Riblja čorba: Jednostavan recept za početnike

Riblja čorba recept za početnike

Konačno je na red došlo moje omiljeno kuvano jelo. To savršenstvo koje se zove, veoma jednostavno u dve reči, – RIBLJA ČORBA.

Probala sam tokom svog života zaista puno različitih varijanti riblje čorbe. Odlazila sam i na razna takmičenja, ne da se takmičim, nego samo da osetim neke nove ukuse. I dosta dobrih recepata zaista sam otkrila. Ali, i pored svega toga, ja jednom nedeljno pripremam čorbu po svom jednostavnom i osnovnom receptu koji sam prvo naučila.

Postupak pravljenja ovog mog recepta je toliko jednostavan da će čorba uspeti svima – OBEĆAVAM 🙂

  • Riblja čorba je spoj tradicije i savršenstva ukusa.
  • Jednostavan recept pruža idealnu priliku za početnike da se oprobaju u kuvanju.
  • Mogućnost menjanja i dodavanja sastojaka po svojoj želji i ukusu

Uvod u pripremu tradicionalne riblje čorbe

riba za riblju čorbu

Priprema tradicionalne riblje čorbe započinje biranjem svežih sastojaka koji su temelj mog omiljenog jela. Ono što je najvažniji deo kada je u pitanju kuvanje riblje čorbe jeste da nabavite nekoliko vrsta ribe. Što više vrsta to čorba bolja. Obavezno iskoristite i glavu i rep a ako uspete da nabavite i malo ikre bilo bi savršeno.

Koraci pripreme riblje čorbe

Koraci pripreme riblje čorbe su jednostavni i ne zahtevaju prethodno iskustvo u kuvanju. Barem na ovaj moj lagan i brzinski način spremanja.

Šta vam je potrebno za riblju čorbu:

  • 1,5l hladne vode
  • 800gr očišćene rečne ribe
  • 1 kesica začina za riblju čorbu 90gr
  • 1,5 do 2dl kuvanog paradajza
  • so, vegeta, biber, ljuta papričica (sve ovo po potrebi)

Zašto je ova čorba tako lagana i jednostavna za pripremu? Pa jedini razlog za to je začin u kesici u kome se nalazi svo osušeno povrće koje biste inače morali da kuvate sveže. Naravno, zdravija možda mnogima i ukusnija varijanta je upravo ta sa svežim namirnicama.fant za riblju čorbuAli, ne zaboravite, ovo je recept za početnike. Za one koji se do sada nisu susretali sa spremanjem ovog jela. Opet ponavljam, ja i dan danas spremam veoma često čorbu upravo ovako.

Kuvanje riblje čorbe

U lonac sipate vodu i začin iz kesice i mešate da vam se razbiju grudvice. Ja koristim žicu za mućenje i to vam je sigurna varijanta da neće biti ni jedne gromuljice. Stavite lonac na šporet možete u početku na jačoj vatri. Ubacite očišćenu ribu (po receptu ide 800gr ali nećete pogrešiti ako ubacite i čitav kilogram). Ovo je trenutak kada ljubitelji ljućeg ukusa imaju svoje sekunde. Možete ubaciti delić ljute papričice za malo ljutine ili celu ako volite da vam vatra ide iz usta 🙂

Sledi vam kuvanje od nekih 25min. Za to vreme taman ćete skloniti i oprati sudove i dovesti vašu kuhinju u prvobitno stanje. Nakon tih 25min isprobajte ukus vaše čorbe.

Kuvanje riblje čorbe

Ljutu papriku možete kuvati svo vreme, možete je kuvati nekih 10 do 15min pa izvaditi, ili je ubaciti pred kraj poslednjih 10 minuta. To su stvari koje ćete vi sami nakon par kuvanja po svojim ukusima da odredite.

Kada isprobate čorbu opet po svojim čulima možete dodati malo soli, vegete a ako vam nakon kuvanja čorba nije i dalje dovoljno ljuta(možda paprika nije bila baš ljutkasta) ubacite malo bibera, može u zrnu a može i mleveni. Kada ste dodali još malo začina ostalo je da dolijete kuvani paradajz. Sve to kuvajte još nekih 5,6 minuta isključite šporet i ostavite poklopljen lonac na šporetu.

Kao što naziv ovog recepta i kaže – riblja čorba za početnike.

FAQ

Koja je najbolja vrsta ribe za riblju čorbu?

Za riblju čorbu možete koristiti različite vrste ribe kao što su šaran, som, smuđ, što više vrsta to čorba bolja. Odaberite vrstu ribe koju volite ili koju možete najlakše nabaviti.

Da li je riblja čorba hranljiva?

Da, riblja čorba je hranljiva jer sadrži različite vrste ribe koje su bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama i drugim hranljivim materijama. Takođe, dodatak začina za čorbu je obavezan.

Kako prilagoditi riblju čorbu svom ukusu?

Možete prilagoditi riblju čorbu svom ukusu dodavanjem omiljenih začina ili povrća. Takođe, možete kontrolisati jačinu čorbe dodavanjem više ili manje začina po želji.

Koliko je vremena potrebno za pripremu riblje čorbe?

Priprema riblje čorbe je relativno brza, obično traje oko 30-45 minuta, uključujući čišćenje ribe i kuvanje čorbe.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.