Kako žena da nađe posao svojih snova? – Važan je dobro napisan CV

Kako žena da nađe posao svojih snova

Žene u biznisu! Znam da bi se mnogi muškarci sada mrštili na ovo. Odavno je prošlo vreme kada su žene bile sposobne samo za kuću i decu. Sada, u ovo moderno doba, su žene sve više spremne i sposobne da pored svih svojih „kućevnih“ obaveza budu uspešne i na poslovnom planu.

Za žene je možda najteži deo da započnu svoju karijeru. Odakle da krenu, kako da se prikažu u najboljem svetlu, kako da na prvom razgovoru za posao ostave dobar utisak? Ono što je svakako prvi korak jeste pisanje i slanje dobrog CV-a.

Danas ćemo probati da naše dame malo bliže upoznamo sa temom radne biografije.

Živimo u svetu koji se brzo menja i sve više digitalizuje, tako da se često postavlja pitanje: da li radna biografija, ili CV, još uvek ima značaj?

U eri LinkedIn profila, onlajn portfolija i automatizovanih sistema za regrutaciju, čini se da tradicionalni CV postaje stvar prošlosti.

Međutim, stvarnost je malo složenija. Hajde da razmotrimo kako se CV prilagođava savremenim uslovima i zašto je i dalje važan.

Kako je CV evoluirao kroz godine

CV u digitalnom dobu

Prvi CV-ovi su se pojavili pre mnogo decenija, kada je papir bio jedini medijum za predstavljanje profesionalnih dostignuća.

Danas je digitalna revolucija donela nove i pojednostavljenije načine za predstavljanje kvalifikacija. CV više nije samo komad papira sa osnovnim informacijama. Danas, on može biti interaktivan, bogat multimedijalnim sadržajem i lako deljiv.

Takođe postoje razne načini da od svoje radne biografije napravite kompletnu prezentaciju i na taj način ostvarite bolji utisak kod potencijalnih poslodavaca.

Ono što je definitivno je da digitalne mogućnosti našeg doba treba prihvatiti oberučke i iskoristiti ih kao alat kojim možemo unaprediti sebe na svim nivoima, pa tako i u izradi radne biografije.

Digitalni Alati i Platforme

LinkedIn: LinkedIn je možda najvažnija a ujedno i najjednostavnija platforma za profesionalno umrežavanje. Ona omogućava korisnicima da kreiraju detaljne profesionalne profile, povezuju se sa kolegama i potencijalnim poslodavcima, kao i da prate relevantne industrijske vesti.

Iako LinkedIn može delimično zameniti tradicionalni CV, on je često dopuna, a ne zamena. Većina “digitalno pismenih” ljudi danas koristi ovu platformu kao jedini način za potragu za poslom, međutim, ovo može biti greška jer je oglase za određenu vrstu poslova gotovo nemoguđe pronaći ovde.

Ipak, drage dame, moj savet je da napravite nalog, i na taj način krenete sa povezivanjem poslovnih ljudi.

Online Portfolio: Za kreativne profesije, online portfolio je postao zlatni standard. Dizajneri, fotografi, pisci kao i mnogi drugi koriste portfolije da pokažu svoj rad.

Ovi portfoliji često sadrže linkove ka projektima, video sadržaje, i druge multimedijalne elemente koji pružaju dublji uvid u veštine kandidata. Ova platforma je definitivno najefektniji način da pokažete šta možete u ovim profesijama.

Automatizovani Sistemi za Regrutaciju

Mnogi poslodavci danas koriste ATS (sistem za praćenje prijava za posao) kako bi lakše filtrirali potencijalne kandidate. Ovi sistemi automatski pregledaju CV-ove tražeći ključne reči koje odgovaraju opisu posla.

Zbog toga je važno da CV bude optimizovan za ovakve sisteme, što znači uključivanje relevantnih ključnih reči i fraza.

Zašto je CV i dalje važan?

Uprkos svim ovim promenama, CV i dalje igra ključnu ulogu u procesu zapošljavanja. Evo nekoliko razloga zašto:

Prvi Utisak

CV je često prvi kontakt između kandidata i poslodavca. Dobro napisan CV može ostaviti snažan prvi utisak i izdvojiti kandidata iz mase. Još kada ste žensko budite sigurne da će svakom poslodavcu vaš CV bar nekoliko puta proći kroz ruke.

Jasnoća, preciznost i relevantnost informacija su od suštinskog značaja u ovoj formi biografije. Vi sami znate koje su vam najveće prednosti prilikom potrage za posao, dakle Vi ujedno imate i moć da se prezentujete u najboljem mogućem svetlu putem radne biografije.

Struktura i Format

  • Jasna Struktura: Dobro organizovan CV sa jasnim naslovima i podnaslovima olakšava regruterima da brzo pronađu relevantne informacije. Ovo može biti posebno važno kada regruter ima samo nekoliko sekundi da pregleda dokument, što je u današnjem svetu veoma česta pojava.
  • Formatiranje: Profesionalni izgled CV-a može mnogo reći o kandidatu. Čist, uredan i dobro formatiran dokument može signalizirati pažnju na detalje i organizacione veštine. Uvek se setite činjenice da je ovo neka vrsta prezentacije vaše profesionalne karijere i što je ona uradnija, veće su šanse da dobijete željeni posao.

Personalizacija

LinkedIn profil može biti poprilično generičan što dalje može rezultirati time da potencijalni poslodavac veoma brzo odustane od vas. Kada gledamo na stvari iz tog ugla, CV može biti prilagođen za svaku specifičnu prijavu i samim tim, efektniji.

Prilagođavanje CV-a za određeni posao pokazuje poslodavcu da je kandidat posvetio vreme i pažnju prijavi, što može biti dodatni plus, posebno ako je vaša biografija urađena “lepo za oko.”

Zakonski Razlozi

U nekim zemljama i industrijama, postojanje CV-a je zakonska norma. Poslodavci moraju da čuvaju CV-ove kandidata kao deo zakonske regulative o zapošljavanju i ljudskim resursima.

Kako Poboljšati CV u Digitalnom Dobu?

1. Korišćenje relevantnih ključnih reči

Optimizacija vaše radne biografije zahteva upotrebu ključnih reči koje odgovaraju opisu posla. Analizirajte oglas za posao i uključite ključne reči koje se ponavljaju.

Na primer, ako je posao koji tražite u administraciji, potrudite se da vaša radna biografija što češće spominje vaše sposobnosti u komunikaciji, kao i veštine u korporativnoj korespodenciji (e-mail, telefonski pozivi, itd).

2. Dodavanje linkova

Dodavanje linkova ka vašem LinkedIn profilu, online portfoliju ili relevantnim projektima može dodatno obogatiti vaš CV i pružiti poslodavcima dodatne informacije.

Setićete se da smo pomenuli da je korišćenje platformi poput LinkedIn-a odlična dopuna vašoj radnoj biografiji, tako da je potrebno iskoristiti ovo kao prednost kada se pripremate za novu prijavu za posao.

3. Prilagođavanje svakom poslu

Nikada ne šaljite isti CV za svaki posao. Prilagodite svaki CV specifičnoj poziciji na koju se prijavljujete, naglašavajući relevantne veštine i iskustva.

Kao što je pomenuto do sada, ovakav pristup daje do znanja poslodavcu da ste uložili dodatan trud i interes.

4. Korišćenje grafičkih elemenata

Dodavanje jednostavnih grafičkih elemenata, poput ikonica ili grafikona, može učiniti vaš CV vizuelno privlačnijim.

Radne biografije sa ovakvim detaljima imaju veću šansu da privuku pažnju vašeg potencijalnog poslodavca, tako da se potrudite da pronađete primere na internetu koji su urađeni na način koji vam se sviđa kako bi ste i sami mogli nešto slično da izvedete.

Međutim morate voditi računa. Pazite da ne preterate u onom klasičnom ženskom “ukrašavanju” svoje radne biografije, da ona ne izgleda kao da šaljete neku bračnu ponudu.

Biografija je evoluirala, ali je i dalje potrebna…

žena na razgovoru za posao

Neminovno je da je CV evoluirao u svetu i vremenu i kome živimo, ali nije izgubio svoj značaj. On ostaje ključan alat za predstavljanje profesionalnih kvalifikacija i veština, kao i prvi korak ka dobijanju posla.

Bez obzira na činjenicu da digitalne platforme i alati nude dodatne mogućnosti, dobro napisan i optimizovan CV može biti odlučujući faktor u procesu zapošljavanja.

Potrudite se da u budućnosti prilagodite i unapredite vašu radnu biografiju jer vam ovaj potez može povećati šanse, ako ne i osigurati da ostavite pozitivan i trajan utisak na potencijalne poslodavce.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.