Kegelove vežbe protiv nevoljnog mokrenja

Kegelove vežbe sprečavaju nevoljno mokrenje jačajući mišiće bešike

Kada je reč o intimnom zdravlju, retko koji problem muči kao nevoljno mokrenje kod žena i muškaraca. Ipak, postoji jednostavna i prirodna metoda koja može pomoći u sprečavanju i kontrolisanju ove neprijatne pojave – Kegelove vežbe. Sa ciljem jačanja mišića bešike, one predstavljaju ključ u borbi protiv nevoljnog mokrenja. Kroz svoju efikasnost, Kegelove vežbe su se etablirale kao jedan od osnovnih alata za postizanje boljeg kvaliteta života i vraćanje samopouzdanja.

Glavne Poente

 • Kegelove vežbe su ključne za sprečavanje nevoljnog mokrenja.
 • Značajne su kako za zdravlje žena, tako i za muškarce.
 • Redovno izvođenje ovih vežbi jača mišiće bešike i karličnog dna.
 • Kegelove vežbe pomažu u ponovnom uspostavljanju kontrole nad bešikom.
 • Održavanje pravilne tehnike je esencijalno za postizanje najboljih rezultata.
 • Vežbe su diskretne i mogu se raditi bilo gde i bilo kada.

Uvod u Kegelove vežbe: Prevencija urinarne inkontinencije

Kao neko ko se bavi temama zdravlja, svestan sam koliko je važno adresirati problem urinarne inkontinencije koji može znatno uticati na kvalitet života pogođenih osoba. Kako bi se ovaj problem efikasno rešio, u fokus stavljam Kegelove vežbe – pristup koji se decenijama pokazuje kao pouzdan u prevenciji i smanjenju simptoma urinarne inkontinencije. Razgovarajmo o značaju ovih vežbi i kako one mogu pomoći i ženama i muškarcima.

Definisanje problema nevoljnog mokrenja

Nevoljno mokrenje ili, stručno rečeno, urinarna inkontinencija, čest je poremećaj koji može pogoditi osobe različite starosti. Kao prva linija prevencije, Kegelove vežbe za žene i Kegelove vežbe za muškarce igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja bešike i karličnog dna.

Istorijat i značaj Kegelovih vežbi

Pojavom Kegelovih vežbi sredinom prošlog veka, otvorena su vrata novim metodama u tretmanu i prevenciji urinarne inkontinencije. Ove vežbe, koje su ime dobile po dr. Arnoldu Kegelu, postale su temelj za jačanje mišića karličnog dna. Zahvaljujući njima, moguće je unaprediti podršku unutrašnjim organima i smanjiti simptome nevoljnog mokrenja.

Praktikovanje Kegelovih vežbi ne zahteva posebnu opremu ili prostor, što ih čini dostupnim svima. U narednom odeljku, detaljnije ćemo istražiti kako jačanje mišića karličnog dna pomoću ovih vežbi može imati pozitivan uticaj na prevenciju urinarne inkontinencije, kako kod žena tako i kod muškaraca.

Kegelove vežbe sprečavaju nevoljno mokrenje jačajući mišiće bešike

Kao neko ko se susreće sa izazovima nevoljnog mokrenja kod žena i nevoljnog mokrenja kod muškaraca, razumem važnost pronalaženja efikasnih rešenja. Upravo zato, želim da podelim sa vama kako vežbe za bešiku mogu biti izuzetno korisne. Posebno bih se osvrnuo na Kegelove vežbe, koje su se pokazale kao pouzdan metod u borbi protiv ovog problema.

Primarna svrha Kegelovih vežbi jeste da ojačaju mišiće dominantne u kontroli mokraćne bešike, na neinvazivan i diskretan način. One simuliraju akciju kojom se zaustavlja proces mokrenja, čime treniraju i jačaju karlični pod, ključan za sprečavanje nevoljnog mokrenja.

Započinjemo sa serijom kontrakcija karličnih mišića, držimo ih stisnutim desetak sekundi i potom polako opuštamo. Ovo ponavljamo kroz nekoliko serija dnevno. Izuzetno je važno naglasiti da ove vežbe ne zahtevaju posebnu fizičku pripremljenost, te su pogodne za osobe svih uzrasta i fizičkih sposobnosti.

 • Prepoznavanje mišića karličnog dna
 • Kontrakcije mišića, slično pokušaju zaustavljanja struje urina
 • Relaksacija mišića nakon svake kontrakcije

Benefiti su mnogobrojni, ne samo u smislu prevencije nevoljnog mokrenja, već i za poboljšanje seksualnog zdravlja i opštu dobrobit organizma. Kroz kontinuiranu praksu Kegelovih vežbi, polako, ali sigurno, kreiramo štit protiv nevoljnog mokrenja.

Značaj jačanja mišića karličnog dna

Jedan od temelja dobrog zdravlja karličnog područja jesu snažni mišići karličnog dna. Da bismo bolje razumeli važnost i funkciju ovih mišića, u narednim redovima osvetlićemo njihov značaj, kako one pružaju podršku mnogim vitalnim funkcijama, tako i način na koji Kegelove vežbe sprečavaju nevoljno mokrenje i poboljšavaju kvalitet života.

Funkcije mišića karličnog dna

Mišići karličnog dna su poput tihe sile koja u tajnosti igra vitalnu ulogu u našem tijelu. Oni podržavaju matericu, bešiku i rektum, i suštinski su važni za kontinenciju urina i fekalija. Kada su ti mišići jaki, mogu efikasno održavati unutrašnje organe na pravilnom mestu i omogućiti tačno i kontrolisano izvođenje funkcija bešike i creva.

Veza između karličnog dna i kontrole bešike

Slabi mišići karličnog dna mogu prouzrokovati mnogo više od neugodnog nevoljnog mokrenja; oni mogu smanjiti i kvalitet života, donoseći neželjenu zabrinutost i nelagodnost. Kegelove vežbe sprečavaju nevoljno mokrenje jačanjem ovih mišića, čime ne samo da se unapređuje individualna kontrola bešike već se i smanjuje rizik od urinarne inkontinencije, što je posebno važno nakon trudnoće, tokom menopauze ili u slučaju povećane telesne težine.

Kada su u pitanju preventivne mere i lična briga o zdravlju, Kegelove vežbe su izuzetno korisne i jednostavne za integraciju u dnevne rutine, podstičući nas da preuzmemo proaktivan pristup ka očuvanju našeg fizičkog blagostanja.

Kako prepoznati pravilnu tehniku Kegelovih vežbi

Kada započnete sa Kegelovim vežbama, ključno je razumeti kako pravilno izvesti tehniku koja će biti najefikasnija. Važno je naučiti kako da pravilno identifikujete i angažujete mišiće karličnog dna kako biste pojačali mišiće bešike. Evo koraka koje možete slediti da biste osigurali da vaše vežbe budu produktivne.

Identifikovanje ciljnih mišića

Prvi korak u pravilnom izvođenju Kegelovih vežbi je identifikovanje pravih mišića. Ovi mišići se mogu osetiti prilikom pokušaja prekidanja sred tokova urina. Međutim, zapamtite da ovo koristite samo kao test za prepoznavanje mišića – prekidanje tokova urina redovno može dovesti do zdravstvenih problema.

Vežbe za jačanje mišića karličnog dna

Fokusirajte se na zatezanje istih mišića koje ste identifikovali, a da pritom ne angažujete mišiće stomaka, zadnjice ili butina. Takođe, pažljivo pratite svoje disanje – ne zadržavajte dah, već dišite slobodno dok izvodite kontrakcije.

Evo kako prepoznavanje ciljnih mišića i vežbe mogu izgledati u praksi:

Vežba Položaj Broj ponavljanja Dnevna učestalost
Zadržavanje kontrakcija Sedenje ili ležanje 10-15 3 puta dnevno
Brze kontrakcije Sedenje ili stajanje 10-20 3 puta dnevno
Opuštanje i zatezanje Sedenje s ispravljenim leđima 5-10 3 puta dnevno

Zapamtite da kao i kod bilo kojeg vežbanja, konzistentnost i pravilna tehnika su ključni. Sa pravilnom tehnikom Kegelovih vežbi, u kombinaciji sa doslednim vežbanjem, učvrstićete mišiće bešike i postići željene rezultate.

Pravilna tehnika Kegelovih vežbi

Specifični saveti za Kegelove vežbe za žene

Kao profesionalac, veoma mi je stalo do promovisanja zdravih životnih navika i podizanja svesti o tome kako korisne prakse mogu unaprediti kvalitet života. Posebno, Kegelove vežbe za žene predstavljaju vitku niti u tkanju ženskog zdravlja, imajući ulogu ključnog faktora za jačanje mišića karlice i očuvanje unutrašnjeg blagostanja.

Primenjivost vežbi u različitim životnim dobima

Jedinstvenost Kegelovih vežbi ogleda se u njihovoj prevazilasku godina. Zapravo, ove vežbe imaju svoje primene i blagotvorni učinak bez obzira na životni ciklus u kojem se žena nalazi.

 • Trudnoća: Za vreme trudnoće, Kegelove vežbe pomažu u sprečavanju urinarnih inkontinencija i olakšavaju porođaj jačanjem mišića karlice.
 • Postporođajni period: Nakon porođaja, one služe kao odličan alat za oporavak snage i tonusa mišića, doprinoseći bržem vraćanju na prethodno stanje.
 • Menopauza: Tokom i nakon menopauze, redovno vežbanje može ublažiti i sprečiti simptome kao što je smanjena kontrola bešike.

Preventivni efekti vežbanja na žensko zdravlje

Redovno vežbanje i jačanje mišića karlice izuzetno je važno ne samo za odbranu od postojećih poteškoća, već i za preventivno dejstvo koje može imati neprocenjivo značenje u dugoročnom očuvanju zdravlja.

 1. Zaštita od prolapsa materice i drugih prolapsa unutrašnjih organa.
 2. Jačanje vaginalnih mišića, što doprinosi boljem seksualnom životu.
 3. Povećanje prokrvljenosti u području karlice, unapređujući osetljivost i funkcionalnost.
 4. Prevencija urinarne inkontinencije, što doprinosi većem samopouzdanju i smanjenju anksioznosti povezane sa ovim problemom.

Kegelove vežbe za muškarce i njihov značaj

Kada govorimo o Kegelovim vežbama za muškarce, važno je naglasiti njihovu ulogu u jačanju mišića karličnog dna, što je esencijalno ne samo za kontrolu bešike, nego i za poboljšanje seksualnih funkcija. Regularnim praktikovanjem ovih vežbi, muškarci mogu izbeći ili ublažiti simptome urinarne inkontinencije koja može biti izazvana različitim faktorima, poput operacija prostate ili prirodnog starenja.

Lista benefita Kegelovih vežbi je impresivna, uključujući i prevenciju postoperativnih problema kao što su urinarna inkontinencija nakon operacija prostate. Evo kako efikasno uključiti Kegelove vežbe u vašu svakodnevnu rutinu:

 • Identifikujte prave mišiće tako što ćete pokušati zaustaviti tok urina tokom mokrenja – mišići koje koristite za to su oni koje trebate jačati.
 • Nakon što ste locirali ciljane mišiće, vežbe možete izvoditi u bilo kom položaju, bilo da ste u sedećem, stojećem ili ležećem položaju.
 • Stiskajte mišiće karličnog dna na nekoliko sekundi, a zatim ih opustite. Cilj je postići tri serije od 10-15 ponavljanja tokom dana.

Budući da muškarci mogu imati teškoća sa identifikacijom tačnih mišića ili sa pravilnom tehnikom, u nekim slučajevima savetuje se konsultacija sa stručnjakom, kao što je fizioterapeut specijalizovan za područje pelvičnog zdravlja.

Vreme vežbanja Frekvencija vežbanja Broj ponavljanja
Jutro Dnevno 10-15
Popodne Dnevno 10-15
Veče Dnevno 10-15

Konsistentnost u izvođenju Kegelovih vežbi za muškarce je ključna za postizanje dugoročnih rezultata u jačanju mišića karličnog dna.

Univerzalnost Kegelovih vežbi: Vežbanje u svakodnevnim aktivnostima

U potrazi za diskretnim i efikasnim metodama vežbanja, nailazimo na univerzalnost Kegelovih vežbi. One su savršen primer kako vežbanje ne mora uvek biti povezano sa teretanom ili sportskim centrima. Bilo da ste kod kuće, na poslu, ili čak u javnom prevozu, Kegelove vežbe omogućavaju vam da ojačate mišiće karličnog dna bez ičije pažnje.

Diskretnost i lakoća izvođenja

Diskretno vežbanje možete smestiti u bilo koji segment vašeg dnevnog rasporeda. Za razliku od većine vežbi koje zahtevaju posebnu opremu ili odeću, Kegelove vežbe možete izvoditi u svakoj situaciji, sačuvavši tako privatnost i uštedevši vreme.

Napredovanje u intenzitetu vežbi

Kako postajete sve veštiji u izvođenju, postoji prostor za povećanje intenziteta Kegelovih vežbi. Postepeno dodavanje brzine i broja kontrakcija tokom dana uticaće na još veće jačanje mišića karličnog dna, što rezultira bržim i vidljivijim poboljšanjima.

Kao što vidite, Kegelove vežbe nude beneficije koje transcendiraju prostorno-vremenske barijere, čineći ih idealnim izborom za modernog pojedinca koji ceni svoje vreme i privatnost.

Vežbanje kontrole mokrenja za jači efekat

Kao neko ko živi sa izazovima kontrole mokrenja, znam koliko je važno primeniti efektivne metode koje olakšavaju ovo stanje. Kombinacija Kegelovih vežbi i bihejvioralnih modifikacija nudi kompletan pristup koji može unaprediti kvalitet života.

kontrola mokrenja

Planirano odlaganje mokrenja

Planirano odlaganje mokrenja nije samo vežba volje, već i moćan alat koji podešava interni ‘tajmer’ vaše bešike. Cilj je da postupno produžavate vreme između odlazaka u toalet, što, uz strpljenje i doslednost, vežba bešiku da zadržava veću količinu tečnosti.

Bihejvioralne modifikacije

Menjanje svakodnevnih navika, poput unošenja određene količine tečnosti ili izbegavanje kafe, može značajno uticati na kontrolu mokrenja. Usvajanje bihejvioralnih modifikacija zahteva doslednost, ali rezultati govore u prilog istrajnosti.

Vreme odlaska u toalet Pre vežbanja kontrole Nakon vežbanja kontrole
Rano jutro Odmah po buđenju Nakon 30 minuta
Prepodne Svaka 2 sata Svaka 3 sata
Popodne Nakon svake kafe Izbegavanje kafe
Veče Pred spavanje 2 sata pre spavanja

Kako izbeći uobičajene greške pri izvođenju Kegelovih vežbi

Kada govorimo o Kegelovim vežbama, preciznost i doslednost su ključni za postizanje optimalnih rezultata. U težnji da se postigne pravilno izvođenje Kegelovih vežbi, važno je obratiti pažnju na uobičajene zamke koje mogu smanjiti koristi vežbanja ili čak dovesti do neželjenih efekata. Evo nekoliko saveta koji će pomoći da izbegavate greške i maksimalizujete benefite koje Kegelove vežbe nude.

Česte Greške Zašto izbegavati Kako ispraviti
Naprezanje pogrešnih mišićnih grupa Može oslabiti mišiće karličnog dna i smanjiti efikasnost vežbi. Fokusirajte se na ciljane mišiće karličnog dna, bez aktiviranja mišića stomaka, zadnjice ili butina.
Nepravilno disanje Otežava pravilnu kontrakciju i relaksaciju mišića karličnog dna. Pratite prirodan ritam disanja, dišite duboko i kontinuirano dok vežbate.
Pokušaj zaustavljanja urina tokom mokrenja kao vežba Može dovesti do nekompletnog pražnjenja bešike i rizika od infekcija. Koristite ovu tehniku samo za identifikaciju pravih mišića, a ne kao redovnu vežbu.
Preterano ili premalo vežbanja Mišići se ne mogu pravilno oporaviti ili nedovoljno razvijaju snagu. Vežbajte Kegelove vežbe tri puta dnevno, s pravilnim setovima i ponavljanjima.

Uzimajući u obzir ove informacije, postaćete svesniji vaših pokreta i možete osigurati da vaše Kegelove vežbe budu što produktivnije. Imajte na umu da strpljenje i konzistentnost donose rezultate, stoga budite dosledni i strpljivi sa vašim režimom.

Kada uvedete pravilne korekcije, biće vam lakše da steknete pozitivne navike koje doprinose ukupnoj učinkovitosti vaših treninga karličnog dna. Uz ove smernice, Kegelove vežbe će postati dragocen deo vaše rutine usmerene ka jačanju zdravlja i dobrog osjećaja.

Upotreba pomagala za bolje rezultate: Biofidbek i konusi

Kao osoba koja se bavi jačanjem mišića karličnog dna, razumem važnost upotrebe pravih alata koji mogu unaprediti vežbanje. Naročito kada pričamo o Kegelovim vežbama, od izuzetnog značaja je pravilna tehnika, a tu nam u pomoć pristižu biofidbek tehnologija i vaginalni konusi.

Korišćenje tehnologije za pravilno izvođenje vežbi

Primena biofidbeka proističe iz potrebe za tačnom povratnom informacijom o radu mišića koji se vežbaju. Senzori priključeni na biofidbek uređaje detektuju električne signale koji se proizvode prilikom kontrakcije mišića i te informacije se zatim vizualizuju na ekranu računara. Ova neposredna povratna informacija pomaže mi da razumem kako moji mišići reaguju tokom vežbi, a samim tim mogu da izvršim prilagođavanja za maksimalnu efikasnost.

Vaginalni konusi kao pomoć u jačanju mišića

Za žene, jedna od inovativnih metoda u jačanju mišića karličnog dna su vaginalni konusi. Vaginalni konusi se koriste tako što se umetnu u vaginu i neophodno je zadržati ih unutar koristeći mišiće karličnog dna. Težina konusa izaziva mišiće na rad, što dalje doprinosi njihovom jačanju. Različite težine konusa omogućavaju postepeno povećavanje otpora, čime se postižu sve bolji rezultati.

Korišćenje ove tehnologije i pomagala, kao što su biofidbek i vaginalni konusi, je ključno u modernoj praksi Kegelovih vežbi. Oni ne samo da pružaju preciznu obuku i jačaju mišiće karličnog dna, već i unapređuju celokupno zdravlje i dobrobit. Potrebno je ipak naglasiti da pre početka bilo kakvog programa vežbanja, treba konsultovati stručnjaka kako bi se osigurala ispravna upotreba ovih alata.

Kada očekivati rezultate? Kegelove vežbe i vreme oporavka

Postavljanje realnih očekivanja kada je u pitanju poboljšanje simptoma nevoljnog mokrenja može značajno doprineti motivaciji za redovno vežbanje. Potrebno je imati na umu da su rezultati Kegelovih vežbi individualni i zavise od brojnih faktora, uključujući prethodno stanje mišića i doslednost u praksi. Rasprava o procesu oporavka ne bi bila potpuna bez razumevanja da pravilno izvođenje vežbi i strpljenje imaju ključnu ulogu u postizanju dugoročnih rezultata.

 1. Iskustva su različita: Većina korisnika počinje da primećuje promene nakon 4-6 nedelja redovnih vežbi.
 2. Strpljenje je ključ: Za neke, značajniji rezultati mogu zahtevati nekoliko meseci dosledne prakse.
 3. Učestalost je važna: Idealno je izvoditi vežbe tri puta dnevno.
 4. Upornost se isplati: Pravi efekti, pogotovo kod simptoma inkontinencije, često se mogu održati samo kontinuiranim vežbanjem.

Napredak u Kegelovim vežbama meri se poboljšanjem simptoma kao što su smanjena učestalost nevoljnog mokrenja, bolja kontrola bešike i, kod žena, poboljšanje podrške unutrašnjim organima. Bitno je naglasiti da su ovi rezultati dostižni samo ako se vežbe čine deo dnevne rutine, što podržava brži i efikasniji proces oporavka.

Ukoliko nakon nekoliko meseci vežbanja ne dođe do očekivanih poboljšanja, preporučuje se konzultacija sa zdravstvenim stručnjakom. Oni mogu pružiti dodatne savete ili uputiti na korisne resurse i terapije koje mogu potpomognuti proces oporavka i postizanja rezultata.

Закључак

U prethodnim delovima članka istražili smo kako Kegelove vežbe pozitivno utiču na probleme nevoljnog mokrenja i seksualne funkcije. Kroz redovno jačanje mišića karličnog dna, moguće je značajno unaprediti kvalitet života, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Ove vežbe su jednostavna metoda koja se može integrisati u svakodnevne aktivnosti, čineći ih pristupačnim rešenjem za mnoge.

Pregled prednosti Kegelovih vežbi

Prednosti Kegelovih vežbi su višestruke: od jačanja mišića karličnog dna, preko povećanja kontrole nad bešikom, do poboljšanja seksualnih funkcija. Zadivljujuć je način na koji nešto tako jednostavno kao što je kontrakcija mišića može imati toliko pozitivan uticaj na intimno zdravlje i dobrostanje. U moje svakodnevne navike, Kegelove vežbe su se savršeno uklopile, pružajući mi osećaj snage i kontrole nad sopstvenim telom.

Kako održati doslednost u vežbanju

Održavanje doslednosti u vežbanju ključ je za postizanje i očuvanje optimalnih rezultata. Kao što svako od nas mora da pronađe vlastitu motivaciju, tako sam i ja shvatio važnost uspostavljanja rutine koja mi odgovara. Bitno je ne preskakati vežbe i pridržavati se pravilne tehnike, a svoje iskustvo sam obogatio i korišćenjem biofidbek tehnologije, što mi je omogućilo bolje praćenje napretka. Istinita je izreka da je doslednost majka uspeha, i to se pokazalo tačnim i kod Kegelovih vežbi.

FAQ

Šta su Kegelove vežbe i kako one mogu pomoći u sprečavanju nevoljnog mokrenja?

Kegelove vežbe su skup vežbi dizajniranih za jačanje mišića karličnog dna. Redovnim vežbanjem, mišići bešike postaju jači, što može pomoći u sprečavanju nevoljnog mokrenja kod žena i muškaraca.

Kako se pravilno izvodi tehnika Kegelovih vežbi?

Da biste pravilno izveli Kegelove vežbe, prvo je potrebno identifikovati prave mišiće. To se radi pokušajem zaustavljanja toka mokraće tokom mokrenja. Kada prepoznate te mišiće, potrebno je ciklično stezati i opuštati ih, vodeći računa da pri tome ne uključujete mišiće stomaka, zadnjice ili butina.

Da li su Kegelove vežbe korisne samo za žene?

Ne, Kegelove vežbe su korisne i za muškarce. Pomažu u jačanju mišića karličnog dna, što može imati pozitivan uticaj na kontrolu mokraće i seksualne funkcije.

Koliko često treba raditi Kegelove vežbe?

Za najbolje rezultate, preporučuje se da se Kegelove vežbe izvode nekoliko puta dnevno, sa serijama od 10 do 15 kontrakcija, pridržavajući se trajanja od 5-10 sekundi za svaku kontrakciju.

Kada mogu očekivati rezultate od Kegelovih vežbi?

Rezultati od Kegelovih vežbi mogu varirati individualno, ali mnoge osobe počnu da primećuju poboljšanje nakon nekoliko nedelja redovne prakse. Za dugotrajnije rezultate, važno je da vežbe postanu redovan deo dnevne rutine.

Mogu li Kegelove vežbe pomoći kod seksualnih funkcija?

Da, jačanje mišića karličnog dna kroz Kegelove vežbe može doprineti poboljšanju seksualne funkcije i povećanju seksualnog užitka.

Da li postoji neki alat ili uređaj koji može pomoći u izvođenju Kegelovih vežbi?

Da, postoji više alata kao što su biofidbek uređaji i vaginalni konusi koji mogu pomoći u efikasnijem izvođenju i praćenju napretka Kegelovih vežbi.

Koji su najčešći problemi sa kojima se može susresti prilikom izvođenja Kegelovih vežbi?

Najčešći problemi su nepravilno izvođenje vežbi, što uključuje angažovanje pogrešnih mišićnih grupa, kao i prekomerno naprezanje ili nepotpuno opuštanje mišića između vežbi. Važno je održavati pravilan obrazac disanja i osigurati da se vežbe izvode sa pravilnom tehnikom.

Mogu li Kegelove vežbe da pomognu i kod drugih stanja, pored nevoljnog mokrenja?

Da, redovne Kegelove vežbe mogu pomoći u smanjenju simptoma poput prolapsa materice pri ženama i mogu uticati na opšte jačanje mišića karličnog dna, što ima pozitivan uticaj na probavu i podržava ispravan položaj unutrašnjih organa.

Kako da ostanem dosledna u vežbanju Kegelovih vežbi?

Da biste ostali dosledni, najbolje je uvrstiti Kegelove vežbe u vašu dnevnu rutinu, na primer, vežbanje svaki put kada čekate u redu ili za vreme pauza na poslu. Postavljanje podsetnika ili vodjenje dnevnika vežbanja mogu takođe pomoći u održavanju redovne prakse.

Везе ка изворима

Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.