Pohovane tikvice iz rerne – jednostavan i zdrav recept za 20 minuta

Ako traลพite jednostavan i zdrav recept za pohovane tikvice, onda je ovo pravi izbor za Vas! Umesto prลพenja u ulju, ove tikvice se peku u rerni i dobijaju se savrลกeno hrskave i ukusne. A najbolje od svega, pripremaju se brzo i lako i gotove su za samo 20 minuta!

Sastojci:

Source: index.hr
  • 2 srednje velike tikvice
  • 1/2 ลกolje braลกna
  • 1/2 ลกolje prezli
  • 1 kaลกika suลกenog bosiljka
  • 1 kaลกika suลกenog origana
  • 1 kaลกika belog luka u prahu
  • 1/2 kaลกiฤice soli
  • 1/4 kaลกiฤice bibera
  • 2 jaja

Priprema:

Source: youtube.com
  1. Zagrejte rernu na 220 stepeni.
  2. Isecite tikvice na tanke kolutove.
  3. U jednoj posudi pomeลกajte braลกno, prezle, bosiljak, origano, beli luk u prahu, so i biber.
  4. U drugoj posudi umutite jaja.
  5. Uzmite kolutove tikvica, umoฤite ih u jaja i uvaljajte u smesu od braลกna i prezli.
  6. Stavite pohovane tikvice na papir za peฤenje i pecite u rerni oko 10 minuta.
  7. Zatim okrenite tikvice i pecite joลก 10 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne.

Ovaj recept je za 2-3 osobe, u zavisnosti od toga koliko ลพelite da posluลพite. Moลพete poveฤ‡ati koliฤinu sastojaka ako ลพelite da napravite veฤ‡u koliฤinu. Uลพivajte u jelu! Posluลพite uz omiljeni umak i uลพivajte u zdravoj i ukusnoj grickalici!

Tikvica ima mnoge nutritivne vrednosti i prednosti za naลกe zdravlje. Evo nekoliko vaลพnih ฤinjenica o nutritivnoj vrednosti tikvica i njenim benefitima.

Nutritivne vrednosti (za 100g sirove tikvice):

Source: stil.kurir.rs

Kalorije: 16
Ugljeni hidrati: 3,1g
Proteini: 1,2g
Masti: 0,2g
Vlakna: 1g
Vitamin C: 17% preporuฤene dnevne doze
Vitamin B6: 10% preporuฤene dnevne doze
Vitamin K: 8% preporuฤene dnevne doze
Magnezijum: 8% preporuฤene dnevne doze
Kalijum: 7% preporuฤene dnevne doze

Benefiti:

Source: mytastypot.com

Tikvica je niskokaloriฤna hrana i bogata vlaknima, ลกto je ฤini idealnom namirnicom za mrลกavljenje i odrลพavanje zdrave telesne teลพine. Sadrลพi antioksidante koji mogu pomoฤ‡i u zaลกtiti ฤ‡elija od oลกteฤ‡enja slobodnih radikala. Tikvica moลพe pomoฤ‡i u odrลพavanju zdravog krvnog pritiska, jer sadrลพi kalijum koji pomaลพe u regulaciji krvnog pritiska.

Bogata je vitaminom C, koji moลพe pomoฤ‡i u jaฤanju imunog sistema i smanjenju rizika od infekcija i bolesti. Sadrลพi vitamin B6, koji pomaลพe u odrลพavanju zdravog nervnog sistema i ravnoteลพe hormona. Tikvica sadrลพi magnezijum, koji je vaลพan za zdravlje kostiju i srca. Bogata je vlaknima, koja pomaลพu u regulaciji probave i odrลพavanju zdravog digestivnog sistema. Uz to, tikvica je pristupaฤna, ukusna i moลพe se koristiti u razliฤitim jelima, kao ลกto su pohovane tikvice, ฤorbe, salate, roลกtilj i joลก mnogo toga. Stoga, dodavanje tikvica u Vaลกu ishranu moลพe biti korisno za Vaลกe zdravlje.

Uticaj tikvica na kilaลพu

Source: zivim.gloria.hr

Ukoliko ลพeliลก da skineลก kilograme, onda su tikvice namirnica koju slobodno moลพeลก da jedeลก. Tikvice su bogate vodom i sadrลพe vlakna, a upravo su to odlike koje traลพiลก od namirnica kada si na dijeti, jer iste podstiฤu oseฤ‡aj sitosti.

ล taviลกe, nauฤno je dokazano da konzumacija tamnozelenog ili ลพutog povrฤ‡a, koje ne sadrลพi skrob i ima sliฤan nutritivni profil kao tikvice, pomaลพe ljudima da smrลกaju. Napokon, preporuฤujemo ti da kupujeลก manje tikvice sa tamnijom korom, jer su one bogatije nutrijentima.

Tikvice su dobre za mnoge stvari! Evo nekih:

ฤŒuvaju vid

Zahvaljujuฤ‡i visokom sadrลพaju vitamina C, koji ลกtiti oฤi od oลกteฤ‡enja koja mogu izazvati bolesti poput katarakte.

Pospeลกuju rad probavnog sistema

Visok sadrลพaj vlakana u tikvicama pozitivno deluje na creva, olakลกava varenje i pomaลพe uklanjanju toksina iz organizma.

ฤŒuvaju kardiovaskularni sistem

Tikvice su bogate magnezijumom, koji smanjuje rizik od srฤanog udara i ลกloga, i pomaลพe telu u odbrani od virusnih infekcija. Takoฤ‘e, kalijum u tikvicama odrลพava normalnu ravnoteลพu telesnih teฤnosti, reguliลกe krvni pritisak i rad srca, dok dijetalna vlakna smanjuju poviลกeni holesterol.

Jaฤaju kosti

Kalcijum i mangan u tikvicama su bitni za zdravlje kostiju i spreฤavanje osteoporoze.

Pomaลพu u borbi protiv starenja

Tikvice sadrลพe antioksidanse poput vitamina C i beta-karotena, koji pomaลพu u borbi protiv slobodnih radikala i oลกteฤ‡enja koja uzrokuju starenje.

Ublaลพavaju bolove kod gihta

Omega-3 masne kiseline i karoteni u tikvicama imaju protivupalna svojstva koja opuลกtaju bol u zglobovima, ลกto je korisno kod gihta. Giht je metaboliฤko oboljenje koje se javlja usled visokog nivoa mokraฤ‡ne kiseline u krvi i taloลพenja kristala mononatrijum-urata u zglobovima i drugim delovima tela. Konzumiranje tikvica moลพe biti korisno za ublaลพavanje bolova u zglobovima kod osoba koje boluju od gihta.

Osim toga, vitamin C i beta-karoten, koji se takoฤ‘e nalaze u tikvicama, mogu biti korisni u prevenciji i leฤenju drugih stanja, poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Meฤ‘utim, vaลพno je naglasiti da ishrana nije jedini faktor koji utiฤe na razvoj ovih stanja i da je potrebno kombinovati ishranu sa drugim aspektima zdravog naฤina ลพivota, kao ลกto su redovna fiziฤka aktivnost, izbegavanje puลกenja i odrลพavanje zdrave telesne mase.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i knjiลพevnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspeลกnog rada na web sajtovima...Zvuฤi kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je veฤ‡ i iza mene, ali joลก vaลพnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga priliฤno. Poznajem mnogo ลพivotnih tema i trudiฤ‡u se da vam ih ลกto bolje predstavim. Neka Sens bude vaลก svakodnevni izbor.