Pranje Perjane Jakne – Saveti Za Pravilno Održavanje Bez Oštećenja

pranje-perjane-jakne

Proleće nam je pred vratima, a proleće je ono doba godine kada žene odluče da srede ‘generalno’ sve, od poda do plafona pa tako i svoju zimsku garderobu. Pre nego odlozite svoju zimsku perjanu jaknu na neko vreme, ne bi bilo loše da je operete i osvežite.

U ovom članku ću vam dati nekoliko saveta o tome kako možete oprati perjane jakne kod kuće, govoreći iz sopstvenog iskustva kao žena koja  je uništila nekoliko jakni, pre nego što je otkrila pravi način.

Bitno je da pratite uptstva kako bi ste bili sigurni da nećete narušiti izgled vaše perjane jakne.

Prvo i najvažnije pravilo kada je u pitanju pranje perjane jakne jeste – pratite uputstva proizvođača! Svaka perjana jakna ima svoju specifičnu strukturu i zahteve za pranje, pa je izuzetno važno da se pridržavate uputstava koja su data uz vašu jaknu. Uputstva proizvođača će vam dati precizne informacije o tome na kojoj temperaturi i na koji način se jakna može prati, kako se može sušiti i tako dalje.

1. Priprema jakne pre pranja

winter-jacket-washing
Source: thespruce.com

Priprema perjane jakne pre pranja je takođe važan korak koji ne biste smeli da preskočite. Prvo, obavezno proverite džepove jakne i izvadite sve stvari koje su ostale unutra, kao što su novčići, papiri ili drugi predmeti. Takođe, zatvorite sve patent zatvarače i učvrstite dugmad kako bi izbegli da se oštete tokom pranja.

Zatim, pažljivo pročitajte uputstva za pranje kako biste bili sigurni da ste odabrali pravi program za vašu jaknu. Preporučuje se da perjane jakne peru u mašini za pranje veša koja ima kapacitet od najmanje 7 kilograma i program za osetljive tkanine.

Deterdzentom za sudove istrljajte fleke ukoliko ih ima. Skinite krzno sa jakne jer se ono ne pere. Njega je dovoljno provetriti i ostaviti na vazduhu nekoliko sati. Okrenite jaknu naopačke stavite je u mašinu za pranje i pripremite se za sledeći korak.

2. Stavljanje u mašinu

stavljanje-u-masinu
Source: youtube.com

Perite samo jednu perjanu jaknu u mašini, jer će joj trebati prostora kada se perje natopi vodom. Tako ćete izbeći grudve od perja u vašoj jakni. Ono što je popularan trik u poslednje vreme, i to lično mogu potvrditi da ‘radi’ je to da ubacite 3 teniske ili silikonse loptite zajedno sa vašom jaknom jer će one sprečiti perje da se slepi i formira grudve.

3. Program

program-za-pranje-perjane-jakne

Kada perete perjanu jaknu, najbolje je koristiti program za osetljive tkanine, kao što je program za ručno pranje ili program za veš koji se pere na nižoj temperaturi. Ovi programi su namenjeni za pranje osetljivih materijala i neće oštetiti perje, ili poseban program dizajniran baš za pranje ovog tipa jakne.

U svakom slučaju, pre upotrebe programa za pranje perjane jakne, pažljivo pročitajte uputstva za pranje koje se nalaze na etiketi vaše jakne. Ukoliko ne postoji poseban program za pranje perjane jakne, odaberite program za osetljive tkanine i obavezno smanjite brzinu centrifuge kako biste izbegli oštećenje perja.

Ukoliko se vaša jakna ne ocedi dovoljno, pre nego sto je stavite na sušenje, ostavite je pola sata na ofingeru iznad kade da iscuri taj višak vode.

4. Deterdzent

Perwoll
Source: henkel.com

Nemojte koristiti standardne invanzivne deterdzente u prahu. Pored toga što vrlo često ostavljaju bele tragove, mogu da ‘nagrizu’ tu vrstu materijala od kog je obično perjana jakna napravljena. Odaberite Perwoll, ili neki drugi tečni deterdzent i nemojte koristiti omekšivač. On može oštetiti perje i smanjiti njegovu sposobnost zadržavanja toplote, a  svakako, tečni deterdzent ima dovoljno jak miris da zameni omekšivač u tom smislu.

5. Sušenje

susenje-jakne
Source: thespruce.com

Perjana jakna se definitivo ne suši u mašini za sušenje, verujte mi na reč. Jednostavno je ostavite na vetru da se prirodno osuši. Ostavite je na sušaču ili ofingeru, protrestie je s vremena na vreme i to je to. Na taj način će jakna zadržati svoj pripodan oblik i biće spremna za sledeću sezonu.

Preporučuje se da jaknu perete tri puta u toku godine, u tome nemojte preterivati, kako bi vas jedna perjana jakna ‘služila’ nekoliko godina.

Često postavljana pitanja

1. Kako da čuvam perjanu jaknu tokom leta?

odlaganje-perjane-jakne
Source: thespruce.com

Preporučuje se da perjana jakna bude očišćena i suva pre nego što se odloži za čuvanje. Prvo i osnovno pravilo je da se perjana jakna ne sme držati u plastičnoj kesi ili vreći tokom leta. Ovo je zato što perjana jakna treba da diše kako bi se sprečila pojava buđi ili neprijatnih mirisa. Umesto toga, jaknu treba čuvati u prostranom ormaru, na dobro provetrenom mestu, daleko od direktnog sunčevog svetla.

2. Da li postoji način da se popravi perjana jakna ako joj se pocepa postava?

Svakako da postoji. Najbolje bi bilo odneti je kod profesionalnog krojača koji će zašiti ili u potpunosti promeniti postavu na vašoj jakni. Ukoliko je neko manje oštećenje u pitanju, možete je i sami zakrpiti. Najvažnije je da se oštećenje postave perjane jakne ne ignoriše, jer ono može dovesti do daljeg cepanja i uništavanja.

3. Kako ukloniti neprijatan miris iz perjane jakne bez pranja?

neprijatan-miris

Da biste uklonili neprijatan miris iz perjane jakne bez pranja, možete je držati na vazduhu nekoliko sati ili koristiti posebne dezodoranse za perjane jakne.

4. Kako prepoznati kvalitetnu perjanu jaknu?

Kvalitetna perjana jakna će biti ispunjena perjem, imati gustu punjenu i izdržljivu spoljnu tkaninu, dobar dizajn i biće funkcionalna. Obratite pažnju na ove karakteristike kada birate svoju perjanu jaknu kako biste bili sigurni da kupujete kvalitetan proizvod koji će trajati dugi niz godina. Sve te informacije pronaći ćete na etiketi, takođe obratite pažnju na kroj, šavove, rajfešluse, dugmiće. Sve to će vam reći da li je pravljena od kvalitetnih materijala i da li će da traje.

5. Koje perje se koristi za punjenje?

Perje koje se koristi za punjenje perjanih jakni uglavnom dolazi od patki i gusaka. To perje ima visoku izolacionu sposobnost, što znači da dobro zadržava toplotu, što čini perjane jakne vrlo toplim i udobnim za nošenje u hladnim uslovima.

6. Šta je alternativa?

Alternativa za perjane jakne mogu biti sintetički materijali poput poliestera, poliamida ili akrila koji su često korišćeni u proizvodnji jakni za hladno vreme. Mogu se koristiti takodje i vuna, kašmir ili pamuk.

7. Koji modeli nikada ne izlaze iz mode?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zorana Jovanovic (@zorannah)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dora Predojevic (@dorica505)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nezira Muhovic (@neziraofficial)

Parka, moj omilljeni model, klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Ova perjana jakna je poznata po svojoj dugoj dužini, kapuljači i velikim džepovima, što je čini praktičnom i funkcionalnom. Puffer jakna je još jedan model koji je popularan već decenijama. Poznate po svom karakterističnom izgledu koji uključuje vidljive šavove koji naglašavaju punjenje perjem. Bomber jakna je klasičan komad koji je postao popularan u poslednjih nekoliko godina. Ova perjana jakna ima kratki kroj, elastične manšete i struk koji je čini modernom i trendi.

8. Kada je pravo vreme za kupovinu?

Jesen i zima su vreme kada perjane jakne postaju vrlo popularne jer su tada potrebne. Stoga, ako želite kupiti perjanu jaknu za sezonu, najbolje je da je kupite krajem leta ili početkom jeseni. Tada su najnoviji modeli obično dostupni i često se nude po povoljnijim cenama. Takoreći, sada možete naći fantastične modele koji će biti u trendu i sledeće sezone za mnogo manje novca.

9. Gde kupiti?

massimo-dutti
Source: massimodutti.com

Perjanu jaknu možete kupiti u svakom bolje opremljenom butiku ili tržnom centru. Naravno, razlika će biti u kvalitetu i ceni. Svakako da nije pravilo da nešto što više košta mora biti kvalitetno ali treba obratiti pažnju na brend. Moje omiljene prodavnice u kojima možete pronaci perjane jakne su Fashion and Friends, koji nude širok asortiman popularnih brendova, kao i  Massimo Dutti, Mona, Zara itd…

10. Koji su svetski modni trendovi kada su u pitanju perjane jakne?

Kada je reč o svetskim modnim trendovima za perjane jakne, postoji mnogo različitih stilova i dizajna koji su popularni u različitim zemljama i kulturama. Jedan od najvećih trendova u poslednjih nekoliko godina su „oversized“ perjane jakne, odnosno veće jakne koje se obično nose kao „layering“ komad preko debljih džempera ili drugih slojeva odeće. Ove jakne su često u neutralnim bojama poput bež, sive ili crne, i daju trendi izgled čak i najjednostavnijoj kombinaciji odeće. Postoji još puno modela koje ću vam u nastavku prikazati slikovito.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.