Bušenje Ušiju: Sve Što Treba Da Znate O Ovom Popularnom Obliku Ukrasa Tela

Bušenje ušiju

Bušenje ušiju je vekovima prisutan oblik izražavanja ličnosti i ukrašavanja tela koji donosi poseban šarm i eleganciju. Ova praksa omogućava nam da nosimo raznovrstan nakit i izrazimo svoj jedinstveni stil.

Bušenje ušnih resica je najčešće, ali moguće je probušiti i druge delove uha (uključujući delove sa hrskavicom).

Bušenje u nosu, pupku i drugim delovima takođe je popularno. Bez obzira na mesto, bušenje treba obaviti od strane osobe koja zna kako to učiniti na bezbedan način, i trebate ga pravilno negovati dok se ne zaceli.

Ovaj članak će se osvrnuti na to kako se radi bušenje ušiju, gde možete probušiti uši, kako negovati novi pirsing, moguće komplikacije, stvari koje treba uzeti u obzir pre nego što se odlučite za ovo, i zašto bušenje ušiju ne bi trebalo biti projekat koji sami izvodite.

Uzmite korak ka ličnom izražavanju i istaknite svoju unikatnost kroz bušenje ušiju.

Bez obzira da li želite klasične naušnice za svakodnevni sjaj ili ekscentričan nakit za posebne prilike, busenje ušiju nudi bezbroj mogućnosti.

Kako se radi bušenje ušiju?

Kako-se-radi-busenje-usiju
Source: google.com

Tehnike bušenja variraju u zavisnosti od mesta gde se to radi. Možete dobiti lokalnu anesteziju ili se mesto može umrtviti ledom pre nego što se igla probije u vaše uho.

Gde probušiti uši?

Gde-probusiti-usi
Source: pinterest.com

Mnogi saloni za bušenje ušiju nude ovu uslugu. Obratite pažnju da posetite ugledno mesto koje primenjuje stroge higijenske mere kako bi se izbegle infekcije. Pored salona za bušenje, neki juveliri i medicinske ustanove takođe pružaju ovu uslugu.

Kako negovati novi piercing?

Kako-negovati-novi-piercing
Source: mirror.com

Nega novog piercinga ključna je za sprečavanje infekcija i ubrzavanje procesa zarastanja. Evo nekoliko saveta za negu:

  • Operite ruke pre nego što dodirnete novi piercing.
  • Čistite piercing dva puta dnevno blagim sapunom i toplom vodom. Pazite da ne trljate ili povlačite naušnicu.
  • Nemojte skidati naušnicu najmanje šest nedelja nakon bušenja kako biste omogućili potpuno zarastanje rupe.
  • Izbegavajte korišćenje alkohola ili hidrogen peroksida za čišćenje jer mogu isušiti kožu i ometati proces zarastanja.
  • Izbegavajte dodirivanje piercinga prljavim rukama ili dozvoljavanje drugima da dodiruju vaš novi piercing.

Moguće komplikacije

Iako je ovo intervencija koja je relativno bezbolna i jednostavna, mogu postojati neke komplikacije.

Najčešće komplikacije uključuju:

Infekcije:

Ako se ne neguje pravilno, piercing može postati zaražen. Simptomi infekcije uključuju crvenilo, otok, bol, i moguće iscurevanje gnoja. Ako primetite bilo kakve znakove infekcije, obratite se lekaru.

Upala:

Vaše telo može reagovati na piercing kao na strano telo, što može izazvati blagu upalu i nelagodnost. To obično prolazi u roku od nekoliko dana do nedelja.

Alergijske reakcije:

Neki ljudi mogu imati alergijsku reakciju na metal u naušnicama, što može izazvati svrab, crvenilo ili osip oko piercinga.

Pre nego što se odlučite za busenje ušiju, razmislite o sledećem:

busenje-usiju
Source: unsplach.com

Starost:

Pravila za bušenje ušiju mogu varirati u zavisnosti od mesta i zakona. Mnogi saloni za bušenje zahtevaju da osoba koja se buši ima najmanje 18 godina ili pristanak roditelja ili staratelja ako je mlađa od 18 godina.

Zdravlje:

Ako imate određene zdravstvene probleme, poput poremećaja zgrušavanja krvi, možda nećete biti kandidat za bušenje. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što se odlučite za bušenje ušiju.

Česta pitanja:

1. Zašto busenje ušiju ne bi trebalo biti projekat koji sami izvodite?

Bušenje ušiju je postupak koji zahteva preciznost, veštinu i odgovarajuću opremu. Pokušaj da sami probušite uši kod kuće ili sa nemedicinskim alatom može dovesti do ozbiljnih komplikacija i infekcija. Evo nekoliko razloga zašto busenje ušiju ne bi trebalo biti projekat koji sami izvodite:

2. Koji je rizik od infekcije?

Nemedicinski instrumenti i nepropisna tehnika mogu dovesti do infekcije, što može zahtevati medicinsku intervenciju i odložiti proces zarastanja.

3. Neredovno pozicioniranje?

Bušenje ušiju zahteva preciznost kako bi se postigao simetričan izgled. Ako pogrešno pozicionirate rupe, možete dobiti asimetričan izgled koji može biti teško ispraviti.

4. Bol i nelagodnost?

Neprofesionalno bušenje može biti bolno i izazvati nepotrebnu nelagodnost.

5. Nedovoljna higijena?

Nemedicinski alati i neadekvatna nega nakon bušenja mogu dovesti do infekcija i drugih problema sa zarastanjem.

6. Otežano zarastanje?

Ako se ne pridržavate pravilne nege nakon bušenja, proces zarastanja može biti otežan, što će rezultirati dugotrajnim problemima.

7. Koji su zdravstveni rizici?

Nekvalifikovano bušenje može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su alergijske reakcije na metal u naušnicama ili oštećenje tkiva.

Zaključak

Bušenje ušiju je popularan način izražavanja sebe i ukrašavanja tela. Međutim, važno je da ovaj postupak obavite kod stručnjaka koji ima iskustva i koristi odgovarajuću opremu. Nega nakon bušenja je ključna kako biste osigurali siguran proces zarastanja i izbegli komplikacije.

Pre nego što se odlučite za bušenje ušiju, dobro razmislite o svim aspektima i posavetujte se sa stručnjakom. Neka vaša odluka bude dobro informisana kako biste mogli da uživate u novim naušnicama sa samopouzdanjem i bezbednošću.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.