Kako Izabrati Pravi Šampon Za Kosu? Preporuka Za Sve Tipove Kose

odgovarajuci-sampon-za-kosu

Korišćenje pravilnog šampona ključno je za rešavanje problema sa kosom. MKako Izabrati Pravi Šampon Za Svoju Kosu?eđutim, širok izbor šampona na tržištu može biti prilično zbunjujući. Ali, ne brinite. Tu smo da vam pomognemo da odaberete pravi šampon za svoju kosu. Prvo, morate se uveriti da šampon odgovara vašem tipu kose i vlasišta. Takođe, trebao bi rešavati bilo koji problem s kojim se suočavate – perut, beživotna kosa, opadanje kose ili oštećena kosa.

Ako šampon ne odgovara vašem tipu kose, može pogoršati probleme s kosom. Na kraju, trebali biste proveriti sastojke da biste videli da li sadrže štetne hemikalije. U ovom članku pomoći ćemo vam da pronađete pravi šampon za kosu kroz nekoliko jednostavnih koraka a sjajne proizvodne za negu kose mozete pornaci na salonory.com.

Upoznajte svoje vlasište

Pre odabira šampona, važno je da znate kakav tip vlasišta imate. Svi šamponi nisu pogodni za svaki tip vlasišta. Šamponi su čistači koji mogu ukloniti višak ulja, prljavštinu i ostatke proizvoda sa vlasišta i kose. Ako imate zdravo vlasište, održavanje kose će biti jednostavno. Međutim, ako je vlasište svrbljivo, suvo ili masno, izbor odgovarajućeg šampona za kosu je apsolutno neophodan. U suprotnom, teško će vam biti da održavate kosu.

Dakle, upoznavanje sa svojim vlasištem je prvi korak u odabiru najboljeg šampona za kosu.

Opcije šampona za masno vlasište

sampon-za-masno-vlasiste

Da li ste umorni od svakodnevnog pranja kose kako biste kontrolisali prekomernu proizvodnju ulja na vlasištu? Samo ostavljanje dužeg vremenskog razmaka između pranja možda vam neće pružiti željene rezultate. Evo na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora šampona za problem masnog vlasišta:

Uvek tražite proizvode koji na deklaraciji sadrže reči poput voluminizirajući, jačajući ili balansirajući. Ovi tipovi šampona neće dodavati vlagu vašem vlasištu i efikasniji su u uklanjanju viška sebuma ili ulja sa vlasišta. Treba izbegavati šampone sa jako hidratantnim, zaglađujućim i hidrirajućim formulama. Generalno, ovi proizvodi imaju tendenciju da dodaju više vlage na vlasištu.

Pranje kose dva puta sa dva različita šampona takođe može rešiti problem masnog vlasišta. Ovaj metod dvostrukog pranja šamponom cilja na različite potrebe vaše kose, kao što su uklanjanje viška ulja sa vlasišta i čišćenje kose.

Dodavanje prozirnog šampona u svoju rutinu nege kose može tretirati masno vlasište. Prozirni šamponi pomažu u uklanjanju ostataka proizvoda sa vlasišta. Međutim, treba imati na umu da preterana upotreba ovog tipa šampona može isušiti vlasište i pogoršati stanje vlasišta.

Nakon pranja šamponom, izbegavajte nanošenje regeneratora na vlasište. Nanesite ga samo od sredine pramenovado krajeva kose. Takođe, praktikujte dobre metode ispiranja kose kako biste dobili bezuljno i čisto vlasište.

Opcije šampona za suvo vlasište

suvo-vlasiste

Ako imate suvo vlasište, možda ćete iskusiti nekontrolisano svrab, što može biti pokazatelj peruti, perutanja i opadanja kose. Agresivni hemijski proizvodi za negu kose i klimatski uslovi mogu učiniti vaše vlasište suvim. Osim toga, ako ne održavate pravilnu higijenu pri pranju kose, povećavate rizik od suvoće vlasišta.

Ako imate suvo vlasište, trebali biste potražiti šampon sa hidratantnim svojstvima. Šamponi koji su označeni kao zaglađujući, hidratantni i vlažeći pomoći će u dodavanju esencijalne vlage vašem suvom vlasištu.

Treba izbegavati šampone i proizvode za negu kose koji sadrže sulfate, a koji su namenjeni jačanju ili dodavanju volumena. Oni mogu ukloniti vlagu sa vlasišta i učiniti ga suvim.

Uvek tražite proizvode sa sastojcima poput aloje vere, proteina jajeta, ši butera, sojinog mleka i glicerina. Ovi sastojci mogu pružiti esencijalnu vlagu vašem suvom vlasištu.

Pored poznavanja tipa vlasišta, važno je da znate i tip svoje kose pre nego što odaberete pravi šampon za kosu.

Upoznajte svoj tip kose

Ako smatrate da vaša kosa često nije poslušna, jedan od razloga može biti pogrešna rutina nege kose. Agresivne hemikalije u mnogim proizvodima za negu kose mogu oštetiti vašu kosu i učiniti je bez sjaja i beživotnom. Takođe, imajte na umu da svako ima drugačiji tip i teksturu kose i da ne svaki šampon odgovara vašem tipu kose. Pogledajmo koji šamponi se preporučuju za različite tipove kose:

1. Suva kosa – Nežni i hranljivi šamponi

sampon-za-suvu-kosu

Ako imate suvu kosu, vaša glavna briga treba biti pružanje vlage kosi. Suvu kosu je teško održavati. Takođe, to je znak oštećene kose. Može postati krhka i sklona pucanju. Ne upija vlagu kako bi održala svoju teksturu. Suva i grublja kosa se lako zapetljava i zahteva nežne i hranljive šampone u svakom koraku nege kose.

Uvek zapamtite da biste trebali birati hidratantne i kremaste šampone za suvu kosu. Ovaj tip kose je sklon kovrdžanju, i odabir šampona sa hidratantnim sastojcima pomaže u kondicioniranju kose i smanjenju kovrdžavosti. Šamponi za suvu kosu najbolje deluju kada se koriste u kombinaciji sa regeneratorom. Hranljivi regenerator sa svojstvima zaglađivanja kose pomaže zadržavanju vlage nakon pranja i kontrolisanju kovrdžavosti.

Šamponi koji sadrže sulfate mogu ukloniti prirodna ulja sa kose i učiniti je suvljom. Stoga, ljudi sa suvom kosom trebaju izbegavati upotrebu šampona koji sadrže sulfate.

2. Masna kosa – Šampon sa formulom za balansiranje i jačanje kose

sampon-za-masnu-kosu

Višak sebuma može učiniti da vaša kosa bude masna i prljava. Masna kosa zahteva često pranje kako bi dobila lep sjaj i smanjila masnoću. Ako je vaš šampon previše agresivan, možete gubiti kosu. Budući da već postoji prekomerna proizvodnja ulja na vlasištu kada imate masnu kosu, trebali biste izbegavati hidratantne, vlažeće i kremaste formule koje mogu dodati više vlage i masnoće na vlasište.

Trebali biste tražiti formule za balansiranje i jačanje u šamponima. Osim toga, potražite šampone sa sastojcima poput sulfata koji mogu ukloniti ulje i prljavštinu i salicilne kiseline koja može razgraditi višak sebuma.

3. Obojena kosa – Hidratantni šampon koji sadrži SPF

sampon-za-farbanu-kosu

Obojena kosa zahteva posebnu negu jer je podvrgnuta hemijskim tretmanima. Klasični šamponi ne funkcionišu dobro na obojenoj kosi. Zato, budite na sigurnoj strani i koristite šampone posebno namenjene obojenoj kosi! Obojena kosa zahteva dodatnu hidrataciju, i trebali biste odabrati šampon koji je posebno formulisan za to.

Obojenu kosu treba prati svakih nekoliko dana. Inače, boja se može brzo izbledeti. Takođe, šamponi koji su sigurni za očuvanje boje su blagi u poređenju sa drugim šamponima.

Uvek tražite šampone sa formulama bez sulfata za vašu obojenu kosu. Sulfati mogu brže izbledeti boju kose. Šamponi koji su sigurni za očuvanje boje imaju niži pH nivo, pa ne otvaraju dlaku tako lako. Neki šamponi za obojenu kosu sadrže SPF koji pomaže u zaštiti kose od sunčevog zračenja i izbledelosti boje. Takođe, potražite šampone sa sastojcima poput amino kiselina i sojinog ekstrakta koji pomažu u očuvanju boje kose.

4. Kosa bez volumena – Šampon bez kreme i silikona

sampon-za-kosu-bez-volumena

Kosa bez volumena ima prirodno svilenkastu teksturu i zahteva manje vreme sušenja. Međutim, ima manje volumena za stilizovanje i veću sklonost masnoći. Ako imate kosu bez volumena, trebali biste izbegavati upotrebu kremastih šampona i početi koristiti šampone za davanje volumena i šampone bez kreme.

Šamponi za davanje volumena su najlaganiji, mogu dodati punoću vašoj kosi i podići cutikule kose. Sadrže sastojke poput hidrolizovanog pšeničnog proteina koji pomaže povećanju prečnika dlake, čime vaša kosa postaje punija. Takođe, birajte šampone koji ne sadrže silikone, jer oni mogu opteretiti vlasi kose bez volumena.

5. Kovrdžava kosa – Šampon sa visokim sadržaje proteina

sampon-za-kovrdzavu-kosu

Ako imate prirodno kovrdžavu kosu ili trajnu, ne možete tretirati kosu na isti način kao i ostali! Zato se pobrinite da odaberete šampon koji ima visok sadržaj proteina ili je posebno namenjen nezi vašeg tipa kose kako biste osigurali duboko hidriranje i kondicioniranje korena. Vaša kovrdžava kosa je suvlja zbog svoje teksture, a pogoršava se u visokoj vlažnosti.

Ako su vam kovrdže naelektrisane, trebali biste birati šampon koji je izuzetno hidratantan i pomaže u smanjenju naelektrisanosti i suvoće, a da pritom ne opterećuje kosu.

Šamponi mogu očistiti vaše vlasište i kosu, kao i pružiti sjaj i blistavost. Međutim, trebali biste uzeti u obzir određene parametre pre nego što odaberete šampon. Saznajte više o tome u narednom odeljku.

Sastojci koje treba izbegavati

Prilikom odabira pravog šampona za kosu, trebali biste obratiti pažnju na njegove sastojke. Neki sastojci u šamponima mogu doprineti opadanju kose. Neki od njih mogu biti iritanti i izazvati upalu vlasišta, što čini kosu tankom i lomljivom.

Neki sastojci koje treba izbegavati u šamponu uključuju:

  • Alkohol: Visok procenat alkohola u šamponu može dehidrirati kosu. Alkohol je veoma isušujući i može ukloniti prirodna ulja vaše kose.
  • Mineralno ulje i nafta: Sastojci poput mineralnog ulja i nafte, koji se koriste kao podmazivači, mogu opteretiti kosu.
  • Sulfati: Natrijum lauril sulfat (SLS) i amonijum lauril sulfat (ALS) su dva najčešća sulfata koja se koriste u šamponima. Oni su jaki deterdženti koji imaju dobra svojstva čišćenja i stvaraju bogatu penu. Međutim, njihova mana je da mogu učiniti kosu mutnom, naelektrisanom, grubom i sklonom zapetljavanju.
  • Natrijum hlorid: Natrijum hlorid, poznat i kao kuhinjska so, koristi se kao zgušnjivač u šamponima. Može isušiti kosu i vlasište, izazvati iritaciju očiju i svrab vlasišta. Visoke koncentracije natrijum hlorida takođe mogu uzrokovati gubitak kose.
  • Formaldehid: Formaldehid je konzervans koji pomaže da šampon bude siguran i dugotrajan. Međutim, visoke koncentracije formaldehida mogu izazvati alergijsku reakciju i osip . Takođe se smatra kancerogenim.
  • Propilen glikol: Propilen glikol deluje kao humektant i pomaže hranljivim sastojcima da prodru u vlasište. Međutim, može izazvati iritaciju vlasišta.
  • Veštački mirisi i boje: Ako imate osetljivu kožu ili kosu, izbegavajte veštačke mirise i boje u šamponima. Pređite na šampone bez mirisa kako biste izbegli iritaciju vlasišta.

Česta pitanja

masno-vlasiste

1. Da li je bebi šampon dobar za odrasle?

Odrasli (posebno oni sa osetljivim temenom) mogu koristiti bebi šampone jer ne sadrže agresivne sastojke koji mogu iritirati njihovo teme.

2. Koji je najsigurniji šampon za upotrebu?

Najsigurniji šampon za upotrebu je blag šampon koji sadrži malo agresivnih sastojaka i ima blago kiselu pH vrednost.

3. Koji šampon ima manje hemikalija?

Organski šamponi koji su potpuno napravljeni od prirodnih sastojaka imaju manje hemikalija. Takođe možete koristiti bebi šampone jer sadrže nežne sastojke. Izbegavajte šampone koji sadrže SLES, SLS, parabene, ftalate, amonijak, mineralno ulje i petroatum.

4. Koja maska je najbolja za kosu?

Najbolja maska za kosu je ona koja odgovara specifičnim potrebama za vaš tip kose. Kada birate masku za kosu prvo razmislite da li vam je potrebna hidratacija, obnavljanje oštećene kose, volumen ili kontrola peruti. Pregledajte sastojke na pakovanju maske za kosu. Tražite sastojke poput prirodnih ulja (kokosovo ulje, arganovo ulje, maslinovo ulje), proteina (keratin, kolagen) i vitamina (vitamin E, provitamin B5). Ovi sastojci mogu pružiti različite benefite za kosu.

5. Koji regenerator je najbolji za kosu?

Različiti regeneratori pomažu u rešavanju različitih problema kose. Potražite regenerator koji rešava potrebe vaše kose. Na primer, ako imate suvu kosu, potražite hidratantni regenerator koji sadrži prirodna ulja.

6. Da li treba svakodnevno koristiti regenerator?

Ne. Upotreba regeneratora svakodnevno može učiniti da kosa izgleda ravno i bez volumena. Koristite ga svaki drugi dan ili jednom u tri dana, ako je potrebno.

I na kraju:

Korišćenje pravilnog šampona za kosu pomaže u rešavanju različitih problema. To je prvi korak ka savršenoj rutini nege kose. Da biste saznali koji šampon vam najviše odgovara, morate bolje upoznati svoje teme i kosu. Tip temena, tip kose, sastojci u šamponu, prisustvo štetnih hemikalija i alkohola, kao i cena, neki su od zajedničkih faktora koji pomažu odrediti koji je šampon pogodan za vašu kosu. Sledite savete i uputstva navedena gore kako biste izabrali pravi šampon.

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.