Najbolja Večernja Rutina za Negu Vaše Kože – Vodič za Održavanje Lepote

Najbolja Večernja Rutina za Negu Vaše Kože

Ako želite da vaša koža izgleda zdravo i besprekorno, važno je brinuti se o njoj tokom dana i noći, pre nego što odete na spavanje. Proizvodi u vašoj dnevnoj rutini za negu kože su formulirani da hidriraju i zaštite vašu kožu od UV zraka i drugih spoljašnjih štetnih faktora, dok oni u noćnoj rutini pomažu u popravljanju ćelija kože kako bi se osiguralo brže zaceljivanje.

Proizvodi protiv starenja posebno deluju najbolje noću, kada je vaše telo u stanju odmora. To je jedan od razloga zašto je termin „beauty sleep“ postao tako popularan. Pratiti rutinu nege kože noću može imati mnoge prednosti, a jedna od najvažnijih je ubrzavanje regeneracije ćelija kože. Ali to nije jedini razlog zašto biste trebali započeti noćnu rutinu nege kože, evo još nekoliko.

Dok spavate, svaki deo vašeg tela veoma je aktivan u obavljanju svojih funkcija. Većina procesa regeneracije i obnove događa se noću, stoga biste trebali iskoristiti ovu priliku da postignete najbolje rezultate prateći dobru noćnu rutinu nege kože. Sastojci u vašim proizvodima ubrzaće proces obnove i zaceljivanja, pružajući vam zdravu i besprekornu kožu u vrlo kratkom vremenskom periodu.

nocna-nega

Jednostavna, ali efikasna noćna rutina nege kože sastoji se od šest jednostavnih koraka, i kada jednom počnete da je pratite i primetite rezultate, neće vam delovati kao dodatni zadatak tokom dana!

Koraci noćne rutine nege kože:

Korak 1: Uklonite šminku
Korak 2: Očistite kožu
Korak 3: Koristite tonik
Korak 4: Nanesite serum ili tretman za problematična područja
Korak 5: Krema za oči
Korak 6: Hidrirajte kožu

1. Skidanje Šminke

Skidanje-Sminke

Odlazak na spavanje sa šminkom je jedan od najvećih grehova u nezi kože. Jednostavno pranje lica sa sapunom i vodom nije dovoljno. Većina naših proizvoda za šminkanje je dizajnirana da duže traje i vodootporna je, zbog čega se većina formula ne skida lako. Dvostruko čišćenje se smatra jednim od najefikasnijih načina da se oslobodite šminke i prljavštine koja se nakupila na licu.

Da biste uklonili upornu šminku, masirajte lice sa devičanskim kokosovim uljem ili maslinovim uljem, a zatim koristite blazinicu od pamuka da uklonite taj proizvod. Takođe možete koristiti micelarnu vodu koja lako razlaže čestice šminke, tako da ih možete lako ukloniti. Početak noćne rutine nege kože ovim korakom je od suštinske važnosti.

Savet: Koristite tehniku čišćenja uljem ako imate suvu kožu, a micelarnu vodu ako vam je koža masna ili osetljiva.

2. Čišćenje

Ciscenje-lica

Sledeći korak u vašoj noćnoj rutini nege kože je čišćenje. Odaberite cleanser koji odgovara vašem tipu kože. Nakon uklanjanja šminke, neophodno je ukloniti svu prljavštinu, višak ulja i ostatke šminke koji se zadržavaju na vašoj koži pomoću cleansera i malo vode. Na tržištu postoji mnogo proizvoda za različite tipove kože i probleme. Izaberite onaj koji efikasno rešava vaš problem. Jednostavno uzmite malu količinu na dlan i masirajte lice, koncentrišući se na T-zonu. Isperite mlakom vodom.

Savet: Izbegavajte ekstremne temperature vode za pranje lica, jer to može isušiti vašu kožu i učiniti je beživotnom i bez sjaja.

3. Koristite Toner

Koristite Toner

Oni koji koriste toner zaklinju u ovaj proizvod, dok oni koji ga nisu koristili smatraju da je to gubljenje vremena i novca. Istina je da je toniranje važan korak kako u dnevnoj, tako i u noćnoj rutini nege kože. Osim što ponovo hidrira vašu kožu nakon što su sva ulja uklonjena tokom čišćenja, toner takođe sužava pore i uklanja svaku prljavštinu. Tonici su laki za korišćenje, a oni koji ne sadrže alkohol odgovaraju svim tipovima kože. Stavite malo tonika na pamučni jastučić i blago nanesite po celom licu i vratu za svež i sjajan izgled kože.

Savet: Dopustite koži da upije tonik pre nego što pređete na sledeći korak u vašoj rutini nege kože.

4. Nanesite Serum

Serum-za-lice

Serumi i tretmani za specifične probleme su koncentrovane formule dizajnirane da reše određeni problem kao što su akne ili bore. Pošto ciljaju na određeni problem i lako se upijaju, dobra ideja je naneti ih odmah nakon toniranja. U zavisnosti od potreba vaše kože, možete odabrati hidrirajuće, posvetljujuće ili druge vrste seruma.

Ako pratite rutinu nege kože preporučenu od strane dermatologa, koristite propisani serum ili tretman u ovom koraku. Obavezno sačekajte bar minut ili dva pre nego što pređete na sledeći korak u vašoj noćnoj rutini nege kože.

Savet: Najbolji način nanošenja seruma na lice je nežnim tapkanjem, jer tako osiguravate bolju apsorpciju.

5. Nanesite Kremu oko Očiju

krema-oko-ociju

Svaka noćna rutina nege kože je nepotpuna bez dobre kreme za područije oko očiju. Ovo područje je veoma osetljivo i jedno od prvih mesta na kojima se pojavljuju znakovi starenja. Razlozi za to su mnogobrojni – ne hidriramo dobro to područje, preskačemo nanošenje zaštite od sunca na tom delu lica i dugo gledamo u ekrane. Sve to rezultira tamnim krugovima, nadutim i umornim očima. Dodavanje dobre kreme za oči u vašu rutinu će opustiti i hidrirati područje oko očiju, sprečiti nadutost i ostaviti ovaj deo kože glatkim.

Savet: Potražite kremu za oči koja sadrži peptide, jer pruža dodatnu hidrataciju i izravnava fine linije i bore.

6. Hidriranje

hidratacija lica

Poslednje, ali ne i manje važno, hidratantna krema je važna u svakoj rutini nege kože, bez obzira na tip kože. Hidratantne kreme ili noćne kreme trebaju biti poslednji korak u vašoj noćnoj rutini nege kože ako želite da se svakog jutra probudite sa zdravom i elastičnom kožom. Zavisno o tipu vaše kože, odaberite proizvod koji vam najbolje odgovara. Na primer, ako imate masnu kožu, izbegavajte formule koje bi mogle začepiti pore i teške kreme, umesto toga odaberite gelastu hidratantnu kremu.

Savet: Dok nanosite hidratantnu kremu na lice, ne zanemarite područje vrata, smatrajte ga delom svog lica!

Česta Pitanja

Šta treba da uključim u svoju noćnu rutinu nege kože?

Osim redovnog čišćenja, toniranja i hidratacije, uključite i serume, kreme za oči i sredstva za uklanjanje šminke kako biste postigli najbolje rezultate.

Da li dodatni san čini da izgledate mlađe?

San opušta vaše telo, a kada je vaše telo u stanju odmora, aktivira se proces popravljanja tkiva i ćelija. Takođe, kolagen se proizvodi dok spavate, pa dovoljno sna može biti ključ za mlađi izgled kože.

Koliko sati se smatra „Beauty Sleep-om“?

San je jedan od najboljih načina da održite svoje telo, um i kožu zdravim. Beauty sleep, kako se popularno naziva ovih dana, trebalo bi da traje najmanje 7-8 sati.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.