Spatifilum – Ženska Sreća: Magična Moć Ove Biljke – Omiljeni Poklon Za Dame

Spatifilum je predivna cvetna biljka bogata simboličkim značenjem, sa mnogo upotreba i prednosti. Ono što je još zanimljivo je da postoji predivna priča o ženskoj sreći koja se prenosi kroz vekove.

Naime, veruje se da se ženama dogode određene pozitivne promene kada u kući imaju ovu biljku. Promene se uglavnom odnose na polje ljubavi. Dugo sanjane srodne duše su se brzo pojavljivale pred mladim devojkama, dok su odnosi žena u braku postajali harmoničniji i ispunjeniji. Čak postoje priče o mnogim ženama koje su imale spatifilum u svojim domovima, a koje su ostvarile i svoju najveću želju – postale majke!

Iz tih razloga, veruje se da ova biljka donosi sreću i radost ženama, te je stoga u narodu poznata kao „ženska sreća“.

Da biste saznali više o upotrebama i prednostima ove biljke, nastavite čitati. Razgovaraćemo o svemu, od mogućih terapeutskih svojstava do sposobnosti poboljšanja kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. Ove informacije će vam pomoći da donesete odluku o kupovini ili poklanjanju biljke Spatifilum.

Izgled, Održavanje i Nega Spatifiluma

Spatifilum-sve-sto-treba-da-znate
Source: webfabrika.rs

Ova prelepa biljka ima mnogo toga da ponudi i zaista može biti sjajan dodatak tvom domu.

Kada je reč o izgledu, spatifilum je zaista zadivljujući. Njegovo tamnozeleno lišće je elegantno i bogato, sa sjajem koji privlači pažnju. Ali ono što čini ovu biljku zaista posebnom su njeni beli cvetovi. Oni su prostrani, nežni i odišu elegancijom. Kada vidite kako ova biljka cveta, biće vam teško da odvojite pogled od nje.

Kada je reč o održavanju i nezi, spatifilum je prilično jednostavan za brigu. Voli svetlost, ali izbegava direktnu sunčevu svetlost koja može oštetiti njegovo lišće.  Najbolja pozicija za njih je najmanje dva metara udaljenosti od prozora ili blago osunčani ćošak u vašem domu.

Spatifilum ne podnosi veliko variranje u temperaturi. Idealni raspon koji mu odgovara je od 20°C-26 °C leti, ali uz veliku vlažnost vazduha. Zimska temperatura koja im odgovara je između 16°C i 18°C , s tim što mogu podneti i niže temperature ali u kratkom vremenskom intervalu.

Redovno zalivanje je ključno, ali ne preterujte. Pazite da ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši, ali takođe izbegavajte i prekomerno zalivanje jer to može dovesti do truljenja korena. Takođe je važno obezbediti dobru drenažu kako bi se sprečilo zadržavanje viška vode.

Zbog visokih temperatura, preporučuje se da Vaš spatifilum leti zalivate do dva puta nedeljno uz obavezno orošavanje, dok je zimi dovoljno jednom nedeljno. Za zalivanje, koristite kišnicu ili odstojalu vodu sa česme.

Razmnožavanje spatifiluma se vrši na jednostavna dva načina dva načina deljenjem biljke preko pelcera i semenom. Najučestalija i najjednostavniji tip razmnožavanja je deljenjem biljke. Razvija dosta bočnih izdanaka, koje možete odseći i ponovo zasaditi. Kada isečete izdanke, stavite ih u čašu sa vodom dok ne pusti korenje, zatim zasaditi u zemlju i na taj načim pripremite idealan poklon za vašu, majku, sestru, drugaricu…

Prednosti Spatifiluma

I dok su druge sobne biljke prelepe, mnoge od njih nude benefite izvan dekorativnih svrha. Spatifilum je jedna od njih. Evo kratkog pregleda upotrebe i benefita ove moćne biljke.

1. Prečišćavanje Vazduha

Prečišćavanje vazduha
Source: cvecarabeoflora.rs

Godine 1989. NASA je testirala nekoliko biljaka kako bi utvrdila njihove sposobnosti pročišćavanja vazduha. Jedna od biljaka koju su testirali bila je Spatifilum.

Studija je pokazala da Spatifilum smanjuje sve testirane zagađivače. To uključuje benzen, formaldehid, trihloroetilen, ksilene, toluen i amonijak.

Rezultati sugerišu da će prisustvo ove biljke uticati na kvalitet vazduha u zatvorenim prostorima. Biljka takođe može apsorbovati toksine poput acetona koji mogu izazvati zdravstvene probleme, čime se održava čist i bezbedan vazduh u prostoru. Ove prednosti u pročišćavanju vazduha čine Spatifilum odličnim dodatkom za vaš dom.

2. Održava Balansiran Nivo Vlage U Prostoru

Još jedna velika prednost je ta što može pomoći u održavanju nivoa vlage u vašem domu. Njihova tropska priroda znači da uživaju u vlažnosti i prirodno je apsorbuju. To može vratiti balansiran nivo vlage i učiniti vaš dom udobnijim.

Dodatna prednost sposobnosti Spatifiluma da apsorbuje vlagu je ta što niža vlažnost u prostoru pomaže u sprečavanju rasta buđi i plesni. Stoga, možda biste želeli razmotriti postavljanje ove biljke u prostorima sa većim nivoima vlage, poput kupatila ili kuhinje.

3. Pogodna Za Feng Šui Uređenje Doma

Feng-Sui
stil.kurir.rs

Feng šui je kineska praksa uređenja nameštaja i predmeta radi stvaranja balansiranog životnog prostora. Spatifilum se često koristi u feng šuiju kako bi doneli mir i ravnotežu u dom ili radno okruženje.

U feng šuiju, neke biljke se takođe smatraju da imaju pozitivnu energiju. Veruju se da može pomoći u pročišćavanju atmosfere oko sebe. Dakle, ako želite da dodate biljku u svoj dom ili kancelariju iz feng šui razloga, Spatifilum je odličan izbor.

4. Lako Održavanje

Ovo je relativno jednostavna biljka  za održavanje u poređenju s drugim biljkama. To je čini odličnim izborom za početnike i ljubitelje kućnih biljaka koji su zauzeti i nemaju dovoljno vremena da posvete cveću. Uspeva u uslovima slabog svetla i potrebno ju je zalivati otprilike jednom nedeljno.

Takođe, Spatifilum je tolerantan na različite temperature. Zato ga možete držati unutra tokom cele godine. Samo se pobrinite da ovu vrstu držite van dosega kućnih ljubimaca i dece, jer su listovi i cvetovi otrovni ako se progutaju.

Generalno ova biljka je otporna na bolesti i štetočine kada se gaji u odgovarajućim uslovima, ali će povremeno zahtevati đubrenje i orezivanje u proleće i leto.

5. Lepo I Dekorativno Cveće

Source: dominomagazin.com

Ovo cveće ima jedinstvenu dekorativnu vrednost. Njegovi beli cvetovi i sjajno zeleni listovi dodaju dozu elegancije svakom prostoru. Za ljude koji žele predivno zelenilo u svom domu, a da pritom ne zahteva mnogo održavanja, ovo je odličan izbor.

Ova vrsta se uklapa u dekor sobe, bilo da je deo veće kolekcije kućnih biljaka ili se gaji samostalno. Svakako će dati pečat svakom prostoru. Odličan je poklon za posebne prilike ili način da unesete malo života u svoj unutrašnji prostor. Dostupne su i raznolike sorte, poput Spathiphyllum ,,Sensation” , Spathiphyllum ,,Chopin”, Spathiphyllum ,,Domino”, Spathiphyllum ,,Picasso”.

 

Spathiphyllum ,,Sensation”

Spathiphyllum ,,Chopin”

Spathiphyllum ,,Domino”

Spathiphyllum ,,Picasso”

6. Pomaže Ljudima Koji Pate Od Alergija

Spatifilum je dobar kod ljudi koji pate od alergija iz nekoliko razloga. Poznat po svojoj sposobnosti da filtrira vazduh, listovi biljke mogu uhvatiti i zadržati štetne čestice i alergene poput polena, prašine, plesni i drugih zagađivača, čime poboljšavaju kvalitet vazduha u prostoru.

Spatifilum takođe može pomoći u povećanju vlažnosti vazduha u prostoru. Suvi vazduh može pogoršati simptome alergija, poput suvog kašlja i iritacije disajnih puteva. Ova biljka oslobađa vodu kroz svoje listove, što može blago povećati vlažnost okoline.

Takođe može pomoći u smanjenju prisustva plesni u prostoru. Plesan je čest alergen koji može izazvati respiratorne probleme kod osoba koje su alergične na nju. Spatifilum apsorbuje i neutrališe plesan iz vazduha, čime smanjuje rizik od izloženosti ovom alergenu.

7. Potencijalno Dobar Za Smanjenje Stresa

Source: teklic.hr

Spatifilum  može imati potencijalne koristi za mentalno zdravlje, smanjenje stresa i terapijske efekte. Studije ukazuju da kućne biljke mogu potencijalno smanjiti fizičke i mentalne simptome stresa.

Interesantno je da boravak u blizini biljaka može potisnuti aktivnost simpatičkog nervnog sistema. To pomaže da se postigne osećaj opuštenosti u telu i umu. Dakle, ako želite postići veću opuštenost i smanjenje stresa, Spatifilum  vam može pomoći.

8. Potencijalne Koristi Za Povećanje Produktivnosti

Može pomoći povećanju produktivnosti prilikom rada u kancelarijskom okruženju. Istraživanja sugerišu da veći broj biljaka u kancelarijskom prostoru može povećati produktivnost za 15 posto.

U ovom istraživanju takođe su primetili poboljšanu koncentraciju i zadovoljstvo na radnom mestu. Dakle, kupovina Spatifiluma je korak koji vredi razmotriti za osobe koje žele na nove načine da unaprede svoje iskustvo na poslu.

9. Najbolja Biljka Za Spavaću Sobu

Source: indizajn.rtl.hr

Osim potencijalnih prednosti u smanjenju stresa, kućne biljke, a posebno ova, mogu takođe pomoći u poboljšanju sna tokom noći. Nauka sugeriše da kućne biljke mogu pomoći pri uspavljivanju i omogućiti dobar san tokom noći jer donosi pozitivnu energiju i miranoću u prostoru.

Dakle, za ljude koji često imaju probleme sa spavanjem, kupovina Spatifiluma  biti prednost. Dodavanje zelenila u spavaću sobu može biti onaj nedostajući sastojak koji vam je potreban da lakše zaspite.

10. Donosi Sreću

Kao što smo već rekli na početku teksta, veruje se da Spatifilum donosi sreću ženama  i da posle kupovine ove biljke postoji mogućnost napretka na raznim poljima u životu jedne žene. Pored svih gore nabrojanih i naučno dokazanih prednosti, ova prednost, zasnovana na verovanju takođe zaslužuje šansu. Kupite Spatifilum  i i testirajte.

Česta Pitanja

1. Kako Se Sadi Spatifilum?

Spatifilum se najbolje sadi u bogato humusno ili kompostno zemljište, uz prisustvo drenažnog sloja na dnu saksije koji je napravljen od šljunka ili kamenčića. Preporučuje se dodavanje malo peska ili treseta uz zemljište kako bi se stvorili optimalni uslovi za rast biljke. Drenažni sloj je važan jer pomaže održavanju pravilne vlažnosti zemljišta, koja je bitna za rast ovog sobnog cveća. Visoka vlažnost zemlje može oštetiti koren biljke i dovesti do truljenja.

Spatifilum obično udvostručuje svoju veličinu tokom jedne godine, pa se preporučuje presađivanje jednom godišnje, najbolje u proleće, kada primetite da je biljka prerasla svoju trenutnu saksiju. Važno je odabrati saksiju koja je samo nešto veća od trenutne veličine biljke. Za presađivanje koristite rukavice i posle dobro operite ruke, jer ova biljka ima određena toksična svojstva.

2. Koji Su Idealni Uslovi Za Održavanje Spatifiluma?

Idealni uslovi za održavanje spatifiluma uključuju pravilno osvetljenje, vlažnost zemljišta, temperaturu i povremeno prihranjivanje.

Što se tiče osvetljenja, spatifilum preferira svetle, ali ne direktno izlaganje sunčanoj svetlosti. Najbolje uspeva u srednje svetlim ili indirektno osvetljenim prostorima.

Vlažnost zemljišta je takođe važna. Spatifilum voli vlažno zemljište, ali ne i previše natopljeno. Preporučuje se redovno zalivanje kada se površinski sloj zemlje lagano osuši. Važno je izbegavati prekomerno zalivanje jer može dovesti do truljenja korena.

Što se tiče temperature, spatifilum preferira toplije uslove, idealno između 18°C i 24°C. Treba izbegavati izlaganje biljke hladnom ili promaji.

Povremeno prihranjivanje je takođe važno za zdrav rast spatifiluma. Možete koristiti uravnoteženo tečno đubrivo za sobne biljke i primenjivati ga prema uputstvima na pakovanju. Neki ostaci hrane predstavljaju snažno organsko đubrivo koje pruža biljci sve što joj je potrebno. Neki od njih su kvasac koji se pomeša sa vodom za zalivanje, ljuska crnog luka koja sadrži ogromne količine fosfora, kalijuma, magnezijuma i pivo, koje je odlična prehrana koja sadrži dosta hranjivih materija.

Pravilna briga o svim ovim faktorima pomoći će vašem spatifilumu da raste zdravo i cveta.

3. Koliko Brzo Raste Spatifilum?

Spatifilum raste umerenom brzinom i dostiže zrelost u periodu od tri do pet godina, ukoliko ga pravilno održavate.

4. Koliko Dugo Živi Spatifilum?

Iako Spatifilum sazreva u periodu od tri do pet godina, može živeti godinama nakon toga i ponovno cvetati iznova i iznova.

5. Kako Se Razmnožava Spatifilum?

Spatifilum se može razmnožavati putem deljenja biljke, pelcera i uzgoja iz semena.

Deljenje biljke je jedan način razmnožavanja spatifiluma. Kada biljka dostigne odgovarajuću veličinu, može se pažljivo izvaditi iz saksije i podeliti na manje biljke, svaka s dovoljno korena i nekoliko listova. Ovo se obično radi prilikom presađivanja.

Pelcer je još jedan način razmnožavanja spatifiluma. Možete uzeti zdrave bočne izdanke ili vrhove biljke kao pelcere. Nakon što odaberete pelcer s nekoliko listova i korena, stavite ih u vlažno zemljište ili vodu i držite na toplom i osvetljenom mestu. Nakon nekog vremena, reznice će razviti korenje i moći će se presaditi kao nove biljke.

Također je moguće razmnožiti spatifilum iz semena, ali taj proces može biti složen i dugotrajan. Seme treba poseati u vlažno tlo i držati na toplom mestu s dobrom svetlošću. Klijanje semena može potrajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Razmnožavanje spatifiluma zahteva strpljenje i pažnju, ali može biti zadovoljavajući način proširivanja vaše kolekcije ovih biljaka.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.