Ukusna Zemljana Musaka Sa Krompirom I Mesom – Savršen Ručak Za Celu Porodicu

Ukusna-Zemljana-Musaka-Sa-Krompirom-I-Mesom

Ako ne znate šta biste spremili za ručak, imamo odličan predlog za vas – ukusna zemljana musaka sa krompirom i sočnim mesom! Ovo jelo je savršeno za porodični ručak ili večeru i garantujemo da će svi ukućani uživati u svakom zalogaju.

Ne dozvolite da nedoumice oko ručka ostanu nerešene. Isprobajte ovaj jednostavan recept i oduševite svoje najmilije pravom gozbom ukusa.

Sastojci:

Musaka

  • 1 kg krompira
  • 150 gr svinskog mlevenog mesa
  • 150 gr junećeg mlevenog mesa
  • 1 veća šargarepa
  • 1 čen belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 pastrnjak
  • So, biber, začin C (po ukusu)
  • Seckani peršunov list
  • Kafena kašika slatke paprike

Za preliv:

Preliv

  • 2 jajeta
  • 1 kisela pavlaka
  • 1 dl mleka

Uputstvo za pripremu:

Operite, oljuštite i isecite krompir na tanke kolutove. Sitno iseckajte crni i beli luk, a šargarepu i pastrnjak narendajte. Zagrejte malo ulja u tiganju i propržite seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti.

Dodajte mleveno meso i pržite ga dok ne promeni boju. Ako želite finiju teksturu mesa, zamolite prodavca da vam mleveno meso samelje dva puta.

Posolite, pobiberite, dodajte začin C i seckani peršunov list i crvenu slatku papriku po ukusu. Dobro promešajte sve sastojke i ostavite da se dinstaju dok povrće i meso ne omekša 20 min.

Stavite jedan sloj krompira, pa preko toga rasporedite pripremljeni fil od mesa i povrća. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav krompir i fil, a završite sa slojem krompira na vrhu
  • Umutite jaja, dodajte pavlaku i mleko, pa sve dobro izmešajte.
  • Prelijte ovu smesu preko musake.
  • Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrejanu rernu.
  • Pecite musaku oko 30 minuta.
  • Nakon toga, skinite foliju i pecite još 15-20 minuta dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Ukoliko spremate musaku u zemljanoj posudi:

Musaka-u-zemljanom-sudu

Pre nego što počnete sa slaganjem musake, obavezno namažite unutrašnjost zemljane posude uljem ili mašću. Slažite musaku sloj po sloj u pripremljenoj zemljanoj posudi, sledeći gore navedeni recept. Nakon što ste složili musaku, stavite je u hladnu rernu. Tek tada uključite rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Predlog za salatu

Kao savršen prilog uz musaku sa krompirom i mesom odlično se slaže osvežavajuća zelena salata. Njena jednostavnost i blag ukus savršeno će upotpuniti bogatstvo ukusa musake. Uz hrskavu salatu, vaša trpeza će biti još ukusnija. Pripremite ovaj spoj ukusa i uživajte u ukusnom obroku!

Duzina spremanja:

  • Priprema sastojaka i filovanje: oko 30 minuta
  • Pečenje u rerni: oko 50-60 minuta

Nutritivna vrednost (procenjena po porciji):

  • Kalorije: oko 300-350 kcal
  • Proteini: oko 15-20 gr
  • Ugljeni hidrati: oko 25-30 gr
  • Masti: oko 15-20 gr

Napomena:

Nutritivne vrednosti mogu varirati u zavisnosti od tačnih količina sastojaka i načina pripreme. Ovo je okvirna procena i treba je koristiti samo kao smernicu

Musaka sa krompirom i mesom predstavlja neodoljivo ukusno jelo koje će razveseliti vašu porodicu svojom jednostavnom pripremom i bogatim aromama. U kombinaciji sa osvežavajućom zelenom salatom, ovo jelo će upotpuniti vašu trpezu i pružiti nezaboravan obrok za svečane trenutke ili opuštene porodične večeri.

Neka ovaj recept postane deo vaše kulinarske riznice i uživajte u svakom zalogaju zajedno sa najbližima. Spremite ovu fantastičnu musaku i doživite pravo zadovoljstvo ukusa!

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.