Savršene Američke Palačinke – Recept Koji Će Vas Oduševiti!

Ovaj jednostavan recept za američke palačinke pravi zaista lagane i vazdušaste palačinke koje su idealne za pravljenje posebnog vikend doručka od nule. Probajte dodati veliku šaku svežih borovnica u smesu pre pečenja.

Ako želite tradicionalni britanski recept za ravne palačinke za Dan Palačinki, isprobajte jednostavan korak-po-korak recept.

Sastojci:

• 135gr oštrog brašna
• 1 kašičica praška za pecivo
• ½ kašičice soli
• 2 kašike šećera u prahu
• 130ml mleka
• 1 veliko jaje, lagano umućeno
• 2 kašike rastopljenog putera (ohlađenog), plus dodatni za prženje

Za posluživanje:

javorov sirup
• puter

Source: taste.com.au

Način pripreme:

Source: today.com

Prosejte brašno, prašak za pecivo, so i šećer u prahu u veliku činiju. U posebnoj činiji, lagano umutite mleko i jaje, pa dodajte rastopljeni puter i promešajte.

Sipajte smesu mleka u smesu brašna i viljuškom dobro umutite dok ne dobijete glatku smesu. Eventualne grudvice će se brzo rastopiti uz malo mešanja. Ostavite smesu da odstoji nekoliko minuta.

Zagrejte tiganj sa neprianjajućim dnom na srednjoj temperaturi i dodajte komadić putera. Kada se puter rastopi, sipajte jednu kutlaču smese (ili dve ako je tiganj dovoljno velik da može da se ispeče dve palačinke odjednom). Smesa će delovati veoma gusta, ali tako treba da bude.

Sačekajte oko 3 minuta dok se na vrhu palačinke ne pojave mehurići, a rubovi se ne stegnu. Okrenite palačinku i pecite još dva minuta dok obe strane ne budu zlatno smeđe, a palačinka naraste na oko 1cm debljine. Ako je palačinka previše tamna, smanjite temperaturu malo za sledeću turu.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu. Palačinke možete držati tople u rerni na niskoj temperaturi, ali najbolje su kada se služe sveže, odmah nakon što se ispeku.

Poslužite sa obiljem pravog javorovog sirupa i dodatnim puterom, ako želite.

Saveti za recept:

Source: homemaderecipesfromscratch.com

Da biste palačinke učinili još vazdušastijim, možete zameniti oštro brašno sa praškom za pecivo sa samopodižućim brašnom. Dodajte kašičicu limunovog soka u mleko 10 minuta pre mešenja u smesu. To će mleku dati blago ugruškast izgled, ali neće uticati na ukus, osim što će palačinke dobiti blago kiselkastu notu.

Ovo će pomoći da se aktivira prašak za pecivo i učini palačinke još raskošnijim. Takođe možete koristiti mešavinu mleka i jogurta (ili kisele pavlake ili kefira) da biste postigli isti efekat.

Koristite polovinu brašna od heljde i polovinu običnog brašna, a poslužite sa javorovim sirupom i slaninom. Takođe možete dodati jednu kašičicu mlevenog cimeta u smesu od heljdinog brašna i poslužiti sa karamelizovanim kriškama jabuka i kiselem pavlakom.

Ako vam ostanu palačinke, možete ih čuvati jedan ili dva dana u hermetički zatvorenoj posudi. Ponovno ih ugrejte u tosteru ili vazdušnom fritezi 30 sekundi. Možda će dobiti malo hrskaviju spoljašnjost ali će biti isto tako ukusne kao dan pre.

Nutritivna vrednost :

• Svaka porcija sadrži 256 kcal

• 7g proteina

• 35g ugljenih hidrata (od kojih 9g šećera)

• 9.5g masti (od kojih 5.5g zasićenih)

• 1.5g vlakana

• 1.2g soli.

Dugotrajna istorija palačinki:

Source: kingarthurbaking.com

Palačinke su omiljeni specijalitet širom sveta, a njihova duga istorija datira još iz praistorijskih vremena. Nedavna istraživanja pokazuju da su naši drevni preci možda konzumirali palačinke kao deo svoje ishrane.

Prema analizama skroba na alatima za mlevenje starih 30.000 godina, pretpostavlja se da su kuvari iz doba kamenog doba pravili brašno od rogoza i paprati, koje su najverovatnije mešali sa vodom i pekli na vrućem, možda podmazanom, kamenju. Rezultat je verovatno bio sličniji sušenom hlebu nego modernim krep palačinkama, ali ideja je bila ista: jednostavan obrok pripremljen od osnovnih sastojaka koje su tadašnji ljudi imali na raspolaganju.

Dan palačinki

Source: uk.sports.yahoo.com

Obeležava  se širom sveta, postao je omiljeni događaj za mnoge ljubitelje ove jednostavne, ali ukusne poslastice. U mnogim zemljama, Dan palačinki pada na dan koji se naziva Mardi Gras, ili Debeli utorak, koji je poslednji dan pre početka posta u hrišćanskoj tradiciji. Ovaj dan se često smatra prilikom da se uživa u bogatim obrocima pre početka posta, a palačinke su često glavni deo ovog obroka.

Američke palačinke su klasično jelo koje oduševljava svojim jednostavnim pripremom i bogatim ukusom. Bilo da ih pripremate za nedeljni porodični doručak, brzi obrok ili kao desert, ove meke i pahuljaste palačinke će vas sigurno osvojiti. Sa različitim varijacijama i dodacima kao što su voće, orašasti plodovi, čokolada ili sirup od javora, američke palačinke se mogu prilagoditi svakom ukusu.

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.