Saveti za uspešan start prvaka: Priprema za prvi razred

Saveti-za-uspesan-start-prvaka-Priprema-za-prvi-razred

Prvi razred može doneti mnogo promena! Čak i ako je vaše dete imalo odličnu predškolsku godinu, mogu se pojaviti mnoge nove rutine i očekivanja za prvake koja mogu izgledati veoma različito za učenike (i porodice).

Evo šta treba da znate:

Učenici prvog razreda mogu biti iznenađeni kada saznaju kako se njihova nova učionica i nastavnik razlikuju od predškolskog programa. Iako programi predškolskog uzrasta i prvog razreda mogu značajno varirati, evo nekih uobičajenih promena za đake prvake:

 • Učenici će možda morati da se prilagode promenama u svojoj rutini, kao što su nedostatak dremeža ili užine, a ručak može biti kasnije tokom dana.
 • Toaleti, ormarići, vešalice za kapute i druge važne lokacije mogu se nalaziti izvan učionice.
 • Očekuje se da učenici idu u toalet sa prijateljem, ili mogu postojati druge promene u rutini vezanoj za toalet.
 • Provodi će više vremena u svojim stolicama.
 • Očekuje se da učenici budu samostalniji i da se duže koncentrišu na aktivnosti. Učenici mogu prelaziti između učionica/nastavnika.
 • Možda neće imati toliko izbora tokom dana kada je reč o učenju i vreme za igru.
 • Mogu  se osećati „neuspešno“ dok uče mnogo novih stvari istovremeno, posebno ako su se osećali komforno u svojoj predškolskoj učionici.

Mnogo učenja

Mnogo učenja
Source: mamatataja.hr

Prvi razred je uzbudljivo vreme za učenje! Kako učenici napreduju u tom učenju, stvari mogu postati malo „akademske“. Učenici mogu dobijati domaće zadatke i kvizove, i verovatno će početi da polažu više formalnih testova. Takođe, prvi razred je ključna godina kada je reč o nastavi čitanja. Da biste saznali više o tome kako možete podržati nastavu čitanja svog prvaka, pogledajte sledeće:

 • „Mama i tata polaze u školu“ korisni priručnik za roditelje – Marijna Mitrović.
 • „Mala knjiga za velike roditelje“ priručnik za vaspitavanje dece – Zoran Milivojević
 • Knjiga za decu (i roditelje) “Učim da učim” – kako savladati veštine efikasnog učenja – Andrea Žiordana

Šta možete raditi?

Kako da komunicirate sa svojim detetom?

mama-i-djak
Source: teachhub.com

Idite dalje od uobičajenog pitanja „Kako je bilo u školi danas?“, koje može dobiti odgovor od samo jedne reči. Kada vaše dete odmori (i nije umorno posle dugog dana), postavljajte različite vrste pitanja, kao što su:

 • Da li se danas nešto smešno desilo?
 • Da li te je nešto iznenadilo?
 • Šta je korisna stvar koju je toja učiteljica uradila za tebe ili za jednog od vaših drugara?
 • Da li te je nešto brinulo u školi danas?
 • Kako su stvari mirisale u školi danas? (Iznenadićete se šta možete saznati!)

Uspostavite kontakt sa učiteljem vašeg deteta

Uspostavite-kontakt-sa-uciteljem-vaseg-deteta
Source: sheerid.com

Ako je moguće, iskoristite svaku priliku da se upoznate sa učiteljem svog deteta, popunite porodične ankete. Takođe možete poslati kratku poruku učitelju u kojoj se predstavljate, ističete snage i interese svog deteta, i delite bilo šta što bi učitelj trebalo da zna.

Ovo stvara partnerstvo od samog početka i pomaže da se stvari postave na pravi način, olakšavajući i kontaktiranje u slučaju bilo kakvih izazova koje treba rešiti.

Stavite san i odmor na prvo mesto

san-je-vazan-za-djake
Source: slma.com

Zbog promena u zahtevima koje se postavljaju pred đake prvake, deca će se vraćati kući umornija nego ranije, posebno ako su navikla na popodnevni dremež. Možda ćete želeti da smanjite ili pratite vanškolske aktivnosti tokom prvog meseca .Dobijanje dovoljno sna pravi važnu razliku u zdravlju, energiji i sposobnosti vašeg deteta da se prilagodi novim situacijama. Ali nije uvek lako prilagoditi te rasporede!

Doručak je važan!

Bilo da vaše dete doručkuje kod kuće ili dobija doručak u školi, važno je planirati jutra kako biste obezbedili doručak. Doručak je važan jer im pruža energiju za učenje i aktivnosti u školi, pomaže im da se bolje koncentrišu, sprečava umor i doprinosi njihovom opštem zdravlju. Osim toga, izbor zdravih poslastica takođe je od suštinskog značaja

Postavljanje navike doručka u ranom uzrastu može imati dugoročne koristi za zdravu ishranu.

Zajedno razmislite o rutini domaćih zadataka

rutini-za-domacih-zadataka
Source: teachhub.com

Razmislite o najboljem vremenu za vaše dete da radi domaći zadatak. Da li postoji neko ko može da pomogne? Ako je moguće, pronađite čisto i tiho mesto za rad i svakodnevno proveravajte njihov ranac kako biste videli da li ima domaćih zadataka ili obaveštenja. Ako to nije deo njihovih domaćih zadataka, odvojite vreme da svakodnevno vežbaju čitanje kako bi mogli da primene svoje nove veštine!

Ne zaboravite na zabavu

Na putu će se dešavati mnoge zabavne stvari! Najverovatnije će đaci uživati u slušanju mnogih sjajnih knjiga koje će im biti čitane, raditi interesantne likovne projekte, ići na časove specijalnih predmeta (kao što su likovno, muzika i fizičko vaspitanje), proslavljati praznike i koristiti tehnologiju na inovativne načine. Osim toga, gubljenje zuba, učenje čitanja i istraživanje vlastite prirodne radoznalosti mogu biti zabavna i nezaboravna iskustva za đake prvake.

Ako se potrudite da stvari pravilno postavite na početku školske godine, možete pomoći svom prvaku da iskoristi sve prednosti uzbudljive i važne godine!

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.