Sva Jela Od Mlevenog Mesa: Neograničene Mogućnosti Za Ukusne Obroke

jela-od-mlevenog-mesa

Mleveno meso je jedan od najsvestranijih sastojaka u kuhinji, omogućavajući pripremu mnogih ukusnih jela. Od klasičnih ćufti i hamburgera do egzotičnih jela iz dalekih zemalja, mogućnosti su gotovo neograničene.

U ovom članku istražićemo neka od najpoznatijih i najomiljenijih jela od mlevenog mesa, podeljena u podnaslove prema zemljama ili regionima porekla.

1. Balkanska kuhinja: Tradicionalni recepti sa mlevenim mesom

balkanska-kuhinja

  • Ćevapi: Ovo su popularne mesne rolnice ili ćuftice od mlevenog mesa, najčešće mešavina svinjskog i junećeg mesa. Poslužuju se sa ajvarom, kajmakom i svežim hlebom ili lepinjom.
  • Pljeskavice: To su mesne šnicle napravljene od mlevenog mesa, često sa dodatkom začina, luka i bibera. Pljeskavice se obično peku na roštilju i služe u lepinji sa raznim prilozima.
  • Sarme: Sarme su jelo koje se sastoji od kiselog kupusa ili vinove loze punjenih mlevenim mesom i pirinčem. Kuvaju se u sosu od paradajza i poslužuju se sa kiselim mlekom ili pavlakom.

Mada sigurna sam da ste sa ovim našim domaćim specijalitetima dobro upoznati i da su nezaobilazni deo slavlja i praznika. Približava nam se Prvi maj, a ćevapi i pljeskavice su svakako jela sa roštilja koja će se sigurno naći na meniju.

2. Italijanska kuhinja: Mleveno meso u srcu mnogih jela

italijanska-kuhinja

  • Bolonjeze sos: Ovaj klasični italijanski sos od mlevenog mesa, paradajza, luka, šargarepe, celera i začina, obično se poslužuje sa špagetima ili drugom vrstom testenine.
  • Lažnja lazanja (lasagne): Slojevito jelo sačinjeno od testenine, bolonjeze sosa, bešamel sosa i parmezana. Pecite u rerni dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  • Ravioli: Mala testenina punjena mlevenim mesom, sirom, povrćem ili drugim sastojcima. Kuvaju se u ključaloj vodi i obično se prelivaju sosom po izboru.

Italijanska kuhinja je široko rasprostranjena i vrlo popularna kod nas. Ovo su samo neki od recepata koje možete uvrstiti i u vašu kuhinju i na kreativan način iskoriti mleveno meso.

3. Meksička kuhinja: Mleveno meso kao glavni sastojak začinjenih jela

meksicka-kuhinja

  • Takosi (taco): Kukuruzna ili pšenična tortilja punjena mlevenim mesom, povrćem, sirom, kiselim vrhnjem i salsom. Tako je popularan meksički „brzi obrok“ koji se može jesti u bilo koje doba dana.
  • Burito (burrito): Slično takosi, ali umesto tortilje koristi se veća pšenična tortilja koja se zamota oko punjenja. Mleveno meso, povrće, pasulj, pirinač, sir i sosovi čine osnovu za ovaj popularni obrok.
  • Čili con carne: Kuvano jelo od mlevenog mesa, paradajza, pasulja, luka, paprike i začina, često posluženo sa pirinčem ili tortilja čipsom. Čili con carne može biti blag ili ljut, u zavisnosti od ličnih preferencija.,

Može se reći da mleveno meso je važan sastojak u meksičkoj kuhinji i može biti ukusno pripremljeno na mnogo načina. Svako od ovih gore navedenih jela je jednostavno napraviti kod kuće, tako da eto ideje za vaš sledeći ručak.

4. Američka kuhinja: Klasici sa mlevenim mesom

americka-kuhinja

  • Hamburger: Mleveno meso začinjeno i oblikovano u šnicle, pečeno ili prženo. Poslužuje se između dve kriške hleba ili peciva sa povrćem, sirom i raznim sosovima.
  • Sloppy Joe: Jelo sačinjeno od mlevenog mesa kuvanog sa paradajz sosom, lukom i začinima. Služi se na presečenom hamburger pecivu, često sa prženim krompirom.
  • Meatloaf: Američki klasik, mesni kolač od mlevenog mesa, jaja, prezle i začina, pečen u obliku hleba. Poslužuje se toplim ili hladnim, često sa sosom od paradajza ili kečapom.

Ono što bih vam još predolažila su mesne pite koje su takođe popularna jela sa mlevenim mesom u američkoj kuhinji i nešto što ja lično često pravim. Mesne pite se prave od mlevenog mesa koje se stavlja u kore za pitu i peče u rerni. Brzo i jednostavno se priprema, gotova je za otrpilike 40 minuta i idealna je za decu koja nisu baš ljubitelji mesa. Poslužite je sa jogurtom i sigurna sam da vaši mališani neće ni primetiti da je meso unutra.

5. Bliskoistočna kuhinja: Arome i začini sa mlevenim mesom

bliskoistocna-kuhinja

  • Kebab: Popularno jelo širom sveta, kebab je rolnica ili štapić od mlevenog mesa začinjenog raznim začinima. Peče se na roštilju ili u pećnici i služi sa svežim povrćem i sosovima.
  • Dolma: Punjeno povrće ili voće, kao što su paprike, tikvice, patlidžan ili vinova loza, sa mešavinom mlevenog mesa, pirinča i začina. Kuvaju se u paradajz sosu ili maslinovom ulju.
  • Kofta: Ovo su mesne ćuftice ili rolnice od mlevenog mesa, često sa dodatkom začina, luka i bibera. Mogu se peći, pržiti ili kuvati u sosu, a služe se sa pirinčem, kuskusom ili hlebom.

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali isprobati neke recepte Bliskoistočne kuhinje sa mlevenim mesom. Ova jela su obično veoma ukusna i bogata aromama, a istovremeno su često i zdrava i hranljiva. Pravljenjem ovih jela imate priliku da na pravi način isprobate neke od začina koje ne koristite u našoj tradicijonalnoj kuhinji, kao što su kumin, korijander, sumac, đumbir, kurkuma, i drugi.

6. Azijska kuhinja: Mleveno meso u raznovrsnim jelima

azijska-kuhinja

  • Gyoza (jiaozi): Ovi su popularni azijski knedle napravljeni od tanke testenine punjene mlevenim mesom, povrćem i začinima. Mogu se kuvati na pari, pržiti ili kuvati, a obično se služe sa soja sosom ili čili sosom.
  • Larb: Ovo je klasik iz laoške i tajlandske kuhinje, jelo od mlevenog mesa, začina, bilja, limete i ribljeg sosa. Služi se sa svežim povrćem i lepljivim pirinčem, a može se pripremati sa svinjetinom, piletinom, junetinom ili ribom.
  • Bibimbap: Popularno korejsko jelo koje se sastoji od pirinča, povrća, jaja, gočudžang paste i mlevenog mesa. Svi sastojci se mešaju zajedno pre jela, stvarajući jedinstveni i bogati ukus.

U azijskoj kuhinji, mleveno meso se često kombinuje sa začinima i drugim sastojcima kako bi se postigao bogat ukus i tekstura. Azijska kuhinja je generalno složena i popularna pa spajanju raznih sastojaka koji daju jedinstven ukus a ova jela su nešto što definitivno morate probati. S obzirom da nisam neki ekspert u pravljenju azijskih jela rađe biram neki od restorana koji imaju odličnu ponudu azijske hrane, poput restorana Sakura u Beogradu ili Dva Štapića u Novom Sadu.

7. Indijska kuhinja: Mleveno meso i začini za nezaboravne obroke

indijska-kuhinja

  • Kima (keema): Jelo od mlevenog mesa, začina, luka, paradajza i graška, obično pripremljeno sa junećim, svinjskim ili jaretinom. Služi se sa pirinčem, rotijem, naanom ili paratom.
  • Samosa: Ovo su trouglasti prženi kolačići punjeni mlevenim mesom, krompirom, graškom i začinima. Popularan su indijski „brzi obrok“ ili predjelo, često posluženi sa chutneyem ili umakom od jogurta.
  • Kofta kari: Mlevene mesne kuglice u aromatičnom kari sosu, često sa dodatkom kokosovog mleka ili jogurta. Služi se sa basmati pirinčem ili indijskim hlebom.

Neka vam ovaj članak posluži kao inspiracija za kreiranje vlastitih jela od mlevenog mesa ili istraživanje različitih kuhinja. Bez obzira na vaše kulinarske veštine ili preferencije, jela od mlevenog mesa pružaju neograničene mogućnosti za uživanje u različitim ukusima i teksturama.

Evo 5 predloga za ukusan i brz ručak:

Sarmice Od Blitve

Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 12 većih debljih listova blitve
  • 2 kriške starog hleba
  • 1 jaje
  • 2 čena belog luka
  • 2 dl vode
  • 1 dl paradajz pirea
  • so
  • biber
  • mešavina suvih začina
  • 2 dl kisele pavlake

Priprema:

Operite blitvu, odrežite koren i stanjite središnje rebro lista, pa ih stavite u veću količinu vode i blanširajte ih minut-dva da listovi smekšaju. Listove ocedite, isperite ih hladnom vodom i ostavite u cediljki. Mleveno meso naglo ispržite na mešavini maslinovog i suncokretovog ulja, tek toliko da dobije smeđu boju.

Maknite s vatre, dodajte začin, peršun, beli luk, so, biber. Promešajte i pustite da se malo ohladi. Potom dodajte jaje i stari hleb koji ste pre toga potopili u mleko. Sjedinite sve sastojke i time punite listove blitve i uvijajte u sarmice. U prikladnu posudu gusto ih poređajte i prelijte vodom umućenom s paradajz pireom. Prekrijte sa aluminijumskom folijom i pecite na 180 stepeni 45 minuta, pa sklonite foliju i pecite još 15 min. da lepo porumene. Po želji ih možete preliti kiselom pavlakom.

Šarene Pileće Ćuftice

Šarene Pileće Ćuftice

Sastojci:

  • 300 g mlevenog pilećeg filea
  • 1 veća šargarepa
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 manja tikvica
  • mešavina suvog začina
  • so
  • biber

Priprema:

Povrće sameljite u seckalici, pa sjedinite s mesom u jednoličnu masu i formirajte ćuftice. Zagrejte ulje i kratko popržite ćuftice sa svih strana. Poslužite uz bareni pirinač.

Pirinač Sa Mlevenim Mesom

Pirinač sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 300 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 šargarepe
  • 150 g pirinča
  • 1 kocka za supu
  • mirođija
  • peršun
  • bosiljak
  • ulje

Priprema:

Na ulju s malo vode prodinstajte crni luk, dodajte šargarepu i još malo dinstajte. Kada se povrće upržilo, dodajte mleveno meso, pa nastavite prženje. Dodajte suve začine i kocku za supu. Zatim dodajte pirinač i nalijte s pola litre vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost, pa ostavite poklopljeno na toploj ringli.

Kremaste Punjene Paprike

Kremaste Punjene Paprike

Sastojci:

  • 1/2 kg junećeg buta
  • 1 veća glavica luka
  • 1 veća ili 2 manje šargarepe
  • 1/2 šolje pirinča
  • peršun
  • 2 čena belog luka
  • so
  • biber
  • mešavina suvih začina
  • mlevena crvena paprika
  • 1/2 l paradajz soka
  • 1 kg paprika
  • 1 veći paradajz
  • ulje
  • 2-3 kašike brašna

Priprema:

Sitno iseckajte luk, propržite ga lagano na malo ulja, dodajte sitno naseckanu šargarepu, mleveno meso, seckani peršun, pirinač, beli luk i začine. Nalijte sa malo vode i prodinstajte. Paprike operite, izdubite im sredinu i ostavite da se iscede. Napunite paprike pripremljenim filom, pa ih zatvorite tankim kriškama paradajza.

Sve složite uspravno u veću šerpu. U posudi u kojoj se dinstalo meso dodajte vodu skoro dovrha i stavite da prokuva, pa kada proključa prelijte preko složenih paprika i zatim dodajte paradajz sok, so, biber i suvi začin. Kuvajte oko pola sata, pa po želji zapecite u rerni na 200 stepeni.

Zapečeno Mleveno Meso Sa Lukom

Zapečeno Mleveno Meso Sa Lukom

Sastojci:

  • 400 g sitnih glavica crnog luka
  • 200 g dimljene slanine
  • 200 g šargarepe
  • 50 g pirinča
  • 300 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 lovorov list
  • 2-3 čena belog luka
  • 1/2 veze peršuna
  • 1/2 veze celerovog lista
  • 3 kašike paradajz sosa
  • 3 kašike prezli
  • malo maslaca
  • 60 g kačkavalja
  • so
  • mleveni biber
  • ulje

Priprema:

U tiganju, bez ulja, propržite slaninu dok ne ispusti višak masnoće. Na ulju propržite cele glavice crnog luka. Povremeno protresite posudu da bi se luk ispržio sa svih strana. Na krupno rende izrendajte šargarepu i posle 10 minuta prženja luka dodajte šargarepu. Posolite, dodajte pirinač i meso i nalijte toplom vodom koliko da prekrije masu.

Dodajte lovorov list i iseckani beli luk, kada bude upola kuvano seckani peršun i celer, paradajz sos, začinite. Kuvajte 10 minuta, pa masu preručite u vatrostalnu posudu za pečenje. Preko sipajte slaninu i pospite prezlama, stavite nekoliko listića maslaca i ubacite u rernu da se dopeče 30 minuta.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.