Kako se rešiti vaški? Mnogo je načina, a ovo su najbolji!

Kada se suočim sa napadom malih i upornih parazita kao što su vaške, važno je da brzo delujem i pronađem efikasna rešenja za njihovo uklanjanje. Pokušaću da vam pomognem da otkrijete koje su to efikasne metode za rešavanje ovog čestog problema, posebno kod dece. Pronaći efikasne tretmane za vaške koji će onemogućiti njihov povratak, izazov je koji možemo prevazići zajedno.

U nastavku delim sa vama korisne informacije i vodiče kako da se uspešno i bezbedno rešite vaški, koristeći različite metode, od prirodnih tretmana do onih koje preporučuju stručnjaci. Neka vaša bitka sa ovim sitnim nezvanim gostima bude brza i uspešna!

Ključni saveti

 • Značaj brzog i adekvatnog reagovanja na pojavu vaški
 • Različiti pristupi u lečenju, uključujući prirodna i farmaceutska sredstva
 • Pravilno korišćenje pedikulicidnih šampona i sredstava na recept
 • Prevazilaženje otpornosti vaški na tradicionalne tretmane
 • Metode prevencije ponovne zaraze vaškama
 • Važnost redovnog pregleda dece i njihove okoline

Šta su vaške i kako utiču na naše zdravlje?

Šta su vaške i kako utiču na naše zdravlje
Source: mamarijum.com

Razumevanje prirode vaški i načina na koji utiču na naše zdravlje je ključno za njihovo efikasno suzbijanje. Ovi neprijatni paraziti koji se zavlače u kosu, naročito kod najmlađih, mogu prouzrokovati niz problema i neprijatnosti.

Simptomi prisustva vaški na skalpu

Kada razgovaramo o simptomima vaški, prvo na što ukazujemo jeste taj iritantni svrab koji otežava svakodnevne aktivnosti. Deca su često najviše pogođena, pa je važno obratiti pažnju na njihovo neprekidno češanje glave, kao i crvenilo i iritacije koje to prati. Verujte mi na reč, svaki put kada nisam deci pregledala kosu a dan ili dva sam primećivala da se češkaju i nisam ništa preduzela, imali su vaške.

Razvojni ciklus vaški

Shvatanje razvoja vaški može nam pomoći da bolje razumemo kako se ovaj problem brzo širi i zašto je važno delovati što pre. Razvoj ovih parazita započinje jajima, poznatijim kao gnjide, koje su često teško uočljive golim okom. Nimfe, koje se izlegu iz gnjida, brzo sazrevaju u odrasle vaške i time pokreću ciklus ispočetka.

Uticaj vaški na psihu i socijalne interakcije

Socijalni uticaj vaški nije zanemarljiv, posebno kad je reč o deci. Stigma koja je često povezana sa prisustvom vaški može dovesti do osećaja izolacije i sramote kod najmlađih. Potrebno je educirati i učiti o samoj prirodi ovog problema kako bi se smanjile predrasude i olakšao put ka rešenju. Naravno sve to nije baš tako lako i jednostavno. Deca kriju sve to da ne budu izvrnuta ruglu. A oni ništa tu nisu krivi.

Simptom Opis Učestalost
Ekstremni svrab Osećaj intenzivnog svraba zbog prisustva vaški na skalpu Vrlo učestalo
Pojave rana i krasta Rezultat konstantnog češanja zahvaćenog područja Često nakon dužeg vremena
Socijalna izolacija Stigmatizacija zbog pedikuloze može dovesti do izbjegavanja društvenih kontakata Moguće kod dece

Kako se prenose vaške?

Kada razmišljamo o načinima na koje se prenos vaški odvija, suočavamo se sa nekoliko ključnih puteva širenja. Prvi i najvažniji je, naravno, direktan kontakt. Zaista, koliko puta smo videli da se deca igraju, grle i čitaju zajedno, ne sluteći da upravo te radosti detinjstva mogu biti prilika za prenos vaški u kosi jednog deteta na drugo.

Direktan kontakt kao glavni put prenosa

Direktan fizički kontakt najčešći je scenario gde se vaške, ove malene napasti, premeštaju s glave na glavu. To se dešava prilikom zagrljaja ili igre, kad deca obore glavu jedno prema drugom. Nije retkost ni da se deca, sasvim prirodno, okupljaju oko iste knjige ili ekrana, deleći ne samo avanture iz priča nego i, na žalost, i vaške u kosi.

Doprinoseći faktori brzog širenja vaški među decom

širenje vaški među decom
Source:instagram.com

Kao faktori koji doprinose širenju vaški, tu svakako treba istaći deljenje ličnih stvari poput češlja, kapa i traka za kosu. Mesta kao što su vrtići i škole predstavljaju takvu sredinu gde se deca i vaške nalaze u bliskoj interakciji, pa time i rizik od širenja vaški postaje veći. Iako vaške ne mogu da lete niti skaču, njihova sposobnost da se brzo kreću među dlačicama je začuđujuća – i razlog zebnje među roditeljima i vaspitačima.

Kao roditelji ili staratelji, važno je informisati se i preduzeti mere kako bismo umanjili mogućnost ovakvog prenosa vaški, držeći na umu da nije sramota ako se vaške pojave, već da je ključno brzo i efikasno delovati kako bi se mali paraziti iskorenili i sprečilo njihovo dalje širenje.

Razbijanje mitova o vaškama

Kada se govori o vaškama, često nailazimo na mnoge zastarele iluzije i neistine. Moja glavna misija je da demistifikujem ove zablude i podstaknem bolje razumevanje ovih malenih parazita. Pre nego što pređem na česte mitove, važno je napomenuti da je suzbijanje vaški proces koji zahteva pravilnu edukaciju i informisanost, a upravo u tome želim da vam pomognem.

Higijena glave i vaške

Postoji uvreženo mišljenje da su vaške znak loše lične higijene. Međutim, istina je da higijena i vaške nisu direktno povezani. Vaši nepoželjni gosti ne prave razliku između čiste i nečiste kose, već im je bitno samo prisustvo dlake kao domaćina. Stoga, bez obzira na učestalost pranja kose, niko nije imun na ove parazite.

Mogućnost prenosa vaški putem kućnih ljubimaca

Važno je razumeti da su vaške specifični paraziti koji mogu opstati samo na ljudima. Kroz istoriju su se razvili da koegzistiraju baš sa nama, a ne sa našim ljubimcima. Dakle, mit o vaškama i kućnim ljubimcima nije osnovan. Vaši mačići, psići ili drugi ljubimci ne mogu biti prenosioci ovih insekata, tako da su ljubav i mazenje sa njima sigurni od ovih nametnika.

Mit Stvarnost
Vaške preferiraju prljavu kosu Nemaju izraženu preferenciju za higijenski status kose
Vaške možemo dobiti od kućnih ljubimaca Vaške žive isključivo na ljudima, ljubimci nisu prenosioci
Pranje kose uništava vaške Pranje kose nije dovoljno, neophodno je koristiti specijalne preparate
Samo deca dobijaju vaške Vaške mogu zaraziti osobu bilo koje dobi

Kao što možete videti, mnogi od ovih mitovi o vaškama su lako razbijeni činjenicama. Ključno je da se informišemo i pravilno postupamo kako bi sprečili širenje vaški i efikasno ih se rešili. Ukoliko dođe do pedikuloze, postoje efikasni tretmani i proverene metode za uklanjanje ove napasti. Nastavak edukacije i ispravne prakse osiguraće zdravlje i dobrobit celoj porodici.

Kako se rešiti vaški? Mnogo je načina, a ovo su najbolji!

Kako se rešiti vaški
Source:b92.com

Kada se suočite sa problemom vaški, svakako želite brzo i efikasno rešenje. U tekstu koji je pred vama ja vam donosim proverene i efikasne tretmane za vaške koji su dostupni na našem tržištu. Da bi se postarali kako sprečiti vaške u budućnosti, važno je upoznati se sa različitim dostupnim opcijama.

Tretman Aktivna supstanca Delovanje Kako se koristi
Pedikulicidni šamponi Permetrin Ubija vaške i gnjide Primena na mokru kosu, ostavi se da deluje, pa se ispere
Specijalizovani češljevi Mehaničko uklanjanje vaški i gnjida Češljanje mokre kose uz sistematsko odstranjivanje parazita
Tretmani sa receptom Ivermektin Paralizuje i ubija vaške Upotreba prema uputstvima lekara

Upotreba pedikulicidnih šampona je često prva linija odbrane od napada vaški. Ovi šamponi sadrže permetrin, hemikaliju koja je toksična za vaške, ali generalno bezbedna za ljude, ukoliko se koristi prema uputstvu. Ukoliko naiđete na soj vaški koji je razvio rezistenciju, važno je razgovarati sa lekarom o alternativnim tretmanima, poput onih koji sadrže ivermektin.

Ni jedan tretman za vaške nije efikasan ukoliko se ne primenjuje ispravno i dosledno. Informišite se i striktno sledite uputstva kako biste se osigurali da se vaške ne vrate.

Pored ovih farmaceutskih rešenja, važnu ulogu igra i redovno češljanje specijalizovanim češljevima za vaške. Ovo je postupak koji zahteva strpljenje i preciznost. Osnovno pravilo je češljanje mokre kose od korena do krajeva, proveravajući svaki pramen posebno kako biste osigurali da su svi paraziti uklonjeni.

Zapamtite, borba protiv vaški je proces koji može zahtevati više od jednog tretmana. Kombinovanje različitih metoda kao što su medicinski tretmani i mehaničko češljanje, zajedno sa redovnom higijenom i čišćenjem okruženja, može značajno povećati šanse za uspeh u eliminaciji vaški.

Prirodni načini za uklanjanje vaški

Svaki put kada je neko od moje dece imao “druženje“ sa vaškama koristila sam neke od hemijskih preparata barem dva dana. Ali šta dalje? Bilo bi dobro sada uključiti u priču i prirodu.

Pored toga što su blagi prema koži glave, mnogi prirodni sastojci su često pri ruci i lako se primenjuju. Otkrijmo zajedno kako esencijalna ulja mogu biti naši saveznici u borbi protiv ovih upornih parazita.

Upotreba esencijalnih ulja

Upotreba esencijalnih ulja za vaške
Source: bebac.com

Esencijalna ulja nisu samo prijatni mirisni dodaci našim domovima, već mogu biti i efikasna u odbijanju vaški. Posebno ulje čajevca, ulje eukaliptusa, lavandino ulje i neem ulje pokazali su se kao potentni u borbi protiv vaški. Njihova primena varira – mogu se nanositi direktno na kožu glave razređeni u nosačkom ulju, ili dodati u regularni šampon pri svakom pranju kose. Ako želite moj lični izbor…broj 1 je ulje lavande…Čini mi se da od momenta kada sam krenula da ga koristim za svoju decu nikada više deca nisu kući donela vaške. Ako čujete da je u vrtiću ili školi krenula ova invazija odmah nanesite par kapi ovog ulja i očešljajte kosu deteta…možete par kapi staviti i na okovratnik majice.

Korišćenje gustih namirnica kao prepreka

Pored esencijalnih ulja, postoji i niz gustih namirnica koje stvaraju neprobojni sloj na vlasištu i tako otežavaju preživljavanje vaški. Tradicionalno, materijali poput maslinovog ulja i majoneza koriste se da se vaške doslovno uguše. Ove metode zahtevaju temeljno nanošenje, ostavljanje na kosi kroz noć i potom detaljno češljanje kako bi se uklonile ugušene vaši i gnjide.

Sada kada smo razmotrili neke od prirodnih metoda, važno je naglasiti da je strpljenje ključno. Prirodni tretmani možda zahtevaju više ponovljenih primena da bi se postigli optimalni rezultati. Krenimo korak po korak u uklanjanju vaši na prirodan i bezbedan način.

Tradicionalni narodni recepti protiv vaški

Iako su danas dostupna brojna moderna sredstva za borbu protiv vaški, ne smemo zanemariti ni narodne recepte koji datiraju iz prošlosti i danas se mogu koristiti kao alternativna rešenja u borbi protiv ovog neugodnog problema. Drevni narodni recepti za vaške bili su zasnovani na dostupnim sastojcima koji su imali za cilj da uguše vaške i olakšaju njihovo uklanjanje. Izdvojili smo nekoliko recepata koji su korišćeni decenijama unazad, uključujući upotrebu petroleja, sirćeta i majoneza.

Upotreba petroleja

petrolej za vaške
Source: minutzamene.com

Primena petroleja kao sredstva protiv vaški je bila uobičajena u vreme kada nisu postojali farmaceutski proizvodi specijalizovani za ovu namenu. Petrolej se koristio zbog svoje sposobnosti da uguši vaške i olakša odstranjivanje gnjida. Međutim, zbog svojih potencijalno štetnih osobina i mirisa, savetujemo maksimalan oprez i korišćenje u vrlo malim količinama.

Primena sirćeta u tretiranju vaški

Primena sirćeta u tretiranju vaški
Source: ackov.com

Sirće je poznato po svom kiselom sastavu, što ga čini korisnim u razlaganju lepka kojim gnjide prianjaju za kosu, te na taj način olakšava njihovo češljanje i uklanjanje. Preporučuje se razblaživanje sirćeta vodom kako ne bi došlo do iritacije skalpa, naročito kod dece.

Korisnosti primene majoneza

Majonez se koristi kao domaće sredstvo za zagušivanje vaški, zahvaljujući svojoj gustoj konzistenciji. Prilikom primene potrebno je naneti obilnu količinu na skalp i kosu, pokriti plastičnom kapom i ostaviti da deluje nekoliko sati. Nakon toga, vaške i gnjide je lakše ukloniti. Uvek je potrebno temeljno oprati kosu nakon tretmana.

Upotrebljavajući bilo koji od ova tri narodna recepta, bitno je dodatno koristiti fini češalj za vaške kako biste temeljno uklonili gnjide i mrtve vaške iz kose.

Sredstvo Način delovanja Primena Pažnja
Petrolej Ugušivanje vaški U malim količinama, izbegavati duži kontakt s kožom Visoko zapaljivo i može iritirati kožu
Sirće Razlaganje lepka gnjida Razblažiti s vodom i naneti na kosu pre češljanja Izbegavati kontakt s očima i iritaciju kože
Majonez Zadušivanje vaški Obilato naneti, pokriti glavu i ostaviti da deluje Potreban detaljan pranje kose nakon tretmana

Moderna sredstva u borbi protiv vaški

Moderna sredstva za vaške
Source:instagram.com

Kao što znamo, borba protiv vaški može biti prilično izazovna. Međutim, postoji niz modernih sredstava koja su se pokazala veoma efikasnim. Najpopularnija među ovim sredstvima svakako su pedikulicidni šamponi, koji sadrže aktivne supstance posebno formulirane za uništavanje vaški i gnjida. U nastavku ćemo razmotriti neke od dostupnih proizvoda i njihovu efikasnost.

Pedikulicidni šamponi i njihova efikasnost

Iskustvo pokazuje da pravilan izbor i upotreba pedikulicidnih šampona čine značajnu razliku u lečenju vaški. Glavni cilj ovih šampona je da omoguće brzo rešavanje problema, uz minimalan rizik za zdravlje. Evo nekoliko važnih stvari koje treba imati na umu kada koristite pedikulicidne šamponi:

 • Uvek strogo pratite uputstvo za upotrebu koje se nalazi na pakovanju.
 • Ne koristite regenerator nakon tretmana kako ne biste smanjili efikasnost sredstva.
 • Ponovite tretman nakon određenog broja dana da biste uništili sve gnjide koje su se u međuvremenu izlegle.

Upravo zbog njihove visoke efikasnosti, pedikulicidni šamponi su postali deo standardne preporuke kada je u pitanju lečenje vaški.

Proizvod Aktivna supstanca Vreme delovanja Ponovna primena
Pedikulicid Šampon A Permetrin 10 minuta 7-10 dana
Anti-Vaške Sprej B Dimetikon 8 sati (preko noći) 10 dana
Univerzalni Gel C Fenotrin 15 minuta Po potrebi

Osim pedikulicidnih šampona, tu su i sprejevi te gelovi koji imaju svoju specifičnu primenu i pogodnosti. Pre nego što se odlučite za konkretan proizvod, posavetujte se sa farmaceutom ili lekarom kako biste bili sigurni da ste izabrali najpogodniji tretman za lečenje vaški.

Sprečavanje ponovne zaraze vaškama

Prevencija vaški počinje naučenim navikama redovne i temeljne higijene. Ključan korak u sprečavanju ponovne zaraze jeste očuvanje lične higijene kako bismo zaštitili sebe i naše najmlađe. Naime, redovno i pažljivo pranje kose je jedan od primarnih načina da se zaštite od uporne pojave vaški. Pored toga, higijenske prakse se moraju protezati i na okruženje u kojem svakodnevno boravimo.

Higijena kao ključna preventiva

Ukoliko je vaške teško iskoreniti sa vlasišta, može doći do ponovne zaraze. Zato je redovna kontrola i pregled kose kod dece, posebno u vreme epidemije vaški u školama i vrtićima, veoma važna. Ne zaboravimo i da održavanje čistoće ličnih predmeta može značajno doprineti smanjenju rizika od širenja ovih parazita.

Higijenska radnja Učestalost Prednosti
Redovno pranje kose Najmanje 2-3 puta nedeljno Smanjuje rizik od nastanka vaši
Pregled kose deteta Nakon obaveštenja o epidemiji Brzo uočavanje i reakcija na prisustvo vaški
Pranje posteljine i odeće Na 60°C ili višoj temperaturi, nakon tretmana Uklanja vaške i gnjide koje mogu preživeti na tkaninama
Usisavanje prostora Redovno, posebno nakon detekcije vaški Uklanja otpale vaši ili gnjide sa tepiha ili nameštaja

Ove smernice za održavanje higijene nisu samo način prevencije vaški, već i ponovne zaraze, koje mogu biti izazov za celu porodicu. Stoga, ostanimo posvećeni redovnim higijenskim rutinama kako bismo očuvali zdravlje i dobrobit naših najmilijih.

Uputstvo za roditelje: Postupak kod detekcije vaški kod dece

Kao roditelji, vaša prva reakcija na pronalazak vaški u dečijoj kosi može biti uznemirenje, ali bitno je ostati smiren. Detekcija vaški ne znači lošu higijenu i ne treba stigmatizovati dete. Slede naše smernice koje će vam pomoći da efikasno rešite problem.

Prvi koraci nakon uočavanja vaški

Početak tretmana započinje temeljnim pregledom, uz korišćenje specijalnog češlja za vaške. Evo šta još možete učiniti:

 • Dete sedi na stolici, obasjano jakim svetlom.
 • Deo po deo, pažljivo pregledajte svaki pramen kose.
 • Ukoliko primetite gnjide ili vaške, uklonite ih češljem.
 • Očišćene delove kose spustite na jednu stranu kako biste izbegli ponovno zarazivanje.

Nakon što ste pažljivo pročešljali celu kosu, važno je obavestiti školu ili vrtić o situaciji kako bi se sprečilo dalje širenje.

Metod Opis Primena
Specijalni češalj Ekonomičan izbor predviđen za često korišćenje. Redovno češljanje svakih 2-3 dana u trajanju od minimum 2 nedelje.
Šamponi protiv vaški Formule dizajnirane da ubiju vaške i olakšaju uklanjanje gnjida. Primenite prema uputstvu na pakovanju, obično jednom, sa mogućim ponavljanjem nakon nedelju dana.
Prirodna sredstva Esencijalna ulja kao što su lavanda, ulje čajevca. Svakodnevna primena razređena u nosačkom ulju nakon pranja običnim šamponom.

Imajte na umu da detetu treba pružiti podršku tokom ovog perioda i redovno proveravati da li se vaške nisu vratile. Ukoliko primetite da metode koje koristite nemaju efekta ili se vaške brzo vraćaju, potražite savet lekara.

Upozorenja i saveti pri korišćenju tretmana protiv vaški

tretmani za vaške

Kao odgovorni roditelji i brigači, ključno je biti obavešten o najboljim praksama za tretiranje i sprečavanje širenja vaški. Iako su kućni tretmani za vaške često praktični i lako dostupni, neophodno je biti svestan potencijalnih rizika koji su vezani za ovakve tretmane. Zajednički saveti za tretman uključuju razmatranje bezbednosnih preporuka i precizno sledjenje uputstava.

Rizici kod kućnih tretmana

Kućni tretmani protiv vaški, poput upotrebe petroleja ili esencijalnih ulja, mogu nositi sa sobom neželjene posledice. Potencijal za kožne iritacije, alergijske reakcije, pa čak i štetne efekte po zdravlje su razlozi zašto se preporučuje prethodna konsultacija sa lekarom. Ovo je posebno važno kada su u pitanju deca, čija je koža osetljivija.

Rizici kod kućnih tretmana mogu uključivati:

 • Reakcije preosetljivosti na sastojke kao što su esencijalna ulja.
 • Mogućnost hemijskog opekotina ili trovanja ako se tretmani neprimerno koriste.
 • Neadekvatna efikasnost nekih kućnih tretmana, što može dovesti do ponovne infekcije.

Pravilnim informisanjem i odmerenim pristupom, možemo značajno umanjiti rizike koji prate kućne tretmane i osigurati da se borba protiv vaški vodi na siguran način.

Zaključak

Kada se suočimo sa izazovom kao što je uklanjanje vaški, naše brze i efikasne reakcije postaju presudne. Kroz ovaj tekst smo detaljno obradili najefektivnije metode, pokrivajući različite mogućnosti – od prirodnih rešenja do naprednih farmaceutskih tretmana. Svaka metoda ima svoje prednosti i idealno je pristupiti problemu integrativno, koristeći kombinaciju više pristupa.

Važnost brze i efikasne reakcije

Nalazeći se u kritičnoj situaciji kao što je borba sa vrlo zaraznim parazitima, shvatamo da je brzina odgovora neophodna. U tome se ogleda efikasna reakcija koja može spriječiti širenje vaški i značajno olakšati našu borbu protiv njih. Stoga je ključno pri prvim znacima vaški promptno delovati kako bi se izbeglo njihovo dalje razmnožavanje. Svaki sekund i minut u ovom slučaju je verujte dragocen. Ne oklevajte, ne čekajte…

Pregled najefektivnijih metoda

Provodeći pregled najefektivnijih metoda, predstavili smo na koji način možemo uspešno eliminisati vaške. Iskoristivši sve raspoložive informacije, naša borba protiv vaški postaje strateški vođena i usmerena na zdrav i bezbedan način uklanjanja ovih parazita. Naš cilj je da sve čitaoce opremimo znanjem koje će im omogućiti da učinkovito reaguju i zadrže situaciju pod kontrolom.

FAQ

Koje su prve korake u otkrivanju i tretiranju vaški?

Prvo treba pažljivo pregledati kosu i skalp osobe koja ima simptome, poput svraba i osećaja da nešto puzi po glavi. Ako se otkriju vaške ili gnjide, možete koristiti posebne češljeve za uklanjanje, pedikulicidne šampone, ili prirodne tretmane poput esencijalnih ulja i gustih namirnica za gušenje vaški.

Kako se prenose vaške?

Vaške se najefikasnije prenose direktnim kontaktom sa glavom osobe koja ih već ima. Zaraza može nastati i preko zajedničkih ličnih predmeta kao što su šeširi, kape, kravate i češljevi.

Da li loša higijena izaziva pojavu vaški?

Ne, mit je da loša higijena izaziva vaške. Oni se mogu pojaviti kod bilo koga i ne pokazuju na higijenske navike osobe.

Mogu li vaške da se prenesu s kućnih ljubimaca na ljude?

Ne, vaške koje inficiraju ljude su specifične za našu vrstu i ne prenose se s kućnih ljubimaca. Kućni ljubimci imaju svoje tipove parazita, koji ne mogu da žive na ljudima.

Koje su najefikasnije metode za uklanjanje vaški?

Pored specijalizovanih češljeva za uklanjanje gnjida, pedikulicidni šamponi se smatraju veoma efikasnima. U slučaju otpornih sojeva vaški, lekar može prepisati jače tretmane, kao što su oni koji sadrže ivermektin.

Koji su prirodni načini za uklanjanje vaški?

Prirodni načini uključuju tretmane esencijalnim uljima kao što su ulje čajevca, eukaliptusa, lavande, ili neem ulja. Takođe, namirnice poput maslinovog ulja ili majoneza mogu biti korišćene za gušenje vaški.

Koje su tradicionalne metode u borbi protiv vaški?

Tradicija nudi različite metode poput upotrebe petroleja, sirćeta ili majoneza za ugušivanje i olakšano uklanjanje vaški.

Kako moderni pedikulicidni šamponi deluju na vaške?

Pedikulicidni šamponi sadrže aktivne komponente koje ubijaju vaške i pomažu u uklanjanju gnjida. Neophodno je slediti uputstva za njihovo korišćenje kako bi tretman bio uspešan.

Kako sprečiti ponovnu zarazu vaškama?

Redovno održavanje lične higijene, često pranje kosu i pažljiva kontrola nakon tretiranja su najbolje preventive. Važno je redovno prati posteljinu, šešire i odjeću na visokim temperaturama, kao i čistiti prostor usisivačem.

Šta roditelji treba da urade ako uoče vaške kod svoje dece?

Roditelji bi trebalo da pažljivo pregledaju detetovu kosu i koriste specijalizovane češljeve namenjene za uklanjanje vaški i gnjida. Nakon toga, primeniti odgovarajući tretman, bilo da se radi o medicinskom šamponu ili prirodnim sredstvima, vodeći računa o pravilnoj primeni.

Koje su potencijalne opasnosti kod kućnih tretmana za vaške?

Kućni tretmani kao što su petrolej ili esencijalna ulja mogu izazvati iritaciju kože ili alergijske reakcije. Pre svakog kućnog tretmana treba se posavetovati sa lekarom, posebno kada se radi o deci.

Veze ka izvorima

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.