Bol zbog upale mišića: znak oštećenja

Upala mišića izaziva bol a to je znak da je došlo do njihovog oštećenja

Kada govorim o treningu i fizičkoj aktivnosti, često se susrećem sa pojmom upala mišića. To je nešto što mnogi od nas iskusimo nakon intenzivnog treninga. Nekad se bol javi odmah, dok nekad počne da tinja i jača tek nakon nekoliko sati ili čak dana, to je poznata pojava DOMS – odloženi bol u mišićima. Ali, što je zapravo važno razumeti jeste da bol nije samo neugodan osećaj, već i indikator oštećenja mišića. Razumem značaj prepoznavanja signala koje mi telo šalje, jer upravo to mi pomaže da brinem o svom zdravlju i optimalnim performansama.

Mišićna oštećenja obično nastaju zbog prekomernog opterećenja ili neadekvatnog zagrevanja pre aktivnosti. Kada mišići započnu proces popravljanja, oni se takođe pripremaju da postanu otporniji na budući stres. Iako je ovaj proces prirodan, moj cilj je umanjiti nelagodnost i omogući mišićima da se oporave na najzdraviji mogući način.

Bitni zaključci:

 • Upala mišića je često rezultat naporne fizičke aktivnosti i ne prevenira efikasnost treninga.
 • Bol se može pojaviti između 12 i 48 sati nakon vežbanja, označavajući odloženi početak mišićnog bola (DOMS).
 • Prisustvo boli ukazuje na oštećenje mišićnih vlakana i akumulaciju tečnosti u mišićima.
 • Stručnjaci savetuju da je važno smanjiti mišićna oštećenja i upale kroz adekvatan odmor i postepeno povećanje intenziteta vežbanja.
 • Pametno je slušati svoje telo i razlikovati dobar bol, koji je rezultat dobrog treninga, od onog koji signalizira previše intenzivan pristup.

Šta podrazumeva upala mišića i kako nastaje bol

Upala mišića je česta pojave koja može biti izazov za svakoga od nas. Kada govorimo o simptomima upale mišića, važno je prepoznati da se radi o prirodnoj reakciji tela na prekomerno naprezanje ili povredu. U mom iskustvu, ovi simptomi mogu značajno uticati na svakodnevne aktivnosti, pa čak i odmor. Saznajmo zajedno više o tome kako identifikovati uzroke upale mišića i kako se sa njima nositi.

Definicija upale mišića

Naime, upala mišića jeste odbrambeni mehanizam našeg tela koji se aktivira kada dođe do oštećenja mišićnog tkiva. To se obično dešava nakon vođenja intenzivnih fizičkih aktivnosti koje nisu uobičajene za naše telo ili kada izvodimo pokrete na koje nismo navikli. Proces popravke mikroskopskih oštećenja u mišićnim vlaknima može pokrenuti osećaj zatezanja pa čak i bola. Zato je prepoznavanje i tretman tih simptoma ključan prvi korak ka bržem oporavku.

Nastanak i vrste bolova

Bol koji se javlja usled upale mišića može varirati od blagog neprijatnog osećaja do intenzivnog bolnog iskustva koje ometa svakodnevne aktivnosti. Jedna od glavnih vrsta bolova je zakasneli mišićni bol, poznat kao DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness), koji može nastupiti 24 do 48 sati nakon aktivnosti i traje nekoliko dana. Razumevanje i identifikovanje ove vrste bolova je važno, jer omogućava pravovremenu reakciju i adekvatno ublažavanje tegoba.

Zatim, u tabeli koja sledi, predstavila bih vam ključne razlike između akutne upale mišića, koja se obično javlja odmah nakon povrede ili vežbanja, i odloženog mišićnog bola, koji se pojavljuje naknadno, ali može pružiti osetniji intenzitet bola.

Vrsta Bolova Simptomi Kada se javlja Trajanje
Akutni mišićni bol Oštar bol u mišiću, moguća pojava otoka i crvenila. Odmah nakon povrede ili vežbe. Kratkotrajno, obično nekoliko sati do dan.
Odloženi mišićni bol (DOMS) Bol pri pokretu, zatezanje, umanjen opseg pokreta. 24-48 sati nakon vežbanja. Nekoliko dana, može trajati i do nedelju dana.

Kao što se može videti iz tabele, oba tipa bolova imaju svoje karakteristike koje ih čine prepoznatljivima, što nam omogućava da usmerimo tretman i aktivnosti na način koji će najviše doprineti ublažavanju simptoma upale mišića.

Simptomi koji prate upalu mišića

Početni simptomi upale mišića često prođu nezapaženo ili se pogrešno identifikuju kao prolazni umor ili zategnutost. Razumem koliko je važno prepoznati rane znake kako biste pravovremeno reagovali i olakšali sopstveni oporavak. Obratite pažnju na simptome kao što su blagi bolovi pri kretanju ili osećaj „težine“ u mišićima; ovi simptomi bi mogli biti indikacija da vaše telo prolazi kroz fazu upale.

Prepoznavanje ranih znakova upale

Primetićete nekoliko ključnih simptoma koji ukazuju na mogućnost upale mišića. Neki od njih uključuju ukočenost, blago crvenilo i neugodan osećaj toplote na dodir. Još jedan znak može biti poteškoća pri penjanju stepenicama ili ispravljanju nakon sedenja. Svaki od ovih simptoma treba shvatiti ozbiljno kako bi se sprečilo dalje pogoršanje i podstaklo brže zaceljenje.

Utvrđivanje intenziteta bola i oštećenja

Proceniti nivo bola može biti izazov, ali je ključno za određivanje željenog tretmana za upalu mišića. Vežbe istezanja ili lagano kretanje može pomoći u otkrivanju da li je bol akutan ili hroničan, i kakva bi moguća oštećenja mogla biti u pitanju. Ako je bol dugotrajan ili ometa vaše dnevne aktivnosti, preporučuje se da potražite profesionalni savet kako bi se postavila tačna dijagnoza i izabrao odgovarajući tretman.

U sledećoj tabeli navedeni su simptomi i preporučeni koraci koji vam mogu pomoći u ublažavanju bolova u mišićima dok se ne uputite ka lekaru ili terapeutu:

Simptom Vrsta bola Preporučeni koraci
Ukočenost Blag do umeren Lagano istezanje, kretanje
Otežano kretanje Umeren do jak Lagana šetnja, izbegavanje naglih pokreta
Povišena temperatura mišića Variantan Hlađenje zahvaćenog područja, odmor
Oteklina Jak Konsultacija sa stručnjakom, moguće hlađenje

Dok razmišljate o tretmanu za upalu mišića, važno je zapamtiti da ne postoji univerzalno rešenje. Moj savet je da poslušate svoje telo i na osnovu osluškivanja bola odlučite kako ublažiti bol u mišićima, ne zaboravljajući pritom na važnost preventivnih mera i terapija prilagođenih vašem načinu života.

tretman za upalu mišića

Odloženi bol u mišićima – DOMS

Kao neko ko redovno trenira, dobro sam upoznat sa pojmom DOMS, odnosno odloženim bolom u mišićima koji je čest pratilac intenzivnih treninga. Ovaj fenomen je zapravo prirodan odgovor tela na fizički napor i proces oporavka mišića koji su pretrpeli oštećenja. U svom ličnom iskustvu, primetio sam da se DOMS najčešće javlja u periodu između 48 i 72 sata nakon vežbanja.

Interesantno je da stepen DOMS-a može jako varirati među pojedincima, što ukazuje na to da faktori poput genetike i hidratacije znatno utiču na ovaj proces. Moj pristup prema rehabilitaciji nakon oštećenja mišića i prevenciji upale mišića fokusira se na nekoliko ključnih postupaka, koje praktikujem i preporučujem i drugima.

 1. Hidracija – unos dovoljno tečnosti pre i nakon treninga;
 2. Istezanje – lagane vežbe istezanja pre i nakon vežbanja;
 3. Postepenost – povećavanje intenziteta treninga postepeno;
 4. Pravilna ishrana – uravnotežena dijeta bogata proteinima i mikronutrijentima;
 5. Odmor – adekvatan odmor je neophodan za oporavak mišića;
 6. Alternativne terapije – masaže i blagi oblici fizičke aktivnosti kao suprotstavljanje DOMS.

Ovi postupci nisu samo važni za ublažavanje bolova nakon vežbanja, već i za opšte zdravlje i ispravno funkcionisanje mišića. Kroz kombinovanje ovih metoda, rehabilitacija nakon oštećenja mišića je efikasnija i konsekventno, preventiva upale mišića je uspešnija, čime se smanjuju šanse za povrede i dugotrajne tegobe.

Zašto je hidratacija ključna za prevenciju i smanjenje upale

Kad govorimo o zdravlju mišića, redovno se susrećemo s pitanjem kako ublažiti bol u mišićima nakon treninga. Iz mog iskustva kao ljubitelja fitnesa i ishrane, jedna od ključnih strategija preventiva upale mišića je adekvatna hidratacija.

Značaj hidratacije za oporavak mišićnog tkiva

Voda je izuzetno važna u svim funkcijama našeg organizma, posebno kada se radi o oporavku mišića. Hidratacija ne samo da doprinosi boljoj cirkulaciji i boljem protoku hranljivih materija do mišića, već i smanjuje upalu i bol koji proizilaze iz intenzivnog vežbanja.

kako ublažiti bol u mišićima

Kad smo dobro hidrirani, naše telo efikasnije izbacuje metaboličke otpade, poput laktata, koji mogu doprineti bolu i umoru mišića. Zato je, kao deo preventiva upale mišića, važno imati strategiju hidratacije u svakodnevnom životu.

Pravilno unapređenje hidratacije u svakodnevnom životu

Da bismo održali optimalnu hidrataciju i pomogli sebi kako ublažiti bol u mišićima, neophodno je konzumirati dovoljno tečnosti tokom celog dana, a posebno pre, tokom i nakon fizičkog napora. Evo nekoliko saveta kako da unapredite hidrataciju:

 • Pijte vodu redovno, čak i ako niste žedni.
 • Konzumirajte hranu bogatu vodom, kao što su voće i povrće.
 • Izbegavajte ili ograničite unos kofeina i alkohola koji mogu doprineti dehidrataciji.
 • Nosi flašu vode sa sobom kako biste se podsetili da trebate piti.

Pratite boju vaše urine kako biste ocenili hidrataciju; svetla boja ukazuje na dobru hidrataciju, dok tamnija upozorava na potrebu za većim unosom tečnosti.

Pridržavajući se ovih saveta, možete značajno doprineti vlastitom oporavku mišića i preventiva upale mišića, smanjujući tako intenzitet i učestalost bolova posle vežbanja. Hidratacija je jednostavan, ali moćan alat u očuvanju dobrog zdravlja mišića i celokupnog organizma.

Upala mišića izaziva bol a to je znak da je došlo do njihovog oštećenja

Kada govorimo o fizičkoj aktivnosti, često zaboravimo na važnost brige o mišićima koji su ključan deo našeg tela kada je u pitanju pokretljivost i snaga. Neizbežno je da se, posebno nakon intenzivnih treninga, suočimo sa bolom koji nam ukazuje da je došlo do oštećenja mišića. Upravo je upala mišića koja izaziva bol signal organizma da vodi računa o odmoru i regeneraciji, a taj signal svakako ne bi trebalo ignorisati.

Razumevanje veze između bola i upale ključno je za prevenciju i pravilno lečenje mišićnih povreda. Bol kao simptom upale može pomoći u dijagnostikovanju obima oštećenja i nalaženju najadekvatnijeg tretmana za oporavak.

Oštećenje mišićnih vlakana, koje često prati upala, obično proizilazi iz aktivnosti koje iziskuju maksimalan fizički napor. Ekscentrične vežbe, koje ciljaju određene mišićne skupine s visokim intenzitetom, mogu biti jedan od glavnih krivaca. Zbog toga je ključno primenjivati pravilne tehnike i postepeno povećavati intenzitet vežbi kako bi se smanjila mogućnost za nastanak povreda.

 • Slušanje signala koje telo šalje, poput bola, može spriječiti ozbiljnija oštećenja.
 • Nezanemarivanje upale mišića je važno za brži oporavak i prevenciju dugoročnih problema.
 • Individualni pristup prema kapacitetu i izdržljivosti svakog pojedinca preporučuje se kako bi se postigao optimalan balans između treninga i odmora.

U konačnici, bol je naš saveznik u očuvanju tjelesnog zdravlja jer nam jasno govori kada je vreme da prilagodimo naše aktivnosti i posvetimo pažnju oporavku. Pružanje odgovarajuće nege i pažnje upaljenim mišićima ne samo da ubrzava proces oporavka, već osigurava smanjenje rizika od povrede u budućnosti.

Uloga ishrane u oporavku mišića nakon upale

Pravilna ishrana ima ključnu ulogu u procesu oporavka mišića nakon napornih treninga i upala. Nutrijenti koje unosimo kroz hranu imaju direktan uticaj na brže saniranje mišićnih oštećenja i lakši oporavak mišića. Evo načina na koje proteini i ostali važni nutrijenti doprinose procesu oporavka.

Obroci i nutrijenti važni za sanaciju oštećenja

Kvalitetni obroci obiluju proteinima, vitaminima i mineralima, koji su neophodni za oporavak mišića. Vitamin C i E, omega-3 masne kiseline, kao i cink i magnezijum, su posebno važni zbog svojih antiinflamatornih svojstava koja pomažu kod smanjenja upale i bolova u mišićima.

Kako proteini doprinose brzom oporavku

Proteini su gradivni blokovi naših mišića, i kao takvi, neophodni su za popravku i rast mišićnih vlakana. Posle vežbanja, unutar prvih 30 do 60 minuta, važan je unos proteina kako bi se stimulisao proces oporavka. Aminokiseline koje proteini sadrže služe kao materijal za popravku oštećenja nastalih tokom fizičke aktivnosti.

Sledeći primeri obroka bogatih proteinima pomoći će vam da udovoljite dnevnom unosu ovog važnog nutrijenta:

 • Omlet sa povrćem i posnim sirom
 • Grilovana pileća prsa sa kuvanim quinoom
 • Smuti sa graškovim proteinom i malinama
 • Grčki jogurt sa orašastim plodovima i medom

Uz uravnoteženu ishranu bogatu proteinima, vaš proces oporavka mišića će biti efikasniji, što će vam omogućiti da brže nastavite sa treninzima i postižete bolje rezultate.

Metode i tehnike za ublažavanje bola u mišićima

Kada se suočim sa upalom mišića, prvi korak u tretmanu je pronalaženje efikasnih metoda za umanjenje nelagodnosti. Obuhvatan pristup uključuje kombinaciju fizičkih aktivnosti i komplementarnih terapija koje doprinose redukciji bola i ubrzavaju proces oporavka.

Fizičke aktivnosti koje pomažu u smanjenju bola

Uvek preporučujem lagane fizičke aktivnosti koje neće dodatno opteretiti već osetljiva mišićna tkiva. Šetnja, plivanje ili vožnja bicikla aktivnosti su koje preferiram jer pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi, što je korak ka ublažavanju upale mišića. Ove aktivnosti ne samo da umanjuju bol, već i jačaju mišićno tkivo, što je dugoročno korisno za prevenciju.

Masaža i ostale komplementarne terapije

Masaža je jedna od najčešćih komplementarnih terapija kojoj pribegavam nakon napornih treninga ili kada osjetim prve simptome upale mišića. Terapeutska masaža može značajno umanjiti bol i poboljšati opseg pokreta, a topli oblozi doprinose daljem relaksiranju mišića. Ponekad sam morao koristiti i nesteroidne antiinflamatorne lekove, ali naglašavam da je neophodno biti pažljiv i konsultovati se sa lekarom pre njihove upotrebe.

Preventivne strategije protiv bolnih upala mišića

Kao neko ko redovno vežba, znam koliko je važna prevencija upale mišića. Pravilna priprema tela pre fizičkog napora ne samo da smanjuje rizik od nelagodnosti, već i poboljšava opšte performanse. U ovom odeljku, razmotrićemo metode zagrevanja i druge strategije koje mogu pomoći u smanjenju šanse za bolove i upale mišića.

Značaj dinamičkog zagrevanja i istezanja

Zagrevanje je ključno za dobro funkcionisanje mišića. Dinamičko zagrevanje, koje uključuje pokrete celog tela, povećava temperaturu mišića i uspostavlja bolju cirkulaciju. Ova vrsta zagrevanja doprinosi većoj elastičnosti mišićnog tkiva i sprečava povrede. Istezanje je još jedan važan element za pripremu mišića, omogućavajući veći opseg pokreta i smanjujući upalu posle napornih vežbi. Primenjujem ovaj pristup religiozno i osećam pozitivne efekte tokom i nakon treninga.

Strategije za smanjenje rizika od upale

Prevencija upale mišića nas ne štiti samo od bola, već i od mogućih dugotrajnijih oštećenja mišićnog tkiva. Osim kvalitetnog dinamičkog zagrevanja, tu je i važnost pridržavanja ispravne forme tokom vežbanja, što smanjuje nepotrebno naprezanje. Dodatno, pravilna hidratacija je esencijalna, kao i konzumiranje balansirane ishrane obogaćene hranljivim materijama koje podržavaju mišićno zdravlje.

Drugi aspekt koji sam uočio kao veoma koristan u svojoj rutini preventiva upale mišića jeste pravilna pauza između treninga. Odmor omogućava mišićima da se oporave i obnove, te tako smanjuje rizik od povreda. Sledenje ovih jednostavnih koraka učinilo je moj trening efikasnijim i sigurnijim.

 • Redovno dinamičko zagrevanje
 • Ispravna tehnika istezanja
 • Pridržavanje ispravne forme vežbi
 • Adekvatna hidratacija
 • Balansirana ishrana
 • Planirane pauze za oporavak mišića

Uticaj kvalitetnog sna na oporavak mišića

Kao neko ko redovno trenira, duboko sam svestan važnosti kvalitetnog sna za oporavak mišića. Posle napornih vežbanja, moje telo žudi za fazom dubokog sna kako bi se mišićna vlakna obnovila i pripremila za nove izazove. Zato se trudim da uveče stvorim mirno okruženje koje podstiče opuštanje i brže uspavljivanje.

Postoji direktna poveznica između dobijanja sedam do devet sati sna i efikasnosti oporavka nakon fizičkog napora. Dok spavamo, naše telo ulazi u NREM fazu u kojoj se događa najviše regenerativnih procesa uključujući i sintezu proteina.

 1. Planirajte svoje večernje rutine tako da podstiču miran san.
 2. Izbegavajte ekrane i stimulanse poput kafe nekoliko sati pre spavanja.
 3. Držite sobu za spavanje hladnom, tamnom i tihom.
 4. Investirajte u udoban dušek i jastuke koji podržavaju zdrav položaj tela tokom sna.

Saveti za promovisanje kvalitetnog sna su postali deo mog oporavka nakon treninga, jer znam da ću sutradan biti spremniji za aktivnosti i da će moji mišići efikasnije koristiti period odmora za oporavak. Prema istraživanjima, pravilan odmor umanjuje šansu za povrede i pojačava sportske performanse. Ne zanemarujte san – to je podjednako važno kao ishrana i trening.

Medikamenti i kada ih koristiti: oprez sa analgeticima

Kada se suočimo sa bolom izazvanim upalom mišića, često pomislimo da brz utičaj može biti dovoljan da nam olakša tegobe. Međutim, veoma je važno prepoznati i moment kad je korišćenje lekova protiv bolova neophodno, ali svesni potencijalnih rizika i negativnih efekata na proces oporavka. Razmotrimo pristupe koji nam stoje na raspolaganju:

Alternativni pristupi lečenju upale mišića

Pre nego što posegnemo za analgeticima, možemo isprobati različite alternativne terapije. Masaža može biti veoma efikasna u smanjenju bola i poboljšanju protoka krvi. Akupunktura je još jedna metoda koja stimuliše odgovarajuće tačke na telu i može doneti olakšanje. Takođe, praktikovanje meditacije i dubokog disanja može pomoći u smanjenju percepcije bola.

Utvrđivanje trenutka za upotrebu lekova protiv bolova

Nekada bol postaje previše intenzivan i ometa naše svakodnevne aktivnosti. U takvim situacijama, lekovi protiv bolova mogu biti rešenje koje nam omogućava da nastavimo sa obavezama. Ipak, ključno je koristiti ih samo kada su neophodni i u preporučenim dozama. Važno je pratiti kako naš organizam reaguje na lekove i da li oni pomažu u procesu lečenja upale mišića, a ne samo u uklanjanju simptoma.

Terapija Prednosti Potencijalni rizici
Masaža Stimuliše cirkulaciju, smanjuje napetost Ne preporučuje se kod određenih povreda
Akupunktura Može ublažiti hronični bol, poboljšava energetski protok Nepravilna primena može izazvati komplikacije
Meditacija Povećava svest o trenutnom stanju, smanjuje stres Zahteva praksu i vreme da se učinak oseti
Lekovi protiv bolova Brzo ublažavanje bola Zavisnost, prikrivanje ozbiljnijih stanja, nuspojave

U svakom slučaju, odluka o izboru metode tretmana treba da bude informisana, uravnotežena i prilagođena osobama prema njihovom stanju i potrebama. Ne zaboravimo da je komunikacija sa stručnjacima u oblasti medicine nezaobilazna kada je u pitanju upotreba lekova protiv bolova i lečenje upale mišića.

Zaključak

Kada je u pitanju lečenje upale mišića, neophodno je usvojiti metod koji deluje na više frontova. Nije dovoljno fokusirati se samo na jedan aspekt, poput lekova ili ishrane. Moj oporavak, kao i oporavak svakog ko se suočava sa upalom mišića, zavisi od složene sinergije pravilne ishrane, adekvatnih fizičkih vežbi, neophodnog odmora i kvalitetnog sna, a u nekim slučajevima i umerene upotrebe medikamenata.

Važnost sveobuhvatnog pristupa lečenju upale mišića

Iskustvo pokazuje da je sveobuhvatno lečenje ključ za uspešan oporavak. Hranjenje tela esencijalnim nutrijentima, blagi do umereni fizički podsticaji za poboljšanje cirkulacije i održavanje gipkosti, uz dobro tempiran odmor istinski doprinose regeneraciji mišićnog tkiva. Vaše telo je nezamenjiv alat, te je bitno pažljivo saslušati šta vam govori, kako biste preduzeli najbolje korake u pravcu brzog i efikasnog oporavka.

Putevi ka brzom i efikasnom oporavku

Finalni cilj svakog tretmana upale mišića jeste maksimiziranje efikasnosti oporavka. Održavanjem sveobuhvatnog pristupa i prateći savete stručnjaka, možete se brže vratiti svojim uobičajenim aktivnostima bez bolova. Ne zaboravite, učinkovit oporavak nije trka; to je proces koji zahteva strpljenje i konzistentnost u primeni svih metoda lečenja.

FAQ

Šta podrazumeva upala mišića i kako nastaje bol?

Upala mišića je odgovor organizma na oštećenje mišićnog tkiva koje se obično javlja posle intenzivnog fizičkog napora. Rezultat su mikro-povrede koje vode do bola, zatezanja i ukočenosti.

Koji su simptomi upale mišića?

Simptomi upale mišića uključuju bol, crvenilo, otečenost, ukočenost, povišenu temperaturu mišića i otežano kretanje.

Kako se manifestuje odloženi bol u mišićima – DOMS?

DOMS, ili zakasneli početak bola u mišićima, javlja se 12 do 48 sati nakon vežbanja i može se intenzivirati do 72 sata. To je indikator oštećenja mišića nakon intenzivnih aktivnosti.

Zašto je hidratacija ključna za prevenciju i smanjenje upale?

Hidratacija je važna jer obezbeđuje cirkulaciju koja pomaže u izbacivanju otpadnih materija, doprinosi boljem protoku kiseonika i hranljivih materija do mišića, što smanjuje bol i ubrzava oporavak.

Kako ishrana utiče na oporavak mišića nakon upale?

Balansirana ishrana bogata proteinima i vitaminima je ključna jer protein doprinosi obnovi i rastu mišića, dok vitamini i minerali pomažu u regeneraciji mišićnog tkiva.

Koje metode i tehnike mogu ublažiti bol u mišićima?

Praktikovanje laganih fizičkih aktivnosti, masaža, korišćenje toplih obloga, određene komplementarne terapije, kao što su akupunktura ili meditacija, te upotreba određenih lekova mogu pomoći u ublažavanju bola.

Koji su preventivni koraci protiv bolnih upala mišića?

Dinamičko zagrevanje, adekvatno istezanje, održavanje hidratacije tela, kao i balansirana ishrana su ključni u prevenciji upale mišića.

Kakav je uticaj kvalitetnog sna na oporavak mišića?

Kvalitetan san je važan jer tokom NREM faze sna dolazi do povećane sinteze proteina, što je ključno za obnovu i oporavak mišićnih vlakana.

Kada je preporučljivo koristiti lekove protiv bolova?

Lekove protiv bolova treba koristiti obazrivo i samo kada je bol toliko izražen da značajno utiče na kvalitet života, ali uvek treba imati na umu da mogu prikriti simptome i usporiti oporavak.

Kako se leči upala mišića?

Lečenje zahteva višedimenzionalan pristup uključujući odmor, umirene fizičke aktivnosti, pravilnu ishranu, adekvatnu hidrataciju, korišćenje lekova po potrebi, i dovoljno sna.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.