
Bademovo mleko je ukusan biljni napitak koji se može lako napraviti kod kuće. Uz nekoliko jednostavnih koraka, možete uživati u svežem i zdravom bademovom mleku bez aditiva i konzervansa. Evo kako da napravite bademovo mleko :
Sastojci:

- 1 šolja sirovih badema
- 4 šolje vode (plus dodatna voda za potapanje badema)
- Prstohvat soli (opciono)
- Prirodni zaslađivač po izboru (med, javorov sirup, agavin sirup)
Priprema:
- Potopite bademe: Stavite bademe u posudu i prelijte ih vodom tako da budu potpuno potopljeni. Ostavite da se natapaju najmanje 8 sati ili preko noći. Ovo će omekšati bademe i pomoći im da se bolje blendaju.
- Isperite bademe: Nakon što su bademi potopili, ocedite vodu i isperite ih pod mlazom čiste vode. Ovo će ukloniti bilo kakvu prljavštinu ili ostatke.
- Blendajte bademe: Stavite potopljene bademe u blender zajedno sa 4 šolje sveže vode. Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač po želji. Blendajte sve sastojke na visokoj brzini oko 2-3 minuta, dok ne dobijete glatku teksturu.
- Procedite mleko: Postavite gazu ili čistu pamučnu krpu preko veće posude. Pažljivo prelijte smesu iz blendera preko gaze ili krpe. Lagano stiskajte da biste izdvojili što više mleka. Ostatak bademove pulpe možete sačuvati za kasniju upotrebu u drugim receptima.
- Čuvanje mleka: Prelijte bademovo mleko u staklenu posudu sa poklopcem i čuvajte u frižideru. Mleko će trajati oko 3-4 dana. Pre upotrebe dobro promućkajte, jer se može odvojiti sloj bademovog ulja.
Napomena:
Bademovo mleko ima blagi ukus badema, ali ako želite intenzivniji ukus, možete dodati malo ekstrakta vanile ili cimeta prilikom

Još jedna prednost pravljenja bademovog mleka kod kuće je mogućnost kontrolisanja sastojaka. Komercijalno dostupna bademova mleka često sadrže aditive, konzervanse i dodatni šećer. Pravljenjem svog mleka kod kuće, imate potpunu kontrolu nad sastojcima i možete ga prilagoditi svom ukusu i prehrambenim potrebama.
Osim toga, pravljenje bademovog mleka je i ekonomično. Sirovi bademi mogu biti jeftinija opcija u poređenju sa kupovinom gotovog mleka, a možete napraviti veću količinu mleka odjednom i čuvati ga u frižideru.

Uživanje u svežem, domaćem bademovom mleku je jednostavno i zadovoljavajuće iskustvo. Isprobajte ovaj recept i otkrijte koliko je lako napraviti ukusno i zdravo mleko kod kuće. Uz malo truda, možete uživati u sve blagodeti bademovog mleka i istovremeno se brinuti o svom zdravlju.
Osim što možete uživati u čistom bademovom mleku, možete ga koristiti i u raznim receptima. Evo nekoliko ideja kako iskoristiti svoje domaće bademovo mleko:

- Smoothie: Dodajte bademovo mleko u svoje omiljene voćne i povrtne smoothieje za kremastu i hranljivu bazu.
- Pahuljice: Prelijte bademovo mleko preko svojih omiljenih pahuljica za zdrav i ukusan doručak.
- Kafa i čaj: Dodajte malo bademovog mleka u svoju jutarnju kafu ili čaj za bogat i kremast ukus.
- Puding: Koristite bademovo mleko kao osnovu za pripremu veganskog pudinga. Dodajte kakao, vanilu ili voće po izboru za različite ukuse.
- Preliv za voće: Napravite voćni preliv tako što ćete prokuvati voće sa malo bademovog mleka i zasladiti po želji. Koristite ga kao preliv za palačinke, sladoled ili voćnu salatu.
- Kaša: Kuvajte svoju omiljenu kašu, poput ovsene kaše, u bademovom mleku za bogatiju teksturu i ukus.
- Palačinke: Zamijenite obično mleko bademovim mlekom u receptu za palačinke za lakšu i biljnu verziju.
- Kremasti umaci: Dodajte bademovo mleko u umake za paste, karije ili sosove kako biste dobili bogatiji ukus i kremastu teksturu.
Nadam se da vam je ovaj blog post bio koristan i da ćete se ohrabriti da napravite svoje bademovo mleko kod kuće. Uživajte u pripremi i uživanju u svežem, zdravom i ukusnom napitku koji ste sami stvorili!