Kako Da Profesionalno Očistite Četkice Za Šminkanje?

kako-ocistiti-cetkice

Način nanošenja šminke, tehnika i kako se proizvodi međusobno spajaju, sve to zavisi od vaših četkica za šminkanje. One su osnova svakog glamuroznog preobražaja ili „no-makeup makeup“ izgleda koji kreirate i zato za nas čine mnogo.

Ali neizbežno, one takođe skupljaju bakterije i mikrobe! Ako vaše četkice za šminkanje nisu u najboljem stanju, nemojte ih odmah baciti, već ih operite umesto toga.

U ovom članku pomoći ćemo vam kako da očistite četkice za šminkanje.

Zašto je važno čistiti četkice za šminkanje?

Zasto-je-vazno-cistiti-cetkice-za-sminkanje

Da, priznajemo, čišćenje četkica za šminkanje kod kuće nije najuzbudljivija stvar na svetu. Ali prljave četkice za šminkanje mogu prenositi štetne bakterije, poput stafilokoka, streptokoka i E. Coli. Ako vaše četkice nisu redovno pravilno oprane na vreme, vaše lice može biti izloženo riziku od pojave bubuljica i iritacija.

Osim toga, možete imati najskuplje i najizvanrednije četkice za šminkanje, ali ako su natrpane prljavštinom i naslagama, neće pružiti najbolje rezultate – njihova vlakna mogu postati tvrda i stvarati neujednačen izgled kad ih koristite.

Govorimo o neujednačenim delovima pudera, blokiranim zonama rumenila i neujednačenom konturu – to je VELIKO ne! Takođe, prljava četkica možda neće zadržavati dovoljno pigmenta proizvoda, što može otežati nanošenje šminke.

Koliko često čistite četkice za šminkanje?

Ako se šminkate često, trebali biste četkice povremeno brzo oprati – jednom nedeljno je savršeno! A ako ne (svi možemo biti lenji ponekad!), onda barem jednom u dve nedelje. Međutim, ako primetite stvrdnuti ostatak šminke ili ako vas četkice počnu iritirati kožu, to je vaš znak da odmah ih operete.

Zato ne zaboravite da redovno čistite svoje četkice za šminkanje kako biste očuvali zdravlje kože i osigurali besprekoran izgled svaki put kad se našminkate

Kada je u pitanju pranje četkica za šminkanje, opcije su beskrajne.

Evo nekih proizvoda za čišćenje četkica za šminkanje koji daju najbolje rezultate:

ulje-za-ciscenje-cetkica

Blagi šampon:

Običan šampon koji koristite za pranje kose može biti odličan izbor za čišćenje četkica. On će nežno ukloniti šminku i prljavštinu sa vlakana četkice, a istovremeno očuvati njihovu mekoću.

Čistač za četkice:

Na tržištu postoji veliki broj specijalno dizajniranih čistača za četkice za šminkanje. Ovi proizvodi obično sadrže antibakterijske sastojke koji temeljno čiste četkice i uklanjaju mikrobe.

Ulje za čišćenje četkica:

Ulje za čišćenje četkica je još jedna dobra opcija. Ono pomaže u razbijanju teške šminke i pomaže uklanjanju nagomilanog prljavstva.

Sredstvo za čišćenje bez ispiranja:

Ova sredstva za čišćenje ne zahtevaju ispiranje i mogu se koristiti za brzo osvežavanje četkica između upotreba.

Baby šampon:

Baby šamponi su često blagi i bezbedni za upotrebu na četkicama za šminkanje. Ovo je dobar izbor ako želite nešto nježnije.

Kada koristite proizvode za čišćenje četkica, uvek pažljivo pročitajte uputstva na pakovanju i pratite preporučene smernice za čišćenje. Takođe, redovno čišćenje četkica pomoći će vam da očuvate njihovu performansu i produžite njihov vek trajanja.

Kako očistiti svoje četkice za šminkanje kod kuće:

ciscenje-cetkica-kod-kuce

Korak 1: Navlažite vlakna

Prođite vlakna svoje četkice pod mlazom mlake vode, izbegavajući potapanje drške i metalnog dela.

Korak 2: Dodajte čistač

Nanesite malu količinu čistača za četkice na dlan i umočite četkicu u njega, nežno okrećući vrh četkice kako biste osigurali da su sva vlakna obuhvaćena čistačem.

Međutim, budite oprezni sa drškom – nemojte je potapati u vodu, jer se lepak koji drži vlakna može rastopiti. Ako drška izgleda malo prljava, upotrebite kvalitetne maramice – one će brzo i lako obaviti posao!

Korak 3: Isperite, isperite, isperite

Isperite vlakna pod mlazom vode, sa vrhom četkice okrenutim prema dole, nastavljajući da izbegavate mokrenje drške i metalnog dela. Ako voda koja izlazi iz vlakana ima boju šminke, ponovite korake 2 i 3 dok voda ne postane potpuno čista.

Korak 4: Doviđenja, višak vode

S vrhom četkice okrenutim prema dole, istisnite višak vode i sapunice. Ovo će osigurati da vlakna četkice ne budu oštećena i da zadrže svoj originalni oblik i formu.

Korak 5: Ostavite da se prirodno osuši

Ostavite svoje četkice za šminkanje da se osuše ležeći ravno na peškiru i ostavite ih tako 6 do 12 sati – idealno preko noći!

Ovako čiste i suve četkice će vam omogućiti besprekorno nanošenje šminke, a redovnim čišćenjem četkica očuvaćete njihov kvalitet i produžiti njihov vek trajanja. Pazite na higijenu svojih četkica i uživajte u savršenom šminkanju!

Najbolji čistači četkica za šminkanje

1. Baby šampon

Nežne formule čine baby šampon savršenim izborom za čišćenje četkica za šminkanje. Njegova blagotvorna svojstva omogućavaju temeljno čišćenje vlakana četkica, bez izazivanja oštećenja ili gubitka kvaliteta. Kada tražite proizvod koji će efikasno ukloniti svu šminku i nečistoće sa vaših četkica, baby šampon se ističe kao pouzdan i delotvoran izbor.

2. Čistači za četkice

Kao što naziv sugeriše, ovi proizvodi su posebno formulisani za ovu svrhu i lako uklanjaju i najtvrdokornije ostatke šminke – što ih čini najboljim izborom za čišćenje četkica.

3. Četke sa teksturisanim površinama

Ovi prenosivi pomoćnici zahtevaju samo malo čistača za četkice i nežno trljanje, i to je sve što vam je potrebno!

Kako da osušite i čuvate svoje četkice:

Susenje-cetkica

Korak 1:

Čist peškir, raširite čist peškir i stavite četkice na njega. Blago pritisnite četkice u peškir kako bi višak vode izašao.

Korak 2:

Sušenje na vazduhu Neka četkice leže ravno na peškiru tako da vrhovi četkica vise preko ivice. Želite da vazduh može slobodno da cirkuliše oko četkica kako bi se ravnomerno i temeljno osušile.

I da, iako možda jedva čekate da ih ponovo koristite, sačekajte nekoliko sati pre nego što to uradite! Da biste imali dovoljno vremena, preporučujemo da ih operete pre spavanja i ostavite da se osuše preko noći.

Kada su četkice skoro suve, čuvajte ih uspravno u čaši ili tegli kako bi vlakna mogla da se provetravaju. Ako su još uvek vlažne, pobrinite se da se sva vlaga osušila – inače može oštetiti lepljenje vlakana i skratiti vek trajanja četkica!

I na kraju

Čišćenje četkica za šminkanje je esencijalni korak u svakodnevnoj rutini šminkanja. Bez obzira na to koliko su skupoceni i kvalitetni, četkice će s vremenom skupljati šminku, prljavštinu i bakterije. Zato je važno redovno ih čistiti kako bismo sačuvali njihovu funkcionalnost i produžili njihov vek trajanja.

Redovno održavanje četkica za šminkanje je ključno za zdravlje kože i postizanje besprekornog izgleda šminke. Uz pravilnu negu, naše četkice će ostati u dobrom stanju, a mi ćemo uživati u savršenom i profesionalnom nanošenju šminke svaki put kad se našminkamo.

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.