Trkačko koleno: kako sprečiti povrede pri trčanju?

Trkačko koleno je najčešća povreda pri trčanju

Kada trčim, svestan sam da su povrede poput trkačkog kolena uobičajene, ali isto tako znam da se mnoge od njih mogu sprečiti. Kroz svoje iskustvo i informisanje, shvatio sam da je prevencija trkačkog kolena ključna za zdravlje i razumeo sam značaj opreza pri trčanju i povrede koje mogu pratiti trkače. Sprečavanje trkačke povrede počinje znatno pre nego što obujemo patike i zakoračimo na stazu, i to pravilnim pristupom pripremi tijela za napore koji dolaze.

Glavne Poente

 • Značaj prevencije trkačkog kolena za održavanje trkačke forme
 • Pravilna priprema tijela kao osnova za izbegavanje trkačkih povreda
 • Kako pravilno trčanje i jačanje mišića utiču na smanjenje rizika od povrede
 • Nužnost rane detekcije simptoma i preduzimanje odmah odgovarajućih koraka
 • Da je trčanje i povrede neminovno povezani, ali sa pravim pristupom, rizici se mogu minimalizirati

Uzroci i simptomi trkačkog kolena

Kao neko ko se aktivno bavi trčanjem, često nailazim na kolege trkače koji se žale na bolove u kolenu. Ta bol poznatija je kao trkačko koleno ili patelofemoralni bolni sindrom, i može bitno uticati na kvalitet trčanja i svakodnevni život. Samo ime trkačko koleno potiče od učestalosti sa kojom se ova povreda javlja među trkačima, ali to ne znači da nije prisutna i kod osoba koje se bave drugim vidovima fizičkih aktivnosti.

Definicija patelofemoralnog bolnog sindroma

Patelofemoralni bolni sindrom je termin koji opisuje bol u predelu prednje strane kolena, tačnije oko čašice. Bol je posledica nepravilnog kretanja čašice colena pri savijanju i produžetku kolena, što vremenom dovodi do iritacije i posledično upale iste. Iako je ovaj sindrom često vezan za osobe koje se intenzivno bave trčanjem, može se javiti i kod onih sa slabije razvijenim mišićima ili kod osoba sa strukturnim nepravilnostima kolena.

Znaci i simptomi koji ukazuju na trkačko koleno

 • Bol u predelu kolena koja se pojačava nakon dužih perioda sedenja sa savijenim kolenima
 • Uočljiv bol prilikom trčanja, posebno prilikom promene ritma ili pri trčanju po neravnom terenu
 • Osjetljivost i otok oko čašice kolena
 • Zvukovi škripanja ili pucketanja u kolenu tokom kretanja

Lečenje trkačkog kolena započinje razumevanjem i adresiranjem uzroka koji mogu varirati od individue do individue. Uz adekvatnu pažnju i pravovremenu reakciju na simptome, moguće je umanjiti bol i sprečiti dalje komplikacije.

Mišićna ravnoteža kao ključna prevencija

Kao neko ko se redovno bavi trčanjem, dobro znam koliko pravilno jačanje mišića može biti važno u prevenciji trkačkog kolena. Razumevanje korelacije između zdravlja mišića i rizika od povrede je temelj za svaki trkački plan.

Značaj izbalansiranog razvoja mišića

Za prevenciju trkačkog kolena, esencijalno je postići balans u razvoju mišića nogu. Naročito se to odnosi na kvadriceps i mišiće posteriorne lanice, čiji uticaj na stabilnost kolena nije za zanemarivanje. To je i razlog zašto pridajem značaj vežbama koje ciljaju ove specifične grupe mišića.

Vežbe koje doprinose jačanju mišića oko kolena

U procesu rehabilitacije trkačkog kolena, kao i u prevenciji istog, vežbe jačanja su neprocenjive. One pomažu da se izgradi snaga i izdržljivost mišića oko kolena, čime se smanjuje verovatnoća trčanja i povreda. Evo nekoliko primera vežbi koje redovno uključujem u svoju rutinu:

 • Squat – čučanj je osnovna vežba za razvijanje snage kvadricepsa i zadnjice.
 • Lunges – iskoraci jačaju mišiće bedra i podižu stabilnost kolena.
 • Leg Curls – vežbe sa mašinom za zatezanje tetiva, jačaju hamstringse.
 • Leg Extensions – ekstenzije nogu ciljaju prednju stranu butina.
 • Side Steps with Resistance Bands – lateralni koraci sa otpornim trakama efikasno jačaju mišiće kukova.

Kombinovanje ovih vežbi sa kvalitetnim istezanjem doprinosi većoj elastičnosti mišića i sprečavanju potencijalnih ozleda. Kroz kontinuirani rad i nadziranje intenziteta treninga, moji rezultati u trčanju su sve bolji, a rizik od povrede značajno smanjen.

Trkačko koleno je najčešća povreda pri trčanju

Kao strastveni trkač, svestan sam da je bol u kolenu često neizbežan pratilac trkačkih kilometara. Poznato kao trkačko koleno, ovo stanje prednjači kao najčešća povreda pri trčanju, javljajući se ne samo kod profesionalnih sportista, već i kod rekreativaca. Bol koji karakteriše trkačko koleno može se pogoršati tokom određenih aktivnosti – naročito prilikom promene terena i trčanja nizbrdo.

Prisustvo neravnina i nepredvidivih elemenata terena tokom trčanja povećava opterećenje na koleno, dovodeći do iritacije i upale. Zato je izuzetno važno razumeti kako se pravilno postupa u slučaju pojave trkačkog kolena, a ponekad je potrebno obratiti se i za rehabilitaciju kod stručnjaka.

 • Pažljivo birajte teren za trčanje – izbegavajte preterano tvrde i neujednačene površine.
 • Gradite snagu mišića koji okružuju koleno kako biste ga zaštitili od dodatnog stresa.
 • Ne ignorišite bol – ako osetite bolove u kolenu, dajte sebi vreme da se oporavite i ako je potrebno, zatražite pomoć.
 • Pratite svoj napredak i prilagodite intenzitet treninga kako biste izbegli preopterećenje.

Ključ za izbegavanje trkačkih povreda leži u prevenciji. Naoružajte se strpljenjem i saznanjima da biste dugoročno mogli uživati u trčanju bez ometanja bolom u kolenu.

Važnost adekvatnog zagrevanja i istezanja

Kao neko ko redovno trči, svestan sam koliko je važno pripremiti telo pre svakog treninga. Pravilno zagrevanje pre trčanja nije samo rutina – to je preventivna mera koja štiti kolena i čitav mišićno-skeletni sistem od povreda.

Zagrevanje pre trčanja

Zagrejavanje kao prvi korak ka bezbednom trčanju

Preliminarni koraci zagrevanja su zaduženi za to da mišiće dovedu do optimalne radne temperature i poboljšaju cirkulaciju. Time se prevencija trkačkog kolena podiže na viši nivo, smanjuje se rizik od neželjenih povreda, a moje trčanje postaje bezbednije i ugodnije.

Istezanje mišića i ligamenata pre i posle trčanja

Nije tajna da je istezanje mišića ključni element u očuvanju fleksibilnosti i prevenciji povreda. Moje iskustvo pokazuje da je istezanje pre trčanja bitno za pripremu mišića, ali posebno naglašavam važnost dugotrajnijeg istezanja nakon trčanja, kako bi mišići bili spremni za period oporavka.

 • Pripremite mišiće laganim kardio vežbama
 • Praktikujte dinamično istezanje pre trčanja kako bi se mišići postepeno pripremili za aktivnost
 • Uključite statičko istezanje nakon trčanja – mišići to podnose bolje jer su već zagrejani
 • Posvetite posebnu pažnju istezanju prednjih i zadnjih loža, kvadricepsa i listova

Osim doprinosa prevenciji trkačkog kolena, sistematično praktikovanje istezanja i zagrevanja pomaže u izgradnji bolje kondicije i generalnog zdravlja u trčanju. U narednom tekstu, podeliću sa vama konkretne vežbe istezanja koje možete uklopiti u svoj trening.

Utvrđivanje trkačkog stila i pravilan izbor obuće

Razumevanje vašeg trkačkog stila i pažljiv odabir patika jesu temelji za bezbedno trčanje i prevenciju povreda kao što je trkačko koleno. Nije samo stvar estetike – pravilno pristupanje ovim aspektima može imati dugoročne efekte na vaše zdravlje i performanse.

Analiza stila trčanja i uticaj na kolena

Svako ima jedinstven trkački stil, što znači da ne postoji univerzalno rešenje za sve. Nažalost, pogrešan trkački stil može povećati rizik od nastanka trkačkog kolena i drugih povreda. Važno je osvestiti svoju tehniku trčanja i, ukoliko je potrebno, konsultovati se sa trenerom koji može preporučiti određene korekcije ili vežbe koje će poboljšati vašu formu.

Odabir patika prema tipu stopala i pravilnoj amortizaciji

Nije svaka patika stvorena jednako i pravi odabir može značiti razliku između udobne trke i boli u kolenu. Ključno je izabrati model koji se slaže sa vašim tipom stopala i omogućava dovoljnu amortizaciju prilikom udarca o tlo. Za pronatore, supinator ili neutralan oblik trčanja postoje specijalno dizajnirani modeli. Fokusirajte se na pronalaženje patika sa odgovarajućom podrškom i udobnošću koji će smanjiti pritisak na vaša kolena.

Osim što treba da obratite pažnju na stil, važno je da ne zaboravite na redovnu zamenu patika. I najkvalitetnije trkačke patike gube svoja svojstva amortizacije posle određenog broja pređenih kilometara, što može dodatno da optereti vaša kolena i poveća rizik od povreda.

Prilagođavanje trkačkog stila i odabir pravih patika nisu procesi koji se dešavaju preko noći. Potrebno je vreme i pažnja kako bi se napravile najbolje odluke za vaše trčanje. Srećom, trkačka zajednica i stručnjaci uvek stoje na raspolaganju da vam pomognu, a tržište nudi širok spektar izbora. Budite strpljivi i izaberite ono što najbolje odgovara vašim potrebama!

Strategije za smanjenje rizika od ITB sindroma

Kao ljubitelj trčanja, uvek mi je u cilju da ostanem aktivan bez povreda. ITB sindrom, stanje poznato i kao bol u ivici kolena prouzrokovano iliotibijalnim traktom, čest je izazov sa kojim se suočavaju trkači. Osnovna rešenja za prevenciju trkačkog kolena uključuju pravilno i redovno istezanje, kao i održavanje snage mišića oko kuka. Evo par strategija kako da umanjite rizik od ITB sindroma:

 • Smanjivanje obima i intenziteta trčanja privremeno, kako bi se smanjio pritisak na iliotibijalni trakt.
 • Upotreba hladnih obloga nakon trčanja za smanjenje inflamacije i bola.
 • Uključivanje specifičnih vežbi istezanja koje ciljaju iliotibijalni trakt.
 • Jačanje mišića kuka pomoću vežbi sa elastičnim trakama kako bismo pružili bolji support iliotibijalnom traktu.

Redovno istezanje je neophodno za održavanje fleksibilnosti i smanjenje napetosti iliotibijalnog trakta. Zbog toga svakodnevno praktikujem sledeće vežbe istezanja:

 1. Lateralni istezanja merača.
 2. Valjci za iliotibijalni trakt.
 3. Cross-over hodovi.

Evo i tabele sa vežbama koje preporučujem za jačanje mišića kuka, što je takođe ključno za prevenciju ITB sindroma:

Vežba Opis Učestalost
Klasični čučnjevi Stajati čvrsto, stopala u širini kukova i spuštati se kao na stolicu. 3 seta po 15 ponavljanja
Bokovi podizanji Ležati na leđima, saviti noge i podizati kukove od poda. 3 seta po 12 ponavljanja
Bočni iskoraci sa trakom Staviti elastičnu traku oko nogu i raditi bočne iskorake. 2-3 seta po 10 ponavljanja (za svaku nogu)

Za kraj, bitno je slušati svoje telo i prepoznati bilo koje znakove bola, kako biste blagovremeno reagovali i time izbegli dugotrajno izostajanje sa staze. Sa pravim pristupom i odgovarajućim preventivnim merama, trčanje može ostati izvor zadovoljstva bez ITB sindroma i drugih trkačkih povreda.

Postupanje u slučaju povrede: kada trčanje mora da sačeka

Kao strastveni trkač, znam koliko može biti frustrirajuće kada vas povreda primora da napravite pauzu. Ali kada je u pitanju lečenje trkačkog kolena, važno je biti strpljiv i posvetiti se pravilnom oporavku kako biste se vratili stazama snažniji nego ikada. Evo šta sam naučio o tome kako pristupiti rehabilitaciji i kako pametno planirati trčanje nakon povrede.

Led kao prva pomoć i važnost odmora

Kada se pojavi bol u kolenu, odmah se primenjuje led kako bi se smanjili otok i upala. Ovaj pristup je osnov rehabilitacije trkačkog kolena i omogućava tkivima da započnu proces izlečenja. Naravno, odmor je jednako bitan. Privremeni prekid trčanja daje kolenu potrebno vreme da se oporavi bez dodatnog stresa koji može usporiti oporavak.

Povratak trčanju: kako prepoznati pravi trenutak

Svi mi želimo što pre da se vratimo trčanju, ali kako znati kada je to bezbedno? Ključ je u praćenju znakova koje nam telo šalje. Odsustvo bola pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti i osnaženi mišići oko kolena su dobri indikatori da je koleno spremno za akciju. Kada započnete sa trčanjem, radite to postepeno. Počnite s lakim džogingom i postepeno povećavajte trajanje i intenzitet, vodeći računa o reakciji kolena na povećano opterećenje.

Specifične vežbe za jačanje kukova i karlice

Vežbe za jačanje kukova i karlice jesu ključne za one koji žele da spreče trkačko koleno i poboljšaju svoje trkačke sposobnosti. Sama stabilnost karlice je temelj ne samo za trčanje, već i za svakodnevne aktivnosti. Zato sam odlučila da podelim sa vama nekoliko vežbi koje su se meni pokazale kao izuzetno korisne.

vežbe za jačanje kukova

Jačanje mišića kuka za prevenciju kolateralnih povreda

Jačanje mišića kuka nije samo o preventivi trkačkog kolena; to je o očuvanju integriteta čitavog donjeg dela tela. Mišići kuka su temeljni u održavanju pravilnog položaja i biomehanike prilikom trčanja, čime se smanjuje rizik od kolateralnih povreda i doprinosi dugoročnom zdravlju i performansama.

Vežbanje sa otporom i lateralni pokreti

Otpor je pravo otkriće u obuci mišića kuka. Rad sa elastičnim trakama ili težinama dodaje izazov našim vežbama i podstiče mišiće da rade jače. Pritom, lateralni pokreti kao što su bočni koraci ili krugovi u kukovima posebno ciljaju one mišiće koji su odgovorni za stabilnost karlice dok trčimo.

 • Bočni izdržaj sa elastičnom trakom
 • Lateralni koraci sa otporom
 • Hip hinge sa bučicama za jačanje zadnje lože
 • Plank sa povlačenjem noge za jačanje celog core-a

Ove vežbe možete raditi kod kuće ili u teretani, a redovna praksa će vam pomoći da ojačate kukove i karlicu, smanjite rizik od povreda i poboljšate svoju trčačku efikasnost.

Rehabilitacija i tretmani kod trkačkog kolena

Kao neko ko oseća bliskost sa trčanjem, razumem važnost adekvatnog tretmana kada se pojave prvi simptomi trkačkog kolena. Na sreću, postoji niz efikasnih metoda koje nam mogu pomoći u borbi protiv ove neprijatne povrede. Često, proces oporavka započinje sa fizikalnom terapijom, koja se smatra ključnom u lečenju trkačkog kolena.

Mogućnosti fizikalne terapije

Fizikalna terapija nudi raznolike pristupe za olakšanje bola i poboljšanje funkcije kolena. Stručnjaci koriste tehnike kao što su ultrazvuk terapija, koja pomaže u smanjenju upale i bolova, i elektrostimulacija, koja podstiče mišiće na rad i pomaže u bržem oporavku. Individualni plan koji uključuje vežbe istezanja i jačanja može bitno doprineti povratku pokretljivosti i smanjenju rizika od ponovnog javljanja problema.

Kućni tretmani: saveti za smanjenje bolova i upala

Uz profesionalne tretmane, tu su i metode koje možete primeniti u udobnosti vlastitog doma. Osmišljavanje režima odmora i upotreba leda su prvi koraci u kontroli bolova i upala. Protivupalni lekovi mogu biti korisni, ali je važno koristiti ih u skladu sa preporukama lekara. Takođe, ne smemo zaboraviti na redovne vežbe istezanja koje podržavaju snagu i mobilnost kolena. Evo nekoliko preporuka za kućne tretmane:

 • Korišćenje ledenih pakovanja na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno
 • Odmor i izbegavanje aktivnosti koje povećavaju bol u kolenu
 • Protivupalni lekovi za smanjenje upale i bola
 • Vežbe istezanja i jačanja kolena koje se lako mogu izvoditi kod kuće

Pravilna primena ovih tretmana, kombinovana sa stručnim savetima, može značajno ubrzati proces oporavka i doprineti sveukupnom zdravlju vaših kolena. Nemojte zaboraviti da svaku promenu u rutini tj. uključivanje novih vežbi, treba da odobri vaš fizioterapeut ili ljekar kako biste izbegli moguće komplikacije.

Uticaj prekomerne telesne težine na trkačko koleno

Suočavanje sa problemom prekomerne telesne težine igra ključnu ulogu u prevenciji i smanjenju simptoma trkačkog kolena. Svaki dodatni kilogram može povisiti opterećenje kolena, što dovodi do većeg rizika od povreda pri trčanju. U sledećim pasusima ću obraditi kako zdrava ishrana doprinosi smanjenju telesne težine i jačanju zglobova, kao i na koji način telesna težina može uticati na opterećenje kolena prilikom trčanja.

Zdrava ishrana kao doprinos jačanju zglobova

Jedan od najefikasnijih načina za smanjenje telesne težine i smanjenje rizika od povreda trkačkog kolena jeste pridržavanje zdravog režima ishrane. Kombinovanje umerenog kalorijskog unosa sa redovnim vežbanjem može voditi ka gubitku kilograma i, posledično, manjem pritisku na kolena. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kalcijumom, vitaminom D, kao i antioksidansima, pomaže u održavanju zdravlja hrskavice i sjajna je podrška za zglobove. Neka vaša ishrana bude bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i dobrim izvorima proteina.

Način na koji telesna težina opterećuje kolena pri trčanju

Povećano opterećenje na kolena može nastati kao rezultat prekomerne telesne težine, što se naročito manifestuje pri trčanju. Svaki korak prilikom trčanja generiše silu koja je nekoliko puta veća od naše telesne težine, utičući direktno na kolena. Kada nosite dodatne kilograme, taj pritisak se povećava, ponekad i do tačke kada hrskavica i ligamenti kolena ne mogu da amortizuju udarce, što dovodi do oštećenja i upala. Stoga je upravljanje telesnom težinom kroz zdravu ishranu i redovan fizički trening, posebno za trkače, od krucijalne važnosti.

Redovno praćenje napretka i odgovorno povećanje intenziteta

Kao neko ko je posvećen trčanju, znam koliko je važno pratiti svoj napredak i odgovorno povećavati intenzitet treninga. Ovo pravilo stvara osnovu za izbegavanje povreda, uključujući i one poput trkačkog kolena, koje mogu nastati ako preteramo sa treningom ili ako ne slušamo signale koje nam naše telo šalje. To je put koji vodi ka poboljšanju performansi bez nepotrebnog rizika.

Značaj postepenog povećanja distanci i brzine

Povećanje intenziteta trčanja za ne više od 10% nedeljno smatra se zlatnim standardom za one koji žele da unaprede svoje trkačke sposobnosti. Postojanost i strpljenje su ključni, jer tako dajemo našem telu dovoljno vremena da se prilagodi većim zahtevima koje postavljamo pred njega tokom trčanja.

Merenje performansi i adekvatan odgovor na signale tela

Praćenje napretka kroz merenje naših performansi nam omogućava da budemo svesni kako naše telo reaguje na opterećenja tokom trčanja. Upotreba trkačkih aplikacija ili pametnih satova sa funkcijom monitorenja aktivnosti može dati detaljan uvid u naš napredak i pomoći nam da izbegnemo povrede poput trkačkog kolena, pružajući povratne informacije o našem oporavku, brzini, distanci, pa čak i kvalitetu sna.

Nedelja Pređena distanca Prosečna brzina (km/h) Osećaj nakon trčanja
1 15 km 9 Osećam se dobro, bez bola
2 16,5 km 9.5 Osećam blagi umor, ali bez bola
3 18,1 km 10 Osećaj je dobar, umor prisutan
4 19,9 km 10.5 Blagi bol u kolenu, potreban odmor

Zaključak

Kao strastven trkač, razumem važnost toga da budem informisan o najboljim praksama koje doprinose zdravom trčanju. Kroz primenu efikasnih strategija prevencije, ključno je fokusirati se na detalje kao što su odgovarajuće zagrevanje i istezanje mišića pre početka trke, selekcija trkačke obuće koja mi najbolje odgovara i postepeno povećanje intenziteta mojih treninga.

Držanje pod kontrolom telesne težine i pažljiv rad na poboljšanju mišićne ravnoteže takođe pridonose da trkačko koleno više ne bude moja briga. Svesnost o važnosti slušanja sopstvenog tela i njegovih signala doprinosi da moja trkačka avantura bude bezbolna, dopuštajući mi da na trčanje gledam kao na užitak, a ne brigu. Marljivo prateći ove savete, mogu da trčim bez straha od povreda i u potpunosti uživam u trčanju.

Na kraju, svako od nas ima svoj jedinstveni trkački put, ali principi prevencije su univerzalni. Pridržavajući se proverenih metoda, trčaćemo uz osmeh na licu, znajući da se svakim korakom ne samo brinemo o svom telu, već i istinski uživamo u svakoj pređenoj kilometraži.

FAQ

Šta je trkačko koleno?

Trkačko koleno, poznato i kao patelofemoralni bolni sindrom, je stanje koje karakteriše bol u predelu čašice kolena izazvan nepravilnim kretanjem patela tokom pokreta kolena. To je jedna od najčešćih povreda povezanih sa trčanjem.

Koje su najčešće simptome trkačkog kolena?

Simptomi trkačkog kolena uključuju bol koji se pogoršava aktivnošću, naročito pri pokretima nizbrdo ili uz stepenice, oticanje kolena, kao i bol prilikom pritiska na čašicu kolena.

Kako mogu da sprečim trkačko koleno?

Prevencija trkačkog kolena uključuje jačanje mišića nogu, posebno onih oko kolena, redovno istezanje pre i posle trčanja, adekvatno zagrevanje mišića, izbor odgovarajuće obuće i pravilno povećanje intenziteta vaših trkačkih treninga.

Koje vežbe su preporučene za jačanje mišića oko kolena?

Vežbe koje doprinose jačanju mišića oko kolena uključuju čučnjeve, iskorake, vežbe sa otporom kao što su korišćenje elastičnih traka, kao i specifične vežbe za jačanje mišića kuka i karlice.

Zašto je važno zagrevanje pre trčanja?

Zagrevanje pomera krv kroz mišiće i priprema mišićno-koštani sistem za povećanu aktivnost, smanjujući time rizik od povreda poput trkačkog kolena i poboljšavajući performanse.

Kako odabrati prave patike za trčanje?

Odabir pravih patika za trčanje uključuje uzimanje u obzir vašeg stila trčanja, tipa i oblika stopala i potrebe za amortizacijom. Specijalizovane prodavnice za trkače mogu ponuditi analizu trčanja i pomoći vam u odabiru patika koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Šta je ITB sindrom i kako ga možemo sprečiti?

ITB (iliotibijalni trakt) sindrom je stanje koje pogađa trkače i manifestuje se bolom na spoljnom delu kolena. Sprečavanje ITB sindroma uključuje pravilno istezanje, jačanje mišića kuka, smanjenje intenziteta i kilometraže trčanja ukoliko je potrebno, kao i upotrebu leda da bi se smanjili upala i iritacija.

Kakve su mere prve pomoći kod trkačkog kolena?

Prva pomoć podrazumeva upotrebu leda na zahvaćenom području da bi se smanjio otok i bol, kao i odmor od trčanja dok se ne pokažu znakovi poboljšanja. Beažno je slušati svoje telo i ne vraćati se prerano trčanju kako ne bi došlo do novih povreda.

Kada treba početi sa vežbama jačanja kukova i karlice?

Vežbe jačanja mišića kukova i karlice treba da postanu redovni deo vašeg treninga rutine čak i pre nego što se pojavi trkačko koleno, kao preventivna mera. Ako ste već povređeni, započnite sa lakšim varijantama vežbi nakon što osetite smanjenje bolova u kolenu.

Koji tretmani su dostupni za rehabilitaciju trkačkog kolena?

Tretmani za rehabilitaciju trkačkog kolena mogu uključivati fizikalnu terapiju, specijalizovane vežbe za jačanje i istezanje, terapeutske tehnike kao što su ultrazvučna terapija, elektrostimulacija, kao i korišćenje protivupalnih medikamenata i kućnih terapija poput leda i odmora.

Kako telesna težina utiče na trkačko koleno?

Prekomerna telesna težina povećava pritisak na kolena tokom trčanja, što može doprineti razvoju ili pogoršavanju trkačkog kolena. Smanjenje telesne težine kroz zdravu ishranu može smanjiti opterećenje na kolena i pridoneti smanjenju rizika od povrede.

Kako treba postupati sa povećanjem intenziteta trčanja da se izbegne trkačko koleno?

Ključno je postepeno povećavanje intenziteta trčanja, gde ne biste trebali dodati više od 10% distanci i/ili brzine na nedeljnom nivou. Pažljivo slušajte signale koje vaše telo šalje i pratite vaš napredak kako biste izbegli prekovremeno opterećenje koje može dovesti do povreda.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.