Organizujte Ormar Kapsula Metodom – Do Savršenog Outfita

kapsula-ormar

Usavršavanje ličnog stila i kreiranje garderobera koji mu odgovara su zadaci koje čak i najiskusniji pojedinci mogu godinama usavršavati. Iako ne postoji jedan odgovor na pitanje kako postići osećaj da ste potpuno zadovoljni svojim stilom, jedan pristup izgradnji garderobera može vam skratiti put: izgradnja kapsularnog garderobera.

Kapsularni garderober podrazumeva pažljiv izbor osnovnih i raznovrsnih komada odeće koji se mogu kombinovati na različite načine kako bi se stvorile raznolike kombinacije. Ovaj pristup naglašava kvalitet nad kvantitetom i podstiče pažljiv odabir umesto impulsivne kupovine. Fokusiranje na ograničeni broj pažljivo odabranih komada omogućava vam da izgradite garderober koji je kohezivan i prilagodljiv različitim prilikama.

Prilazak kupovini s kapsula garderoberom na umu ima moć da vas odvede od impulsivnog kupovanja komada koje nikada ne nosite, do toga da svaki komad u ormaru predstavlja osnovni deo vaših odevnih kombinacija. To je promena mentaliteta koja omogućava da se oblačite i osećate samouvereno svakodnevno, jer komadi odeće koje posedujete imaju svrhu – i bezbroj načina na koje ih možete stilizovati.

Spremni da započnete svoje putovanje ka kapsula garderoberu? Ne tražite dalje. Evo svega što trebate znati o početku sopstvenog kapsula garderobera i o tome kako više nikada nećete reći „Danas nemam šta da obučem“.

Kako Kreirati Kapsula Ormar

Kako Kreirati Kapsula Ormar
Source: theveneka.com

Pre nego što započnete svoje putovanje ka kapsula ormaru, potrebno je razumeti kako vam on može koristiti. Ako ste se utopili u previše opcija ili nemate dovoljno garderobnih izbora, možda je vreme da prioritet date komadima koji nude kvalitet umesto kvantiteta. Kapsula garderoberi su na kraju korisni jer pojednostavljuju vaš garderober, omogućavajući vam da ostanete verni sebi.

Šta Je Kapsula Ormar?

Jednostavna definicija je da je to pažljivo odabrani garderober sastavljen od raznovrsnih komada koje volite da nosite. Ovi komadi odeće trebaju omogućiti niz različitih kombinacija za svaku priliku i svaki događaj. Kapsula garderober u suštini spaja pouzdanost i modu zajedno.

Od čega se sastoji kapsularni garderober?

Od čega se sastoji kapsularni garderober
Source: styleblueprint.com

Kapsularni garderober se sastoji od niza majica, donjih delova, haljina, spoljašnjih slojeva, obuće i dodataka koji se lako mogu međusobno kombinovati za različite prilike, od opuštenih do elegantnih.

To znači da će vaš ormar sadržati manje trendi komada koje ćete nositi samo jednu sezonu, a više kvalitetnih komada koji će izdržati test vremena i koji će se nositi godinama.

Kada jednom ovladate početnim kapsula garderoberom, možete ga uređivati i prilagođavati iz sezone u sezonu. Olakšava vam pakovanje i iznošenje odeće za odgovarajuću sezonu, jer svaki put kada je izvučete, ona je podjednako moderna kao i u trenutku kada ste je kupili.

Zašto nam se sviđa

Često se dešava da kupujemo nove komade odeće za trenutnu sezonu, ali se ipak vraćamo starim, proverenim favoritima. To nas je navelo na razmišljanje: Zašto čuvati ormar pun stvari koje ne volimo?

Kao kupci, navikli smo da želimo više i da kupujemo svaki put kada se promeni vreme. Ali ključ za svestrani garderober nije u količini, već u kvalitetu i prilagodljivosti. Cilj je izbeći deo garderobera u kojem se nalaze komadi koje ne nosimo jer nam ne pristaju ili su van mode.

Kapsularni garderober čuva vaš teško zarađen novac za komade koje ćete nositi više puta i koji će vam trajati onoliko dugo koliko želite. Izuzetno trendi komad koji ćete nositi samo na jedan događaj i nikada više nema mesto ovde. Umesto toga, želite nešto što odgovara vašem stilu i što ćete verovatno izabrati za dve godine. Imate manje odeće nego pre, ali ćete se osećati kao da imate mnogo više.

Korak po Korak do Kapsula Ormara

Korak po Korak do Kapsula Ormara

Korak Jedan: Pažljivo pogledajte šta već imate i odbacite ostatak

Ne mislimo na otvaranje ormara i brzo prelaženje preko vešalica. Mislimo na to da izvadite svaki komad iz ormara, a zatim procenite da li bi trebalo da se vrati unutra.

Korak Dva: Razvrstajte svaki komad u jednu od četiri gomile: volim, možda, ne i sezonski

Volim ga i nosila bih ga sutra: Ovi komadi vam odgovaraju po veličini, stilu života i srećni ste nositi ih. Stavite ove komade prve nazad.

Možda: Ovi komadi možda nisu savršeno veličine, imaju sentimentalnu vrednost ili jednostavno ne možete da shvatite zašto ih ne nosite više. (Ako niste posegli za njima više od jednom, pripadaju i ovoj gomili). Sve ove komade stavite u kutiju i čuvajte je na mestu koje vam je lako dostupno. Ako sebi pronađete komad koji vam se dopada, vratite ga nazad u ormar; ako do kraja sezone ne posegnete za njim, ostavite ga u kutiji za donaciju. Ovo je neobavezujuće (za sada) i omogućava vam da kasnije promenite mišljenje.

Nemoguće: Bilo da ne odgovara ili ste jednostavno odlučili da ga ne volite, spakujte ove komade da ih donirate.

Sezonski: Nema potrebe da držite kašmir džemper pored letnjih majica na bretele. Premestite sve sezonske komade na mesto za skladištenje koje ćete lako moći zameniti kada dođe vreme.

Korak Tri: Pogledajte šta vam je ostalo u ormaru i procenite koji je vaš lični stil i koji nedostaci postoje

Možda ste potpuno opremljeni za farmerke, ali vam treba nova jakna za jesen. Sada kada imate jasnu predstavu sa čime ćete moći da kombinujete tu jaknu, napravićete bolji izbor koji odgovara vašem garderoberu. Ovo ne znači da morate potpuno zanemariti trendi komade i zauvek nositi samo košulje i farmerke – samo znači da kada kupujete trendi komade, znate da će imati mesto u vašem garderoberu i da će ih nositi.

Ključni Komadi Kapsular Garderobera Za Svaku Devojku

kapsula-ormar

Osnovni komadi:

Bodysuit
Klasična bela majica (kratak rukav)
Klasična crna majica (kratak rukav)
Bela majica (dug rukav)
Crna majica (dug rukav)
Beli džemper
Džemper sa okruglim izrezom
Oversized blejzer
Dukserica
Bluza na jedno rame
Bela košulja na kopčanje
Kožna jakna
Texas jakna
Trench mantil
Helanke
Pantalone od veštačke kože
’90s farmerke
Crne farmerke
Texas farmerke
Džemper haljina
Mala crna haljina

Obuća:

Štikle sandale
Bele patike
Mokasine
Ankle čizme

Dodaci:

Torba na jedno rame
Velika torba
Sunčane naočare

Kako ostati dosledan

Primetićete da vam kako vreme prolazi, verovatno će biti potrebni različiti komadi odeće za različite sezone života, i doslovno i simbolično. Krajnji cilj je imati kapsularni garderober koji možete menjati svake sezone ili dva manja kapsularna garderobera koja će vam biti potrebna u rotaciji (na primer, jedan za kancelariju i jedan za svakodnevni život).

Prebacivanje na kapsularni garderober se ne dešava preko noći. Zahtevaće više razmišljanja, manje impulsivnih kupovina i malo više strategije. Ali tokom vremena, vaš garderober će postati nešto što vas predstavlja, bez obzira na to šta iz njega izvučete.

Kako se približava nova sezona, počnite da gledate šta vam fali i šta biste mogli da kupiti. Možda odlučite da ćete kupiti novi modni dodatak koji će se slagati sa osnovnim komadima ili da će vam nova par casual cipela pomoći da maksimalno iskoristite ono što već imate.

Pristupite svojim kupovinama sa strategijom, razmišljanjem i dugotrajnošću na umu, i tokom vremena, vaš kapsula ormar će vam uštedeti i novac i frustraciju pri oblačenju.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.