Kako Održati Orhideju Živom Tokom Godina

Kako-Odrzati-Orhideju

Kako održati orhideju živom godinama, iako orhideje imaju reputaciju da su teške za održavanje, uz prave uslove za rast, ove impresivne kućne biljke – koje mogu preživeti i do 15 godina – lako mogu napredovati. Postoji oko 25.000 vrsta orhideja koje možete izabrati.

Bez obzira na vrstu orhideje koju odlučite da donesete kući, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste joj pružili optimalne uslove za rast kako bi mogla da napreduje u vašem domu ili vrtu.

Kako se brinuti o orhideji

Kako-se-brinuti-o-orhideji

Kada donosite orhideju u svoj dom, važno je razmotriti njene potrebe za vodom, svetlošću i zemljom.

Voda

Orhideje treba hidrirati blagom vodom u sudoperi otprilike jednom nedeljno. Pustite vodu preko korena i zemlje za sadnju – sačekajte i ponovo zalijte kako biste bili sigurni da su korenje i zemlja dobro natopljeni.

Dozvolite vodi da se ocedi i vratite je na mesto gde raste. Koreni će biti srebrni ili beli do blago zeleni kada su dovoljno napojeni vodom.

Ako je vaša orhideja u dekorativnoj saksiji, pobrinite se da je dobro ocedjena nakon zalivanja pre nego što je vratite u saksiju. Takođe, nakon zalivanja, pobrinite se da nema vode u središtu ili spoju listova biljke. To možete postići tako što ćete okrenuti orhideju sa strane, kako bi voda iscurela iz središta.

Svetlost

Svetlost
Source: jutarnji.hr

Koliko svetlosti vaša orhideja dobija takođe je važno. Najbolja je svetlost sa istočnog ili zapadnog prozora. Da biste utvrdili da li vaša biljka dobija previše ili nedovoljno svetlosti, pogledajte boju i teksturu njenih listova.

Biljke koje dobijaju dovoljno svetlosti imaće svetlo zelene listove. U uslovima slabog svetla, listovi će biti tamniji i čvršći. Kod veoma jakog svetla, razvijaju ružičastu ili crvenkastu ivicu na listovima.

Kada pronađete mesto sa optimalnom svetlošću, takođe razmotrite i druge faktore koji mogu potencijalno naškoditi vašoj biljci. Iako vaša nova orhideja izgleda predivno na stolu iza kauča, ispod nje može biti grejna rešetka koja će je prvog dana ‘skuvati’. Stavljanje na ulazni sto pored ulaznih vrata može je izložiti smrzavanju i propustima tokom zime.

Zemlja

Uobičajeno je da orhideje rastu u mešavini od korena drveta, treseta, perlita ili sličnih materijala.  Ova mešavina obezbeđuje dobru drenažu.

Đubrivo

Orhideje takođe zahtevaju đubrenje, što treba da se vrši tokom perioda od marta do novembra kada biljka aktivno raste. Koristite đubrivo za orhideje i primenjujte ga otprilike jednom mesečno. Prekomerno đubrenje može izazvati obilan rast lišća i nedostatkom cvetova.

Kako se brinuti o spoljašnjoj orhideji

Kako-se-brinuti-o-spoljasnjoj-orhideji

Ako planirate da premestite svoju orhideju napolje tokom leta,  treba je  postaviti na mesto sa delimičnom senkom, kao što je ispod drveta sa procepanom svetlošću ili ispod tende ili senčarskog platna.

Takođe je treba držati na mestu koje je zaštićeno od vetra ili loših vremenskih uslova.  Orhideje napreduju u vlažnim uslovima, pa ako ne živite na području koje je često vlažno, grupišite svoju orhideju sa drugim spoljnim biljkama kako biste povećali vlažnost vazduha.

Takođe treba nastaviti sa đubrenjem i redovnim zalivanjem orhideje kada je napolju. Imajte na umu da orhideje postavljene napolju mogu zahtevati više vode nego one koje rastu u zatvorenom.  Teba proveriti zemljanu mešavinu i zalivati po potrebi.

Kako se brinuti o orhideji nakon što procveta

Kako-se-brinuti-o-orhideji-nakon-sto-procveta

Zahtevi za negu se ne menjaju kada vaša orhideja počne da cveta:

Držite je na mestu sa delimičnom senkom, zalivajte je jednom nedeljno vodom i đubrite tokom meseci rasta. Jedina stvar koju sada trebate razmotriti nakon cvetanja je kako želite da upravljate svojom orhidejom.

Ostavljanje cvetne stabljike netaknutom proizvidi će više cvetova, međutim, najbolje je odseći je na pola inča iznad listova kako bi se biljka osvežila. Međutim, ovaj metod može odložiti novi ciklus cvetanja punu godinu dana.

Kako održavati orhideje živim dok ste na odmoru

Kako-odrzavati-orhideje-zivim-dok-ste-na-odmoru
Source: slobodnadalmacija.hr

Kada putujete, ne zaboravite da organizujete da neko proverava i brine se o vašoj orhideji. Ako ovo nije mogućnost, možete postaviti biljku u kadu na podmetačima sa vodom koja je napunjena do ispod dna saksija, što će pomoći povećanju vlažnosti i produžiti vreme između zalivanja.

„Orhideje takođe vole cirkulaciju vazduha“, pa dok ste odsutni, možete zamoliti komšiju da im obezbedi svež vazduh tokom lepog vremena.

Kako presaditi orhideju

Kako-presaditi-vasu-orhideju

Kao i druge biljke, orhideje imaju koristi od presađivanja – i to je neophodan korak ako biljka postane prevelika za svoj kontejner ili koreni počnu da umiru. Treba presaditi orhideju nakon cvetanja, baš kada formiraju nove listove.

1. Izvadite orhideju iz njene stare saksije i odvojite korene od stare mešavine.
2. Potopite korene u vodu ako se stara mešavina ne odvaja lako.
3. Držite biljku iznad nove saksije, koja bi trebalo da bude samo za jedan broj veća od postojećeg suda, i napunite je svežom zemljanom mešavinom da prekrije donje korene.
4. Zalijte presađenu orhideju i okolnu mešavinu.

Znaćete da je vreme za presađivanje vaše orhideje kada koreni prerastu saksiju ili se zemljana mešavina raspada.  Ako to nikada niste uradili, može biti zastrašujuće prvi ili drugi put – ali ne samo da postaje lakše, već može osvežiti i vas i biljku.  Pokušajte se držati rasporeda presađivanja barem svake dve do tri godine ili kada se zemlja oseća vlažnom ili mekšom nego ranije.