Visok Donji Krvni Pritisak: Uzroci i Metode Lečenja

Visok donji krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, često se naziva „tihim ubicom“ zbog nedostatka simptoma dok ne izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Hipertenzija predstavlja stanje gde je pritisak kojim krv deluje na zidove arterija konstantno previsok, što može vremenom oštetiti krvne sudove i organe, uključujući srce, bubrege, mozak i oči.

Uzroci visokog donjeg pritiska su raznovrsni i mogu uključivati nezdrave životne navike poput loše ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti, ali i genetiku, stres ili upotrebu određenih lekova. Detaljno razumevanje kako regulisati krvni pritisak uz adekvatnu dijagnozu, redovno praćenje, lečenje i promena životnih navika ključno je za očuvanje zdravlja i preveniranje komplikacija povezanih sa visokim krvnim pritiskom.

Ključne Informacije

 • Visok donji krvni pritisak može se efikasno lečiti promenom životnih navika i terapijom.
 • Rano prepoznavanje simptoma i redovno merenje pritiska ključni su za kontrolu hipertenzije.
 • Preventivne mere u ishrani i fizičkoj aktivnosti su značajne za smanjenje rizika od visokog krvnog pritiska.

Definicija i Vrste Krvnog Pritiska

https://www.youtube.com/watch?v=Qm5kB5X70oA&embed=true

Krvni pritisak je sila kojom krv deluje na zidove arterija tokom kardiovaskularnog ciklusa. Tačne vrednosti mogu ukazati na stanje zdravlja pojedinca, a nepravilnosti u pritisku mogu voditi razvoju hipertenzije.

Sistolni i Dijastolni Pritisak

Sistolni pritisak predstavlja maksimalni pritisak u arterijama koji se javlja kada srce pumpa krv. Idealne vrednosti sistolnog pritiska za zdravog odraslog pojedinca su oko 120 milimetara živinog stuba (mmHg).
Dijastolni pritisak je pritisak u arterijama dok je srce u fazi odmora između otkucaja. Normalan dijastolni pritisak iznosi oko 80 mmHg. Kada se vrednosti dijastolnog pritiska permanentno povećaju, govori se o dijastolnoj hipertenziji.

Primarna i Sekundarna Hipertenzija

Primarna hipertenzija, ili esencijalna hipertenzija, je stanje povišenog krvnog pritiska bez očiglednog osnovnog medicinskog uzroka. Ona se obično razvija postepeno tokom vremena i često je rezultat genetike, načina života i okruženja.

Sekundarna hipertenzija je visok krvni pritisak kao rezultat drugog zdravstvenog problema, kao što su bolesti bubrega ili endokrini poremećaji. Ovaj oblik hipertenzije može se pojaviti naglo i često je praćen višim pritiskom nego kod primarne hipertenzije.

Uzroci Povišenog Krvnog Pritiska

https://www.youtube.com/watch?v=AdppHykoXd8&embed=true

Povišen krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, javlja se kao rezultat kombinacije višestrukih faktora. Ovi faktori uključuju genetiku, životne navike, ali i svakodnevne izbore pojedinca.

Genetika i Nasledni Faktori

Genetska predispozicija igra značajnu ulogu u razvoju hipertenzije. Osobe sa istorijom visokog krvnog pritiska u porodici imaju veći rizik od njegovog razvoja. Pored toga, određene nasledne poremećaje, kao što su metabolički sindromi, mogu dodatno povećati ovaj rizik.

 • Metabolički sindrom: Povećava rizik od hipertenzije, zajedno sa drugim faktorima rizika kao što su prekomerna težina i otpornost na insulin.

Životni Stil i Dnevne Navike

Dnevni izbori i navike imaju ključnu ulogu u kontroli i razvoju visokog krvnog pritiska. Ključni faktori u ovoj kategoriji uključuju:

 • Alkohol i pušenje: Redovna konzumacija alkohola i pušenje mogu značajno povećati krvni pritisak.
 • Gojaznost: Visok nivo telesne masti, posebno u području stomaka, povezan je sa višim rizikom od hipertenzije.
 • Unos natrijuma (sol): Visok unos soli može doprineti zadržavanju tečnosti u telu i povećanju krvnog pritiska.
 • Stres: Dugoročna izloženost stresu može voditi ka hroničnom povećanju krvnog pritiska.
 • Nedostatak vežbanja: Fizička neaktivnost doprinosi gojaznosti i slabijoj kondiciji srca.

Kofein takođe može privremeno podići krvni pritisak kod nekih ljudi, dok životne navike kao što su nepravilna ishrana i manjak kvalitetnog sna mogu negativno uticati na krvni pritisak.

Promena načina života, uvođenje redovne fizičke aktivnosti i zdravih životnih navika može doprineti prevenciji i smanjenju visokog krvnog pritiska.

Simptomi Visokog Krvnog Pritiska

https://www.youtube.com/watch?v=EhT4U3rwRes&embed=true

Visok krvni pritisak često nema izražene simptome, ali kada se oni pojave, treba ih shvatiti ozbiljno i obratiti se lekaru.

Uobičajeni Simptomi

Neki od uobičajenih simptoma visokog krvnog pritiska uključuju:

 • Glavobolja: Osobe mogu iskusiti jake i dugotrajne glavobolje bez očiglednog uzroka.
 • Vrtoglavica: Epizode vrtoglavica ili iznenadne vrtoglavice mogu biti uobičajene.
 • Lupanje srca: Osobe mogu osećati neobično snažno ili brzo lupanje srca, čak i pri malom naporu ili u mirovanju.
 • Mučnina ili povraćanje: Ponekad visoki krvni pritisak može izazvati osećaj mučnine ili čak povraćanja.

Hipertenzivna Kriza i Hitna Stanja

Hipertenzivna kriza predstavlja ekstremno visok nivo krvnog pritiska koji može uzrokovati dodatne komplikacije, a simptomi uključuju:

 • Jako lupanje srca s otežanim disanjem: Može doći do osećaja pritiska i težine u grudima.
 • Iznenadni neurološki simptomi: Kao što su oštećenje vida, teškoće sa govorom ili slabost u udovima.
 • Označen otok u predelu očiju ili iznenadna epistaksa (krvarenje iz nosa) povezani su sa naglim porastom krvnog pritiska.

Ovi simptomi zahtevaju hitnu medicinsku pomoć kako bi se sprečila trajna oštećenja ili potencijalno fatalne komplikacije.

Faktori Rizika i Komplikacije

Visok donji krvni pritisak, poznat kao hipertenzija, nosi sa sobom rizike koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Ovi faktori rizika uključuju životne navike i određena oboljenja koja dovode do komplikacija kao što su bolesti srca i moždani udar.

Bolesti Srca i Kardiovaskularni Rizici

Visok krvni pritisak može dovesti do raznih oboljenja srca i kardiovaskularnog sistema. Među osnovnim kardiovaskularnim rizicima ubrajamo:

 • Ateroskleroza: sužavanje i otvrdnjavanje arterija koje mogu prouzrokovati srčani udar ili infarkt.
 • Srčana insuficijencija: stanje gde srce ne može efikasno pumpati krv, povećavajući rizik od otkazivanja srca.

Dodatno, hipertenzija može biti uzročnik moždanog udara, koji nastaje kada je protok krvi do mozga prekinut.

Drugi Zdravstveni Problemi

Osim srčanih problema, visok dijastolni krvni pritisak može izazvati niz drugih zdravstvenih komplikacija među kojima su:

 • Bolesti bubrega: Visok pritisak može oštetiti krvne sudove i tkivo bubrega, što može dovesti do oboljenja bubrega.
 • Oštećenje vida: konstantno visok pritisak može oštetiti sitne krvne sudove u očima.

Nadalje, komplikacije mogu uključivati razvoj kardiovaskularnih bolesti koje su direktno povezane sa povišenim krvnim pritiskom, što može uključivati čak i rizik od razvoja određenih vrsta raka. Pravovremena i adekvatna kontrola pritiska može značajno smanjiti ove rizike.

Dijagnoza i Merenje Krvnog Pritiska

Pravilna dijagnoza hipertenzije zavisi od tačnosti i konzistentnosti merenja krvnog pritiska. Ove meritve su ključne za razlikovanje između visokog gornjeg i donjeg pritiska i za određivanje odgovarajućeg lečenja.

Metode Merenja

Krvni pritisak se meri koristeći sfigmomanometar, uređaj koji se sastoji od manžetne koja se naduvava oko gornjeg dela ruke i mernog instrumenta. Vrednosti krvnog pritiska se izražavaju u milimetrima žive (mmHg) i imaju dve vrednosti:

 • Gornji pritisak (sistolni): pritisak u arterijama kada srce pumpa krv.
 • Donji pritisak (dijastolni): pritisak u arterijama između otkucaja srca.

Prilikom merenja pritiska, zdravstveni radnik će tražiti više očitavanja u različitim intervalima kako bi se postigla precizna dijagnoza.

Dodatna Dijagnostička Ispitivanja

Pored standardnog merenja krvnog pritiska, postoje i dodatna dijagnostička ispitivanja poput Holter monitoringa ili EKG-a. Holter monitor snima aktivnost srca u periodu od 24 sata ili dulje, što pruža detaljniju sliku srčanog ritma i krvnog pritiska tokom različitih aktivnosti i odmora.

EKG (elektrokardiogram) beleži električnu aktivnost srca, dok ultrazvuk srca može pružiti vizuelni prikaz srčanih komora, zalizaka i protoka krvi kroz srce. Ovi testovi pomažu u identifikaciji mogućih srčanih oboljenja koja mogu uzrokovati promene u krvnom pritisku.

Lečenje i Praćenje Visokog Krvnog Pritiska

https://www.youtube.com/watch?v=zCYCVBksXQs&embed=true

Lečenje visokog krvnog pritiska zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje promene u načinu života, a često i medikamentoznu terapiju. Ovo je ključno ne samo za smanjenje vrednosti pritiska, već i za smanjenje rizika od komplikacija poput srčanih i moždanih udara.

Promene u Načinu Života

Unapređenje opšteg zdravstvenog stanja i regulisanje krvnog pritiska može se postići primenom zdravih životnih navika:

 • Fizička aktivnost: Redovno vežbanje i povišenje nivoa fizičke aktivnosti kao što su brzo hodanje, plivanje ili vožnja bicikla, preporučuje se najmanje 30 minuta većinu dana u nedelji.
 • Ishrana: Uravnotežena ishrana, bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama, a siromašna zasićenim mastima i holesterolom može doprineti regulaciji pritiska.
 • Prestanak pušenja: Napuštanje cigareta direktno utiče na smanjenje kardiovaskularnih rizika.
 • Umerenost u unosu alkohola: Održavanje konzumiranja alkohola u umerenim količinama takođe ima povoljan učinak.

Lekovi i Medicinske Terapije

Ako promene u načinu života ne daju zadovoljavajuće rezultate, lekar može propisati odgovarajuće lekove. Ponekad lečenje uključuje:

 • Antihipertenzive: Različite klase lekova kao što su ACE inhibitori, beta blokatori ili diuretici se koriste za kontrolu pritiska.
 • Pratnja stanja: Redovno praćenje krvnog pritiska kod kuće ili kod lekara omogućava praćenje efekata terapije.
 • Dodaci ishrani i suplementi: U nekim slučajevima se mogu preporučiti i prirodni lekovi poput omega-3 masnih kiselina ili magnezijuma, ali njihova upotreba treba biti pod nadzorom lekara.

Održavanje adekvatne fizičke aktivnosti i primena preporučene medikamentozne terapije su ključni za uspešno lečenje povišenog krvnog pritiska.

Ishrana i Prevencija

Ishrana igra ključnu ulogu u prevenciji visokog donjeg krvnog pritiska, zajedno sa upravljanjem telesnom težinom. Pravilna ishrana može smanjiti rizik od hipertenzije, dok je održavanje zdrave telesne težine bitno za stabilizaciju krvnog pritiska.

Zdrava Ishrana

Prilagođavanje ishrane bitan je korak u prevenciji i kontroli visokog krvnog pritiska. Uključivanje raznovrsnog voća i povrća u svakodnevni plan ishrane značajno doprinosi unosu kalijuma, koji je poznat po svojoj sposobnosti da smanji efekte natrijuma u telu i time pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Pored toga, namirnice bogate kalcijumom su takođe preporučene jer doprinose zdravlju krvnih sudova.

 • Voće bogato kalijumom:
  • Banane
  • Pomorandže
  • Kajsije
 • Povrće bogato kalijumom:
  • Krompir
  • Paradajz
  • Spanać

Važno je ograničiti unos soli, jer visok unos natrijuma može dovesti do povećanja krvnog pritiska. Smernice preporučuju manje od 5g soli dnevno za odrasle osobe.

Upravljanje Telesnom Težinom

Gojaznost je jedan od vodećih faktora rizika za razvoj hipertenzije, s obzirom da dodatni kilogrami povećavaju potrebu srca da radi teže kako bi dopremio kiseonik i hranljive materije do tkiva. Smanjenje telesne težine može ublažiti ovaj pritisak i poboljšati celokupno zdravlje srčano-krvožilnog sistema.

 • Saveti za upravljanje telesnom težinom:
  • Održavanje uravnotežene ishrane.
  • Redovna fizička aktivnost.
  • Izbegavanje prekomernog unosa alkohola, koji može doprineti povećanju telesne mase i krvnog pritiska.

Posebne Populacione Grupe i Visok Pritisak

Različite populacione grupe se različito suočavaju sa povišenim krvnim pritiskom, a posebno su pod rizikom trudnice i starija populacija. Poremećaji kao što su preeklampsija tokom trudnoće, kao i oboljenja vezana za starenje, imaju veliki uticaj na hipertenziju.

Trudnoća i Preeklampsija

Trudnice su izložene riziku od preeklampsije, stanja koje karakteriše visok krvni pritisak i moguće štetne posledice po organe, najčešće bubreg. Preeklampsija se najčešće javlja posle 20. nedelje trudnoće i može napredovati do eklampsije, ozbiljnijeg stanja koje može uključiti konvulzije. Mere opreza uključuju redovne prenatalne preglede, kako bi se pravovremeno prepoznale i smanjile potencijalne komplikacije.

Starija Populacija i Hipertenzija

Starije osobe češće doživljavaju hipertenziju usled prirodnih promena na kardiovaskularnom sistemu. Povišeni krvni pritisak u ovoj grupi može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući smanjenu elastičnost arterija i akumulaciju plaka. Lekovi, poput kontraceptivnih pilula, i anksioznost mogu takođe doprineti visokom pritisku. Upravljanje hipertenzijom u starijoj populaciji često obuhvata promene životnih navika i, kad je potrebno, farmakološki tretman.

Neželjeni Efekti i Izazovi u Lečenju

U pristupu lečenju visokog donjeg krvnog pritiska, pacijenti se mogu suočiti sa različitim neželjenim efektima izazvanim primenom određenih lekova. Ovi efekti variraju i zavise od specifičnih medikamenata, ali i individualne reaktivnosti organizma.

Neželjeni Efekti:

 • Nizak nivo energije: Lekovi mogu dovesti do opšte slabosti ili umora.
 • Vrtoglavica: Sniženje pritiska može uzrokovati epizode vrtoglavice, posebno prilikom naglog ustajanja.
 • Glavobolja: U nekim slučajevima, lečenje hipertenzije je povezano s glavoboljom.

Pored uobičajenih neželjenih efekata, postoje i ozbiljniji izazovi kao što su:

 • Sekundarna hipertenzija: Određeni zdravstveni problemi mogu izazvati visok krvni pritisak, što otežava postavljanje tačne dijagnoze i pravilnog lečenja.
 • Maligna hipertenzija: Ovo je teži oblik hipertenzije koji može brzo napredovati i uzrokovati komplikacije ako se ne leči adekvatno.

Hipertenzija se često naziva „tihi ubica“ jer pacijenti nemaju vidljive simptome dok stanje ne postane ozbiljno. To čini lečenje još izazovnijim, jer pacijenti mogu zanemariti terapiju sve dok se ne pojave komplikacije.

Izazovi u Lečenju:

 • ** Praćenje pacijenata:** Redovno praćenje i prilagođavanje terapije je ključno.
 • Komplikacije: Hipertenzija može dovesti do srčanih i bubrega problem, što otežava lečenje.
 • Podrška pacijenata: Edukacija i podrška su neophodni za uspešno upravljanje stanjem.

Uprkos izazovima, pravilna dijagnoza i pažljivo odabrani tretmani mogu pomoći pacijentima da uspešno upravljaju ovim stanjem.

Često postavljana pitanja

Ovde su odgovorena neka od najčešćih pitanja vezanih za visok dijastolički (donji) krvni pritisak, njegove uzroke, simptome i metode lečenja.

Koji su simptomi visokog dijastoličkog (donjeg) krvnog pritiska?

Simptomi visokog dijastoličkog pritiska mogu uključivati glavobolju, vrtoglavicu, umor, ili čak osećaj pritiska u grudima. Ponekad se simptomi ne pojavljuju sve dok pritisak ne postane izrazito visok.

Kako prirodno sniziti visok krvni pritisak?

Prirodno snižavanje krvnog pritiska može uključivati promene u životnom stilu kao što su redovno vežbanje, smanjen unos soli, održavanje zdrave težine i konzumacija zdrave ishrane bogate voćem i povrćem.

Koje su normalne vrednosti krvnog pritiska po godinama?

Normalne vrednosti krvnog pritiska variraju sa godinama. Generalno, za odrasle osobe normalan krvni pritisak je ispod 120/80 mmHg, dok su više vrednosti različite za decu i adolescente.

Šta može izazvati niski dijastolički pritisak dok je sistolički pritisak normalan?

Niski dijastolički pritisak dok je sistolički normalan može biti uzrokovan faktorima kao što su dugotrajno ležanje, dehidracija, veliki gubitak krvi, ili određeni medicinski uslovi.

Koji su uzroci visokog dijastoličkog pritiska?

Uzroci visokog dijastoličkog pritiska uključuju genetske faktore, nezdravu ishranu, nedostatak fizičke aktivnosti i stres. Može se povećati i usled određenih bolesti kao što je metabolički sindrom.

Kako se leče abnormalnosti u krvnom pritisku?

Lečenje abnormalnosti u krvnom pritisku obično podrazumeva promenu načina života i, kada je to potrebno, primenu lekova koje propisuje lekar. Praćenje pritiska i redovne posete lekaru su ključni za efikasno upravljanje ovim stanjem.