Najbolje Romantične Komedije Svih Vremena – Klasici ljubavi

Romantične komedije imaju posebno mesto u srcima ljubitelja filma. Spajajući humor i ljubavne priče, one pružaju gledaocima priliku za opuštanje, smeh, a ponekad i malo sentimentalnosti. Evo nekih od najboljih romantičnih komedija svih vremena.

„When Harry Met Sally“ (1989)

IMDb ocena: 7.7/10 ⭐

Film „When Harry Met Sally“ je klasik koji je postavio standard za sve romantične komedije koje su usledile. Ova priča o dugogodišnjem prijateljstvu koje prerasta u ljubav je duhovita, srdačna, i ima neke od najpamtljivijih scena u istoriji žanra. Ko može da zaboravi Meg Ryan u čuvenoj sceni u restoranu?

„The Princess Bride“ (1987)

IMDb ocena: 8.0/10

„The Princess Bride“ je jedinstvena romantična komedija koja kombinuje fantastiku, avanturu, humor i ljubav. Ova priča o mladom paru koji mora da prevaziđe brojne prepreke kako bi bio zajedno je postala kultni film sa nizom citata koji su se zadržali u popularnoj kulturi.

„Pretty Woman“ (1990)

IMDb ocena: 7.1/10 ⭐

Film „Pretty Woman“ je moderna bajka koja je učinila da se Julia Roberts proslavi. Ova priča o bogatom poslovnom čoveku koji se zaljubi u prostitutku je topla, duhovita i ima nekoliko veoma emotivnih trenutaka. Izuzetna hemija između Julia Roberts i Richarda Gerea čini ovaj film nezaboravnim.

„Bridget Jones’s Diary“ (2001)

IMDb ocena: 6.8/10 ⭐

„Bridget Jones’s Diary“ je britanska romantična komedija koja prati ne tako savršenu Bridget Jones dok se bori sa svojim poslom, težinom, ljubavnim životom i majkom koja joj stalno nameće potencijalne udvarače. Ovaj film je postao hit zahvaljujući svom duhovitom scenariju i neodoljivoj izvedbi Renée Zellweger.

„10 Things I Hate About You“ (1999)

IMDb ocena: 7.3/10 ⭐

Film „10 Things I Hate About You“ je moderna adaptacija Šekspirove komedije „The Taming of the Shrew“. Smešten u srednjoškolsko okruženje, ovaj film prati dve sestre koje su potpune suprotnosti, njihove romanse i komične situacije u kojima se nalaze. Ovaj film je omiljen zbog svog duhovitog dijaloga i sjajne glumačke ekipe koju predvode Julia Stiles i Heath Ledger.

„Crazy, Stupid, Love.“ (2011)

IMDb ocena: 7.4/10

„Crazy, Stupid, Love.“ je romantična komedija koja prati nekoliko parova dok se bore sa svojim ljubavnim problemima i odnosima. „Crazy, Stupid, Love.“ prati više likova u međusobno povezanim pričama o ljubavi. U središtu priče je Cal Weaver, sredovečni čovek čija žena Emily traži razvod nakon što priznaje aferu s kolegom sa posla. Nakon što se preseli u svoj stan, Cal upoznaje mlađeg čoveka Jacoba Palmera, ženskaroša koji odluči da pomogne Calu da povrati samopouzdanje i nauči kako da osvaja žene.

„Easy A“ (2010)

IMDb ocena: 7.0/10

„Easy A“ je komedija koja prati tinejdžerku Olive Penderghast, koja se slučajno nađe u centru ogovaranja i tračeva u svojoj srednjoj školi nakon što lažno tvrdi da je izgubila nevinost. Olive odlučuje da iskoristi ove tračeve u svoju korist, pretvarajući se da je „laka“ devojka i pružajući seksualne usluge u zamenu za poklone i novac. Međutim, Olive ubrzo shvata da ova laž ima ozbiljne posledice.

„Midnight in Paris“ (2011)

IMDb ocena: 7.7/10 ⭐

Ova romantična komedija prati pisca Gil-a koji je opsednut Parizom u 1920-ima. Kada Gil i njegova verenica Inez odu na odmor u Pariz, Gil se nađe u vremenskoj petlji koja ga vodi nazad u Zlatno doba Pariza, gde upoznaje ikone poput Ernest Hemingway-a i F. Scott Fitzgerald-a. Gil se zaljubljuje u Adriana, ženu iz 1920-ih, ali mora da se vrati u svoje vreme i shvati da je njegova idealizacija prošlosti samo iluzija.

„The Big Sick“ (2017)

IMDb ocena: 7.5/10 ⭐

„The Big Sick“ je jedinstvena romantična komedija zasnovana na stvarnom životu Kumaila Nanjiani-a, koji igra samog sebe u filmu. Film prati Kumaila, stand-up komičara iz Pakistana, koji se zaljubljuje u studentkinju po imenu Emily. Međutim, njihova veza je napeta zbog Kulmailove tradicionalne muslimanske porodice koja očekuje da on ima aranžirani brak. Stvari postaju još komplikovanije kada Emily oboli od teške bolesti, što Kumaila prisiljava da se suoči sa svojim pravim osećanjima prema njoj.

„Silver Linings Playbook“ (2012)

IMDb ocena: 7.7/10

„Silver Linings Playbook“ je romantična komedija koja prati bivšeg učitelja Pat-a Solitano-a koji se vraća kući kod svojih roditelja nakon boravka u mentalnoj ustanovi. Pat se trudi da obnovi svoj život i vrati svoju bivšu suprugu, ali stvari se promene kada upozna Tiffany, udovicu sa svojim problemima. Tiffany se ponudi da će pomoći Pat-u da se pomiri sa svojom bivšom suprugom, ali samo ako on za uzvrat učini nešto za nju.

„About Time“ (2013)

IMDb ocena: 7.8/10 ⭐

„About Time“ je britanska romantična komedija koja prati mladog muškarca po imenu Tim koji otkriva da muškarci u njegovoj porodici imaju sposobnost putovanja kroz vreme. Tim koristi ovu moć da poboljša svoj ljubavni život, praveći savršene scenarije sa ženom koju voli. Međutim, Tim ubrzo shvata da čak ni putovanje kroz vreme ne može sprečiti određene životne izazove i teškoće.

 

Evo nekoliko romantičnih komedija iz 2024. godine koje sam pronašao:

  1. „The Perfect Date“ – Glavni glumci: Emma Roberts, Luke Bracey. Opis: Film prati mladu ženu koja se upušta u niz neobičnih sastanaka kako bi pronašla savršenog partnera.
  2. „Love in Bloom“ – Glavni glumci: Jennifer Aniston, Gerard Butler. Opis: Romantična komedija o paru koji se ponovno zaljubljuje nakon što su godinama bili razdvojeni.
  3. „Crazy for You“ – Glavni glumci: Ryan Reynolds, Sandra Bullock. Opis: Film prati ženu koja se zaljubljuje u svog šefa, ali stvari postaju komplikovane kada on počne da izlazi sa njenom najboljom prijateljicom.
  4. „The Wedding Planner“ – Glavni glumci: Jennifer Lopez, Matthew McConaughey. Opis: Romantična komedija o planerki venčanja koja se zaljubljuje u mladoženju.
  5. „Just Friends“ – Glavni glumci: Ryan Reynolds, Amy Smart. Opis: Film prati muškarca koji se vraća u svoj rodni grad i ponovno se povezuje sa svojom starom prijateljicom, ali stvari postaju komplikovane kada se između njih razvije romantična veza.
  6. „The Proposal“ – Glavni glumci: Sandra Bullock, Ryan Reynolds. Opis: Kada kanadska izvršna direktorka riskira da bude deportovana iz SAD, ona se pretvara da je verena za svog pomoćnika kako bi ostala u zemlji.
  7. „50 First Dates“ – Glavni glumci: Adam Sandler, Drew Barrymore. Opis: Romantična komedija o muškarcu koji se zaljubljuje u ženu sa amnezijom i mora je svakodnevno osvajati.
  8. „The Break-Up“ – Glavni glumci: Jennifer Aniston, Vince Vaughn. Opis: Par se rastaje, ali oboje odbijaju da napuste stan u kojem su živeli zajedno.
  9. „The Ugly Truth“ – Glavni glumci: Katherine Heigl, Gerard Butler. Opis: Romantična komedija o televizijskoj producentkinji koja se sukobljava sa muškarcem koji pokušava da joj objasni „ružnu istinu“ o ljubavi i odnosima.
  10. „Sweet Home Alabama“ – Glavni glumci: Reese Witherspoon, Patrick Dempsey. Opis: Mlada žena se vraća u svoj rodni grad na jugu kako bi se razvela od svog supruga, ali stvari postaju komplikovane kada se ponovno zaljubi u njega.

Molim vas da imajte na umu da su svi ovi filmovi dostupni za gledanje na različitim striming platformama. Uživajte u gledanju!

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.