10 Najboljih ideja za nedeljni ručak: Saveti jedne domaćice

Nedeljni-rucak-brzo-i-jednostavno

Kao domaćica, znam koliko je važno pronaći ukusne, jednostavne i raznolike ideje za nedeljni ručak, kako bi obrok bio zanimljiv i svi članovi porodice ostali zadovoljni.

U nastavku ću podeliti sa vama 10 najboljih ideja za nedeljni ručak, uključujući recepte za svako jelo.

1. Pohovane tikvice u rerni

Pohovane-tikvice-u-rerni

Ova zdravija verzija pohovanih tikvica priprema se u rerni, a rezultat je hrskava i ukusna poslastica. Idealne za predjelo ili prilog.

Recept:

  • 2 srednje tikvice
  • 2 jaja
  • 1/4 šolje mleka
  • 1 šolja prezli
  • 1/2 šolje narendanog parmezana
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica suvog origana

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 200°C. Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje.
  2. Tikvice narežite na štapiće debljine oko 1 cm.
  3. U posudi, umutite jaja i mleko. U drugoj posudi, pomešajte prezle, parmezan, so, biber i origano.
  4. Umočite štapiće tikvica u smešu jaja i mleka, a zatim ih uvaljajte u prezlu.
  5. Poređajte štapiće na pleh, ostavljajući malo razmaka između njih. Pecite u rerni 20-25 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđe.

Tikvice su zaista nešto što bi svaka porodica trebalo da uvrsti u svoj meni. U jednom od mojih blog postova saznajte zašto i zbog čega su tikvice ustvari zdrave. Jedna od idealnih varijanti ako u porodici imate malu bebu jeste da im spremite upravo tikvice, evo i zbog čega. A kako zadovoljiti mačo muškarce u vašem domu koji ne mogu da zamisle svoj obrok bez porcije mesa..Hmmm…pa poslužite se malim ženskim trikom. Dragi za tebe danas pljeskavice. Tek kada pojede pola shvatiće da su pljeskavice ustvari napravljene od tikvica. Verujte ovo je isprobano i radi.

2. Piletina sa pečurkama i krem sosom

Piletina-sa-pecurkama-i-krem-sosom

Kombinacija slasne piletine, arome pečuraka i kremastog umaka stvara ukusan i zadovoljavajući obrok koji će vaša deca posebno obožavati. Ovaj kremasti sos dodaje bogatstvo jelu i pruža detetu osjećaj da jede nešto posebno i ukusno.

Recept:

  • 4 pileća filea
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 šolje seckanih šampinjona
  • 2 čena belog luka, sitno seckanog
  • 1/2 šolje belog vina
  • 1 šolja kisele pavlake
  • 1 kašičica suvog estragona
  • So i biber po ukusu

Uputstvo:

  1. U velikom tiganju, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Propržite pileće filee sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite piletinu iz tiganja i ostavite sa strane.
  2. U istom tiganju, propržite pečurke i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte belo vino i kuvajte nekoliko minuta.
  3. Vratite piletinu u tiganj. Dodajte kiselu pavlaku i estragon. Posolite i pobiberite po ukusu.
  4. Kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta, dok piletina ne bude sasvim kuvana.
  5. Poslužite uz pirinač ili krompir pire.

3. Punjene paprike

Punjene-paprike

Punjene paprike su ukusno i tradicionalno jelo koje se sastoji od paprika punjenih različitim sastojcima, kao što su mleveno meso, riža, začini i povrće. Ovo jelo se može prilagoditi različitim prehrambenim potrebama i okusima, kao što je dodavanje različitih začina ili zamena sastojaka za vegetarijansku ili vegansku verziju.

Recept:

  • 6 većih paprika (crvene, žute ili zelene)
  • 500 g mlevenog mesa (svinjskog, goveđeg ili mešanog)
  • 1 šolja kuvanog pirinča
  • 1 srednji crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 šolja seckanog paradajza iz konzerve
  • 1 kašičica slatke aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • 2 šolje paradajz sosa

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Prepolovite paprike po dužini i očistite ih od semenki i belih žilica. Stavite ih u veliki pleh za pečenje.
  2. U velikoj posudi, pomešajte mleveno meso, pirinač, crni luk, beli luk, seckani paradajz, slatku alevu papriku, so i biber.
  3. Napunite svaku papriku mesnom smesom i prelijte paradajz sosom.
  4. Pecite u rerni 45-60 minuta, dok paprike ne omekšaju, a meso bude skuvano.
  5. Poslužite vruće.

Kada već spominjemo paprike da se podsetimo da smo o varijanti peglanih paprika već pisali. Naravno još mnogo različitih varijanti sa paprikama postoji. Trudiću se da vam i dalje pružam neke od zanimljivih i interesantnih recepata gde paprika ima svoje mesto.

4. Lazanja

Lazanja

Recept:

  • 12 listova gotove lazanje
  • 500 g mlevenog mesa (svinjskog, goveđeg ili mešanog)
  • 1 srednji crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckani
  • 1 konzerva seckanog paradajza (800 g)
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • So i biber po ukusu
  • 75 g putera
  • 75 g brašna
  • 800 ml mleka
  • 250 g rendanog parmezana

Uputstvo:

  1. U tiganju, propržite crni luk i beli luk na malo ulja. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Dodajte seckani paradajz, origano, bosiljak, so i biber. Kuvajte 20 minuta.
  2. U posebnom loncu, otopite puter, dodajte brašno i kuvajte 1 minut. Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući. Kuvajte dok ne dobijete gust bešamel sos. Dodajte 150 g parmezana i promešajte.
  3. U plehu za pečenje, na dno stavite malo bešamel sosa, zatim sloj lazanje, meso i ponovo bešamel sos. Ponovite postupak, završavajući slojem bešamela. Posipajte preostalim parmezanom.
  4. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta, ili dok lazanja ne dobije zlatno-smeđu boju. Ostavite da se prohladi 10 minuta pre služenja. Poslužite uz zelenu salatu za kompletan obrok.

5. Pečeni losos sa povrćem

Peceni-losos-sa-povrcem

Recept:

  • 4 filea lososa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica suvog ruzmarina
  • 1 tikvica, isečena na kolutove
  • 1 crvena paprika, isečena na trake
  • 1 šolja cherry paradajza
  • Sok od 1 limuna

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 200°C. Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje.
  2. Stavite losos na pleh i premažite maslinovim uljem. Posolite, pobiberite i pospite suvim ruzmarinom.
  3. Rasporedite povrće oko filea lososa, prelijte limunovim sokom i pecite 15-20 minuta, ili dok losos ne bude pečen do željene teksture.

6. Vegetarijanska musaka

Vegetarijanska-musaka

Recept:

  • 2 srednja patlidžana, narezana na kolutove
  • 2 srednje tikvice, narezane na kolutove
  • 4 krompira, kuvana i narezana na kolutove
  • 1 srednji crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 konzerva seckanog paradajza (800 g)
  • 1 kašičica suvog origana
  • So i biber po ukusu
  • 75 g putera
  • 75 g brašna
  • 800 ml mleka
  • 200 g rendanog kačkavalja

Uputstvo:

  1. Propržite crni i beli luk na malo ulja, dodajte seckani paradajz, origano, so i biber. Kuvajte 15 minuta.
  2. U posebnom loncu, otopite puter, dodajte brašno i kuvajte 1 minut. Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući. Kuvajte dok ne dobijete gust bešamel sos.
  3. Dodajte 150 g kačkavalja i promešajte.
  4. U plehu za pečenje, ređajte slojeve patlidžana, tikvica, krompira i paradajz sosa. Završite slojem bešamela i posipajte preostalim kačkavaljem.
  5. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta, ili dok musaka ne dobije zlatno-smeđu boju. Ostavite da se prohladi 10 minuta pre služenja.

7. Gulaš

Gulas

Recept:

  • 800 g goveđeg mesa, narezanog na kockice
  • 2 kašike ulja
  • 1 veliki crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, narezane na kolutove
  • 1 paprika, narezana na kockice
  • 1 kašika slatke aleve paprike
  • 1 kašičica suvog timijana
  • 1 lovorov list
  • 4 šolje goveđeg bujona
  • So i biber po ukusu

Uputstvo:

  1. U velikom loncu, zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Propržite meso sa svih strana dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite meso iz lonca i ostavite sa strane.
  2. U istom loncu, propržite crni luk, beli luk, šargarepu i papriku dok ne omekšaju. Dodajte slatku alevu papriku, timijan, lovorov list i meso. Promešajte dobro.
  3. Dodajte goveđi bujon, so i biber, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte poklopljeno 1,5-2 sata, dok meso ne bude meko.
  4. Poslužite uz knedle, krompir ili testeninu.

8. Svinjski file u sosu od senfa

Svinjski-file-u-sosu-od-senfa

Recept:

  • 4 svinjska filea
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 1 čen belog luka, sitno seckan
  • 1/2 šolje belog vina
  • 1/2 šolje kisele pavlake
  • 2 kašike dijon senfa

Uputstvo:

  1. U velikom tiganju, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Propržite svinjske filee sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite filee iz tiganja i ostavite sa strane.
  2. U istom tiganju, propržite crni luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte belo vino i kuvajte nekoliko minuta.
  3. Vratite svinjske filee u tiganj. Dodajte kiselu pavlaku i dijon senf. Posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta, dok svinjski file ne bude sasvim kuvan.
  4. Poslužite uz povrće i krompir.

9. Ćureći rolat sa suvim šljivama

Cureci-rolat-sa-suvim-sljivama

Recept:

  • 4 ćureća filea
  • 16 suvih šljiva, bez koštica
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1/2 šolje belog vina

Uputstvo:

  1. Između ćurećih filea napravite džep i stavite po 4 suve šljive u svaki džep. Začinite fileove solju i biberom.
  2.  U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Pecite ćureće fileove sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Prebacite ih u pleh za pečenje.
  3. Pecite ćureće fileove u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne budu sasvim kuvani.
  4. U međuvremenu, u tiganju u kojem su se pržili fileovi, dodajte belo vino i kuvajte dok se količina tečnosti ne prepolovi.
  5. Prelijte ćureće fileove sosom od pečenja i poslužite uz povrće.

10. Vegetarijanski kari sa povrćem i kokosovim mlekom

Vegetarijanski-kari-sa-povrcem-i-kokosovim-mlekom

Recept:

  1. 1 kašika kokosovog ulja
  2. 1 crni luk, sitno seckan
  3. 2 čena belog luka, sitno seckana
  4. 1 kašika kari paste
  5. 1 brokoli, iseckan na cvetiće
  6. 1 crvena paprika, narezana na trake
  7. 1 šolja seckanog paradajza iz konzerve
  8. 1 šolja kokosovog mleka
  9. So i biber po ukusu
  10. Kuvani pirinač, za služenje

Uputstvo:

  1. U velikom tiganju, zagrejte kokosovo ulje na srednjoj temperaturi. Propržite crni luk i beli luk dok ne omekšaju.
  2. Dodajte kari pastu i propržite 1 minut.
  3. Dodajte brokoli, papriku i seckani paradajz. Kuvajte povrće 5-10 minuta dok ne omekša.
  4. Dodajte kokosovo mleko, so i biber. Kuvajte još 5 minuta.
  5. Poslužite uz kuvani pirinač.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Mogu li se ovi recepti prilagoditi za vegane?

Većina recepata se može prilagoditi za vegane zamenom mesa biljnim alternativama, kao što su tofu, tempeh ili sejtan. Mlečne proizvode možete zameniti biljnim mlekom, kao što je bademovo ili sojino mleko, a sir veganskim verzijama.

Kako mogu prilagoditi recepte za osobe sa alergijama na gluten?

Za osobe sa alergijama na gluten, testeninu i pirinač možete zameniti bezglutenskim verzijama ili koristiti alternativne žitarice, kao što su kinoа ili heljda. Proverite da li su svi korišćeni sastojci bez glutena.

Da li su tikvice dobre za bebe i decu?

Tikvice su idealne za pripremu ukusnih i hranjivih obroka za bebe i decu, kao što su pirei od tikvica, supice sa tikvicama i druga jela. Međutim, treba biti oprezan prilikom uvođenja novih namirnica u ishranu beba i pratiti da li postoji alergijska reakcija ili problem sa varenjem. Takođe, treba izabrati sveže i zdrave tikvice i pripremiti ih na pravilan način.

Koliko unapred mogu pripremiti ova jela?

Mnoga jela se mogu pripremiti unapred, što može olakšati organizaciju nedeljnog ručka. Na primer, lazanja, musaka sa krompirom i mesom i punjene paprike mogu se pripremiti dan ranije, a zatim peći neposredno pre služenja. Gulaš i kari sa povrćem mogu se kuvati dan ranije i zagrejati pre služenja. Ostala jela, kao što su pečeni losos sa povrćem i svinjski file u sosu od senfa, brzo se pripremaju i najbolje je pripremiti ih neposredno pre služenja.

Mogu li zamrznuti ostatke jela?

Većina ovih jela može se zamrznuti i kasnije podgrevati. Ako planirate da zamrznete ostatke, ohladite ih pre stavljanja u zamrzivač i koristite posude pogodne za zamrzavanje. Da biste podgrejali zamrznute ostatke, odmrznite ih u frižideru preko noći i zatim ih podgrevajte u rerni ili mikrotalasnoj pećnici. Imajte na umu da neka jela, kao što su pečeni losos sa povrćem i svinjski file u sosu od senfa, možda neće zadržati svoju teksturu ili ukus nakon zamrzavanja i odmrzavanja.

Da li mogu zameniti neko povrće u receptima?

Naravno, slobodno zamenite povrće u receptima prema vašim preferencijama ili sezonskoj dostupnosti. Ako želite dodati drugo povrće, imajte na umu vreme kuvanja i dodajte ga u jelo prema potrebi kako bi sve bilo kuvano istovremeno.

Sada kada imate 10 sjajnih ideja za nedeljni ručak i odgovore na često postavljana pitanja, spremni ste da impresionirate svoju porodicu i goste ukusnim i raznovrsnim jelima.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.