Ako traşite jednostavan i zdrav recept za pohovane tikvice, onda je ovo pravi izbor za Vas! Umesto prşenja u ulju, ove tikvice se peku u rerni i dobijaju se savršeno hrskave i ukusne. A najbolje od svega, priprema se brzo i lako i gotove su za samo 20 minuta!
Sastojci:
- 2 srednje velike tikvice
- 1/2 šolje brašna
- 1/2 Å¡olje prezli
- 1 kašika sušenog bosiljka
- 1 kašika sušenog origana
- 1 kašika belog luka u prahu
- 1/2 kaÅ¡iÄice soli
- 1/4 kaÅ¡iÄice bibera
- 2 jaja
Priprema:
- Zagrejte rernu na 220 stepeni.
- Isecite tikvice na tanke kolutove.
- U jednoj posudi pomešajte brašno, prezle, bosiljak, origano, beli luk u prahu, so i biber.
- U drugoj posudi umutite jaja.
- Uzmite kolutove tikvica, umoÄite ih u jaja i uvaljajte u smesu od braÅ¡na i prezli.
- Stavite pohovane tikvice na papir za peÄenje i pecite u rerni oko 10 minuta.
- Zatim okrenite tikvice i pecite još 10 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne.
Ovaj recept je za 2-3 osobe, u zavisnosti od toga koliko ÅŸelite da posluÅŸite. MoÅŸete poveÄati koliÄinu sastojaka ako ÅŸelite da napravite veÄu koliÄinu. UÅŸivajte u jelu! PosluÅŸite uz omiljeni umak i uÅŸivajte u zdravoj i ukusnoj grickalici!
Tikvica ima mnoge nutritivne vrednosti i prednosti za naÅ¡e zdravlje. Evo nekoliko vaÅŸnih Äinjenica o nutritivnoj vrednosti tikvica i njenim benefitima.
Nutritivne vrednosti (za 100g sirove tikvice):
Kalorije: 16
Ugljeni hidrati: 3,1g
Proteini: 1,2g
Masti: 0,2g
Vlakna: 1g
Vitamin C: 17% preporuÄene dnevne doze
Vitamin B6: 10% preporuÄene dnevne doze
Vitamin K: 8% preporuÄene dnevne doze
Magnezijum: 8% preporuÄene dnevne doze
Kalijum: 7% preporuÄene dnevne doze
Benefiti:
Tikvica je niskokaloriÄna hrana i bogata vlaknima, Å¡to je Äini idealnom namirnicom za mrÅ¡avljenje i odrÅŸavanje zdrave telesne teÅŸine. SadrÅŸi antioksidante koji mogu pomoÄi u zaÅ¡titi Äelija od oÅ¡teÄenja slobodnih radikala. Tikvica moÅŸe pomoÄi u odrÅŸavanju zdravog krvnog pritiska, jer sadrÅŸi kalijum koji pomaÅŸe u regulaciji krvnog pritiska.
Bogata je vitaminom C, koji moÅŸe pomoÄi u jaÄanju imunog sistema i smanjenju rizika od infekcija i bolesti. SadrÅŸi vitamin B6, koji pomaÅŸe u odrÅŸavanju zdravog nervnog sistema i ravnoteÅŸe hormona. Tikvica sadrÅŸi magnezijum, koji je vaÅŸan za zdravlje kostiju i srca. Bogata je vlaknima, koja pomaÅŸu u regulaciji probave i odrÅŸavanju zdravog digestivnog sistema. Uz to, tikvica je pristupaÄna, ukusna i moÅŸe se koristiti u razliÄitim jelima, kao Å¡to su pohovane tikvice, Äorbe, salate, roÅ¡tilj i joÅ¡ mnogo toga. Stoga, dodavanje tikvica u VaÅ¡u ishranu moÅŸe biti korisno za VaÅ¡e zdravlje.
Uticaj tikvica na kilaÅŸu
Ukoliko ÅŸeliÅ¡ da skines kilograme, onda su tikvice namirnica koju slobodno moÅŸeÅ¡ da jedeÅ¡. Tikvice su bogate vodom i sadrÅŸe vlakna, a upravo su to odlike koje traÅŸiÅ¡ od namirnica kada si na dijeti, jer iste podstiÄu oseÄaj sitosti.
Å taviÅ¡e, nauÄno je dokazano da konzumacija tamnozelenog ili ÅŸutog povrÄa, koje ne sadrÅŸi skrob i ima sliÄan nutritivni profil kao tikvice, pomaÅŸe ljudima da smrÅ¡aju. Napokon, preporuÄujemo ti da kupujeÅ¡ manje tikvice sa tamnijom korom, jer su one bogatije nutrijentima.
Tikvice su dobre za mnoge stvari! Evo nekih:
Äuvaju vid
ZahvaljujuÄi visokom sadrÅŸaju vitamina C, koji Å¡titi oÄi od oÅ¡teÄenja koja mogu izazvati bolesti poput katarakte.
Pospešuju rad probavnog sistema
Visok sadrşaj vlakana u tikvicama pozitivno deluje na creva, olakšava varenje i pomaşe uklanjanju toksina iz organizma.
Äuvaju kardiovaskularni sistem
Tikvice su bogate magnezijumom, koji smanjuje rizik od srÄanog udara i Å¡loga, i pomaÅŸe telu u odbrani od virusnih infekcija. TakoÄe, kalijum u tikvicama odrÅŸava normalnu ravnoteÅŸu telesnih teÄnosti, reguliÅ¡e krvni pritisak i rad srca, dok dijetalna vlakna smanjuju poviÅ¡eni holesterol.
JaÄaju kosti
Kalcijum i mangan u tikvicama su bitni za zdravlje kostiju i spreÄavanje osteoporoze.
PomaÅŸu u borbi protiv starenja
Tikvice sadrÅŸe antioksidanse poput vitamina C i beta-karotena, koji pomaÅŸu u borbi protiv slobodnih radikala i oÅ¡teÄenja koja uzrokuju starenje.
UblaÅŸavaju bolove kod gihta
Omega-3 masne kiseline i karoteni u tikvicama imaju protivupalna svojstva koja opuÅ¡taju bol u zglobovima, Å¡to je korisno kod gihta. Giht je metaboliÄko oboljenje koje se javlja usled visokog nivoa mokraÄne kiseline u krvi i taloÅŸenja kristala mononatrijum-urata u zglobovima i drugim delovima tela. Konzumiranje tikvica moÅŸe biti korisno za ublaÅŸavanje bolova u zglobovima kod osoba koje boluju od gihta.
Osim toga, vitamin C i beta-karoten, koji se takoÄe nalaze u tikvicama, mogu biti korisni u prevenciji i leÄenju drugih stanja, poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. MeÄutim, vaÅŸno je naglasiti da ishrana nije jedini faktor koji utiÄe na razvoj ovih stanja i da je potrebno kombinovati ishranu sa drugim aspektima zdravog naÄina ÅŸivota, kao Å¡to su redovna fiziÄka aktivnost, izbegavanje puÅ¡enja i odrÅŸavanje zdrave telesne mase.
JoÅ¡ proÄitajte:
- Antistres loptica: 5 minuta veÅŸbe, 5 zdravstvenih koristi
- Kako napraviti ZDRAV DORUÄAK za SAMO 5 minuta!
- Recept pekarski krompir iz rerne - savršen ukus!
- Najbolje kapi za gljivice na noktima su ove! â Top izbor
- Tikvice - Idealno povrÄe za mrÅ¡avljenje i ishranu…
- Tikvice Za Bebe, Neizostavna Namirnica!