Ako traลพite jednostavan i zdrav recept za pohovane tikvice, onda je ovo pravi izbor za Vas! Umesto prลพenja u ulju, ove tikvice se peku u rerni i dobijaju se savrลกeno hrskave i ukusne. A najbolje od svega, pripremaju se brzo i lako i gotove su za samo 20 minuta!
Sastojci:
- 2 srednje velike tikvice
- 1/2 ลกolje braลกna
- 1/2 ลกolje prezli
- 1 kaลกika suลกenog bosiljka
- 1 kaลกika suลกenog origana
- 1 kaลกika belog luka u prahu
- 1/2 kaลกiฤice soli
- 1/4 kaลกiฤice bibera
- 2 jaja
Priprema:
- Zagrejte rernu na 220 stepeni.
- Isecite tikvice na tanke kolutove.
- U jednoj posudi pomeลกajte braลกno, prezle, bosiljak, origano, beli luk u prahu, so i biber.
- U drugoj posudi umutite jaja.
- Uzmite kolutove tikvica, umoฤite ih u jaja i uvaljajte u smesu od braลกna i prezli.
- Stavite pohovane tikvice na papir za peฤenje i pecite u rerni oko 10 minuta.
- Zatim okrenite tikvice i pecite joลก 10 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne.
Ovaj recept je za 2-3 osobe, u zavisnosti od toga koliko ลพelite da posluลพite. Moลพete poveฤati koliฤinu sastojaka ako ลพelite da napravite veฤu koliฤinu. Uลพivajte u jelu! Posluลพite uz omiljeni umak i uลพivajte u zdravoj i ukusnoj grickalici!
Tikvica ima mnoge nutritivne vrednosti i prednosti za naลกe zdravlje. Evo nekoliko vaลพnih ฤinjenica o nutritivnoj vrednosti tikvica i njenim benefitima.
Nutritivne vrednosti (za 100g sirove tikvice):
Kalorije: 16
Ugljeni hidrati: 3,1g
Proteini: 1,2g
Masti: 0,2g
Vlakna: 1g
Vitamin C: 17% preporuฤene dnevne doze
Vitamin B6: 10% preporuฤene dnevne doze
Vitamin K: 8% preporuฤene dnevne doze
Magnezijum: 8% preporuฤene dnevne doze
Kalijum: 7% preporuฤene dnevne doze
Benefiti:
Tikvica je niskokaloriฤna hrana i bogata vlaknima, ลกto je ฤini idealnom namirnicom za mrลกavljenje i odrลพavanje zdrave telesne teลพine. Sadrลพi antioksidante koji mogu pomoฤi u zaลกtiti ฤelija od oลกteฤenja slobodnih radikala. Tikvica moลพe pomoฤi u odrลพavanju zdravog krvnog pritiska, jer sadrลพi kalijum koji pomaลพe u regulaciji krvnog pritiska.
Bogata je vitaminom C, koji moลพe pomoฤi u jaฤanju imunog sistema i smanjenju rizika od infekcija i bolesti. Sadrลพi vitamin B6, koji pomaลพe u odrลพavanju zdravog nervnog sistema i ravnoteลพe hormona. Tikvica sadrลพi magnezijum, koji je vaลพan za zdravlje kostiju i srca. Bogata je vlaknima, koja pomaลพu u regulaciji probave i odrลพavanju zdravog digestivnog sistema. Uz to, tikvica je pristupaฤna, ukusna i moลพe se koristiti u razliฤitim jelima, kao ลกto su pohovane tikvice, ฤorbe, salate, roลกtilj i joลก mnogo toga. Stoga, dodavanje tikvica u Vaลกu ishranu moลพe biti korisno za Vaลกe zdravlje.
Uticaj tikvica na kilaลพu
Ukoliko ลพeliลก da skineลก kilograme, onda su tikvice namirnica koju slobodno moลพeลก da jedeลก. Tikvice su bogate vodom i sadrลพe vlakna, a upravo su to odlike koje traลพiลก od namirnica kada si na dijeti, jer iste podstiฤu oseฤaj sitosti.
ล taviลกe, nauฤno je dokazano da konzumacija tamnozelenog ili ลพutog povrฤa, koje ne sadrลพi skrob i ima sliฤan nutritivni profil kao tikvice, pomaลพe ljudima da smrลกaju. Napokon, preporuฤujemo ti da kupujeลก manje tikvice sa tamnijom korom, jer su one bogatije nutrijentima.
Tikvice su dobre za mnoge stvari! Evo nekih:
ฤuvaju vid
Zahvaljujuฤi visokom sadrลพaju vitamina C, koji ลกtiti oฤi od oลกteฤenja koja mogu izazvati bolesti poput katarakte.
Pospeลกuju rad probavnog sistema
Visok sadrลพaj vlakana u tikvicama pozitivno deluje na creva, olakลกava varenje i pomaลพe uklanjanju toksina iz organizma.
ฤuvaju kardiovaskularni sistem
Tikvice su bogate magnezijumom, koji smanjuje rizik od srฤanog udara i ลกloga, i pomaลพe telu u odbrani od virusnih infekcija. Takoฤe, kalijum u tikvicama odrลพava normalnu ravnoteลพu telesnih teฤnosti, reguliลกe krvni pritisak i rad srca, dok dijetalna vlakna smanjuju poviลกeni holesterol.
Jaฤaju kosti
Kalcijum i mangan u tikvicama su bitni za zdravlje kostiju i spreฤavanje osteoporoze.
Pomaลพu u borbi protiv starenja
Tikvice sadrลพe antioksidanse poput vitamina C i beta-karotena, koji pomaลพu u borbi protiv slobodnih radikala i oลกteฤenja koja uzrokuju starenje.
Ublaลพavaju bolove kod gihta
Omega-3 masne kiseline i karoteni u tikvicama imaju protivupalna svojstva koja opuลกtaju bol u zglobovima, ลกto je korisno kod gihta. Giht je metaboliฤko oboljenje koje se javlja usled visokog nivoa mokraฤne kiseline u krvi i taloลพenja kristala mononatrijum-urata u zglobovima i drugim delovima tela. Konzumiranje tikvica moลพe biti korisno za ublaลพavanje bolova u zglobovima kod osoba koje boluju od gihta.
Osim toga, vitamin C i beta-karoten, koji se takoฤe nalaze u tikvicama, mogu biti korisni u prevenciji i leฤenju drugih stanja, poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Meฤutim, vaลพno je naglasiti da ishrana nije jedini faktor koji utiฤe na razvoj ovih stanja i da je potrebno kombinovati ishranu sa drugim aspektima zdravog naฤina ลพivota, kao ลกto su redovna fiziฤka aktivnost, izbegavanje puลกenja i odrลพavanje zdrave telesne mase.