Kako Odabrati Naočare za Sunce Ove Sezone – Top 10 Modela 2024

Naočare za sunce nisu samo modni dodatak, već i važan alat za zaštitu naših očiju od štetnih UV zraka. Ali kako da se snađemo u moru različitih modela i dizajna? Da li odabrati avijatičarske, mačkaste, oversized ili možda neki drugi oblik? U ovom blog postu vam nudim svoje savete kako da izaberete naočare za sunce koje će biti u skladu sa vašim licem, tenom kože i, naravno, ličnim stilom.

Bitni Faktori Pri Odabiru Naočara za Sunce

 

Marc Jacobs

31,400.00 RSD

 

Carolina Herrera

37,600.00 RSD

 

Ray Ban 19.000,00 RSD
Mila Zegna

15.000,00 RSD

 

Oblik lica

Prvi i možda najvažniji faktor pri odabiru naočara za sunce je oblik vašeg lica. Naime, postoji nekoliko osnovnih oblika lica: ovalno, okruglo, kvadratno, pravougaono i srcoliko.

Ovalno lice: Ovo je najbalansiraniji oblik lica, jer skoro svaki stil naočara odgovara ovom tipu lica. Ipak, izbegavajte previše široke naočare koje mogu iskriviti proporcije lica.

Avijatičarski, okviri mačjih očiju i naočare za sunce u obliku leptira izgledaju sjajno na ovalnim licima. Oni definišu strukturu vašeg lica, a da je ne ometaju. Sunčane naočare sa glatkim okvirima takođe će izgledati zapanjujuće. Izbegavajte da nosite prevelike naočare jer će sakriti vaše obrve.

Okruglo lice: Za okrugla lica preporučuju se naočare sa pravougaonim ili kvadratnim ramovima koji će licu dati izduženiji izgled. Velike naočare za sunce se odlično uklapaju. Odlučite se za veliki par u tamnijim bojama jer izgledaju super zapanjujuće. Neke druge odlične opcije za vas su sunčane naočare mačkastog oblika i avijatičarske.

Kvadratno lice: Morate uzeti u ruke par velikih sunčanih naočara. Pošto su vaše crte lica oštre i dobro definisane, velike sunčane naočare će izgledati predivno na vama. Možete se odlučiti i za okrugle ili ovalne okvire smelih boja. Od njih će vam se izraziti jagodice i definisati obrve.

Srcoliko lice: Za srcolika lica idealni su ramovi koji su širi na dnu. Pošto imate široko čelo, ne nosite naočare za sunce koje ga mogu  još uveličati. Preveliki okviri su veliki ne-ne. Možete se odlučiti i za male okvire sa uskim mostom. Okrugle naočare i avijatičarske su vaš najbolji izbor.

Boja kože

boja-koze

Boja kože može značajno uticati na to kako određeni okviri ili boje stakala izgledaju na vama. Evo nekih opštih smernica za odabir pravih naočara za sunce u skladu sa vašom bojom kože:

Svetla koža

Ako imate svetlu kožu, držite se tamnijih boja kao što su siva, plava, tamno zelena ili crna. Oni će stvoriti lep kontrast sa vašom bojom kože. Zlatni ili bakarni tonovi takođe mogu dobro izgledati, posebno ako imate tople podtonove. Pokušajte izbegavati pastelne boje ili svetlo sive tonove koji mogu izbledeti na svetloj koži.

Srednje tamna koža

Ako imate srednje tamnu kožu, razmislite o okvirima u zemljanim tonovima, zlatu, medu, tamnoj sivoj ili crnoj boji. Ove boje će komplementirati vašu boju kože bez da izgledaju previše dominantno. Izbegavajte boje koje su previše svetle ili imaju jarko beli ton koji može stvoriti prevelik kontrast.

Tamna koža

Za tamnu kožu, skoro sve boje dobro rade. Izaberite boje koje su svetle i živopisne kao što su svetlo plava, ružičasta ili zelena kako bi stvorile kontrast. Takođe, tamne boje poput crne, tamno sive ili tamno braon takođe izgledaju odlično. Metalik boje, poput zlata ili bronze, mogu dodati lepu iskricu i istaći vašu boju kože.

Boja Kose

boja-kose-i-naocare

Boja kose je takođe jedan od faktora na kojji treba da obratite pažnju, a mi smo tu da vas usmerimo:

Plava kosa

Osobe sa prirodno plavom kosom obično imaju svetliju kožu, a ove dve osobine zajedno odlično idu sa okvirima svetlijih, prozračnijih boja. Metalik tonovi, posebno srebro, mogu biti odličan izbor, kao i pastelne boje, nijanse plave i ružičaste. Takođe, tamniji tonovi mogu stvoriti lep kontrast, ali izbegavajte boje koje su previše jake ili previše tamne.

Crna kosa

Crna kosa stvara prirodan kontrast sa bojom kože, što vam omogućava da nosite naočare za sunce sa jakim, dramatičnim okvirima. Crna, tamno siva, tamna purpurna i tamno plava su sve dobre boje koje možete da razmotrite. Metalik tonovi poput zlata ili bronze takođe mogu dobro izgledati.

Smeđa kosa

Osobe sa smeđom kosom obično imaju neutralne tonove kože, što znači da im većina boja dobro stoji. Zemljane tonove kao što su zelena, smeđa i zlatna treba razmotriti, ali takođe možete eksperimentisati sa jačim bojama. Izbegavajte boje koje su previše svetle ili previše tamne.

Crvena kosa

Crvenokosi ljudi često imaju svetliju kožu, pa bi trebalo da biraju boje koje neće biti previše jake. Zemljani tonovi kao što su zelena, braon i bež mogu biti odlični, a i zlatni tonovi mogu biti atraktivni. Izbegavajte crne ili veoma tamne okvire, koji mogu biti previše kontrastni.

Veličina glave i naočara

I veličina glave igra veliku ulogu u odabiru naočara za sunce. Naočare bi trebale biti u proporciji sa veličinom glave. Dakle, ako imate manju glavu, bolje se odlučite za manje naočare, dok će veće naočare bolje pristajati ljudima sa većom glavom.

Stil

Source: ochis.co

Na kraju, ali ne manje važno, treba uzeti u obzir i lični stil. Naočare za sunce su izuzetno važan deo vaše garderobe i trebalo bi da se slažu sa ostatkom vašeg izgleda. Ako ste ljubitelj vintage stila, mačkaste naočare biće savršen izbor. Ako preferirate sportski look, izaberite sportske naočare sa polarizovanim staklima.

Kvalitet i zaštita

Ne zaboravite da je osnovna svrha naočara za sunce zaštita očiju. Kvalitetne naočare bi trebale pružiti 100% zaštitu od UVA i UVB zračenja.

Postoje nekoliko vrsta stakala za naočare za sunce a vi izaberite one koje vi preferirate.

Vrsta stakla ili sociva je još jedan ključni element koji treba uzeti u obzir prilikom izbora naočara za sunce. Evo nekoliko osnovnih tipova:

Polarizovana stakla: Ova stakla smanjuju refleksiju i odbljeske sa površina poput vode ili asfalta, što može biti naročito korisno tokom vožnje ili boravka na otvorenom. Polarizovana stakla pomažu u smanjenju naprezanja očiju i poboljšavaju vidljivost detalja.

Stakla sa presvlakom protiv refleksije: Ova vrsta stakla je dizajnirana da smanji odbljesak i refleksiju svetlosti koji može da se javi na prednjoj ili zadnjoj strani vaših stakala. Ova vrsta stakla može da pomogne u smanjenju naprezanja očiju, naročito prilikom dugotrajnog izlaganja jakom svetlu.

Stakla sa zatamnjenjem: Ova stakla automatski prilagođavaju nivo zatamnjenja u zavisnosti od nivoa svetlosti u okruženju. Ovo može biti izuzetno korisno za ljude koji provode mnogo vremena napolju, jer pruža kontinuiranu zaštitu od svetlosti u različitim uslovima osvetljenja.

Stakla u boji: Stakla u boji ne pružaju samo estetski izgled, već mogu da imaju i praktične benefite. Na primer, siva stakla smanjuju jasnost boja najmanje, dok su smeđa stakla dobra za kontrast. Zelena stakla mogu da povećaju kontrast, ali mogu malo izobličiti prirodne boje.

Stakla sa ogledalom: Ova stakla imaju tanki metalni premaz koji smanjuje količinu svetlosti koja prolazi kroz staklo. Ova stakla su popularan izbor za sportiste ili ljude koji provode mnogo vremena na otvorenom.

Top 10 Modela Za Sezonu 2024

1. Fosli Mačkaste Naočare

fosil-mackaste-naocare

2. Marc Jacobs Okrugle Naočare

marc-jacobs

3. Carolina Herrera Četvrtaste Naočare

4. Prive Revaux Ovalne Naočare

5. Moschino Mačkaste Naočare

6.  Carolina Herrera Mačkaste Naočare

7. Mila Zegna  Četvrtaste Naočare

8. Dolce & Gabbana Velike Naočare Nepravilnog Oblika

9.  Ray Ban  Četvrtaste Naočare

10.Vogue Mačkaste Naočare

I tako dolazimo do kraja ovog sunčanog vodiča kroz svet naočara za sunce. Bilo da se radi o obliku lica, tonu kože, boji kose ili osobnom stilu, izbor pravih naočara za sunce može biti uzbudljiva i kreativna avantura. Ali zapamtite, iznad svega, vaše naočare trebaju da pružaju zaštitu vašim očima.

Naočare za sunce nisu samo modni dodatak, one su ključna zaštita vaših očiju od štetnih UVA i UVB zraka. Bez obzira da li izaberete dizajnerski par ili pristupačniju opciju, uvek se pobrinite da imaju odgovarajuću zaštitu.

Dok tragamo za savršenim parom, sećajmo se da naočare za sunce treba da dopunjuju našu ličnost i da se osećamo samouvereno. Važno je eksperimentisati, igrati se sa bojama, oblicima i teksturama. Možda ćete se iznenaditi stilom koji najbolje odgovara vašem licu i ličnosti!

Nadamo se da su vam naši saveti pomogli da saznate malo više o tome kako odabrati idealne naočare za sunce. Srećno u vašem sledećem modnom poduhvatu, i ne zaboravite – vaša oči zaslužuju najbolje. Jer, kao što je Karl Lagerfeld jednom rekao: „Naočare za sunce su kao ajlajner, odmah vas čine misterioznim.“ Do sledećeg posta, nosite se sa stilom i ostanite sjajni!

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.