Koju hranu treba izbegavati u toku vežbanja

Koju hranu treba izbegavati u toku vežbanja

Kada se odlučimo na aktivniji način života i uvedemo vežbanje kao rutinu, važno je razmotriti koje namirnice nisu dobre tokom vežbanja. Vežbanje i zdrava ishrana idu ruku pod ruku, ali postoje određene stvari koje je bolje izostaviti iz našeg obroka pre nego što započnemo sa treniranjem. Naše telo zahteva određene uslove kako bi optimizovalo performanse i minimiziralo rizik od nelagodnosti. Upravo iz tog razloga, predlažem da pažljivo biramo namirnice koje ćemo konzumirati pre aktvnosti jer preporučena ishrana za vežbanje je važna koliko i sam trening.

Ključni zaključci

 • Neophodno je izbegavati teško svarljivu hranu bogatu mastima i vlaknima pre vežbanja kako bi se izbegle probavne smetnje.
 • Pri izboru namirnica, fokusirati se na one koje će obezbediti potrebnu energiju bez da opteretimo varenje.
 • Pržena, začinjena hrana i integralni proizvodi nisu preporučeni zbog poteškoća u varenju koje mogu izazvati tokom fizičke aktivnosti.
 • Pre treninga je idealno konzumirati lagane užine koje sadrže zdrave ugljene hidrate i proteine.
 • Pravilna ishrana i adekvatna hidratacija pre, tokom i nakon vežbanja su ključni za maksimalne performanse i oporavak.

Utjecaj ishrane na vežbanje

Kada započnemo sa temom ishrane i vežbanja, važno je razumeti kako oni zajedno utiču na naše telo. Banalno je mišljenje da je dovoljno samo se pokrenuti; međutim, pravilna ishrana za vežbanje ima ključnu ulogu u podršci fizičkim naporima i oporavku nakon treninga. Prepoznavanje simptoma, kao što su probavne smetnje i vežbanje, omogućava nam da prilagodimo našu ishranu kako bismo izbegli neprijatnosti i poboljšali performanse.

Interakcija između vežbanja i nervnog sistema

Vežbanje stimuliše rad simpatičkog nervnog sistema, koji je zadužen za raspodelu krvi u životno važnim delovima tela poput srca i mišića, potiskujući pritom krvni protok u probavnom traktu. Zato možemo osetiti stomak kao „kamen“ ili iskusiti grčeve ako odmah nakon obilnog obroka krenemo sa žustrom aktivnošću.

Utjecaj intenzivnog vežbanja na probavu

Više od puke neprijatnosti, intenzivna fizička aktivnost može isprovocirati ozbiljnije probavne smetnje ako su teško svarljive namirnice bile na meniju pre treninga. To uključuje bol, mučninu i druge simptome koji nam definitivno neće pomoći da postignemo sportske ciljeve.

Saveti stručnjaka za ishranu pre treninga

Stručnjaci preporučuju da se pred trening konzumira lako svarljiva hrana bogata ugljenim hidratima i da se izbegavaju namirnice sa visokim sadržajem masti i vlakana. Takođe, naglašavaju važnost hidratacije, jer voda igra vitalnu ulogu u održavanju naše performanse i oporavku.

Vreme Obroka Namirnice Prednosti
30 min – 1h pre treninga Banane, Med Bogate energijom, brzo se vare
1 – 2h pre treninga Ovsene pahuljice, Bademovo mleko Postepeno otpuštanje energije
2 – 3h pre treninga Pileće belo meso, Smeđi pirinač Lagani protein i složeni ugljeni hidrati

Stoga, prilagođavanje ishrane ličnim potrebama i ciljevima treninga je ne samo poželjno, već neophodno za postizanje optimalnih rezultata i očuvanje dobrog zdravlja. Smatrajte ishranu je jednako važnim trening partnerom kao što su tegovi i traka za trčanje.

Greške u ishrani koje umanjuju efekte treniranja

Kada razmišljam o optimalnim rezultatima u vežbanju, ne mogu da ne istaknem važnost pravilnog izbora obroka. Iskustvo mi govori da je pravljenje grešaka u ishrani neposredno pre treninga jedan od najčešćih razloga zašto ljudi ne ostvaruju maksimum svojih kapaciteta. Stoga, razumem potrebu da se naglasi šta ne jesti pre treninga kako biste izbegli usporavanje varenja, gubitak energije i digestivne smetnje koje su česti saputnici lošeg izbora hrane.

Vežbanje i zdrava ishrana idu ruku pod ruku. Zato, kada pričamo o hrani koja bi trebalo da se izbegava, govorimo o prerađenim šećerima, gaziranim pićima i visokomasnim proizvodima koji mogu izazvati neprijatnost i umanjiti efekat vežbanja. Umesto toga, trebalo bi konzumirati obroke bogate lahko svarljivim ugljenim hidratima i proteina, koji će obezbediti energiju neophodnu za trening i doprineti mišićnom oporavku.

 • Teška i masna hrana
 • Piće bogato kofeinom i zaslađivačima
 • Hrana visokog glikemijskog indeksa

Pored izbora hrane, bitno je i paziti na adekvatno vreme unosa obroka. Optimalno vreme se kreće u rasponu od 2 do 4 sata pre vežbanja. Ovo osigurava da telo ima dovoljno vremena za probavu hrane, što dodatno doprinosi dobrom performansu i izbegavanju mogućih neprijatnosti.

Zdrava ishrana pre treninga

Da rezimiram, optimalni rezultati u vežbanju u velikoj meri zavise od pravilno izabrane ishrane. Moje lično pravilo je da hrana bude moj saveznik u ostvarivanju ciljeva, a ne kočnica koja me sprečava da dam sve od sebe prilikom treninga. Stoga, osluškujemo svoje telo i prilagođavamo jelovnik tako da on podržava naš trud umesto da ga potkopava.

Namirnice koje nisu dobre tokom vežbanja

Kada se pripremate za vežbanje, bitno je voditi računa o tome šta ćete pojesti. Neke namirnice mogu imati negativan uticaj na vaše performanse i dovesti do neprijatnosti tokom vežbanja. U ovom delu članka fokusiraćemo se na to koja hrana može škoditi pri vežbanju, uključujući prženu hranu i vežbanje, kao i ulogu vlakana i vežbanje.

Integralni proizvodi i vežbanje

Iako su integralni proizvodi bogati vlaknima i imaju brojne zdravstvene benefite, oni nisu najbolji izbor pre vežbanja. Teško ih je svariti, što može uzrokovati nelagodnost i smetnje u želucu tokom fizičkog napora.

Začinjena i pržena hrana uoči treninga

Začinjena i pržena hrana može uzrokovati probavne smetnje i osećaj težine u stomaku, što nikako nije idealno ukoliko se spremate za trening. Bolje je odabrati lagane obroke koji će vam obezbediti energiju a neće opterećivati digestivni sistem.

Namirnice bogate vlaknima i teške masti

Hrana koja je bogata vlaknima može biti od koristi za vašu probavu u opštem smislu, ali pre vežbanja može dovesti do probavnih smetnji. Slično tomu, teške masti se sporo vare i trebalo bi ih izbegavati pre fizičke aktivnosti.

Evo jedne korisne tabele koja može poslužiti kao brzi vodič šta izbegavati pre vežbanja:

Namirnice Zašto izbegavati Alternativa
Integralni hleb i testenina Teško svarljiva vlakna Beli hleb, bela testenina
Pržena hrana Visok sadržaj masti Pečena ili kuvana hrana
Začinjena hrana Može izazvati žgaravicu Jednostavna, nezačinjena jela
Voće bogato vlaknima (npr. jabuke, kruške) Sporija probava Banane, citrusi
Masni sirevi i meso Teške masti Posni sirevi, belo meso

Šta ne jesti pre treninga

Pravilna ishrana je ključna za efikasno vežbanje i postizanje zdravstvenih benefita. Međutim, neke vrste hrane mogu negativno uticati na performanse tokom vežbanja, posebno one koje su teško svarljive. Hajde da pogledamo koje namirnice bi trebalo izbegavati pre nego što krenete sa treningom.

Teško svarljive proteine

Meso i proizvodi od celih zrna su primeri namirnica koje sadrže teško svarljive proteine. Iako su ovakvi proteini dobri za vas u standardnim obrocima, oni mogu biti prevelik teret za vaš digestivni sistem neposredno pre vežbanja. Idealno je birati lakše, brzo svarljive proteine koji neće otežati vaš trening. Suplementi surutke ili aminokiseline su odličan izbor za obrok pre aktivnosti.

Voće sa visokim sadržajem vlakana i šećera

Voće jeste nutritivno i zdrava opcija, ali neka voća koja su bogata vlaknima i šećerima nisu najbolji izbor pre fizičke aktivnosti. Ovakve vrste voća mogu dovesti do nadutosti i usporavanja varenja, što može ometati vaš trening. Zato se radije odlučite za neke lakše opcije kao što su banane ili bobičasto voće koje pružaju brzu energiju bez otežavanja varenja.

 • Izbegavati teško svarljive proteine poput crvenog mesa i mesa na roštilju.
 • Umesto toga, izabrati suplemente surutke ili aminokiseline.
 • Izbegavati voće sa visokim sadržajem vlakana i šećera kao što su jabuke i kruške.
 • Pre treninga, konzumirati voće poput banana ili bobičastog voća.

Ukoliko postavljate pitanje šta jesti pre vežbanja, fokusirajte se na lagane obroke koji će vam pružiti energiju bez opterećivanja digestivnog sistema, kako biste maksimalno iskoristili svoj trening i izbegli neprijatnosti koje teško svarljiva hrana može doneti.

Pravilan izbor hrane za optimalne rezultate u vežbanju

Kada govorim o pravilnoj ishrani za vežbanje, razmišljam o tome kako nutrijenti koje unosimo mogu pozitivno uticati na naše performanse i opšte zdravlje. Veoma je važno izabrati obroke koji sadrže zdrave proteine i ugljeni hidrate, jer ti makronutrijenti igraju ključnu ulogu u oporavku mišića i održavanju energije potrebne za izvođenje vežbi.

pravilna ishrana za vežbanje

Na primer, tofu i riba su izvrsni izvori proteina koji se lako vare i podržavaju izgradnju i popravku mišićnog tkiva. S druge strane, smeđi pirinač i kinoa su odlične opcije za složene ugljene hidrate, neophodne za postizanje optimalnih rezultata u vežbanju i izdržljivosti.

Vrsta hrane Zdravi proteini Složeni ugljeni hidrati
Izvor hrane Riba, tofu, pasulj Smeđi pirinač, kinoa
Zdravstvene prednosti Pomaganje u izgradnji i oporavku mišića Pružanje postojane energije tokom vežbanja
Cilj konzumacije Maksimiziranje učinka vežbanja Sprečavanje gastrointestinalnih smetnji

Integrisanje ovakvih namirnica u dnevnu ishranu za optimalne rezultate u vežbanju pomaže nam da zadržimo fokus i energiju, što je od suštine za vrhunske performanse. Pozorno osluškujem svoje telo i trudim se da mu pružim gorivo koje mu je potrebno za uspeh na svakom treningu.

Važnost hidratacije i tempiranje obroka

Kao neko ko redovno praktikuje vežbanje, razumem da su pravilna ishrana za vežbanje, tempiranje obroka i vežbanje i naravno hidratacija i vežbanje ključni faktori koji utiču na kvalitet treninga i oporavak tela. Da bi se postigla maksimalna efikasnost i izbegla dehidratacija, posebnu pažnju treba posvetiti unosu tečnosti i strukturiranju obroka u odnosu na vreme vežbanja.

Hidratacija pre, za vreme i posle vežbanja

Iskustvo mi govori da je hidratacija neophodna ne samo za održavanje nivoa performansi već i za prevenciju povreda i ubrzanje oporavka. Adekvatan unos vode treba da bude prioritet u svakom trenutku – pre, tokom i nakon vežbanja.

Najbolje vreme za jelo pre treninga

Važan aspekt koji neprestano naglašavam je tempiranje obroka i vežbanje. Obrok treba uskladiti sa vremenom treninga kako bi se obezbedile energije potrebne za aktivnosti, a istovremeno omogućilo telu da bez ometanja svari hranu – to znači da je idealno jesti između 30 minuta i 3 sata pre početka treninga. Upravo u tom periodu, organizam može optimalno da iskoristi hranu, osiguravajući energiju neophodnu za efikasno vežbanje.

 • Unos vode treba da bude ravnomerno raspoređen kroz dan.
 • Lagana užina bogata ugljenim hidratima jako je dobar izbor ako vežbate rano ujutro.
 • Nakon vežbanja, posebno težih treninga snage, potrebno je uneti proteine koji će pomoći u obnovi mišićnih vlakana.

Preporučena ishrana za vežbanje u toku dana

Kada razmišljate o tome šta jesti pre vežbanja, ključno je odabrati namirnice koje će vašem telu pružiti potrebnu energiju, a istovremeno podržati vaš proces oporavka nakon fizičkog napora. Zato je vaš izbor hrane za energiju pre treninga od jako velikog značaja.

Ugljeni hidrati kao izvor energije

Ugljeni hidrati su vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju brz i efikasan izvor energije. Oni se brzo pretvaraju u glukozu, koja se zatim koristi kao gorivo tokom vašeg treninga. Neke od preporučenih izbora su:

 • Sveže voće, kao što su banane i jabuke
 • Integralne žitarice poput ovsenih pahuljica
 • Lagane užine poput pirinčanih galete

Ovi izvori ugljenih hidrata će vam pomoći da održite konstantan nivo energije, a istovremeno su dovoljno lagani da ne ometaju vašu probavu.

Zdravi proteini koji podržavaju mišićni oporavak

Za one koji se bave vežbama snage, kao i za one koji se fokusiraju na kardiovaskularne treninge, proteini su bitni za mišićni oporavak. Proteini ne samo da pomažu u oporavku, već i doprinose izgradnji i održavanju mišićne mase. Dobri izvori proteina za vaš obrok pre vežbanja uključuju:

 • Jogurt, po mogućstvu bogat proteinima
 • Seckani orasi ili bademi
 • Ribano ili pečeno belo meso kao što je ćuretina
 • Sojino mleko ili drugi biljni izvori proteina

Pametan odabir obroka pre treninga može napraviti značajnu razliku kako u vašoj sposobnosti da vežbate tako i u brzini oporavka vašeg tela. Zdrava ishrana je podjednako važna kao i redovno vežbanje.

Dugoročni efekti neadekvatne ishrane na vežbanje

Kao neko ko vežba redovno, znam koliko ishrana može imati snažan uticaj na moje treninge i rezultate koje postižem. Razgovarajući sa nutricionistima i kroz sopstveno iskustvo, naučio sam da dugoročni efekti ishrane na vežbanje mogu biti značajni i često presudni za održavanje mišićne mase i opšteg zdravlja. Smernica koju uvek imam na umu jeste šta jesti pre i posle treninga, jer to direktno utiče na moju snagu, izdržljivost i mogućnost oporavka.

Neadekvatna ishrana, s druge strane, uključujući ishranu bogatu prerađenim šećerima, izuzetno masnim namirnicama, kao i preteran unos alkoholnih pića, dovodi do neminovnog usporavanja i pada funkcionalnosti tokom treninga. Umesto toga, moj fokus je na uravnoteženom unosu nutrijenata koji će podržati moj telesni i mentalni kapacitet.

Zdrav um u zdravom telu – i obrnuto, zdravo telo uz zdrav um. Zato ishrana mora biti prilagođena potrebama čitavog organizma, a ne samo mišićima.

U nastavku ću podeliti tabelu koja prikazuje primer balansiranog plana ishrane i kako on može doprineti dugoročno efikasnom treningu i održavanju mišićne mase:

Vreme Pre Treninga Posle Treninga
Jutro Ovsene pahuljice sa bademovim mlekom Protein shake i banana
Popodne Lagan sendvič sa ćuretinom Jogurt sa orašastim plodovima
Veče Laka salata sa piletinom Kinoa sa povrćem i pečenom ribom

Uz pravilno balansiranje hranljivih materija, kvalitetne izvore proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti, možemo stvoriti temelje za uspešno vežbanje i dugoročno dobrobiti za celokupno zdravlje našeg organizma.

Закључак

Kao neko ko redovno vežba, shvatio sam da nije samo trening važan za postizanje ciljeva, već i ono što jedemo ima ogroman uticaj. Intenzitet i vrsta vežbanja određuju potrebe našeg tela za energijom i nutrijentima. Pravilna ishrana i hidratacija su ključni za održavanje energije i oporavak, zbog čega govorimo o izuzetno važnoj interakciji između ishrane i vežbanja.

Kako odabrana hrana utiče na učinak treninga

Iz ličnog iskustva, kvalitet namirnica koje unosim pre i posle vežbanja direktno utiče na moje performanse i rezultate. Stoga pratim savete za ishranu i vežbanje od strane stručnjaka kako bih izbegao hrane koja mi ne služi, odabira one koje mi pružaju energiju i podržavaju oporavak. Ukoliko želite optimalne rezultate i pravilnu ishranu, ne zaboravite na lagane obroke bogate ugljenim hidratima i proteina prioritetno neophodne vašim mišićima.

Saveti za prilagođavanje jelovnika i vežbanja

Svakodnevno se trudim da prilagodim moj jelovnik vežbanju, vodeći računa ne samo o tome šta jedem, već i kada to radim. Uzimajući u obzir vreme treninga i tip aktivnosti, planiram obroke tako da maksimizujem korist od istih. Moj savet je da slušate svoje telo i da vreme obroka prilagođavate vašim ličnim potrebama; to je siguran put ka dugoročnim i održivim rezultatima u fitnesu.

FAQ

Koju hranu treba izbegavati u toku vežbanja?

Trebalo bi izbegavati teško svarljivu hranu sa visokim sadržajem masti i vlakana poput integralnih proizvoda, pržene hrane i voća sa puno šećera i vlakana.

Kako ishrana utiče na interakciju između vežbanja i nervnog sistema?

Vežbanje aktivira simpatički nervni sistem, što može smanjiti protok krvi do digestivnih organa i otežati varenje, pa je važno izabrati lako svarljivu hranu koja neće dodatno opteretiti digestivni sistem.

Koji su uticaji intenzivnog vežbanja na probavu?

Intenzivno vežbanje može uzrokovati probavne smetnje poput mučnine i stomačnog nelagodstva zbog smanjenja protoka krvi u digestivne organe, stoga je preporučljivo izbegavati namirnice koje teže opterećuju probavni sistem.

Koji su saveti stručnjaka za ishranu pre treninga?

Stručnjaci savetuju da se pre treninga konzumira hrana bogata ugljenim hidratima i lako svarljivim proteinima, uz dobru hidrataciju i da se izbegavaju masne, začinjene i teško svarljive namirnice.

Zašto je greška jesti teško svarljive namirnice pre treninga?

Teško svarljive namirnice mogu izazvati gubitak energije, digestivne smetnje i umanjiti efikasnost treniranja, jer tijelo troši energiju na varenje umesto na podršku fizičkim aktivnostima.

Zašto integralni proizvodi nisu dobar izbor tokom vežbanja?

Iako su zdravi, integralni proizvodi su teški za varenje što može usporiti energiju i fizičku aktivnost, stoga nije preporučljivo konzumirati ih neposredno pre ili tokom vežbanja.

Kako začinjena i pržena hrana mogu uticati na vežbanje?

Začinjena i pržena hrana mogu izazvati nelagodnost u stomaku, povećati rizik od žgaravice i težine, što može negativno uticati na performanse tokom vežbanja.

Zašto treba izbegavati namirnice bogate vlaknima i teškim mastima pre vežbanja?

Namirnice bogate vlaknima i teškim mastima usporavaju varenje i mogu izazvati nadutost, gasove i druge digestivne smetnje tokom vežbanja.

Koje teško svarljive proteine treba izbegavati pred trening?

Treba izbegavati teško svarljive proteine kao što su meso i proizvodi od celih zrna, i preorijentisati se na lako svarljive izvore proteina poput jogurta, oraha ili surutke.

Može li voće sa visokim sadržajem vlakana i šećera biti problem pred vežbanje?

Da, takvo voće može izazvati digestivne probleme zbog visokog sadržaja vlakana i šećera i trebalo bi ga izbegavati pred intenzivne treninge.

Kako odabrati pravu hranu za optimalne rezultate u vežbanju?

Pravilna ishrana pred vežbanje uključuje unos ugljenih hidrata i kvalitetnih proteina koji podržavaju energiju i mišićni oporavak, kao što su smeđi pirinač, kinoa, tofu, pasulj i riba.

Zašto je važna hidratacija i tempiranje obroka u vezi sa vežbanjem?

Održavanje adekvatne hidratacije je ključ za sprečavanje dehidracije i održavanje performansi, dok je pravilno tempiranje obroka važno da bismo omogućili telu da završi proces varenja pre samog vežbanja i tako izbegli moguće neprijatnosti.

Kada je najbolje vreme za jelo pre treninga?

Idealno vreme za jelo pre treninga je od 30 minuta do 3 sata pre fizičke aktivnosti, zavisno od vrste i obimnosti obroka.

Koja je preporučena ishrana tokom dana za one koji vežbaju?

Tokom dana preporučuje se konzumacija ugljenih hidrata kao što su voće i ovsene pahuljice, kao i zdravih proteina poput jogurta i sojinog mleka, koji podržavaju energetski nivo i pomažu u oporavku mišića.

Koje dugoročne efekte može imati neadekvatna ishrana na vežbanje?

Neadekvatna ishrana može negativno uticati na vežbanje i postizanje željenih rezultata, uključujući gubitak mišićne mase, smanjen energetski nivo i veću sklonost povredama.

Kako odabrana hrana utiče na učinak treninga?

Hrana koju izaberemo direktno utiče na našu energiju, mišićni oporavak i sposobnost da maksimalno iskoristimo benefite treninga, te je važno izabrati hrane bogate hranljivim materijama odgovarajućim za vrstu vežbanja.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.