Top 10 biljaka za unutrašnje prostorije

Top-10-biljaka-za-unutrasnje-prostorije

U svetu unutrašnjeg uređenja, biljke su postale neizostavan element koji unosi prirodnu lepotu i svežinu u naše domove. Kroz raznovrsne oblike, boje i teksture, biljke za unutrašnje prostorije pružaju nam priliku da stvorimo autentično i živo okruženje. U ovom članku istražujemo deset izuzetnih biljaka koje su idealne za unutrašnje prostore i koje će zadovoljiti različite ukuse i zahteve.

Od otpornih vrsta koje se ne plaše izazovnih uslova, do elegancije palminih listova i samostalnih sukulenata, ove biljke čine savršen dodatak svakom domu. Bez obzira da li ste iskusni baštovan ili početnik koji se tek upušta u svet biljaka, ovi dragoceni zeleni saputnici pružaju mogućnost da se unese harmonija i svežina u svaki kutak vašeg prostora.

1. Rajska palma (Kentia Palm)

Kentia-Palm
Source: urbangarden.rs

Je čvrst momak koji se neće poremetiti ni zbog teških uslova za rast. Prilično uživa u delimičnoj senci i zbog svojih dugih listova koji rastu iz uskog osnova, odličan je za popunjavanje ugla bez zauzimanja puno podnog prostora. Postavite ga ispred praznog zida i njegovi zaobljeni listovi će stvarati predivne senke.

2. Ženski zmaj, jedna od naših kukuruznih biljaka (ili Dracaena fragrans)

zenski-zmaj
Source: vrtlarica.hr

Impresivna biljka za unutrašnje prostorije koja napreduje uz minimalnu pažnju i u uslovima niskog osvetljenja. Sa samo malo brige, narastaće visoko i snažno — i čak može procvetati sitne, bele cvetove ako budete veoma srećni.“

3. Mač Svetog Đorđa

Suzi
Source: pinterest.com

Biljka zmijolike forme, ima impresivan niz nadimaka, uključujući „Konopac Viperina“, „Mač Svetog Đorđa“ i „Tunga svekrve“. Ova izdržljiva kućna biljka odličan je izbor za nove biljne roditelje, jer joj nije potrebno puno zalivanja i lako podnosi zanemarivanje. Takođe poseduje čarobnu moć: oslobađa kiseonik tokom noći, što navodno pomaže da lakše utonete u san.

4. Mirni Ljiljan (Spatifilum)

Ljiljan mira, može uneti malo zen atmosfere u vaš prostor zahvaljujući njenom nežnom tamnozelenom lišću i cvetovima tokom cele godine. Ona voli senovito mesto, što je čini odličnim izborom da osveži prazne uglove u vašem domu.

spatifilum
Source: pinterest.com

5. Filadendron

Zahvaljujući pre svega svojim dramatičnim lišćem u obliku srca. Međutim, on nije samo lepota — takođe je veoma jednostavan za održavanje, sve dok pazite na nivo svetla i pravilno zalivanje.

6. Kesi, naša ZZ biljka

Cassie
Source: pinterest.com

Ona nije izbirljiva i može dugo vreme zadržati vodu, što znači da joj neće smetati ako zaboravite da je povremeno zalijete. Ako volite biljke koje su skulpturalne i neopterećujuće, Kesi je pravi izbor.

7. Šeron, kamedorija

Sharon-the-Chamaedorea
Source: pinterest.com

Zaista je atraktivna biljka sa elegantnim lukovastim palmovim listovima koji nam popunjavaju srca. Poreklom iz Meksika, ova dama je jedna od najpopularnijih unutrašnjih biljaka još od viktorijanskog doba (njen nadimak je ‘parlour palm’ ili palma za dnevnu sobu), i lako će napredovati na bilo kom mestu gde je postavite.

8. Djavolji brsljan

Djavolji-brsljan
Source: still.rs

Naš đavolji bršljan, najvišenamenskija je među našim biljkama koje zahtevaju malo održavanja. Njene srčane viseće grane mogu prelepo viseti sa police za knjige ili služiti kao pregrada za privatnost na prozoru. Osim što će ozeleniti svaki kutak, Rapunzel će se pozabaviti čišćenjem vašeg vazduha od nepoželjnih zagađivača. Ona je prava zvezda!

9. Sukulente,Ćelavi kaktusi

Sukulete
Source: agroklub.com

Ako osećate nervozu zbog odgovornosti roditeljstva prema biljkama, preporučujemo da usvojite sukulente kao početnu biljku. Ovi momci su izuzetno samostalni i većinski samodovoljni, što ih čini idealnim za zaboravne baštovane. Naša kolekcija sukulenata dolazi u različitim bojama, oblicima i teksturama, tako da ćete sigurno pronaći jedan koji odgovara vašem prostoru.

10. Fidel

Fidel-drvo
Source: unsplach.com

Poreklom sa zapadnog dela Afrike, Fidel, fikus sa listovima u obliku violine, pružiće vašem prostoru tropski izgled svojim listovima u obliku lire. Ali nemojte se zavaravati njegovim lepim izgledom: Fidel je čvrst momak koji može da se nosi i sa manje nego idealnim uslovima.

Zaključak:

Uzimajući u obzir sve navedene karakteristike biljaka za unutrašnje prostorije, jasno je da postoji raznovrsna paleta opcija za svakog ljubitelja biljaka. Bez obzira da li tražite izdržljivost, samostalnost ili estetiku, ove biljke nude rešenje za svakog entuzijastu za biljke.

Ako se suočavate sa nesigurnošću oko brige o biljkama, izbor sukulenata kao početne biljke je naročito preporučljiv.

Njihova sposobnost da prežive u različitim uslovima i minimalna potreba za pažnjom čini ih idealnim izborom za one koji su skloni zaboravu. Kroz paletu boja, oblika i tekstura u našoj kolekciji sukulenata, svako će pronaći biljku koja će odgovarati njihovom prostoru. Bez obzira na iskustvo u gajenju biljaka, ove deset biljaka pružaju mogućnost da se unese priroda i svežina u svaki unutrašnji prostor.

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.