Provedite Prvi maj u prirodi: Top destinacije sat vremena od Beograda 2024

Ako želite da provedete Prvi maj negde van Beograda, ali ne želite da idete daleko, postoji nekoliko fantastičnih destinacija koje možete posetiti, a sve su udaljene samo sat vremena vožnje od prestonice.

Zornića kuća

Zornića kuća prvi maj
Source: pinterest.com

Ako želite da pobegnete od užurbanog gradskog života i podsetite se jednostavnosti seoskog života, „Zornića kuća“ je idealno mesto za vas. Ovaj kompleks nudi mnogo sadržaja za svoje goste, uključujući konake, kamp i restoran. Svi ovi sadržaji nude jedinstvenu priliku da se opustite, oporavite i doživite autentičan seoski život.

Konaci, kamp i restoran etno-domaćinstva „Zornića kuća“ smešteni su u selu Baćevac u Šumadiji, na tri i po hektara zemljišta. Ovaj etno kompleks nudi neverovatan pogled na Kosmaj s jedne strane i Lipovačke šume s druge, što ga čini idiličnim mestom za opuštanje u prirodi.

U okviru „Zornića kućeˮ nalazi se moderan kamp na oko 0,5 hektara zemljišta. Kamp broji ukupno 30 mesta. Posebna draž našeg kampa jeste logorište koje se nalazi u centralnom delu. Ono okuplja kampere iz svih delova sveta, spajajući ih i gradeći nova prijateljstva. Uz pucketanje vatre i zvuke gitare, kamperi razmenjuju svoje doživalje i iskustva.

Restoran se nalazi u sto godina staroj zgradi. Nekoliko prostranih bašti za sedenje ispred i iza kuće, ili u šumi, i pokrivena drvena bašta tematski su uređene sa akcentom na prošla vremena. Njih najbolje oslikavaju stari ćilimi postavljeni po livadama oko restorana na kojima gosti rado leškare posle ručka i ispijaju svoje piće, uživajući u mirisima tradicionalnih jela koja se spremaju u njihovoj neposrednoj blizini, i to u zemljanim loncima, sačevima i starima pekarama, i mame znatiželjne poglede posetilaca.

Ono što je posebno interesantno za porodice jesu različite aktivnosti koje „Zornića kućaˮ organizuje. Među njima su dečja seoska animacija sa starim zaboravljenim igrama, zatim igraonice na otvorenom, jahanje konja, upoznavanje sa životinjama u zoo-vrtu, sadnja drveća dva puta godišnje, što sve skupa decu vraća bogatstvima prirode. Izvedite vaše mališane iz grada i na samo 20-ak kilometara od Beograda upoznajte ih sa životom na selu.

Zornića kućaˮ je više od kuće. To je i okućnica, restoran, zoo-vrt, izletište, kamp, likovna kolonija, smeštaj, dobra klopa i još mnogo toga.

Salaš Stremen

Salasš Stremen prvi maj
Source: beogradskiizlet.com

Salaš Stremense nalazi  u Surčinu, smešten u poljima Srema. Ovo autentično mesto sremačke kulture sa tradicijom pruža savršen izlet za ljubitelje prirode i životinja, rekreacije i domaće kuhinje.

Poseban šarm salašu Stremen daje etno restoran, gde se može uživati u domaćoj hrani i piću, posebno u sremačkim i lovačkim specijalitetima poput ribića na kajmaku, salaškog soteta, štrudle sa makom i pite od bundeve. Uz to, svakog petka od 20 časova uživaćete u tamburaškoj muzici i dobroj atmosferi. Letnja bašta je savršeno mesto za uživanje u ukusnoj hrani i piću, dok se deca mogu zabaviti na igralištu s rekvizitima poput klackalica, ljuljaški, vrteški i tobogana.

Salaš Stremen takođe nudi mogućnost jahanja konja za sve starosne grupe i kondicije, a postoji i škola jahanja za početnike gde se uči o anatomi i psihologiji konja, kao i o brizi i nezi ovih predivnih životinja. Tokom sunčanih dana možete uživati u vožnji dvopregom uz obalu Save.

Dodatna atraktivnost ovom mestu pružaju manifestacije koje se često organizuju, poput „Sremačkog preskoka“, dana zelja, maslačka, gljiva ili Festivala bundeve.

Salaš Stremen radi svim danima osim ponedeljka. Na kraju, želimo da istaknemo da je salaš Stremen jedno od najlepših mesta za odmor i zabavu u prirodi, koje svima toplo preporučujemo. Zato, ukoliko želite da provedete kvalitetno vreme sa svojom porodicom ili prijateljima, posetite salaš Stremen i uživajte u njegovim čarima.

Bojčinska šuma

Bojčinska šuma prvi maj
Source: surcin.rs

Bojčinska šuma, smeštena samo sat vremena vožnje od Beograda, predstavlja jedno od omiljenih izletišta za mnoge posetioce. Ova zaštićena prirodna oaza, koja se prostire na 629,51 hektara, pruža brojne sadržaje za rekreaciju, uživanje u prirodi i gastronomiji.

Jedna od karakteristika Bojčinske šume je njen bogati biljni svet, sa evidentiranih 185 vrsta biljaka. Hrast lužnjak je posebno zastupljen u ovoj šumi, kao deo nekadašnjih starih nizijsko-močvarnih šuma. Šetnja kroz šumu pruža predivne pejzaže, a ono što je posebno zanimljivo je što se tokom šetnje možete susresti sa slobodno šetajućim mangulicama, autohtonim svinjama koje su simbol ovog područja.

Na početku šetališta u Bojčinskoj šumi nalazi se i predivan restoran u seoskom stilu, kao i argela sa rasnim konjima. Restoran nudi autentično iskustvo seoskog turizma, sa tradicionalnim jelima i ambijentom koji vas vraća u prošla vremena. Takođe, na ovom području se nalazi i letnja pozornica koja je izgrađena 2010. godine prema projektu arhitekte Zdravka Milinkovića. Pozornica je pokrivena debelom trskom i predstavlja atraktivno mesto za razne kulturne manifestacije i događaje.

Ako ste ljubitelj rekreacije, Bojčinska šuma nudi brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Trim staza dužine 2 km sa 16 prepreka je idealna za trčanje ili šetnje u prirodi. Takođe, možete uživati u vožnji fijakerom ili jahanju na lipicanerima u okviru konjičkog kluba Bojčin. Ove aktivnosti pružaju mogućnost da se opustite i uživate u prelepom okruženju šume.

Etno Selo Tiganjica

Tiganjica prvi maj
Source: ringeraja.rs

Etno selo Tiganjicu čine restoran Trofej i restoran Banatska kuća, a pored celog kompleksa koji se prostire na 3 hektara površine, videćete još nekoliko znamenitosti koje okružuju etno selo Tiganjicu. Oni koji su posetili ovo predivno etno selo znaju da pored etno sela protiče reka Begej.

Nedaleko od etno sela Tiganjica nalazi se specijalni rezervat prirode Carska bara, tačnije u međurečju Tise i Begeja. Do nje se može doći kada se na 17 km iz Zrenjanina prema Beogradu skrene desno preko Begeja.

Nakon što uživate u avanturi do Carske bare, nedaleko se nalazi zamak Kaštel Ečka, koji važi za jedan od najpoznatijih dvoraca u Srbiji. Posete su organozovane, a sam dvorac je zanimljv i vredan posete jer je građen u engleskom stilu davne 1816. godine.

I to nije sve, imaćete priliku i da posetite Belo jezero koje je smešteno između dveju reka Begeja i Tise i poznato po najlepšem zalasku sunca. Na Belo jezero se može otići pešaka ili kvadom gde možete organizovati piknik.

Najzanimljivije od svega jeste činjanica da se u etno selu Tiganjica snimao veliki broj filmova. Jedan od njih je čuveni film Trojanski konj sa Stiv Rivsom, a u planu je pravljenje replike trojanskog konja naredne godine, kao još jedna atrakcija koja će biti vredna posete Tiganjici.

Obedska bara

Obedska para prvi maj
Source: izleti-srbija.rs

Nadaleko poznat kao “raj za ptice”, Specijalni rezervat prirode Obedska bara predstavljna jedinstveni močvarno-šumski kompleks u južnom Sremu. Nalazi se između naselja Kupinovo, Obrež, Grabovci i reke Save, i predstavlja ostatak napuštenog korita Save. Nekadašnji deo reke, zatim mrtvaja, i danas močvarno područje, Obedska bara pokriva površinu od oko 13 kilometara i njeno korito se zbog specifičnog oblika naziva „Potkovica”.

Prirodno bogatstvo ovog prostora leži u tome što se u okviru Specijalnog rezervata nalazi jedno od retkih očuvanih plavnih ritskih područja, zatim splet mrtvaja, bara, okana, vlažnih livada, kao i mnoštvo močvarne vegetacije i stoletne mešovite šume hrasta lužnjaka.

U neposrednoj blizini su kulturno-istorijski spomenici: Tvrđava ”Kupinik”, Crkva Majke Angeline i Crkva Svetog Luke.

Etno kuća (Etno park Kupinovo), pored crkve Svetog Luke, čini zaštićena grupacija seoskih okućnica sa bogatom dekoracijom od drveta.

Kada su staze u pitanju tu je kružna edukativna staza dužine 7 km, na stazi ima klupa i stolova, kao i 3 nadstrešnice i staza vodi kroz sam centar rezervata.  Pored roštiljanja u prirodi, možete uživati u raznima sportskim, rekreativnim i edukativnim sadržajima. Neke od njih su: posmatranje ptica sa monitoring osmatračnice.

Ovaj program se odvija u zavisnosti od vremenskih uslova uz pratnju stručnog vodiča. Potrebni su vam teleskop, dvogled i ključevi za determinaciju različitih vrsta ptica.

Mali Dunav

Mali-Dunav-prvi-maj
Source: daljine.rs

Centar za posetioce, koji zauzima 5,5 hektara, trenutno je najpopularniji deo celog Oglednog dobra, bar među običnim građanima, koji žele da uživaju u prirodi ili da vide nešto novo.

Odmah po ulasku u Centar, nalazi se javni akvarijum sa izložbom riba koje žive u Dunavu i njegovim pritokama, a odatle možete krenuti na različite strane. Ljubiteljima vodenih ekosistema pažnju će verovatno privući 20 ribnjačarskih objekata. To su jezera za realizaciju istraživačkih programa, a pre svega programa ishrane i selekcije riba, zatim nekoliko jezera za pecanje, poluostrvo i ostrvo do kojeg vodi viseći most koji je posebno interesantan deci željnoj avanture, sa pratećim Muzejom ribarstva..

Od zanimljivosti izdvajamo još i Alasku kolibu – muzej ribarstva koji se nalazi na kopiji Velikog ratnog ostrva ostrvo evolucije i Praistorijsko ribarsko naselje, ali i učionicu na otvorenom sa drvenim stolovima i klupama natkrivenim krovom od trske.

Mali Dunav je podeljen u tri dela, čiji prvi deo simbolično nazvan “Mala Podunavska divljina“ obuhvata šumsku oblast površine 6 hektara. Drugi deo protiče kroz srednji deo dobra u kome se sa leve strane nalazi Medna dolina.

Mali Dunav se nalazi na nekoliko kilometara od centra Beograda i do njega se najlakše dolazi smederevskim putem gde se kod hotela Radmilovac skrene levo na put koji prolazi pored hotela.

Kosmaj

Manastir Tresije Kosmaj

Kosmaj je planina smeštena u Srbiji, nedaleko od Beograda, i deo je Šumadijskog podgorja. Sa vrhom od 628 metara nadmorske visine, Kosmaj pruža predivne pejzaže i idealan je izletnički cilj. Na vrhu se nalazi vidikovac sa kojeg se pruža panoramski pogled na okolinu. Planina je poznata po svojoj prirodnoj lepoti, ali i bogatoj istoriji. Na Kosmaju se nalazi spomen-obeležje posvećeno stradalim borcima iz Prvog svetskog rata. Takođe, tu je i manastir Tresije, koji datira iz 14. veka. Kosmaj je omiljeno mesto za planinarenje, rekreativne šetnje i uživanje u prirodi. Svakako je interesantno videti i Zomes kućice koje su postale prava atrakcija.

Postoji mnogo predivnih destinacija koje se nalaze na samo sat vremena vožnje od Beograda i idealne su za provedenje Prvog maja u prirodi. Ove destinacije nude razne aktivnosti kao što su šetnje, planinarenje, vožnja bicikla, kampovanje i pecanje, što ih čini savršenim izborom za sve koji žele da se opuste i uživaju u prirodi.

Uz malo istraživanja, lako možete pronaći destinaciju koja će zadovoljiti vaše potrebe i interesovanja. Bez obzira da li tražite avanturu ili mirno mesto za opuštanje, postoji nešto za svakoga u blizini Beograda.

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.