Recept za pravo italijansko testo za picu kod kuće

recept za italijansko testo za picu

Sećate li se mirisa sveže pečene pice iz vašeg omiljenog italijanskog restorana? One tople i ugodne arome koja vas odmah teleportuje na uske, kaldrmisane ulice Italije?

Šta ako bih vam rekla da možete taj isti miris, ukus i teksturu autentične italijanske pice preneti u vašu kuhinju?

Da, to je moguće sa pravim receptom za italijansku picu, a ključno je savršeno testo.

Većina pokušaja pravljenja pice kod kuće često rezultira nečim što je tek zasenka prave stvari – ali ne očajavajte. Uz tradicionalni recept za picu, korišćenje savršenog brašna tipa „00“ i par italijanskih tajni koje su se decenijama čuvale, možete stvoriti savršeno testo za picu, baš kao u domaćoj piceriji.

Ovde nije reč samo o odabiru pravih sastojaka, već je bitna i strast. Tajna italijanskog testa za picu krije se u ljubavi prema kuvanju i pažljivom posvećivanju vremena svakom koraku procesa.

Stoga, ako ste se pitali kako napraviti testo za picu kod kuće koje odiše duhom Italije, spremite se da otkrijemo taj recept za vas.

Ključne tačke

 • Pravi izbor brašna tipa „00“ je neophodan za kvalitetno italijansko testo za picu.
 • Slaganje sastojaka prati posebnu proceduru da bi testo bilo meko i elastično.
 • Dugo vreme odmaranja testa je tajna koja doprinosi njegovoj punoći okusa.
 • Autentičan italijanski recept pruža iskustvo prave domaće picerije.
 • Mogućnost da brz recept za picu kod kuće rezultira gurmanskim zadovoljstvom.

Tajne italijanskog testa za picu: Idealni sastojci i tehnike

Otkrivamo kako italijanska tehnika pripreme testa određuje kvalitet pice i zašto su tajne italijanskog testa za picu kritične za ultimativni užitak u svakom zalogaju. Vaša avantura pripreme testa za picu kod kuće počinje sa razumevanjem zašto su brašno tipa „00“, pravilno mešanje sastojaka za picu i duže vreme odmaranja testa neophodni elementi za stvaranje savršene pice.

Značaj brašna tipa „00“ u pripremi testa

brašno tip 00

Da bi se razumela suština mekoće i elastičnosti testa, važno je objasniti ulogu brašna tipa „00“. Ovo posebno mleveno brašno je temelj idealnog italijanskog testa za picu jer omogućava da se testo razvuče u savršeno tanku bazu bez rizika od kidanja, što je naročito bitno za tradicionalni tanki italijanski stil.

Kako pravilno mešati sastojke

Mešanje sastojaka za picu zahteva posvećenost i pažnju na detalje. Idealna konzistencija se postiže postepenim dodavanjem tople vode u suve sastojke i mešanjem do glatke teksture. Ovaj proces doprinosi razvoju glutena, što testo čini elastičnim i otpornim na rastezanje tokom oblikovanja pice.

Važnost dužeg vremena odmaranja testa

odmaranje testa za picu

Ne treba žuriti kada su u pitanju tajne italijanskog testa za picu. Duže vreme odmaranja testa nije samo korak u receptu; to je esencijalna italijanska tehnika pripreme testa koja daje testu vreme da fermentiše, razvijajući složenije arome i bolju teksturu koja će rezultirati vrhunskim ukusom vaše domaće pice.

Metoda Zašto je važna Efekat na testo
Upotreba brašna tipa „00“ Pravo brašno čini osnovu za elasticitet i finu teksturu testa. Omogućava testu da ostane tanko i čvrsto nakon pečenja.
Pažljivo mešanje sastojaka Integracija svih sastojaka za pravilnu konzistenciju. Pravilna aktivacija glutena za optimalnu elastičnost.
Duže vreme odmaranja Fermentacija testa dobija na važnosti. Razvija puniji ukus i poboljšava teksturu gotove pice.

Recept za pravo italijansko testo za picu koje možete da napravite kod kuće

pravo italijansko testo za picu

Zamislite miris sveže pečene pice kako se širi vašim domom, donoseći autentičan ukus italije za vaš sto. Pravljenje savršenog testa za picu kod kuće je umetnost koju svako može naučiti.

Sa sledećim tradicionalnim italijanskim receptom za picu, otkrijte zadovoljstvo pripremanja i uživanja u domaćoj piceriji sa autentičnim ukusom, a sve iz vaše kuhinje.

 1. Pomešajte 500g brašna tipa „00“ sa 1 kašičicom soli i 1 kašičicom šećera u velikoj posudi.
 2. U odvojenoj posudi, promešajte 300ml mlake vode sa 7g instant suvog kvasca, ostavite da odstoji nekoliko minuta.
 3. Polako dodajte mešavinu vode i kvasca u brašno, mesite dok se ne formira glatko i elastično testo.
 4. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da se diže 1 do 2 sata, dok se veličina ne udvostruči.
 5. Blago premesite testo, podelite na loptice veličine koja vam je potrebna za pice koje pravite.
 6. Pustite da testo odmara dodatnih 15 do 30 minuta pre oblikovanja i dodavanja nadeva.
 7. Za nadev birajte sveže sastojke i klasične italijanske kombinacije za pizu sa autentičnim ukusom.

Napomena: Temperatura vode je ključna za aktivaciju kvasca, pa pazite da voda nije previše vruća. Primena kvalitetnih sastojaka, kao što su sveži paradajz, mocarela i bosiljak, učiniće da vaša ručno pravljena pica bude baš kao iz tradicionalne italijanske picerije.

Pratite ove korake za recept za pravo italijansko testo za picu kod kuće i doživite zadovoljstvo kreiranja savršene pice u vašem domu.

Kako napraviti savršenu napolitanu pizzu: Tradicija susreće domaću piceriju

Napolitanska pica je gurmanski užitak koji možete stvoriti i kod kuće. Prefinjena priprema i pravilno pečenje su ključni za stvaranje autentičnog ukusa. Sledi uputstvo kako da ovu delikatesu napravite sama.

Priprema pice napolitane sa autentičnim pelatom

Pica napolitana

Napolitanska pica počinje sa pripremom pice sa pelatom, koji predstavlja srčanu osnovu. Tradicionalno, ovaj pelat se pravi od zrelih paradajza. Oni se kratko blanširaju kako bi se olakšalo guljenje, a zatim pasiraju kako bi se dobila glatka i aromatična baza.

Pravilno pečenje za nezaboravan ukus

Pečenje pice je veština koja zahteva pažnju i preciznost. Osnova napolitanske pice treba da bude tanka i hrskava, sa mekšim središtem. Najbolji rezultati se postižu korištenjem kamena za pečenje i visokih temperatura koje mogu oponašati pravu pica-peć.

Upotreba mocarele i svežih začina

Za pravu napolitansku picu, neophodno je koristiti kvalitetnu mocarelu koja će se savršeno otopiti tokom pečenja. Mocarela di Bufala je tradicionalni izbor, a preporučuje se i dodavanje svežih začina poput bosiljka i origana neposredno pre serviranja kako bi njihove arome bile što intenzivnije.

Spoj tradicije i domaće kreativnosti rezultira autentičnom picom koja će zadovoljiti i najzahtevnije ljubitelje italijanske kuhinje. Sledite ove korake i uverite se zašto je tradicionalna italijanska pica toliko cenjena širom sveta.

Zaključak

Stigli smo do kraja našeg putovanja kroz tajne pripremanja pravog italijanskog testa za picu kod kuće. Ovaj članak je sumirao glavne tačke, od važnosti korišćenja brašna tipa „00“, do saveta za pravilno mešanje sastojaka i razumevanje zašto je duže vreme odmaranja testa ključno za postizanje autentičnog ukusa italijanske pice.

Nadamo se da su vam ove informacije pružile jasnu sliku o tome kako stvoriti savršeno testo koje će biti temelj vaše domaće picerije.

Pravilno pripremanje italijanskog testa za picu kod kuće nije samo proces, već umetnost koju sada možete usavršiti zahvaljujući koracima i tehnici koji su objavljeni u ovom članku. Zaključak će, naravno, biti na tanjiru gde će se spojiti sve ono što ste naučili, pretvarajući se u picu sa autentičnim ukusom, spremnu da zadovolji i najzahtevnije palate.

Stoga, ne oklevajte da iskoristite svoju strast prema kulinarstvu i isprobate recepte i tehnike koje smo podelili.

Verujemo da ćete uživati u stvaranju autentične italijanske pice u svojoj kuhinji, deljenju sa porodicom i prijateljima i naravno, očaravanju svih prisutnih izvanrednim rezultatom. Ohrabrite sebe i svoje voljene da zajedno učestvujete u ovoj divnoj gastronomskoj avanturi.

FAQ

Koji su sastojci potrebni za pravu italijansku picu kod kuće?

Potrebni sastojci za pravo italijansko testo za picu kod kuće su brašno tipa „00“, so, šećer, instant suvi kvasac, topla voda i ulje. Opciono se mogu dodati beli luk u prahu i mediteranski začini.

Koliko dugo treba da se testo diže pre pečenja?

Testo se ostavlja da se diže na sobnoj temperaturi oko 12 sati. Nakon toga, se deli na pola, oblikuje u kuglu, i ponovo ostavlja da se diže.

Kako napraviti savršeno testo za picu kod kuće?

Za pravljenje savršenog testa za picu kod kuće, koristite brašno tipa „00“ koje je idealno za tanko testo bez kidanja. Pravilno mešajte sastojke dok ne postanu glatki i mekani. Ostavite testo da se diže kako bi razvilo bogatiju teksturu i ukus.

Kako oblikovati testo za picu pre pečenja?

Testo se razvlači rukama dok se ne dobije krug i stavlja u kalup ili na kamen za pečenje. Pica se peče u prethodno zagrejanoj rerni dok ne bude potpuno ispečena.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.