Fruška Gora za Prvi Maj 2024. – Spoj Prirode, Istorije i Uživanja

Fruška Gora prvi maj

Nacionalni park Fruška Gora je zaštićeno područje prirode koje se nalazi u Srbiji, na istočnom delu Fruške Gore, između Novog Sada i Sremskih Karlovaca. Ovaj park je osnovan 1960. godine i prvi je nacionalni park u Srbiji. Popularno je izletište mnogih Sremaca i Novosađana, ali i Beograđana za Prvi Maj.

Planina se prostire na oko 80 km dužine, sa maksimalnom visinom od 539 metara (Crveni čot), što je čini jedinstvenim staništem u severnom delu Srbije. Nacionalni park Fruška Gora obuhvata oko 25.000 hektara površine, sa bogatim biodiverzitetom, kulturno-istorijskim nasleđem i rekreacionim mogućnostima.

Jedna od najpoznatijih karakteristika Fruške Gore su njeni manastiri, koji su deo kulturnog nasleđa i čine je jedinstvenim mestom u Srbiji. U Nacionalnom parku Fruška Gora se nalazi oko 16 manastira, od kojih su neki osnovani još u srednjem veku. Manastiri Fruške Gore su poznati po svojoj arhitekturi, freskama, bogatoj istoriji i verskom značaju.

Pored manastira, Nacionalni park nudi i brojne druge atrakcije za posetioce. Tu su brojne crkve, vidikovci sa kojih se pruža panoramski pogled na okolinu, staze za pešačenje, biciklizam i planinarenje, uređene piknik zone, kao i mogućnosti za rekreaciju na jezerima i u šumskim predelima.

Flora i fauna Fruške Gore su veoma bogate. Park se može pohvaliti sa preko 1.500 biljnih vrsta, uključujući mnoge endemske vrste koje su karakteristične samo za ovaj region. Šume Fruške Gore su smeštenošću i sastavom jedinstvene u Srbiji. Takođe, park je domaćin velikom broju životinjskih vrsta, kao što su srna, divlja svinja, lisica, kuna, jelen, kao i mnoge vrste ptica.

Nacionalni park Fruška Gora nudi brojne lokacije za rekreaciju, šetnje, planinarenje, biciklizam, piknik i provođenje vremena u prirodi. Neki od popularnih lokaliteta u Nacionalnom parku Fruška Gora su:

Manastiri Fruške Gore

„Fruška“ je poznata po svojim brojnim manastirima. Ovde je lista svih 16 manastira koji se nalaze na Fruškoj Gori u formi tabele:

Broj Manastir Osnovan Osnivač
1 Beočin 1732 Arhimandrit Isaija Jakovljević Đaković
2 Bešenovo 1284 Kralj Dragutin
3 Divša 1521 Vojevoda Jovan Nenad
4 Grgeteg 1471 Despot Vuk Grgurević Branković
5 Jazak 1736 Isaija Jakovljević Đaković
6 Krušedol 1509-1516 Despot Đorđe Branković i monahinja Angelina
7 Kuveždin 1521 Despot Jovan Branković
8 Mala Remeta 1317 Kralj Dragutin
9 Novo Hopovo 1551 Despot Jovan Nenad
10 Privina Glava 1534 Despot Jovan Nenad
11 Petkovica 1477 Arhiepiskop Maksim
12 Ravanica (Vrdnik) 1498 Vojevoda Jovan Nenad
13 Staro Hopovo 1545-1550 Despot Jovan Nenad
14 Šišatovac 1282 Kralj Dragutin
15 Velika Remeta 1356 Kralj Dragutin
16 Vrdnik-Ravanica 1495 Kneginja Milica i njen sin Stefan Lazarević

Napomena: Datumi osnivanja i osnivači su aproksimativni, jer se za neke manastire precizni podaci ne mogu sa sigurnošću utvrditi. Takođe, neki manastiri su obnovljeni ili rekonstruisani tokom vekova, što može uticati na njihovu istoriju.

Krušedol

Source: booking.bos4.tours

Ovaj manastir je bio zadužbina Brankovića, poslednjih despota u Sremu. Hram je posvećen Blagovestima Presvete Bogorodice. Smatra se da je izgradnju manastira započeo despot Đorđe Branković (monah Maksim) početkom XVI veka i da je trajala 50 godina.

Zbog bogate istorijske riznice, čuvenog ikonostasa i mnogih relikvija, ovo je bio jedan od najznačajnijih srpskih manastira. Danas manastir privlači pažnju i kao mauzolej – pored moštiju svetih Brankovića, tu počivaju i mošti patrijarha Arsenija III Čarnojevića, kneginje Ljubice Obrenović, kralja Milana Obrenovića i mnogih drugih. Samo nekoliko kilometara od manastira Krušedol nalaze se manastiri Grgeteg i Mala Remeta, kao i jezera Šatrinačko i Dobrodol.

Novo Hopovo

Source: sr.wikipedia.org

Veruje se da ga je osnovao Đurađ Branković početkom XVI veka sa crkvom posvećenom Svetom Nikoli i da je to bila njegova prva zadužbina. Zbog natpisa koji stoji iznad ulaza u crkvu, jedno vreme se verovalo da je nastala 1576. godine, ali je zatim ustanovljeno da je te godine izgrađena današnja crkva na mestu stare.

Zbog svoje arhitekture i istorije bogate kulturnim i verskim događajima, jedan je od najznačajnijih srpskih manastira. Manastir je bio i prosvetni centar tokom više vekova i zabeleženo je da su Srbi iz Beograda dolazili u ovaj manastir da uče da čitaju i pišu. Dositej Obradović se ovde zamonašio i boravio oko tri godine.

U toku Drugog svetskog rata manastir je pretrpeo velika oštećenja, srušen je zvonik, a manastirska biblioteka i arhiv su uništeni u požarima. Današnji manastirski kompleks čine crkva, koja je sa svih strana okružena konacima, ekonomske zgrade i ogradni zid, i o njemu brine bratstvo manastira.

Putem do Starog Hopova, na samo dva kilometra udaljenosti od njega, nalazi se malo manastirsko jezero.

Velika Remeta

Source: novisad.travel

Prema predanju, osnovao ga je kralj Dragutin krajem XIII veka, a u zvaničnim istorijskim spisima se prvi put pominje u XVI veku. Manastir je muški i posvećen je Svetom Dimitriju. Sa sve četiri strane okružen je konacima, a u središtu se izdiže najviši zvonik u Sremu visine 38,6 metara.

Kad kročite na manastirski posed, očaraće vas rajski vrt igumana Stefana. Odmah sa leve strane se nalazi malo etno-selo sa nekoliko brvnara i letnjikovac koji su tu napravljeni za sve ljude koji žele da roštiljaju i uživaju u prirodi. Sa desne strane manastira je izgrađena i replika Vitlejemske pećine i brda Sion sa kapelom. Tu se još nalazi i izvor Ubavac, koji je čuven po vodi koja bistri vid. Zbog svega toga ovaj skriveni manastir u dolini daleko od puteva danas posećuje sve više ljudi koji žele da uživaju u prirodi.

Vidikovci

Fruška Gora je planina u Srbiji koja nudi mnogo vidikovaca sa prelepim pogledima na okolinu. Idealno za posetu za Prvi Maj. Neki od najpoznatijih vidikovaca su:

Broj Vidikovac Lokacija Visina (m)
1 Crveni Čot Istočna strana Fruške Gore 410
2 Iriški Venac Centralni deo Fruške Gore 485
3 Testera Južna strana Fruške Gore 370
4 Vaga Istočna strana Fruške Gore 390
5 Letenka Zapadna strana Fruške Gore 496
6 Stražilovo Zapadna strana Fruške Gore 321
7 Zmajevac Južna strana Fruške Gore 300

Stražilovo

Stražilovo je vrh na Fruškoj gori, na 321 metru nadmorske visine. Poznato je fruškogorsko izletište, udaljeno četiri kilometra od Sremskih Karlovaca, a njegovom značaju najviše doprinosi grob poznatog srpskog pesnika Branka Radičevića. Popularno je mesto odmora i boravka u prirodi Karlovčana, takođe i rado okupljalište mladih i umetnika.

Tu se nalazi odmaralište Brankov čardak sa restoranom i smeštajem, a na centralnoj livadi ispred postavljena je statua Branka Radičevića.

Iriški Venac

Iriski-Venac
Source: novisad.travel

Iriški venac je najpoznatiji putni prevoj i raskrsnica na Fruškoj gori. Najviši prevoj u Vojvodini, gde se seku Partizanski put i magistralni put Ruma – Novi Sad, spaja oko 20 kilometara udaljeni Novi Sad sa južnijim delovima zemlje (Srem, Mačva). Na samoj raskrsnici se nalaze benzinska pumpa, restoran, deo za kampovanje. Neposredno pokraj Partizanskog puta, od raskrsnice ka zapadnom delu Fruške Gore, u pravcu Brankovca i Letenke, nalazi se veći broj lokacija za izlet i kampovanje.

Ovde za Prvi Maj bude ZAISTA velika gužva… ali ima i to svoje čari.

Istočno od Iriškog venca nalaze se spomenik Sloboda, TV toranj i hotel „Norcev”.

Popovica

Popovica
Source: novisad.travel

Popovica je naziv planinskog vrha na Fruškoj gori, a takođe i naziv naselja u Sremskoj Kamenici, nadomak Novog Sada. Na kraju naselja postoji malo mesto za kampovanje, kod Doma penzionera. Odavde se može krenuti dalje ka ostalim lokacijama na Popovici – jezero, izvor, vidikovac sa lepim pogledom na Dunav i Novi Sad.

Popovica je poznata i kao mesto starta Fruškogorskog maratona koji se organizuje u proleće svake godine. Do nje je moguće doći i gradskim autobusom (broj 74) iz Novog Sada.

Jezera

Ova planina je poznata po svojim veštačkim jezerima, koja su uglavnom nastala kao rezultat eksploatacije šljunka i peska. Moje omiljeno je Ledničko jezero, ali često posetim Borkovac(Borkovačko) u Rumi.

Broj Jezero Lokacija Površina (ha) Dubina (m)
1 Borkovačko jezero Ruma 4 2-5
2 Bruje Sremska Kamenica 5 2-5
3 Dobrodolsko jezero Dobrodol 12 4-7
4 Ledinačko jezero Ledinci 10 2-6
5 Moharačko jezero Moharač 3 2-6
6 Popovica jezero Popovica 15 2-5
7 Sot jezero Beočin 7 2-5
8 Šatrinci jezero Šatrinci 6 2-5

 

Na jezerima posetioci mogu uživati u ribolovu, vožnji čamcem ili jednostavno u prirodnim lepotama.

Staze za pešačenje i planinarenje

Nacionalni-park-Fruska-Gora-ima-mrezu-staza-za-pesacenje-i-planinarenje
Source: explore-serbia.rs

Nacionalni park Fruška Gora ima mrežu staza za pešačenje i planinarenje, kao što su staza Središte, staza Vrdnička kula, staza Orlovo gnezdo i druge.

Biciklističke staze

Park-nudi-razlicite-staze-za-biciklizam-Fruska-Gora
Source: explore-serbia.rs

Park nudi različite staze za biciklizam, kao što su Fruškogorski maraton, staza Devojački bunar, staza Stražilovo i druge.

Da li još nešto obići?

U blizini „Fruške“ nalazi se nekoliko značajnih gradova, kulturnih i istorijskih znamenitosti, prirodnih atrakcija i turističkih destinacija. Evo nekoliko zanimljivih lokacija u tabelarnom obliku:

Broj Lokacija Vrsta Udaljenost od Fruške Gore (km) Opis
1 Novi Sad Grad 15-20 Drugi po veličini grad u Srbiji, kulturni centar
2 Sremski Karlovci Grad 10 Istorijski grad sa bogatom kulturom i arhitekturom
3 Petrovaradin Tvrđava 15 Srednjovekovna tvrđava, poznata po Exit festivalu
4 Beočin Grad 5-10 Industrijski grad sa značajnom cementarom
5 Ruma Grad 10-15 Trgovinski centar i saobraćajno čvorište u regionu
6 Dunav Reka 5-15 Druga po dužini reka u Evropi
7 Sremska Mitrovica Grad 30-35 Drevni grad sa rimskom istorijom, Sirmium
8 Vrdnik Banja 2-5 Termalna banja sa lekovitom vodom i wellness centrima

Takođe možete otići do Starog Slankamena na Dunav, posetiti Outlet Centar u Inđiji ili pak „pustiti točak“ do Zasavice, Specijalnog Rezervata Prirode.

Ako se odlučite otići za prvi maj ovde, važno je napomenuti da prilikom roštiljanja i izleta u Nacionalnom parku Fruška Gora, treba poštovati pravila parka, biti odgovoran prema prirodi i okolini, koristiti označene prostorije za roštiljanje i pravilno upravljati vatrom kako bi se sprečilo širenje požara. Takođe, potrebno je čistiti za sobom i ostaviti prostor u istom stanju u kojem je bio pre korišćenja.

E pa, srećan praznik rada, srećan prvi maj i provedite ga lepo sa porodicom i prijateljima. Odmarajte i uživajte <3

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.