Visok očni pritisak – šta ga uzrokuje, koji su simptomi i kako ga sprečiti

Visok očni pritisak – šta ga uzrokuje, koji su simptomi i kako ga sprečiti

Sećate li se momenta kada ste prvi put osetili da sa vašim očima nešto nije u redu? Taj tihi signal unutrašnjeg glasa koji vas oprezno upozorava da obratite pažnju na svoje oči, možda je bio prvi susret sa pojmom visokog očnog pritiska koji neviđeno, potiho napreduje. Visok očni pritisak, neprimetni kradljivac vida, tema je o kojoj možda ne znamo mnogo, ali nas intimno dotiče i usmerava na put prevencije i lečenja.

Učinimo korak ka razumevanju – vizija jedne dame. Odrasla u verovanju da su naočare jedino rešenje za njen vid, svoje prve simptome visokog očnog pritiska pripisivala je godinama. Tek rutinski pregled otkrio je da njena nejasna vidna polja nisu posledica vremena, već tihog uspona očnog pritiska. Njena priča je podsetnik da redovne kontrole i spoznaja simptoma mogu značiti razliku između blagovremenog delovanja i trajnog gubitka.

„Čovekovu veličinu možemo izmeriti po tome šta ga čini besnim“, govorio je slavni pisac Aldous Huxley. Kad je u pitanju zdravlje naših očiju, možemo ovu izreku tumačiti kao poziv na akciju. Neka nas visok očni pritisak uznemiri dovoljno da preduzmemo korake – kako prepoznati uzroke, simptome i sprečiti moguće komplikacije ovog besimptomatskog, a ipak ozbiljnog stanja.

Ključne Informacije

 • Visok očni pritisak je stanje koje može dovesti do ozbiljnih očnih bolesti ukoliko se ne leči.
 • Simptomi visokog očnog pritiska često su tihi i neprimetni bez specijalizovanih pregleda.
 • Redovni oftalmološki pregledi su ključni za otkrivanje i praćenje očnog pritiska.
 • Razumevanje uzroka visokog očnog pritiska može pomoći u prevenciji i ranoj dijagnozi.
 • Postoje efikasni načini za sprečavanje i lečenje visokog očnog pritiska, uključujući promene životnog stila i medikamentoznu terapiju.

Razumevanje visokog očnog pritiska i njegove posledice

Visok očni pritisak predstavlja stanje koje može imati ozbiljne posledice po zdravlje očiju ukoliko se ne prepozna i adekvatno ne tretira. Vazno je razumeti kako se pritisak unutar oka meri i koje značenje imaju dobijeni rezultati.

Šta je visok očni pritisak i kako se meri?

Visok očni pritisak, medicinski poznat kao očna hipertenzija, jeste situacija kada vrednosti pritiska unutar očne jabučice premašuju normalne vrednosti očnog pritiska, koji se kreću od 10 do 21 mm Hg. Merenje očnog pritiska, poznato kao tonometrija, vrši se u oftalmološkim ordinacijama. Postupak može uključivati različite metode, uključujući kontaktnu tonometriju, gde sE direktno dotiče oka, i nekontaktnu, koja koristi zrak vazduha kako bi izmerila pritisak, očuvajući komfor pacijenta.

Razlikovanje visokog očnog pritiska od glaukoma

Uprkos tome što je visok očni pritisak identifikovan kao faktor rizika za razvoj glaukoma, važno je razlikovati ove dve pojave. Glaukom je zapravo grupa oboljenja koja dovode do oštećenja očnog živca i vidnog polja, što može dovesti do gubitka vida. Inicijalno, visok očni pritisak ne mora nužno prouzrokovati ova oštećenja, ali istraživanja ukazuju na to da kontinuirana kontrola očnog pritiska može pomoći u prevenciji napredovanja hipertenzije oka u glaukom.

Uzroci visokog očnog pritiska

Kada govorimo o oftalmološkim problemima, visok očni pritisak izdvaja se kao stanje koje zahteva posebnu pažnju. Povećan pritisak unutar oka može dovesti do oštećenja vidnih struktura i potencijalno uzrokovati trajne promene na vidu. Kako bismo preduzeli pravovremene mere, neophodno je razumeti faktori rizika za visok očni pritisak.

Glavni faktori rizika i uzročnici hipertenzije oka

Glavni uzročnici očne hipertenzije vezani su za poteškoće u odlivu očne vodice, poznate kao aqueous humour, što dovodi do njenog nakupljanja unutrа očne šupljine. Blokada odvodnih kanala jedan je od ključnih problema. Pored anatomskih prepreka, faktori poput genetske predispozicije, povećane starosne dobi i ekstremnih vrednosti refrakcije takođe igraju važnu ulogu.

Faktori rizika za visok očni pritisak

Uticaj povreda i lekova na povišenje očnog pritiska

Ne smemo zapostaviti ni uticaj eksternih faktora kao što su povrede oka koje mogu dovesti do trenutnog ili trajnog oštećenja struktura odgovornih za regulaciju pritiska unutar oka. Takođe, upotreba određenih lekova, naročito steroida, može imati za posledicu nepoželjne efekte na očni pritisak. Svest o postojanju ovih rizika može umanjiti potencijal za razvoj težih oblika očne hipertenzije.

 • Genetska predispozicija
 • Povišena starosna dob
 • Visoke vrednosti refrakcije (kratkovidost ili dalekovidost)
 • Prethodne povrede očiju
 • Upotreba lokalnih ili sistemskih steroida

Razumevanje kako svaki od ovih faktora doprinosi riziku od visokog očnog pritiska omogućuje bolju prevenciju i pravilno lečenje, što je od suštinske važnosti za dugoročno očuvanje vizualne funkcije.

Simptomi visokog očnog pritiska i dijagnostičke metode

Jedno od pitanja koje zbunjuje mnoge je kako prepoznati simptome visokog očnog pritiska, poznatog još kao očna hipertenzija, budući da oni mogu biti suptilni ili potpuno odsutni. Zbog toga je redovan oftalmološki pregled ključni deo prevencije i pravovremene dijagnoze. U daljem tekstu ćemo objasniti koje metode koristi stručno medicinsko osoblje kako bi precizno dijagnostifikovali ovaj problem.

Kako prepoznati simptome hipertenzije oka?

Simptomi visokog očnog pritiska često se ne manifestuju na način koji bi pacijentima bio očigledan. Osobe sa visokim očnim pritiskom ne doživljavaju bol ili crvenilo oka kao kod nekih drugih očnih stanja. Umesto toga, promene se odvijaju unutar oka, i bez stručnog merenja, pacijenti ih lako mogu ignorisati sve dok ne dovedu do ozbiljnijih problema.

Merenje očnog pritiska: kontaktna i nekontaktna metoda

Postoje različite dijagnostičke metode koje omogućavaju oftalmolozima da odrede vrednosti očnog pritiska kod pacijenata. One se razvrstavaju na kontakne i nekontaktne metode merenja:

 • Kontaktna tonometrija koristi aparat koji direktno dotiče očnu površinu kako bi izmerio pritisak u oku.
 • Nekontaktna tonometrija koristi snažan dah vazduha koji se sučeljava s očnom površinom i na taj način indirektno meri pritisak u oku.

Pacijenti se savetuju da pred merenje ne nose kontaktne sočiva kako bi se izbegle moguće netačnosti u rezultatima.

Detaljniji uvid u razlike između različitih metoda merenja možemo videti u sledećoj tabeli:

Merenje Kontaktna tonometrija Nekontaktna tonometrija
Primena Direktni dodir s okom Bez dodira, koristeći snažan dah vazduha
Priprema Uklanjanje kontaktnih sočiva Uklanjanje kontaktnih sočiva nije obavezno
Preciznost Visoka uz pravilnu primenu Visoka, manje zavisi od tehničke izvedbe
Komfor pacijenta Manje komforan zbog kontakta sa okom Veći komfor zbog odsustva kontakta

Nakon ovih dijagnostičkih metoda, oftalmolog može pružiti dalje smernice i preporuke kako bi se adekvatno upravljalo visokim očnim pritiskom i spriječile moguće komplikacije.

Mogući problemi i komplikacije nelečenog visokog očnog pritiska

Dugotrajno ignorisanje visokog očnog pritiska može rezultirati nizom ozbiljnih zdravstvenih problema. Kritična je rana intervencija kako bi smanjili rizike i prevenciju ireverzibilnih oštećenja vida.

Visok očni pritisak i glaukom – kako su povezani?

Očna hipertenzija često prethodi razvoju glaukoma, jednog od vodećih uzroka slepila na svetu. Ova povezanost naglašava važnost kontinuiranog praćenja i upravljanja očnim pritiskom kod ljudi sa povišenim vrednostima.

Simptomi uznapredovalih problema sa očnim pritiskom

Znakovi oštećenja očnog živca mogu se manifestovati naglo ili postepeno, što dodatno otežava prepoznavanje problema bez redovnih pregleda. Nepovratne posledice kao što su gubitak perifernog ili centralnog vida, čine prevenciju i monitoring nezaobilaznim aspektima brige o zdravlju oka.

Komplikacije visokog očnog pritiska

Komplikacija Simptomi Posledice
Očna hipertenzija Mogu biti asimptomatski Potencijalni rizik za razvoj glaukoma
Glaukom Postepen gubitak vida, pritisci u oku Oštećenje očnog živca, potencijalna slepilo
Oštećenje vidnog polja Tunelski vid, poteškoće u noćnom vidu Ograničenje sposobnosti vožnje i obavljanja svakodnevnih aktivnosti

Saveti i metode za kontrolu i sprečavanje visokog očnog pritiska

Kontrola visokog očnog pritiska može značajno smanjiti rizik od komplikacija koje mogu nepovratno narušiti vid. Uz adekvatne kapi za oči koje prepisuje oftalmolog, postoje i prirodni načini za smanjenje očnog pritiska koji uključuju izmene u ishrani, životnim navikama i suplementaciji.

Lečenje i prirodni načini za smanjenje očnog pritiska

Redukovanje insulina u tijelu može biti efikasno u borbi protiv visokog očnog pritiska. Smanjenje unosa šećera i visoko-ugljenihidratne hrane može pomoći u održavanju stabilnih nivoa insulina. Dodavanje vitamina i suplemenata takođe može doprineti sveukupnom zdravlju očiju.

Preventivni značaj ishrane i fizičke aktivnosti

Za smanjenje očnog pritiska, neophodno je posvetiti pažnju zdravim navikama u svakodnevnom životu. Ishrana bogata vitaminima, posebno vitaminima A, C i E, kao i omega-3 masnim kiselinama, može podržati zdravlje očiju. Redovna fizička aktivnost pozitivno utiče na cirkulaciju i može pomoći u smanjenju pritiska u oku. Takođe, važno je upravljati stresom, jer on može imati direktan uticaj na očni pritisak.

Namirnica Korisni Nutrijenti Prednosti za Očni Pritisak
Losos Omega-3 masne kiseline Poboljšava drenažu očne vodice
Naranče Vitamin C Smanjuje oksidativni stres
Bademi Vitamin E Podržava zdravlje očnih ćelija
Špinat Lutein i zeaksantin Štiti od štetne UV svetlosti
Integralne žitarice Niski GI, vlakna Stabilizuje insulinske nivoe

Zaključak

Kada se upustimo u poduhvat očuvanja zdravlja očiju, neminovno moramo uzeti u obzir važnost kontinuirane prevencije i kontrole visokog očnog pritiska. Ovo stanje, iako tiho i često bez upozoravajućih simptoma, može biti predskazatelj ozbiljnijih komplikacija kao što su oštećenje optičkog živca i glaukom. Adekvatna prevencija, koja obuhvata redovne oftalmološke preglede i zaštitu očiju predstavlja temelj kvalitetne brige o zdravlju očiju.

Jasno je da zdrave životne navike igraju presudnu ulogu u očuvanju očnog zdravlja. Uravnotežena ishrana bogata vitaminima i omega-3 masnim kiselinama, redovna fizička aktivnost i efikasno upravljanje stresom nisu samo korisni za opšte dobrostanje, već direktno doprinose kontroli očnog pritiska. Imajući to u vidu, sveobuhvatno i proaktivno pristupanje zdravlju očiju treba da bude integralni deo svakodnevnog života.

U konačnom razmatranju, jasno stoji da zadržavanje očnog pritiska unutar zdravih granica zahteva pažljivu i posvećenu praksu. Ipak, sa pravilnom brizom, očni pritisak može i treba se uspešno kontrolisati, čime se štiti ne samo vid, već i kvalitet života. Informisanost, budnost i preventivna briga o zdravlju očiju trebalo bi da budu pravilo, a ne izuzetak u svakodnevnom životu.

FAQ

Šta uzrokuje visok očni pritisak?

Visok očni pritisak može biti uzrokovan blokadom odvodnih kanala koji omogućavaju istjecanje očne tečnosti, korišćenjem određenih lekova kao što su steroidi, nasleđem, starosnom dobi, visokom dioptrijom, i povredama oka.

Koje su glavne posledice nelečenog visokog očnog pritiska?

Ako se ne leči, visok očni pritisak može dovesti do oštećenja optičkog živca, gubitka vida i glaukoma, stanja koje može biti trajno i ozbiljno ako se ne otkrije i ne leči na vreme.

Kako se meri očni pritisak?

Očni pritisak se meri kontaktnim i nekontaktnim metodama tokom oftalmološkog pregleda. Ove metode uključuju tonometriju, koja može biti aplikacijska sa kontaktnim sočivom ili površinska bez direktne interakcije sa okom.

Kako se visok očni pritisak razlikuje od glaukoma?

Visok očni pritisak je stanje gde je intraokularni pritisak viši od normalnog, ali bez oštećenja vida ili optičkog živca. Glaukom, s druge strane, uključuje povišen očni pritisak ali sa oštećenjem optičkog živca i vidnog polja.

Koji su simptomi visokog očnog pritiska?

Inicijalno, visok očni pritisak obično ne uzrokuje primetne simptome i može se identifikovati samo redovnim oftalmološkim pregledima. U naprednim fazama, može dovesti do bola u očima, glavobolje, mučnine, povraćenja i vidnih problema.

Na koji način se leči visok očni pritisak?

Lečenje visokog očnog pritiska obuhvata antihypertenzivne kapi za oči, laser terapiju i hirurške zahvate. Prirodne metode uključuju promene u ishrani i životnom stilu kao što su povećan unos omega-3 masnih kiselina, smanjeni unos šećera, i povеćаnje fizičke aktivnosti.

Kako preventivno delovati na visok očni pritisak?

Prevencija visokog očnog pritiska uključuje redovne oftalmološke preglede, nošenje zaštitnih naočara tokom aktivnosti koje bi mogle da povrede oči, održavanje zdravog tjelesnog težine, balansiranu dijetu i upravljanje stresom.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.