Vežbe protiv štetnog sedenja za zdravlje tela

Dugotrajno sedenje ugrožava celo telo, koje vežbe mogu da pomognu

Svesna sam koliko dugotrajno sedenje ugrožava celo telo i sa kakvim se sve izazovima suočava naše zdravlje usled nepokretnosti. Živimo u vremenu kada su mnogi poslovi vezani za kancelarijski sto, a slobodno vreme često provodimo pred ekranima. Nisam izuzetak i zbog toga sam pronašla načine kako da integrišem jednostavne, ali efikasne vežbe za pomaganje u svakodnevnicu.

Dozvolite da podelim sa vama kolekciju vežbi koje sam lično isprobala i koje mi pomažu u borbi protiv negativnih posledica dugog sedenja. Vežbe koje ću predstaviti ne zahtevaju poseban prostor ni opremu, pa se mogu izvesti u udobnosti vašeg doma ili čak i na radnom mestu.

Glavni zaključci

 • Praktikovanje kratkih vežbi može značajno smanjiti štetne efekte dugotrajnog sedenja na zdravlje.
 • Redovne pauze za razgibavanje pozitivno utiču na opšte stanje mišića i držanja tela.
 • Svaka vežba prilagođava se individualnom nivou fizičke spremnosti, pa su pristupačne svima.
 • Vežbanje doprinosi boljoj cirkulaciji i smanjuje rizik od bolova u leđima i vratu.
 • Ove vežbe se mogu izvoditi bilo gde i ne oduzimaju mnogo vremena, što olakšava njihovu svakodnevnu primenu.

Značaj fizičke aktivnosti za prevenciju problema uzrokovanih sedenjem

Kao neko ko provodi sate za radnim stolom, savršeno sam svestan kako dugotrajno sedenje može negativno uticati na zdravlje. Istina je da su posledice takvog načina života mnogobrojne i variraju od blagih do veoma ozbiljnih. Ali postoji snažno oružje protiv njih – fizička aktivnost.

Nešto tako jednostavno kao što je redovno uključivanje vežbanja u dnevnu rutinu može biti od presudnog značaja u borbi protiv ukočenosti, bolova u vratu i kičmi, i drugih problema koji mogu nastati usled statičnog položaja tela. Da bih vam pomogao u tome, pripremio sam korisne savete i vežbe.

 • Pravilno se istežite na svakih sat vremena kako biste smanjili napetost u mišićima.
 • Ustajte i prošetajte kako biste poboljšali cirkulaciju i smanjili rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
 • Vežbe za jačanje core mišića su ključne jer pružaju potporu vašem skeletu.

Naročito je važna doslednost u vežbanju. Održavanje kontinuiteta u aktivnosti znači da jačate telo i postepeno povećavate njegovu otpornost na izazove koje sa sobom nosi sedenje.

Posebnu pažnju posvetićemo vežbama koje su jednostavne i lako se integrišu u svakodnevni život, a doprinose prevenciji i smanjenju problema izazvanih dugotrajnim sedenjem.

„Fizička aktivnost je ne samo neophodna za dobro fizičko zdravlje, već doprinosi i mentalnoj ravnoteži, eliminaciji stresa i generalnom osećaju blagostanja.“

S obzirom na to, pozivam vas da ustanete i istegnete svoje mišiće, napravite nekoliko koraka i osvestite kako vam telo zahvaljuje na svakom pokretu. Već time što čitate ovaj tekst vi ste na pravom putu ka zdravijem načinu života. Hajde da zajedno napravimo taj važan korak ka boljem sutra.

Utvrđivanje posledica dugotrajnog sedenja na zdravlje

Danas ćemo se dublje pozabaviti posledicama koje dugotrajno sedenje izaziva na naše zdravlje. Moderan način života nas često dovodi u poziciju gde smo satima zauzeti sedenjem za radnim stolom, što može imati neželjene efekte na naše telo. Razmatranje ovih uticaja pomoći će nam da razumemo zašto je pokret zaista vaš prijatelj.

Slabi mišići i skraćene tetive

Neaktivnost koja se vezuje za dugotrajno sedenje može dovesti do oslabljenja mišića, posebno u području abdomena, kukova i nogu. Ovo donosi sa sobom opasnost od skraćenja tetiva, što dodatno može povećati rizik od povreda i oslabiti sposobnost našeg tela da pravilno funkcioniše.

Loše držanje i bolovi u leđima

Ako dugotrajno sedite, posebno ukoliko je vaša stolica ili radna površina neprikladno postavljena, postoji veliki rizik da razvijete loše držanje. Kako se to događa? Naše telo se prilagođava načinu na koji ga koristimo, tako da dugotrajno sedenje sa savijenim leđima može dovesti do trajnih promena u položaju tela. Bolovi u leđima su čest simptom ovog problema, i u mnogim slučajevima, prvi su signal da nešto nije u redu.

Dugotrajno sedenje ugrožava celo telo, koje vežbe mogu da pomognu

Kako bi se suprotstavili štetnim efektima dugotrajnog sedenja, izdvojio sam nekoliko jednostavnih, ali izuzetno korisnih vežbi. Ove vežbe su specijalno dizajnirane da ciljaju probleme nastale usled dugotrajnog sedenja i da pruže podršku zdravlju celog tela. Praktične su i mogu se izvoditi gotovo bilo gde – kod kuće, u kancelariji ili čak na putovanjima. Evo nekoliko vežbi koje predlažem:

 1. Plank: Statika koja aktivira celokupno telo, posebno mišiće trupa, što doprinosi jačanju leđa i poboljšanju držanja.
 2. Njihanje torzoa i nogama: Oslobađa napetost u donjem delu leđa, poboljšava cirkulaciju i jača mišiće nogu.
 3. Sklekovi sa stolicom: Redukovana verzija tradicionalnih sklekova koja umanjuje pritisak na ruke dok efikasno jača gornji deo tela.
 4. Istezanje zadnje lože: Ova vežba je ključna za smanjenje ukočenosti i bolova u zadnjoj loži, koja je često pogođena dugotrajnim sedenjem.

Sada, dozvolite mi da detaljnije opišem kako se ove vežbe pravilno izvode:

Vežba Opis Korisni saveti
Plank Držite telo pravo kao daska, oslanjajući se na podlaktice i prste na nogama. Držite plank 30 sekundi do 1 minut, vodeći računa o pravilnom disanju.
Njihanje torzoa i nogama Stojeći, lagano njihajte telo od kuka, dok noge ostaju zategnute. Neka vaši pokreti budu kontrolisani i ne preterujte sa amplitudom.
Sklekovi sa stolicom Ruke postavite na sedište stolice, a noge ispružite iza sebe, nakon toga spuštajte i podižite telo. Započnite sa manjim brojem ponavljanja, postepeno povećavajući kako se vaša snaga poboljšava.
Istezanje zadnje lože Jednu nogu postavite na povišenu površinu, blago se savijte ka nozi. Istežite se do osećaja istezanja, ali bez bola, i držite poziciju 15-30 sekundi.

Dugotrajno sedenje neizbežno ugrožava zdravlje celog tela, ali upotrebom pravih vežbi, kao što su one koje su ovde predstavljene, možete ublažiti negativne posledice i ojačati svoje telo. Vodite računa da vežbe prilagodite svojim sposobnostima i uživajte u poboljšanju svoje fizičke forme!

Osnovne karakteristike efikasnih vežbi koje se mogu raditi bilo gde

U današnjem užurbanom ritmu života, ključno je imati set efikasnih vežbi koje se lako prilagođavaju i mogu se praktikovati redovno, bez obzira na lokaciju i raspoloživo vreme. Suština ovakvih vežbi leži u prilagodljivosti i jednostavnosti, čineći ih optimalnim izborom za očuvanje zdravlja i vitalnosti.

Prilagođavanje vežbi nivou fizičke spremnosti

Prilagodljivost je neophodna kako bi se vežbe mogle izvoditi u skladu s individualnim sposobnostima. Efikasne vežbe nisu one koje zahtevaju pretjerani napor ili posebnu opremu, već su, naprotiv, one koje možete prilagoditi trenutnom nivou svoje kondicije.

Kratke i jednostavne rutine za svakodnevno praktikovanje

Ideja vodilja je izgradnja rutina koje su kratke i jednostavne, a mogu se lako uklopiti u dnevne obaveze. Time se znatno povećava šansa da će vežbanje postati deo vaše svakodnevnice, čime ćete dugoročno unaprediti svoje zdravlje i dobrobit.

Vreme izvođenja Tip vežbe Prihvatljivost za nivo spremnosti Primarni efekat
5-10 minuta Razgibavanje Početni Povećanje pokretljivosti
15 minuta Istezanje Srednji Prevencija ukočenosti
20+ minuta Funkcionalni treninzi Napredni Jačanje mišića

Vežbe za jačanje mišića leđa – Plank

Kada govorimo o vežbama koje ciljaju na jačanje mišića leđa, plank je nezaobilazan. Kod mene lično, ovo je jedna od omiljenih vežbi zbog jednostavnosti izvođenja i efikasnosti. Pored toga je sjajna jer ne zahteva nikakvu specijalnu opremu i može se raditi bukvalno bilo gde.

Plank je isometric fitness vežba koja targetira ne samo mišiće leđa, već i stomak, ramena, kao i celu jezgru tela. Početak sa plankom je obično najizazovniji deo, ali ključ je u postepenom povećavanju trajanja. Na početku možda ćete moći da izdržite samo 30 sekundi, ali s vremenom i praksom, bićete u stanju da zadržite poziciju punu minutu i više.

Vežbe za jačanje mišića leđa - Plank

 • Započnite sa 30 sekundi plank pozicije.
 • Postepeno, dodajte po 10 sekundi svake naredne nedelje.
 • Pratite svoje telo i njegove reakcije, ne forsirajte previše.
 • Kada stignete do minute, pokušajte držati plank u više setova s kraćim odmorom između.

Redovnim vežbanjem i postepenim povećavanjem trajanja, jačate mišiće leđa i celokupnu posturu i stabilnost. Ne smete zanemariti važnost pravilnog disanja i održavanja pravilnog položaja tela tokom izvođenja vežbe. Uvek težite pravilan položaj – leđa treba da budu u ravni, stomak zategnut, a glava u produžetku kičme.

Postepeno povećavanje trajanja izvođenja

Kako vaša fizička spremnost napreduje, povećavajte trajanje izvođenja plank-a. Najvažnije u ovom procesu je da slušate svoje telo i da postepenost bude osnovni princip. Time ne samo da sprečavate moguće povrede, već i omogućavate mišićima leđa da se prilagode novim izazovima, jačajući ih u procesu.

Vežbe za fleksibilnost – Njihanje torzoa i nogama

Kada govorimo o vežbama za fleksibilnost, važno je istaći da one nisu samo za one koji teže akrobatskom podvigu, već su osnovni element očuvanja pokretljivosti i zdravlja našeg tela. U tu svrhu, posebno bih izdvojio njihanje torzoa i nogama. Ove dinamične vežbe ne samo da su efikasne u poboljšanju fleksibilnosti, već i imaju značajnu ulogu u jačanju mišića i smanjenju napetosti. Evo kako ih možete lako uklopiti u vašu dnevnu rutinu:

Njihanje torzoa za smanjenje pritiska u leđima

Njihanje torzoa je jednostavna, ali izuzetno korisna vežba za smanjenje pritiska u donjem delu leđa. Preporučuje se da se izvodi stojeći s nogama čvrsto na podu, rukama na bokovima i torzom koji se njihajte levo-desno.

Njihanje nogama za jačanje mišica nogu i gluteusa

Za jačanje donjeg dela tela, naročito mišića nogu i gluteusa, veoma je efektivno njihanje nogama. Izvodite ove vežbe stojeći, držite se za stabilnu podršku i nihajte jednu nogu napred-nazad, osećajte kako se mišići rade i jačaju.

Osim toga, ove vežbe ne samo da doprinose izgradnji snažnijeg i zdravijeg tela, već pružaju i odličnu pripremu za druge aktivnosti, povećavajući vašu ukupnu telesnu spremnost. Redovnim uključivanjem u svakodnevni raspored, ubrzo ćete primetiti napredak u svojoj fleksibilnosti i smanjenje bilo kakvih tegoba.

Setite se da je kod izvođenja svake vežbe bitno osluškivati svoje telo i prilagođavati intenzitet po svojim mogućnostima. Sada, kada znate pravilan način za njihanje torzoa i nogama, učinite te vežbe deo vaše rutine i uživajte u njihovim dugoročnim prednostima! Ne zaboravite da postepeno povećavate broj ponavljanja kako vaša fleksibilnost napreduje, ali i da budete konzistentni kako biste održali dobre rezultate.

Kako pravilno izvesti sklekove sa stolicom

Poštovani čitaoci, često potcenjena, a izuzetno efikasna vežba za jačanje gornjeg dela tela su sklekovi sa stolicom. Ova varijacija tradicionalnih sklekova manje opterećuje zglob šake i idealna je za sve nivoe fizičke pripremljenosti. Da biste ispravno izveli sklekove sa stolicom, važno je slediti ove korake:

 1. Odaberite stabilnu stolicu koja neće kliziti tokom vežbanja.
 2. Postavite dlanove na ivicu stolice malo šire od širine ramena.
 3. Ispoljite noge unazad tako da telo bude u pravoj liniji od glave do stopala.
 4. Stegnite mišiće stomaka kako biste podržali donji deo leđa.
 5. Polako se spustite prema stolici savijajući laktove, a zatim se podignite nazad u početnu poziciju.

Počnite sa pet sklekova i postepeno povećavajte broj ponavljanja kako napredujete. Pravilno izvođenje sklekova sa stolicom važno je kako biste izbegli povrede i maksimalizovali efekte vežbanja na mišiće grudi, ramena i tricepsa.

Nakon što savladate osnovnu formu, možete eksperimentisati dodajući varijacije vežbi kao što su sklekovi sa jednom rukom na stolici ili podignutim nogama za povećani izazov. Redovno praktikovanje ove vežbe doprinosi boljoj posturi, jačanju gornjeg dela tela i opštoj fizičkoj spremnosti.

Istezanje zadnje lože za ublažavanje grčeva

Kao neko ko provodi sate sedeci za računarom, dobro znam koliko mogu biti neprijatni grčevi u zadnjoj loži. Srećom, postoji jednostavna vežba istezanja zadnje lože koja može značajno pridoneti ublažavanju ovog problema. Podeliću sa vama korake kako se pravilno izvodi ova vežba kako biste minimizirali nelagodnosti koje prate dugotrajno sedenje.

 1. Stanite uspravno i opustite telo.
 2. Stavite jednu nogu na povišenu površinu – bilo to stolica, stepenik ili nizak sto.
 3. Držeći leđa ravno, polako se nagnite prema napred, oslanjajući se rukama na bedro nesavijene noge.
 4. Zadržite ovu poziciju dok ne osetite istezanje na zadnjoj strani butine.
 5. Držite istegnutu poziciju 20-30 sekundi.
 6. Polako se vratite u početnu poziciju i promenite nogu.

Ovo istezanje zadnje lože ne samo da pomaže u ublažavanju grčeva, već pospešuje cirkulaciju i poboljšava fleksibilnost, što je ključno za zdravlje mišića i tetiva. Neka ova vežba postane deo vaše svakodnevne rutine, naročito ako provedete duže periode sedeći.

Na kraju, ne zaboravite da pravilno disanje može dodatno doprineti efikasnosti vežbe – duboki udah kroz nos i polagano izdah kroz usta dok se istežete, pomoći će vašem tijelu da se opusti i dodatno istegne.

Progresivna mišićna relaksacija za opuštanje i smanjenje napetosti

Kao neko ko provodi mnogo sati sedeći, razumem koliko može biti teško odvojiti vreme za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Međutim, jednostavna tehnika progresivne mišićne relaksacije, koju je razvio dr Edmund Jacobson, može biti izuzetno efikasna za opuštanje mišića i smanjenje napetosti nakon dugog dana za računarom.

Metodologija dr Edmund Jacobson

Metodologija progresivne mišićne relaksacije podrazumeva svesno naprezanje određenih mišićnih grupa, praćeno periodom opuštanja. Naprezanje i otpuštanje mišićnih grupa pomažu u identifikaciji i oslobađanju nakupljenog stresa u telu. Takođe, ova tehnika povećava svest o fizičkom stanju našeg tela i omogućava nam da bolje reagujemo na prve znake stresa.

Psychological benefits of muscle relaxation

Korišćenje progresivne mišićne relaksacije ne samo da smanjuje fizičku napetost, već ima i duboke psihološke prednosti. Kroz redovnu praksu, ovaj metod može dovesti do smanjenja simptoma anksioznosti, poboljšanja kvaliteta sna i opšteg osećaja blagostanja. S obzirom na to da je smanjenje nivoa stresa neophodno za održavanje zdravlja i vitalnosti, postaje jasno zašto je ova praksa toliko cenjena među stručnjacima za mentalno zdravlje.

FAQ

Kako dugotrajno sedenje ugrožava celo telo?

Dugotrajno sedenje može dovesti do mnogobrojnih problema, uključujući slabe mišiće, skraćene tetive, loše držanje i bolove u leđima. Ono povećava rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih problema i gojaznosti, a takođe i negativno deluje na mentalno zdravlje.

Kako fizička aktivnost pomaže u prevenciji problema uzrokovanih sedenjem?

Redovna fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju, jača mišiće i poboljšava fleksibilnost, čime smanjuje negativne efekte dugotrajnog sedenja. Redovnim vežbama se poboljšava držanje i smanjuje rizik od hroničnih bolesti.

Koje vežbe preporučujete za borbu protiv štetnog efekta sedenja?

Za smanjenje negativnih posledica sedenja preporučujem vežbe kao što su plank, njihanje torzoa i nogama, sklekovi sa stolicom i istezanje zadnje lože. Ove vežbe jačaju mišiće, povećavaju fleksibilnost, i poboljšavaju držanje.

Na koji način vežbe prilagoditi nivou fizičke spremnosti?

Vežbe treba postepeno uvoditi počevši od lakših varijanti i kraćeg vremenskog trajanja. Kako se fizička kondicija poboljšava, vežbe je moguće intenzivirati ili produžiti njihovo trajanje radi postizanja većih benefita.

Koliko često bih trebao/la da radim ove vežbe?

Idealno bi bilo da se vežbe izvode svakodnevno, naročito ako provodite više sati sedenjem. Kratke, ali redovne sesije mogu značajno doprineti očuvanju zdravlja tela.

Kako se pravilno izvodi plank?

Plank se izvodi tako što se postavi tijelo u poziciju za sklek, sa laktovima ispod ramena i pravilnim položajem leđa koji treba da ostane ravan. Trajanje može početi od 30 sekundi i postepeno se povećavati.

Šta su njihanje torzoa i nogama?

Njihanje torzoa podrazumeva rotiranje gornjeg dela tela sa jedne na drugu stranu radi jačanja mišića leđa i trbuha. Njihanje nogama uključuje podizanje i spuštanje nogu iz ležećeg ili stojećeg položaja, za jačanje donjeg dela tela.

Kako izvesti sklekove sa stolicom?

Za sklekove sa stolicom, postavite ruke na sedište stolice sa ispruženim nogama iza vas. Spustite telo prema dole savijanjem u laktovima, a zatim se podignite nazad do početne pozicije. Počnite sa manjim brojem ponavljanja i povećavajte postepeno.

Kako mi istezanje zadnje lože može pomoći?

Istezanje zadnje lože pomaže u smanjenju napetosti u mišićima koje nastaje usled dugotrajnog sedenja. Ova vežba poboljšava fleksibilnost i može smanjiti rizik od povreda.

Šta je progresivna mišićna relaksacija i kako može pomoći u smanjenju napetosti?

Progresivna mišićna relaksacija je tehnika koju je razvio dr Edmund Jacobson, a sastoji se od napinjanja i opuštanja različitih mišićnih grupa u tijelu. Ova metoda može smanjiti fizičku i mentalnu napetost, podstiče duboko disanje i pomaže u smanjenju simptoma stresa.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.