Saveti Za Letovanje Sa Decom 2024 – Za Odmor Bez Stresa

Letovanje-Sa-Decom

Leto je konačno stiglo, a sa njim dolazi i vreme za porodični odmor na plaži. Kada planirate letovanje sa decom, postoji nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir kako biste osigurali da vaš odmor bude nezaboravan i ugodan za sve članove porodice.

Pored toga što treba da pripremite decu na ono što ih očekuje i kada konačno odaberete neku od idealnih destinacija za odmor sa decom obratite pažnju na još nekoliko stvari kako bi imali savršen odmor za celu porodicu.

U ovom članku ćemo vam pružiti detaljne savete i smernice koje će vam pomoći u planiranju i organizaciji putovanja sa decom.

Destinacija

Destinacija-za-letovanje-sa-decom

Prvi korak ka uspešnom letovanju sa decom je odabir odgovarajuće destinacije. Razmislite o tome šta želite da postignete tokom odmora. Da li želite mirnu plažu, blizinu zabavnih parkova ili mogućnost za istraživanje prirodnih lepota? Obratite pažnju na klimatske uslove i sigurnost destinacije. Takođe, proverite da li postoje sadržaji i aktivnosti prilagođene deci, kao što su dečja igrališta ili organizovani programi.

U našem regionu postoji dosta popularnish letovališta pogodnih za decu. Ukoliko idete sa decom do predškolskog uzrasta savetujem vam da birate manja porodična mesta, gde nije toliko izražen noćni život jer ćete na takvim mestima sresti ljude slične vama koji su došli na more zbog odmora a ne zbog ludog provoda. Takođe, pretražite destinacije koje imaju peščane plaže i gde nisu veliki talasi, kako bi obezbedili opušteniji boravak kako za sebe tako i za decu.

Neke od destinacija koje bih izdvojila za ovakvu vrstu odmora su:

 • Crna Gora:  Petrovac, Rafailovići, Radovići, Meljine, Zelenika Baošići i Hreceg Novi
 • Hrvatska: Klimno, Krk, Stara Baška, Istra
 • Grčka: Halkidili ( Atos, Nikiti, Sarti), Tasos, Krf, LefkadaEvija, Olimpijska regija ( Paralija, Nei Pori, Olimpic Beach)
Po mom mišljenju, Grčka definitivno ima najviše da ponudi što se tiče odmora sa decom i sigurna sam da ćete pronaći savršen odmor za svaki uzrast.

Kada odaberete destinaciju, prelazite na bukiranje smeštaja.

Smeštaj

Smestaj

Što se tiče smeštaja, bilo da idete preko agencije ili u sopstvenom aranžmanu, uvek obratite pažnju na popuste za decu. Vrlo često se dešava da za decu do 2 godine ne plaćate smeštaj a da za decu do 12 godina plaćate pola cene. U svakom slučaju, važno je da je smeštaj čist (to ćete proveriti tako što ćete pročitati recenzije prethodnih gostiju), da je klimatizovan i možda najvažnije da nije daleko od plaže i da je pristupačan.

Pakovanje

Pakovanje

Kada je reč o stvarima koje trebate spakovati za decu potrudite se da to bude pamučna garderoba, koja je jednostavna za oblačenje, nekoliko majica, šorceva ili haljinica i veš. Gumene sandale i papuče, udobne patike. Nemojte preterivati, jer ukoliko ponesete takvu garderobu, uvek možete da je operete na ruke i osušite na suncu. Takođe, nemojte zaboraviti dečiju kozmetiku.

Najvažnije je da budete spremni za plažu jer ćete na njoj da provedete najveći deo odmora. Ponesite kupaći, šeširić, naočare za sunce i oprema poput gume i mišića za plivanje, ukoliko dete ne zna da pliva. Kantice, lopatice i ostale igračke ne morate nositi jer će dete svakako želeti da mu nešto kupite čim prvi put izađete u šetnju a takve stvari su svuda na moru vrlo pristupačne.

Ukoliko imate malo dete, ponesite kišobran-kolica kako bi lakše i brže stizali do plaže i kako bi večernje šetnje bile ugodnije i za vas i za dete.

Putovanje

putovanje

Putovanje autobusom, sa decom, i nije baš najsrećnija opcija, pogotovo ako su deca mlađa. Ono što vam preostaje putovanje avionom ili kolima. Avionom je dosta jednostavnije i put mnogo kraće traje ali je i dosta skuplje. Ako idete kolima, put će trajati duže ali bićete u mogućnosti da pravite pauze kad god želite i imaćete mogućnost da obiđete i neka druga mesta dok ste na moru, što je velika prednost.

U oba slučaja, pripremite se za put, ponesite deci knjige, igračke, telefone i tablete. Pripremite im užinu i ranac sa garderobom u slučaju da im bude potrebno presvlačenje.

Kreme za sunčanje i lekovi

SPF-i-Lekovi

Ono što je neizostavno na putovanju su svakako kreme za sunčanje i lekovi. Za decu obavezno ponesite kremu sa zaštitnim faktorom 50 i dete uvek mažite bar 20 minuta pre nego što izađete na sunce. Od lekova ponesite sirup za skidanje temperature, sirup protiv kašlja, sirup protiv alergije, kapi za nos i prvu pomoć (gaze, flastere, 3% hidrogen).

Kada putujete van zemlje ne zaboravite da uplatite putno zdravstveno osiguranje za celu porodicu, kako bi bili sigurni.

Kako pravilno zaštititi decu od sunca i insekata tokom letovanja?

deca-zastita-od-sunca

Važno je da se deca zaštite od sunca i insekata kako bi se izbegle neprijatnosti poput opekotina od sunca ili ujeda insekata. Primenjujte mere zaštite redovno i pridržavajte se uputstava proizvođača kako biste obezbedili sigurno i udobno letovanje za svoju decu.

Zaštita od sunca

 • Koristite kvalitetan i visokofaktorni losion za sunčanje ili kremu sa zaštitnim faktorom (SPF 30 ili više) specijalno formulisanu za decu. Nanesite je 30 minuta pre izlaganja suncu i redovno je obnavljajte tokom dana.
 • Oblačite decu u odeću koja pokriva veći deo tela, poput laganih dužih rukava i nogavica. Takođe, koristite šešire ili kačkete sa širokim obodom i sunčane naočare sa UV zaštitom.
 • Izbegavajte izlaganje dece direktnom suncu u najtoplijem delu dana, obično između 10 i 16 časova. Potražite hladovinu ili boravite u zatvorenom tokom tih sati.
 • Redovno hidrirajte decu pružajući im dovoljno vode tokom celog dana kako bi sprečili dehidraciju.

Zaštita od insekata

 • Koristite efikasne repelente protiv insekata koji su bezbedni za decu. Proverite sastojke i uputstva za korišćenje pre primene.
 • Nosite odeću svetlih boja jer insekti više privlače tamne boje.
 • Koristite mreže protiv komaraca na krevetima ili kolima za bebe kako biste osigurali da spavaju bez ometanja insekata.
 • Izbegavajte mirise koji privlače insekte, poput jakih parfema ili mirisnih proizvoda za telo.
 • Redovno pregledajte decu na prisustvo ujeda ili uboda insekata. Ako primetite bilo kakve reakcije ili neobične simptome, potražite medicinsku pomoć.

Aktivnosti na letovanju koje će deca da obožavaju

letovanje-sa-decom-aktivnosti

 1. Organizujte „Dan bez plana“: Umesto da svaki trenutak svog letovanja ispunite rasporedom aktivnosti, izdvojite jedan dan za spontanost. Dozvolite deci da vode glavnu reč i odluče kako će taj dan izgledati. Možete se iznenaditi koliko će neplanirane avanture biti zabavne.
 2. Idite na „lov za blagom“ na plaži: Sakrijte nekoliko sitnih predmeta ili školjki po plaži i zatim organizujte lov za blagom sa svojom decom. Može biti uzbudljivo videti koliko su strastveni u potrazi za skrivenim blagom.
 3. Napravite foto safari: Dajte deci jednokratne kamere ili dozvolite da koriste svoje mobilne telefone kako bi zabeležili svoje doživljaje tokom letovanja. Možete se kasnije zajedno okupiti i pregledati njihove slike, što će biti sjajan način da oživite uspomene.
 4. Provedite dan kao istraživači: Pretvorite letovanje u pravu avanturu tako što ćete organizovati „istraživački dan“. Opremite decu mapama, bocom za vodu, kompasom i beležnicom kako bi istraživali okolinu, otkrivali biljke i životinje, ili tragali za skrivenim mestima. To će podstaći njihovu radoznalost i ljubav prema prirodi.
 5. Izazovite decu da nauče nešto novo: Odaberite neku veštinu ili aktivnost koju bi deca želela da nauče tokom letovanja. Može biti plivanje, surfanje, ronjenje, plesanje ili bilo koja druga veština koja ih intrigira. Pronađite lokalne instruktore ili škole koje nude časove i pustite decu da isprobaju nešto novo.
 6. Organizujte takmičenje u pravljenju peščanih dvoraca: Podelite decu u timove i organizujte takmičenje u pravljenju peščanih dvoraca na plaži. Dajte im ograničeno vreme i osnovne alate za oblikovanje peska. Na kraju, ocenite dvorce prema kreativnosti, veličini ili bilo kojem drugom kriterijumu koji odaberete.

letovanje-sa-decom

Zaključak

Budite fleksibilni i spremni da se prilagodite potrebama svoje dece. Uzmite u obzir njihove rasporede spavanja i obroka, ali takođe iskoristite vreme za opuštanje i uživanje u odmoru. Pronađite trenutke za sebe i partnera, dok deca uživaju u igri na plaži ili u dečijem klubu.

Najvažnije je da imate razumevanja za sebe kao roditelje i da ne očekujete savršenstvo. Uživajte u vremenu sa decom, prihvatite izazove koji dolaze i setite se da je letovanje prilika za opuštanje i stvaranje predivnih uspomena.

Na kraju odmora, ne zaboravite da zabeležite dragocene trenutke sa svojom decom. Fotografije, video snimci ili čak dnevnik putovanja mogu vam pomoći da sačuvate uspomene za celu porodicu. Uključite decu u proces dokumentovanja odmora kako bi se osećala posebno i važno.

Letovanje sa decom može biti divno iskustvo koje će vam ostati u sećanju zauvek. Prateći ove savete i smernice, možete organizovati nezaboravan odmor za svoju porodicu. Uživajte u suncu, pesku i morskim avanturama zajedno sa svojim najmilijima i stvorite uspomene koje će trajati čitav život.

Uživajte u vremenu sa porodicom i srećno letovanje!

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.