Haljine Za Malu Maturu 2024 – Budi Posebna i Zablistaj

Došlo je i to vreme kada se u vazduhu oseća maturska euforija. To je jedan od važnijih događaja u životu svake devojčice i sigurna sam da su pripreme već uveliko počele. Kako za veliku, tako i za malu maturu. Pored toga što se završava jedno veliko poglavlje u njihovom životu i što imaju ispred sebe važnu odluku da donesu, kada je u pitanju njihovo dalje školovanje, većina devojčica mašta upravo o maturskoj večeri i haljini koju će za tu priliku poneti.

S toga, odlučila sam da se osvrnemo na sve opcije kada je u pitanju outfit za malu maturu, dajući vam nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da zablistate na svojoj maturi.

Pre nekog vremena pisali smo i o haljinama za Veliku maturu, možda i tu nađete nešto za sebe.

Budi Kraljica Noći – Najlepše i Najbolje Haljine za Matursko Veče

Pre nego što počnem da pričam o različitim stilovima kada su u pitanju haljine za malu maturu naglasiću nekoliko bitnih stvari, pre nego što krenete u potragu za savršenim outfitom:

Treba uzeti u obzir da devojčice koje završavaju osnovnu školu imaju 14 ili 15 godina i da prvenstveno, shodno tome, treba da biraju svoju matursku haljinu, kako bi bila adekvatna njihovom uzrastu, a ne previše zrela ili neprimerena. Drugo, treba voditi računa o obliku tela jer haljina treba da naglasi najbolje karakteristike a sakrije nedostatke i biti svestan da određeni modeli ne mogu izgledati isto na devojčici i odrasloj devojci.

Haljina sa srcolikim izrezom

Asimetrična midi haljina

 Haljina sa šljokicama

Evo nekoliko modela i krojeva koji će pristajati svakoj devojčici i pomoći joj da izgleda posebno i oseća se samouvereno za ovaj veliki dan.

1. Haljine ‘A’ Kroja

haljine-A-kroja

Ova haljina se izdvaja već nekoliko godina kao izbor haljine za male maturantkinje. Pored toga što daje taj prepoznatljivi i željeni ‘princess look’, ova haljina odgovara gotovo svim tipovima tela. Primerena je uzrastu i dolazi u više boja, sa više različitih dodataka i dekorativnih detalja kao što su biseri, čipka, kristali.

Može biti napravljena od različitih materijala poput svile, satena, tila i druge mekane tkanine koje se lepo kreću i naglašavaju oblik haljine.

Kada se radi o bojama, ja bih izdvojila pastelne boje (roze, plavu i bež) kao i crnu jer su nekako najefektnije. Svakako treba obratiti pažnju na ten kada je u pitanju odabir boje.

Kao što sam rekla ovaj tip haljine je vrlo popularan za ovu priliku pa se može desiti da dosta devojčica odabere baš ovaj model. Svakako, verujem da će svaka biti posebna i lepa na svoj način, jer je vrlo bitno kako haljinu iznesete a za to je najvažnije da se u njoj osećate prijatno.

2. Haljine Na Jedno Rame

haljine-na-jedno-rame

Ove haljine su klasične i elegantne, a opet imaju dozu drame koja ih čini posebnim. Dolaze u različitim dužinama i materijalima i dezenima, pa možete birati onu koja najbolje odgovara vašem stilu i željama. Još jedan od razloga zbog kojih su haljine na jedno rame pogodne za devojčice koje završavaju osnovnu školu je što su oni izbor koji nudi dozu modne sofisticiranosti, ali i bez preterivanja u ekstravaganciji.

Izgled se može upotpuniti diskretnim minđušama, malim torbicama, udobnim cipelama, podignutom frizurom i jednostavnom šminkom. Bitno je da sveukupni izgled bude i elegantan, kako bi haljina bila u centru pažnje.

3. Duge Haljine

duge-haljine

Duge haljine daju vrlo sofisticiran izgled, naglašavaju ženstvenost i dodaju poseban sjaj ovom važnom događaju, Pogodne su za visoke devojčice jer ističu visinu i daju elegatnan look. Da bi bile dobro prilagođene prilici i uzrastu treba obratiti pažnju na obuću. Na neke ravne sandale ili baletanke haljina može biti do zemlje ali ukoliko devojčica nosi obuću sa štiklom ili platformom, neka haljina bude do članka, kako bi se izbeglo saplitanje i kako bi joj bilo udobno.

Što se tiče boje i materijala, širok je spektar tako da mašti na volju. Ove haljine se često šiju po meri tako da sami moažete odabrati sve, i boju i materijal i dodatke.

4. Haljine sa Resama

haljine-sa-resama

Haljine sa resama su odličan izbor za malu maturu iz nekoliko razloga. Prvo, ove haljine izgledaju veoma glamurozno i elegantno, a istovremeno pružaju dozu zabave i lepršavosti. Jedinstvene su i neobične, što znači da će vam pomoći da se istaknete u gomili. Ove haljine često se koriste u kombinaciji sa nežnim pastelnim bojama ili svetlucavim materijalima, što će učiniti da izgledate sjajno i privući pažnju svih prisutnih.

Kada odaberete haljinu sa resama, dobijate odeću koja je veoma svestrana i koju možete nositi i kasnije za neke druge prilike i na mnogo različitih načina.
Haljina sa resama je definitivno vredna razmatranja.

5. Kombinezoni

kombinezoni1

Neke devojčice prosto ne vole haljine i suknje, zato su kombinezoni idealan izbor za njih. Vrlo praktični i udobni za nošenje a kad je izbor materijala u pitanju odlučite se za prirodne materijale poput svile, lana ili pamuka. Uz lep nakit, frizuru i šminku i ova jednostavna kombinacija može biti savršen izbor za matursko veče.

6. Kombinacija Suknje i Bluze

suknja-i-bluza

Najveća prednost ove kombinacije je ta što može biti veoma pristupačna, jer možete birati pojedinačne komade odeće. Suknje i bluze se takođe mogu nositi na različite vrste događaja i prilika, pa ako odaberete nešto što vam se sviđa, možete ga ponovo nositi u budućnosti.

Kombinacija suknje i bluze je klasičan i siguran izbor za malu maturu. Ova kombinacija je elegantna, ženstvena, svestrana i prilagodljiva vašem individualnom stilu.

Ako mislite da su haljine previše za ovaj događaj i prosto ne možete da odlučite koju bi haljinu obukli za svoju maturu, napravite sami svoju savršenu kombinaciju.

Greške Koje Treba Izbegavati Kada Je U Pitanju Kupovina Maturke Haljine:

Pred gore navedenih, najčešćih grešaka, na koje treba obratiti pažnju, navešću još nekoliko:

1. Odabir neudobne odeće i obuće

Ovo je jedna od najčešćih grešaka koju male maturantkinje prave. Znam da je ovo verovatno prva takva prilika gde ćete obući raskošnu haljinu i obuti štikle ali niko ne izgleda lepo kada na svakih 5 sekundi vuče haljinu na dole, pokriva dekolte ili šepa u štiklama. Udobnost je na prvom mestu!

2. Trošenje previše novca na matursku haljinu

Naglašavanje brendova i cena je nešto što je jako popularno u današnjem društvu, pogotovo medju omladinom ali kada je odabir haljine za malu maturu velika je greška na to stavljati akcenat. Pre svega jer se još razvijate i vrlo je verovatno da vam ta haljina neće ni odgovarati u budućnosti, a potpuno je suludo da izdvojite stotine evra na nešto što ćete obući samo jednom. Neka vam taj novac ostane za džeparac.

3. Odabir pogrešne veličine

Kada smo kod udobrnosti, odabir veličine haljine je još jedan važan faktor na koji treba obratiti pažnju. Budite sigurni da vam haljina nije preuska ili predugačka, da vam nije preširoka u grudima, da vam spada ili se vrti oko vas. Kada odete u kupovinu, probajte više veličina, istog modela haljine kako biste napravili pravi izbor.

4. Previše ili premalo nakita

Budite oprezni kada je u pitanju odabir nakita i imajte na umu vaše godine. Sveden nakit je savršen za ovaj uzrast. Ukoliko nosite haljinu koja na sebi ima dosta detalja, šljokica, kristala i kamenčića odaberite jednostavnu narukvicu ili minđuše. Ukoliko je haljina svedenija neka nakit bude naglašeniji, poput bogate ogrlice i prstena.

5. Šminka i frizura

Izbegavajte tešku šminku i komplikovane punđe. To će učiniti da izgledate starije i ne usklađeno. Nećete izgledati lepo na slikama jer nežne crte lica devojčite, prekrivene slojevima senke i bronzera ne mogu izgledati lepo već će izgledati veštački i neprirodno.

Gde Kupiti Haljinu Za Malu Maturu?

Evo naših nekoliko predloga za kupovinu haljine za maturu:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LoveStyleMagic (@lovestylemagic)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BUTIK 13 (@butik13_)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by blōndy official (@blondyserbia)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Butik So Chic 🎀 (@butik_so_chic)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Butik JASMINA 🔱 (@butik_jasmina)

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.