Korona fitnes: Vežbe kod kuće za formu (1. deo)

Korona fitnes: Vežbe koje možete da radite kod kuće, a da budete fit (prvi deo)

Zdravlje i forma nisu privilegija, već potreba, pogotovo u vreme kada smo ograničeni sopstvenim domovima. Sa pandemijom COVID-19, suočio sam se sa izazovom kako zadržati fitnes rutinu bez pristupa teretani. Da, bitno je da se krećemo, ali kako? U ovom delu sa vama delimo kako održavati kondiciju sa vežbama za fitnes koje možete raditi u udobnosti svoje dnevne sobe. U međuvremenu, „Korona fitnes“ postao je više od trenda – to je naš novi način za jačanje tela i uma. Potrebno je samo malo prostora, volja, i par efikasnih vežbi kod kuće koje ćemo vam predstaviti.

Prilagođavanje fitnes programa novonastalim uslovima je izazov, ali i prilika da otkrijemo nove načine za vežbanje. Nije važna samo promena fizičkog izgleda, već i očuvanje zdravlja, te osnaživanje imuniteta – a to su sve beneficije koji nam vežbe kod kuće mogu pružiti. Hajde da započnemo ovu avanturu zajedno!

Ključne Informacije:

 • Održavanje fizičke aktivnosti je ključno za zdravlje, posebno tokom pandemije.
 • Vežbanje kod kuće je praktično i dostupno svima.
 • Korona fitnes ne zahteva skupu opremu niti mnogo prostora.
 • Fitnes program treba prilagoditi ličnim sposobnostima i mogućnostima.
 • Redovnim vežbanjem unapređujemo mentalno zdravlje i smanjujemo stres.
 • Za vežbanje kod kuće je bitna disciplina i pravilan izbor vežbi.

Značaj fizičke aktivnosti tokom korona pandemije

Kada govorimo o pandemiji koja nas je sve iznenadila i promenila naš svakodnevni život, nije dovoljno pominjati samo mere predostrožnosti i broj obolelih. Jačanje sopstvenog zdravlja postalo je imperativ, a centralno mesto u tom procesu zauzima vežbanje za zdravlje. Bez obzira na to da li ste ranije bili aktivni ili ste tek počeli da razmišljate o uvođenju fizičke aktivnosti u vašu rutinu, situacija nas podseća zašto je to važno.

Zdravstveni rizici neaktivnosti

Krizne situacije, kao što je ova pandemija, često mogu dovesti do manjka motivacije za redovno vežbanje. No, zdravstveni rizici povezani sa sedentarnim načinom života su višestruki. Pored već povišenog rizika od razvoja hroničnih bolesti, kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca, dugotrajna neaktivnost može uticati i na mentalno zdravlje, smanjiti kvalitet sna i pojačati osećaj anksioznosti.

Povećanje stepena stresa i njegov uticaj na vežbanje

Nažalost, pandemija ne donosi samo fizičke izazove. Mentalni i emocionalni stres su postali naši svakodnevni saputnici. Izolacija, strah i neizvesnost mogu smanjiti volju za vežbanjem kod kuće. Upkos tome, brojne su prednosti redovne fizičke aktivnosti baš u ovim uslovima – od jačanja imunološkog sistema do poboljšanja raspoloženja i smanjenja osećaja stresa. Zato je odabir da se krećete i vežbate dok ste kod kuće, možda jedan od najboljih izbora koje možete učiniti za sebe u ovom trenutku.

Nadam se da ste sada još svesniji koliko je bitno ne prepustiti se pasivnosti. Razumevanjem značaja vežbanja za zdravlje i savladavanjem izazova koje sa sobom nosi vežbanje kod kuće, činimo jedan veliki korak u očuvanju naše dobrobiti.

Korona fitnes: Vežbe koje možete da radite kod kuće, a da budete fit (prvi deo)

Kao neko ko vodi brigu o svom zdravlju i formi, znam koliko je važno održavati redovnu fizičku aktivnost. U vreme kada nam je pristup teretanama bio ograničen, morali smo da se oslonimo na fitnes vežbe koje smo mogli izvoditi u udobnosti našeg doma. Postoji niz efikasnih vežbi za kondiciju koje vam mogu pomoći da ostanete u formi i zadržite tonus mišića bez ikakve specijalizovane opreme.

 • Sklekovi – za jačanje grudi, ramena i tricepsa
 • Čučnjevi – za aktivaciju kvadricepsa, zadnje lože i gluteusa
 • Trbušnjaci – za jačanje trbušnih mišića
 • Plank – za jačanje celokupnog core-a
 • Burpees – kompletan pokret koji povećava srčani ritam

Osim ovih individualnih vežbi, HIIT (High-Intensity Interval Training) je izuzetno popularan zbog svoje efikasnosti i mogućnosti da se u kratkom vremenskom periodu postignu značajni rezultati. HIIT kombinuje kratke, intenzivne periode vežbanja sa periodima odmora ili niskog intenziteta, što može imati ogroman učinak na kardio-respiratorno zdravlje i metaboličku stopu.

Pronađite vežbe koje vam najviše odgovaraju i uključite ih u svoj dnevni ili nedeljni plan. Isto tako, bitno je slušati svoje telo i praviti pauze kada su vam potrebne.

Važno je naglasiti da je održavanje redovne fizičke aktivnosti tokom pandemije COVID-19 pomoglo mnogima ne samo da ostanu u formi, već i da poboljšaju svoje mentalno zdravlje i opšte dobrostanje. Stručnjaci se slažu da fitnes vežbe i vežbe za kondiciju mogu umanjiti stres i anksioznost, što je posebno korisno u izazovnim vremenima.

Pandemija i gojaznost: Ozbiljne posledice nevežbanja

Kao neko ko prati šta se dešava sa telom i zdravljem ljudi tokom pandemije, sa zabrinutošću konstatujem da je gojaznost postala veći problem nego ikad. Mnoge zemlje beleže povećanje telesne težine među svojim građanima, što povezuju sa smanjenom fizičkom aktivnošću zbog izolacije. Zabrinjavajući je i rast verovatnoće ozbiljnih oblika oboljenja usko povezanih sa gojaznošću, uključujući i COVID-19.

Zdravstvene posledice takvog načina života mogu biti dalekosežne. Gojaznost ne samo da povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja, već takođe utiče na kvalitet života i emocionalno stanje. Stoga se pojavljuje sve veća potreba za vežbanjem kod kuće, kao efikasnom alatkom u borbi protiv neaktivnog načina života.

vežbanje kod kuće

 • Prilagodite dnevnu rutinu tako što ćete uvesti najmanje 30 minuta vežbanja
 • Izaberite aktivnosti koje vam prijaju – ples, joga, aerobik ili brze šetnje u dnevnoj sobi
 • Koristite kreativne metode kako biste prevazišli ograničen prostor – improvizujte tegove, koristite nameštaj, šipke za penjanje…
 • Započnite sa jednostavnim vežbama radi uspostavljanja rutine, a onda postepeno povećavajte intenzitet
 • Pomoći će i praćenje napretka – bilo da koristite fitnes aplikaciju ili klasičan dnevnik vežbanja

Jasno je da pandemija zahteva od nas da budemo fleksibilni i pronalazimo nove načine održavanja zdravlja. Vežbanje kod kuće nije samo zamena za teretanu – to je nužnost koja nam pomaže da ostanemo fizički aktivni i izbegnemo ozbiljne zdravstvene posledice poput gojaznosti.

Utjecaj pandemije na smanjenje fizičke aktivnosti u svetu

Pandemija Covid-19 donela je neočekivane izazove, jedan od najvidljivijih u oblasti zdravlja bez sumnje je smanjenje fizičke aktivnosti. U trenucima dok sam istraživao ovu temu, naišao sam na važne podatke koji bude zabrinutost. Da vidimo šta nam istraživanja kažu o ovom fenomenu.

Istraživanja i podaci o fizičkoj neaktivnosti

Kao neko ko prati podatke i analize, pronašao sam informacije kompanije Fitbit koje su potvrdile značajan pad broja koraka njihovih korisnika počev od početka pandemije. Ovaj pad ukazuje na alarmantnu globalnu tendenciju smanjenja dnevne aktivnosti ljudi.

„Pandemija Covid-19 natjerala nas je da redefinišemo naše živote i načine na koje brinemo o našem zdravlju, a fizička aktivnost je tu itekako važna stavka.“

Dugoročni efekti neaktivnosti na zdravlje

Prosledili su mi i rezultate studija o zdravstvenim efektima dugotrajne neaktivnosti, kao što su povećani rizici za razvoj dijabetesa, srčanih oboljenja, a naročito je zabrinjavajuća tendencija rasta gojaznosti kod dece. Sve ovo mi pokazuje da ćemo posledice ove prisilne neaktivnosti osećati još dugo.

Što se tiče moje okoline, vidim kako i moji prijatelji traže načine da unaprede svoje navike i poboljšaju svoje zdravstveno stanje. Je li i vas pandemija navela da povremeno stanete i razmislite o vašem zdravstvenom stilu života?

Vežbanje kod kuće kao rešenje tokom pandemije

Kao neko ko provodi vreme kod kuće tokom ovih neizvesnih vremena, otkrio sam da vežbe kod kuće mogu biti mnogo više od jednostavne zamene za teretanu. One postaju moje svakodnevno utočište za održavanje forme i uzdizanje motivacije za vežbanje u sopstvenom prostoru.

Primeri efikasnih vežbi bez opreme

Da li ste znali da za uspešan trening uopšte nije neophodna skupa oprema? Evo lista vežbi koje garantovano održavaju formu i ne zahtevaju više prostora od vaše dnevne sobe:

 • Čučnjevi – odlični za jačanje nogu i zadnjice.
 • Iskoraci – za stabilnost i snagu donjeg dela tela.
 • Sklekovi – univerzalna vežba za jačanje gornjeg dela tela.
 • Trbušnjaci – ključni za izgradnju snažnih trbušnih mišića.
 • Skok-čučnjevi – odlični kardio i snaga za noge.

 

Motivacija i postizanje ciljeva unatoč izolaciji

Motivacija za vežbanje može ponekad biti izazovna, ali uz malo kreativnosti, to može postati deo vaše rutine. Na primer, postavite jasne ciljeve za svaku nedelju, pravite rasporede vežbanja i pridržavajte se njih kao da su sastanci koje ne smete propustiti. Još jedan sjajan način je praćenje napretka kroz dnevnik vežbanja ili postavljanje fitness izazova sa prijateljima, virtuelno se podržavajući i deljući uspehe putem društvenih mreža.

Pored toga, poseban akcenat treba staviti na stvaranje prijatnog ambijenta za vežbanje. To može uključivati sve, od omiljene motivacione muzike do postavljanja mini kutka kod kuće koji je posvećen samo za vežbanje.

Budući da smo ograničeni prostorom i često i vremenom, važno je pronaći zadovoljstvo u malim stvarima. Svaki pokret, svaka sitna pobeda nad lenjošću, pridonosi tome da se osećamo bolje, zdravije i, što je najvažnije, da ostanemo snažni i otporni u ovim izazovnim vremenima.

HIIT trening za formiranje i održavanje kondicije bez teretane

Kao neko ko već dugo praktikuje vežbanje kod kuće, želim da podelim sa vama izuzetan način ostvarivanja željene forme bez potrebe za odlaskom u teretanu. HIIT trening predstavlja snažnog saveznika u borbi za dobru kondiciju i može se izvoditi u udobnosti vašeg doma. Naravno, govorim o High-Intensity Interval Trainingu, koji kombinuje kratke periode intenzivnog napora sa još kraćim periodima odmora.

Tokom jednog HIIT treninga, smenjujemo visokointenzivne vežbe sa trenucima opuštanja, što rezultira brzim trošenjem kalorija i poboljšanjem kardiovaskularnih sposobnosti. Za razliku od dugotrajnih i mnogobrojnih setova vežbi u teretani, HIIT možete izvesti u svega 20-30 minuta, a efekti su podjednako impresivni.

Primer intenzivnog HIIT treninga koji sam odradio juče uključio je sledeće vežbe: skokovi u mesto, brzi čučnjevi, planinarski skokovi i burpees. Sve sam izvodio u trajanju od 30 sekundi sa 10 sekundi odmora između svake. Već nakon 20 minuta, osećao sam kako mi adrenalin struji telom, dok su moji mišići bili aktivirani kao nikada pre!

 • Skokovi u mesto – savršeni za aktivaciju celog tela
 • Brzi čučnjevi – za jačanje donjeg dela tela
 • Planinarski skokovi – odlični za kardio i agilnost
 • Burpees – kompletna vežba za snagu i izdržljivost

Ne postoji čarobna formula niti skriveni trik kada je HIIT u pitanju. Sve što je potrebno je volja, malo prostora u vašem domu i odluka da se pokrenete. Svako od nas ima 20 minuta dnevno koje može posvetiti svom telu i zdravlju. Najlepša stvar kod HIIT treninga jeste što ne zahteva skupu opremu ili mašine – vaše telo je vaš teret, a vaša dnevna soba prava teretana.

Ukoliko se bavite vežbanjem kod kuće, HIIT trening može biti fantastičan način da unesete novinu u svoju rutinu, izazovete sebe i postignete rezultate o kojima ste oduvek sanjali – bez teretane. Krenite već danas, vaše telo će vam biti zahvalno!

Univerzalnost fitnes aplikacija za vežbanje od kuće

Kada je reč o održavanju kondicije iz udobnosti sopstvenog doma, fitnes aplikacije igraju ključnu ulogu u tome. Usluge koje nude moderna tehnološka rešenja omogućuju nam da budemo fleksibilni sa vremenom, prostorom pa čak i budžetom.

Prednosti i mogućnosti besplatnih aplikacija

Jedna od glavnih prednosti besplatnih aplikacija za vežbanje je što olakšavaju pristup širokom spektru programa za svaki nivo fizičke sposobnosti. Aplikacije poput Fitboda, MyFitnessPal i Nike Training Club nude personalizovane trening planove i prate napredak korisnika, a sve to ne iziskuje finansijski trošak.

Kako izabrati pravu aplikaciju za vežbanje?

Pri izboru aplikacije za vežbanje, važno je uzeti u obzir vaše lične ciljeve, preferencije i rutinu. Ako ste početnik, tražite aplikacije koje pružaju vodiče kroz vežbe i detaju objašnjenje pravilne forme. Za iskusnije sportiste, aplikacije koje nude napredne statistike i prilagođene trening desione mogu biti korisnije. Svakako istražite recenzije i ocene korisnika kako biste osigurali da izaberete pouzdanu i funkcionalnu aplikaciju.

Inovativni pristupi vežbanju: od HIIT-a do joge

Kada razmišljamo o održavanju forme iz udobnosti našeg doma, ne možemo a da ne pomislimo na inovativne vežbe koje su transformisale način na koji gledamo na fitnes. Ne radi se samo o tradicionalnim vežbama, već o pristupima koji kombinuju visoko-intenzivne treninge poput HIIT-a sa opuštajućim aspektima joge. Prednosti tih vežbi su brojne – ne samo da možete sagorevati kalorije i izgraditi mišićnu masu sa HIIT-om, već istom možete unaprediti fleksibilnost i smanjiti stres zahvaljujući jogi.

Da biste dobili bolju predstavu o različitim tipovima vežbi koje možete raditi kod kuće, evo kako mogu izgledati vaši treninzi:

 • HIIT trening može uključiti brze serije sklekova, čučnjeva i burpees-a, omogućujući vam da maksimalno povećate otkucaje srca u kratkom vremenu.
 • Joga kod kuće pruža prilagođene sekvence za početnike i iskusne vežbače, obuhvatajući sve od energičnih Vinyasa tokova do mirnih Hatha pozicija.

Ove aktivnosti mogu ojačati vaše telo i poboljšati vašu mentalnu jasnoću, bez potrebe za skupim članstvima u teretanama ili specijalizovanom opremom. Odlučio sam da sastavim jednostavan plan treniranja koji spaja HIIT i jogu, stvarajući izbalansiran fitnes režim koji je efikasan i raznovrstan.

Ponedeljak HIIT trening 20 minuta Joga za početnike 30 minuta
Sreda Tabata trening 25 minuta Yin joga 40 minuta
Petak Cirkularni HIIT trening 30 minuta Snaga i ravnoteža joga 45 minuta

Svakim treningom, osnažujemo svoje telo i um, ali i pružamo prostor za obnovu i mentalni odmor jogom. Inovativne vežbe poput ovih mogu činiti razliku u vašoj fitnes rutini, omogućujući vam da dostignete svoje ciljeve i ostanete motivisani. Stoga, ne dozvolite da vam mala dnevna soba bude izgovor – izaberite inovativne vežbe poput HIIT-a i joge kod kuće i pokrenite se danas!

Mentalno zdravlje i vežbanje: Psihološki aspekti fitnesa kod kuće

Vežbanje kod kuće u velikoj meri doprinosi poboljšanju mog mentalnog zdravlja. Uvek sam se fokusirala na fizičke benefite kao što su izdržljivost i snaga, ali psihološki aspekti su me posebno iznenadili. Otkad redovno vežbam kod kuće, primetila sam značajno smanjenje simptoma stresa i povećanje opšteg osećaja blagostanja.

Kada volimo svoje telo i brinemo o njemu kroz vežbanje, naš um postaje mirniji i spremniji za svakodnevne izazove.

Pored jačanja mišića, fitnes kod kuće mi je pomogao da razvijem rutinu koja unosi red u moj dan. Stvaram prostor ne samo za fizičku vežbu, već i za mentalni odmor i resetovanje. Kontinuirane fizičke aktivnosti su rezultovale poboljšanim snom, većom koncentracijom i samopouzdanjem.

 • Redovno vežbanje poboljšava raspoloženje zahvaljujući oslobađanju endorfina.
 • Vežbe kod kuće pružaju osećaj kontrole nad sopstvenim telom i zdravljem.
 • Mentalna disciplina koju razvijamo kroz redovan fitnes doprinosi jačanju volje i fokusa.
 • Vežbanje predstavlja efikasan način za borbu protiv anksioznosti i depresije.

Živimo u izazovnim vremenima i važno je naći načine da se brinemo o sebi, ne samo spolja, već i iznutra. Stoga, pozivam sve koji ovo čitaju da pronađu svoje omiljene vežbe i učine mentalno zdravlje jednako važnim kao i težinu koju dižu ili broj ponavljanja koje izvode.

Realne priče i iskustva: Motivacija kroz zajednicu i društvene mreže

Kada razmotrim svoje putovanje ka održavanju forme kod kuće, ne mogu a da ne istaknem koliko su mi realne priče i praktična iskustva ljudi sa društvenih mreža pružile dodatni vetar u leđa. Instagram i YouTube su postali platforme gde se moja motivacija za vežbanje učvrstila pod uticajem inspirativnih individua koje su podelile svoj fitnes progres i strategije za uspeh.

Svedočan sam kako deljenje ličnih ciljeva i uspeha sa online zajednicom može povratiti osećaj kontrole nad sopstvenim zdravljem i kondicijom. Iskustvo drugih i podrška koju pružaju međusobno čine veoma snažan motivacioni faktor, koje su mi pomogle da prevaziđem izazove vezane za vežbanje u uslovima izolacije. Pomisao da nisam sam u svemu ovome daje mi snage da nastavim dalje, čak i kada mi se čini da ne mogu više.

Društvene mreže su nam u ovim neizvesnim vremenima pružile platformu da izgradimo virtualne fitnes zajednice koje inspirišu, edukuju i motivišu. Na kraju dana, razlika se ne pravi samo u mojim fizičkim dostignućima, već i u jačanju unutrašnje otpornosti i pozitivnom mentalnom stavu, a to su vrednosti koje nedvosmisleno potiču iz realnih priča koje svakodnevno pratim.

FAQ

Kako mogu da vežbam kod kuće za vreme pandemije?

Možete isprobati razne vežbe za fitnes koje ne zahtevaju opremu, kao što su sklekovi, trbušnjaci, čučnjevi, iskoraci, i mnoge druge. Postoji mnogo besplatnih resursa i fitnes programa dostupnih online koji mogu služiti kao vodilja.

Koje su zdravstvene posledice nevežbanja tokom pandemije?

Dugotrajno sedenje i nedostatak fizičke aktivnosti mogu povećati rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, dijabetesa, anksioznosti i depresije. Značajno je održavati redovnu fizičku aktivnost kako bi se minimizirali ovi rizici.

Na koji način stres utiče na moju sposobnost da vežbam kod kuće?

Stres može smanjiti vašu motivaciju i energiju, što otežava održavanje redovne fitness rutine. Međutim, vežbanje je takođe efikasan način za smanjenje stresa, tako da je korisno nalaziti načine da se pokrenete uprkos izazovima.

Koje su dugoročne posledice neaktivnosti na moje zdravlje?

Neaktivnost dugoročno može dovesti do razvoja hroničnih bolesti, smanjenja kvaliteta života, i skraćenja očekivane dužine trajanja života. Redovan fitnes kod kuće može vam pomoći da ostanete zdravi i smanjite rizike.

Šta su primeri efikasnih vežbi bez opreme koje mogu raditi kod kuće?

Efikasne vežbe bez opreme uključuju čučnjeve, iskorake, plankove, burpees i sklekove. Takođe možete raditi kardio vežbe kao što su skakanje na mestu ili trčanje u kući, ukoliko imate dovoljno prostora.

Kako mogu ostati motivisan za vežbanje za vreme izolacije?

Postavite realne ciljeve, pratite svoj napredak i nagradite se kada ih ostvarite. Inspiraciju možete pronaći kroz motivacione materijale online, društvene mreže i povezivanje sa zajednicom koja vežba.

Šta je HIIT trening i kako ga mogu izvoditi kod kuće?

HIIT (High-Intensity Interval Training) je tip treninga koji kombinuje kratke periode visokointenzivnih vežbi sa kratkim odmorima. Vežbe kao što su skok-čučnjevi, brzi sklekovi ili iskoraci mogu se izvoditi u serijama sa pauzama između, bez potrebe za teretanom.

Kako fitnes aplikacije mogu pomoći u vežbanju kod kuće?

Fitnes aplikacije su prilagodljive i nude razne programe vežbi, praćenje vašeg napretka i motivacione savete. U zavisnosti od vaših potreba, možete izabrati između besplatnih ili plaćenih verzija sa raznovrsnim opcijama i funkcijama.

Kakve inovativne pristupe vežbanju mogu isprobati kod kuće?

Osim HIIT-a, tu su joga, pilates, ples, bodyweight treninzi, kao i aplikacije koje kombinuju elemente baleta i borilačkih veština. Ove metode su često dostupne online i prilagođene vežbanju u prostoru doma.

Kako vežbanje kod kuće utiče na mentalno zdravlje?

Redovne fizičke aktivnosti mogu poboljšati raspoloženje, smanjiti anksioznost i depresiju, te povećati osećaj dobrobiti. Vežbanje stimuliše oslobađanje endorfina, poznatih kao hormoni sreće, što doprinosi mentalnom zdravlju.

Na koji način društvene mreže i zajednica mogu pomoći u održavanju redovnih vežbi kod kuće?

Društvene mreže pružaju platformu za dijeljenje iskustava, saveta i motivišućih priča. Povezivanje sa ljudima koji dele slične ciljeve može biti izuzetno motivišuće i pruža osećaj pripadnosti i podrške.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.