18 načina kako napredovati do menadžera kao žena

kako napredovati do menadžera kao žena

Ženama u poslovnom svetu put ka menadžerskoj poziciji često može biti izazovan, ali uz prave strategije i odlučnost, moguće je ostvariti taj cilj.

Danas smo pripremili za vas 18 načina i strategija koje bi mogle da vam pomognu da napredujete do menadžerske pozicije.

1. Procena karijere

žena piše cv

Redovno procenjujte svoj karijerni put, postignuća i uticaj. Identifikujte prenosive veštine i talente koji vas čine pogodnim kandidatom za menadžersku ulogu. Ova refleksija može vam pomoći da bolje usmerite svoje napore.

S vremena na vreme bacite pogled na svoju staru radnu biografiju i uporedite svoje veštine iz tog perioda sa trenutnim danom. Ovo može poslužiti kao motivacija da unapredite svoje veštine i postavite neki novi cilj.

Možda to može biti nešto što bi želeli da vam se nađe na CV-u, možda nešto što želite da promenite. Ukoliko mislite da vam ovaj metod može pomoći, na ovom sajtu sa lakoćom možete izraditi svoju radnu biografiju i raditi to svaki put kada smatrate da imate nešto novo i kvalitetno da dodate.

2. Pokažite prenosive veštine

Veštine poput vođenja virtuelnih timova, mentorstva i vođenja teških razgovora su neprocenjive. Ove veštine pokazuju vašu sposobnost da vodite, čak i u veoma teškim i izazovnim situacijama.

Jako je bitno da u celom ovom procesu ostanete i autentični, jer je to nešto što može inspirisati ostatak tima.

3. Pokažite sposobnost da vodite

žena vodi sastanak

Razgovarajte sa menadžerima o očekivanjima i neophodnim veštinama za liderstvo. Stvorite prilike da pokažete svoj potencijal za vođenje, bilo kroz preuzimanje inicijative u projektima ili vođenje timskih sastanaka.

Kada je u pitanju pozicija menadžera, inicijativa je izuzetno bitna i što je više pokažete, veće su šanse da ćete biti primećeni od strane nadređenih.

4. Razmišljajte strateški

Utičite na ishode razmišljajući strateški. Održavajte balans između specijalističke i generalističke perspektive kako biste mogli donositi informisane odluke koje će unaprediti tim i organizaciju.

5. Steknite iskustvo u vođstvu kroz volontiranje

Volontiranje u menadžerskim ili liderstvenim ulogama u volonterskim organizacijama može vam pružiti dragoceno iskustvo. Ovo vam omogućava da vežbate veštine upravljanja u okruženju sa niskim rizikom.

Obzirom na okolnosti u volontiranju, pritisak na vama će biti drastično manji ali ćete i dalje moći da steknete ogromno znanje i da kroz realnu situaciju naučite šta to zapravo znači voditi i šta je potrebno da se ostvarite kao vođa.

6. Vodite sastanke

žena vodi sastanak

Vođenje sastanaka je sjajan način da pokažete svoje sposobnosti timskog rada i samostalnog rada. Naš savet je da kroz vođenje sastanaka pokažete kako možete integrisati ideje tima i samostalno donositi odluke.

Kao što smo već pomenuli, inicijativa je od ogromnog značaja na menadžerskoj poziciji i što je pre pokažete, pre ćete biti razmotreni za istu.

7. Razmatrajte ideje i budite otvoreni

Budite otvoreni za raznovrsne ideje i pozicionirajte se tako da možete uticati na starije lidere kroz projekte visokog profila koji uključuju različite funkcije. Ovo pokazuje vašu sposobnost da radite sa različitim perspektivama i donosite inkluzivne odluke.

8. Povežite se sa liderima

Povežite se sa liderima unutar kompanije da biste podelili svoje aspiracije za menadžersku poziciju. Tražite savet i pronalazite projekte u kojima možete pomoći. Ova mreža podrške može biti ključna za vašu karijeru.

Komuniciranje sa liderima će vam takođe dati bolji uvid u to šta se dešava u kompaniji i koji projekti se planiraju u budućnosti, te ćete moći lakše i da razmotrite u čemu ćete moći da se istaknete i dokažete da ste vredni za razmatranje na menadžerskoj poziciji.

9. Istaknite se kroz rešavanje problema

žena traži rešenje za rešavanje problema

Postanite poznati po rešavanju problema i orijentaciji ka rešenjima. Inspirisanje kolega i pokazivanje proaktivnog stava može vas dovesti u centar pažnje i pokazati vašu spremnost za vođstvo.

10. Postanite ekspert u svojoj oblasti

Jedan od najefektnijih a možda i najočiglednijih načina za napredak je da postanete ključni resurs za vaš tim tako što ćete ohrabrivati izvanredno izvođenje i biti izvor za učenje.

Ova reputacija može vam pomoći da se izdvojite i potencijalno napredujete na menadžersku poziciju. Kada ste ekspert u svojoj oblasti, druge kolege se okreću ka vama koliko za mentorstvo, toliko i za savete u drugim oblicima a to je nešto što retko prolazi neopaženo kod nadređenih.

11. Ulažite u veštine vođstva

Investirajte svoje vreme u razvijanje veština vođstva kao što su delegiranje, upravljanje učinkom, koučing, rešavanje konflikata i motivisanje drugih.

Ove veštine su ključne za efektivno vođenje tima i na njima uvek treba raditi i poboljšavati ih u svakom mogućem aspektu.

12. Volontirajte za interne projekte

volontiranje

Volontirajte za vođenje internih projekata ili inicijativa kako biste stekli iskustvo u koordinaciji i saradnji. Ovo iskustvo može biti dragoceno kada aplicirate za menadžerske pozicije.

Ono što je najbitnije stećićete iskustvo i dobiti uvid u to čemu vaša firma teži i vrstu projekata na čijim realizacijama se često radi.

13. Postavite i komunicirajte karijerne ciljeve

Postavljanje i komunikacija karijernih ciljeva je ključna. Razgovarajte sa svojim šefom o sledećim koracima u vašoj budućnosti i pokažite orijentaciju ka ciljevima ostvarujući one koje ste već postavili.

Ovo je izuzetno bitno za vaš lični razvoj ali bi takođe moglo da stavi do znanja vašem poslodavcu da konstantno radite na usavršavanju svojih veština i da želite da ih podignete na viši nivo.

14. Pronađite mentora

Mentorstvo može biti izuzetno korisno. Pronađite mentora unutar organizacije koji može pružiti specifične savete bazirane na ličnom iskustvu. Dobar mentor može značajno oblikovati vašu karijeru bez korišćenja odnosa za ličnu korist.

15. Budite timski igrač

Jako je bitno da pokažete da umete da radite u timu i da ste u stanju da preuzmete dodatnu odgovornost da biste profesionalno napredovali. Postanite stručnjak u određenoj oblasti unutar vašeg tima kako biste se izdvojili i potencijalno unapredili.

16. Kontinuirano Učenje

Neprekidno učenje i lični razvoj su možda najvažniji za napredak u karijeri. Dokumentovanje uspeha i postignuća može ojačati vaš slučaj za unapređenje.

Kada težite ka menadžerskoj poziciji, izuzetno je bitno da pokažete volju za učenjem novih veština jer to ne samo da povećava vašu šansu za unapređenje, nego i služi kao uzor drugim kolegama, što na kraju dana, takođe može biti ogroman plus kada se bira nova osoba u menadžmentu.

17. Networking

Umrežavanje, uključujući slanje emailova bivšim kolegama i prisustvovanje profesionalnim događajima, može pomoći u napredovanju karijere.

Usklađivanje karijernih aspiracija sa potrebama organizacije može pomoći u osiguravanju unapređenja.

18. Životna ravnoteža je izuzetno bitna

fizička aktivnost zaposlene žene

Održavanje zdravog balansa između posla i života, dok se potpuno posvećujete radnim satima, je bitno.

Aktivnosti van posla, poput fizičke aktivnosti ili nekog vida sporta, mogu pomoći u održavanju mentalnog i fizičkog zdravlja. Štaviše, mnogi eksperti smatraju da je ovo možda i najbitnije kada želite da se profesionalno unapredite.

Zaključak

Put ka menadžerskoj poziciji nije lak, ali uz upornost, strateško razmišljanje i podršku pravih ljudi, moguće je ostvariti ciljeve. Želimo vam svu sreću na putu ka liderstvu!

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.