilazi granice vremena i trendova. To je jezik koji se govori bez reči, vizuelni manifest koji komunicira individualnost, ličnost, pa čak i društvenu pripadnost. Stil je mesto gde moda postaje intiman dijalog između odeće i njenog nosioca, razgovor koji prevazilazi godišnja doba i govori mnogo bez izgovaranja reči.

U ovom zadivljujućem univerzumu, modni dizajneri i stil se spajaju kako bi stvorili pejzaž koji se stalno menja koji odražava raznolikost i dinamiku ljudskog iskustva. To je proslava moći odeće da pripoveda priče, izazove norme i redefiniše standarde lepote. Dakle, bilo da je obučeno elegancijom visoke mode ili udobnošću ulične odeće, putovanje kroz svet modnog dizajna i stila je istraživanje sebe, kulture i bezgraničnih mogućnosti koje se otvaraju kada kreativnost zauzme centralno mesto.

cropped-mala-crna-haljina
Source: radaradonjic.wordpress.com

Na našim prostorima, malo je onih koji su uspeli da opstanu u fluidnom svetu mode, gde brza moda i brenovi koji se nalaze po šoping centrima opstaju iznad malih proizvođača i dizajnera koji u svoj rad unose celo svoje biće, a daju jedinstvene komade koji obogaćuju svačiji stil. Jedna od njih je svakako Rada Krivokapić-Radonjić poreklom iz Kotora, modna dizajnerka koja je dobitnica prestižne nagrade “The World’s Best Fashion Designer of the Year” .

Rođena je 8. septembra 1974. godine. Roditelji su joj otac Đuro Krivokapić i majka Vidosava Kaluđerović. Ima i starijeg brata Radoslava Krivokapića. Njen brat je pomorac, majka priznati  zdravstveni radnik u Opštoj bolnici Kotor, a otac radnik u fabrici.

Rada Krivokapić Radonjić je s i stilistkinja i modna dizajnerica iz Crne Gore najpoznatija po kreiranju modnog dodatka Kovilm. Redizajnirana kravata i leptir mašna stekle su međunarodno priznanje, kao i njena narodna nošnja Zentivns, koja je stekla značajnu slavu otkako se bori na modnoj sceni. Njeni diyajnerski komadi su napravljeni korišćenjem ekološki prihvatljivih malerijala i dosledno su najvišeg kvaliteta, sa posebnim naglaskom na eleganciji i klasičnom dizajnu.

Kovilm

Nakon diplomiranja modnog dizajna na “Ecole de la Chambre Syndicale”, u saradnji sa Akademijom lepih umetnosti u Beogradu, modna stručnjakinja je završila stručnu praksu kod Đorđa Armanija. Njen razvojni put nije bio lak, iako je obezbedila prestižno školovanje i “ispekla zanat”, samostalnost nije došla tek tako. Nakon školovanja nastavila da radi na televiziji kao konsultantkinja za stil, odnosno stilista za voditelje., gde je stekla iskustvo u radu sa ljudima, upoznavajući ljudsku građu, preferencije, a istančavajuči čula za stil.

Rada veliča pre svega jednostavne komade, stil koji nema vreme trajanja, malu crnu haljinu, belu kosulju, dobar par pantalona. Vodi se floskulom da je manje više, a da je stil  odlika  karaktera osobe, da pokazuje  njene  jake i slabe strane. Odeća je izraz mentalnog stanja, haos na sebi predstavlja  i haos u glavi.

Za Radu je bitan i jednostavni komad džinsa koji se da uklapati u svečanim jednako kao i u casual varijantama. U Novoj kolekciji dominira klasični kroj, komadi koji ne gube na vrednosti i na svrsi. Rada najavljuje svoj proboj ka svetskoj sceni, u domaćem Kotoru je već ime sa odjekom.

Tokom 2000ih Emitovana je Radina kultna modna emisija “Styling”. Modni studio “Rada” je zajedno sa vlasnicama modne agencije Sonjom Štilet i Emmom Čivović stvorio modele za snimanja mnogobrojnih domaćih filmova, kao i reklama za insostrane televizije i modne revije Rada pod nazivima “Ostvarene riječi” i “Moja Gwiazd”. . .

Rada može da se pohvali i učestvovanjem na muzičkom festivalu u obliku osmišljavanja i oblikovanja stila umjetnika. Napisala je knjigu o modi, stilu, a  ujedno je držala i predavanja o dizajnerskom pozivu. Kreirala  je kolekcije Džinsa za mnoge modne marke. Kreatorka i idejni tvorac  je  jeans marke “Baccara”. Radila je i sa jednim od najpoznatijih crnogorsih  manekena, Filipom Kapisodom, koji je svoju manekensku karijeru završio revijom “Kotor”.

Učestvovanje ne na prvom fashion weeku u Crnoj Gori donelo je slavu i mnoge saradnje..Kasnije je učestvovala na međunarodnim događanjima. Prva prodaja njene odeće održana je u gradu Kotoru, zajedno sa  glavnim gradom Podgoricom. Bila je član Udruženja modnih dizajnera Crne Gore. Radila je na izradi maski za lokalne karnevalske grupe.

Napisala je knjige “Odijevanje” i “Odjeća i šivanje”.

Radila je na stvaranju tehničke infrastrukture i optimizaciji za modele koji nose dizajne popularnih bren

dova. Stvoria je brend Kovilm koji predstavlja evoluciju prethodnika kravate i leptir mašne i čiji je uspeh doveo do dugogodišnje saradnje sa civilizacijom 21. stoleca.

U julu mesecu je proglasena najboljim dizajnerom godine, na takmicenju koje je organizovano u Velikoj Britaniji. Sudije su bile posebno impresionirane Radinim fokusom na basic dizajne koji laskaju njenim klijentima i slave modu i izraz koji ona donosi.

Kao društveno i ekološki svestan dizajner, Rada je na čelu industrije, usvajajući prihvaćene modne procese, a takođe uspostavlja nove kako bi pomogla u utiranju odgovornijeg puta napred. Put kojim je jurila pokazuje stil za pamćenje, kao i vrednovanje zaštite ljudi i planete, Rada je u stanju da sve to uradi, poštujući njenu inherentnu kreativnost i prepoznatljiv izraz koji je deo njenog modnog brenda. Sigurno korača putem, stayom ka vrhu svoje slave.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.