Poslastica za sve prilike: Vanilice sa orasima koje obožavam

vanilice sa orasima

Dok se pripremamo za predstojeće praznike, moje misli su usredsređene na jedan poseban recept koji mi miriše na detinjstvo i toplinu doma – vanilice sa orasima. U mojoj kući, ovaj domaći keks sa orasima je nezaobilazan deo svake slavljeničke trpeze. Tradicionalne vanilice, koje s ljubavlju pripremam, ne samo da krase praznične dane već su sinonim za slatku poslasticu koju svi s nestrpljenjem očekuju.

Nezaustavljiva aroma topljenog margarina ili domaće masti, preprženih oraha, i nastrugane korice limuna nepogrešivo vodi do onog famoznog, neodoljivog ukusa koji odlikuje prave, tradicionalne vanilice. Što duže stoje, postaju sve mekše i aromatičnije – gotovo da se tope u ustima!

Glavne zanimljivosti

  • Vanilice sa orasima su idealne za pravljenje unapred – vremenom postaju samo bolje.
  • Receptura bez praška za pecivo doprinosi jedinstvenoj teksturi tradicionalnih vanilica.
  • Poslastica sa orasima je deo bogate srpske kulinarske tradicije i nezaobilazni su deo prazničnog ugođaja.
  • Prijatna kombinacija margarina ili masti, oraha i korice limuna čini vanilice neodoljivim domaćim keksom sa orasima.
  • Čuvanje vanilica pre posluživanja je tajna koja podiže ukus na viši nivo.

Zašto su vanilice sa orasima neodoljive?

Kada razmišljam o kolačima sa orasima, ne mogu da ne pomislim na to kako su vanilice sa orasima postale toliko poznate i cenjene među slatkišima. Stoji razlog zašto se vanilice smatraju ultimativnim slatkišima sa orasima – one su kombinacija tradicije, jednostavnosti i fine teksture koja osvaja na prvi zalogaj. Sviđaju mi se jer se mogu servirati za razne prilike i uvek su prihvaćene sa osmehom i komplimentima.

Njihova popularnost je toliko rasprostranjena da se smatraju jednim od klasičnih slatkih zalogaja u Srbiji. Odražavaju pravi duh domaćinstva i osećaj topline koji se povezuje sa prazničnim okupljanjima i trenucima deljenja. Orah vanilice su sa razlogom stekle status neodoljive poslastice u srcima ljudi.

Da li ste znali da su vanilice sa orasima na spisku najprodavanijih kolača u našoj zemlji? Njihova šarmantna jednostavnost i domaći ukus osvojili su trpeze ne samo u Srbiji nego i širom sveta, i to su čini ih jednim od naših najomiljenijih prazničnih kolača.

  • Vanilice sa orasima su simbol gostoprimstva i ljubavi prema kućnoj atmosferi.
  • Savršen balans slatkog i hrskavog oraha čini ih neodoljivim zalogajem koji povezuje generacije.
  • Predanost detaljima u pripremi vanilica osigurava autentičan ukus koji se pamti.
  • Vanilice sa orasima su izvor inspiracije za mnoge desertne inovacije i varijacije.

Poznat sam sa tim da najbolji ukus vanilica dolazi sa vremenom. Njihovo čuvanje nije samo praktično zbog pripreme unapred, nego i neophodno da bi one postigle taj karakteristični mekani tekst koji se topi u ustima. To čekanje se, na koncu, itekako isplati.

Najprodavaniji kolači u Srbiji Razlog popularnosti
Vanilice sa orasima Tradicionan recept i domaći ukus
Drugi kolači sa orasima Versatilnost i mogućnost kombinovanja sa drugim sastojcima

Ukoliko se još uvek pitate zbog čega su vanilice sa orasima zauzele tako posebno mesto među kolačima, odgovor je jasan. Njihova sposobnost da sačuvaju esenciju prošlih vremena, dok istovremeno nude prostor za moderne interpretacije, čini ih nezamenljivim delom naše kulture i kulinarskog identiteta.

Glavni sastojci vanilica sa orasima

Kao strastveni ljubitelj kolača, svakog puta kada spremam vanilice sa orasima, posebnu pažnju posvećujem odabiru sastojaka. Oni su ključni za savršenstvo ukusa i teksture. Posne vanilice sa orasima ili one neodoljive slatke vanilice, sve počinje sa temeljem – mastima i orasima.

Masti: Margarin ili domaća mast?

Prava dilema prilikom pripreme vanilica jeste izbor između margarina i domaće masti. Margarin je praktičan s obzirom na to da je dostupan i lako ga je koristiti, a posebno je važno da bude na sobnoj temperaturi kako bi se lako umesio sa ostalim sastojcima. S druge strane, domaća mast daje onu specifičnu notu koju poznavaoci tradicionalnih recepata posebno cene. Lično preferiram koristiti domaću mast, jer dodaje dubinu aromi koje se teško može postići sa industrijskim mastima.

Orasi: Tajni sastojak svakog praznika

Kada pomislim na recept za vanilice sa orasima, odmah mi je jasno zašto su upravo orasi tajni sastojak svakog praznika. Mleveni orasi ne samo da vanilicama dodaju prefinjenu teksturu već i bogatstvo ukusa koji doprinosi onom klasičnom domaćem osećaju. Dodavanje 100 grama oraha u recept je čin magije koji praznične trenutke čini još posebnijim.

Orasi su ne samo ukus, već i sjajna tekstura. Bez njih, vanilice jednostavno nisu iste. Svaki zalogaj donosi čaroliju koju pruža spoj oraha, aromatične kore limuna i fine masti ili margarina.

Izbor između posnih vanilica sa orasima i onih sa dodatkom jaja i mlečnih proizvoda zavisi od vaših ličnih preferenci i prilika. Ipak, oba tipa vanilica, posne i mrsne, krase srdačnost i raskoš koju pružaju orasi.

  • 200 – 500g margarina ili domaće masti
  • 100g mlevenih oraha
  • Nastrugana korica limuna
  • Dodaci po izboru koji obogaćuju ukus

recept za vanilice sa orasima

Ovaj jednostavan ali isproban recept za slatke vanilice sa orasima prenosi se s kolena na koleno i zaista je jedan od razloga što su ove poslastice zauzele posebno mesto u srcima ljubitelja slatkiša. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su, u zavisnosti od recepta, količine masti koje se koriste prilagodljive – sve u cilju postizanja onog savšenog zalogaja što se pamti.

Ingredient Uloga u teksturi Uloga u ukusu
Margarin/Domaća mast Osnova za mekotu Osnova za bogatstvo
Orasi Dodaju finu teksturu Doprinose raskošnom ukusu
Korica limuna Suptilna hrapavost Aromatična svežina

Kada pogledam ovaj stočić pun ukusnih vanilica sa orasima, znam da su u pitanju ne samo sastojci već i ljubav prema onome što prave ruke spremaju. Tradicija i inovacija se spajaju na ovom tanjiru, nudeći trenutke zadovoljstva za sve koji ih okuse.

Tradicija vanilica u srpskoj kuhinji

Kada se pomene srpska kulinarska tradicija, jednog slatkiša nikada ne prenebregavam – a to su tradicionalne vanilice. Njihova nežna tekstura i bogatstvo ukusa čine ih neizostavnim delom domaće kulinarske baštine. Vanilice nisu samo kolač, one su deo porodičnog nasleđa koje se sa ponosom prenosi iz generacije u generaciju.

Često sam bio svedok kako se vanilice spremaju s velikom pažnjom i ljubavlju, spremane da ugoste goste ili kao poklon kad se odlazi u posetu. Taj simbol gostoprimstva, zarobljen u malenim keksićima posutim šećerom u prahu, oduvek je bio znak pažnje i poštovanja prema onima koje volimo.

Vanilice nisu samo deo kulturne i kulinarske tradicije Srbije, one su simbol dobre volje i srdačnosti kojim se odlikuju naši ljudi. U svakom zalogaju tih divnih keksa sa orasima oseća se trud i ljubav kojom su pripremljeni.

  • Primena vanilica kao poklona potiče od srpskog običaja poštovanja domaćina.
  • Slatke i nežne, vanilice sa orasima predstavljaju esenciju prazničnog duha koji se vezuje za porodične trenutke.
  • Domaće vanilice često zauzimaju centralno mesto na slavskim i prazničnim trpezama.

Zaručeno verujem da bez vanilica svaki praznik ili slavlje ne bi imalo isti sjaj. Njihovo mesto u srpskoj kulinarskoj tradiciji je neupitno, a njihova priča se prepričava kroz decenije. Zato posebnu radost nalazim u pripremi vanilica, znajući da ne negujem samo svoje veštine u pripremi slatkiša, već i odajem počast kulinarskom nasleđu koje nas definiše.

Praznik Uloga vanilica Simbolika
Božić Neizostavni deo božićne trpeze Radost i porodično okupljanje
Slava Slatki doček za goste i prisutne Spoj tradicije i religije
Nova godina Kolač koji unosi toplinu u dom Nada i veselje za novi početak

Za mene, vanilice nisu samo kolači – one su kapija ka sećanjima, vezama sa dragim osobama i simbolima kulture koji čine da se osećamo kod kuće, bez obzira gde se nalazili u svetu.

Kako pripremiti savršeno testo za vanilice

Kada se približi vreme praznika, posebno uživam u pripremi domaćih keksa sa orasima. Pravi domaći keksi zahtevaju posvećenost i ljubav prema tradiciji. Priprema testa za vanilice je proces koji me ispunjava zadovoljstvom jer znam da će, nakon što poslužim ove slatke keksiće, na lica mojih najdražih izmamiti osmeh.“

Kako se približavamo praznicima, okretanje tradiciji i priprema vanilica postaje moj način da oživim uspomene i stvorim nove trenutke radosti u našem domu.

Savršenstvo testa za vanilice krije se u jednostavnosti sastojaka, ali i u veštini s kojom se oni kombinuju. Udaljeni smo samo nekoliko koraka od savršenog testa za vanilice. Počinjemo umutiti mast ili margarin sa šećerom i jajima dok ne dobijemo gladak i ujednačen krem. Važno je da su svi sastojci sobne temperature kako bi se lako sjedinili.

Sledeći korak je dodavanje aroma – sok i nastrugana kora limuna koje će testu dati osvežavajuću notu. Sve to zajedno stvara harmoničnu simfoniju ukusa koja će kroz pečenje samo ojačati i dati onaj poznat ukus pravih vanilica.

Jednom kada se masa lepo sjedini, postepeno dodavanje brašna je sledeći korak. Polako, u nekoliko navrata, sa svakom turom brašna testo postaje gušće do trenutka kada možemo početi da ga razvaljamo na ravnoj površini posutoj brašnom. Debljina razvučenog testa trebalo bi da bude oko 5mm.

Posluživanjem se suptilni višestruki ukusi oslobađaju dok se vanilica topi u ustima – zato je najbitniji taj prvi korak, priprema testa za vanilice, da budu taman kako treba; ni previše tvrde, ni previše meke. Posle vađenje oblika vanilica je dete igra. Kako se testo lako oblikuje, maštovitost u izboru oblika je ono što ih pravi posebnim.

priprema testa za vanilice

Nezaboravan ukus vanilica sa orasima započinje pravilnom pripremom testa. Nežno umesiti sve sastojke, sa strpljenjem razvaljati testo i nežno izvaditi oblike koje volimo. Ovi trenuci spremanja vanilica su trenuci koji stvaraju uspomene i tradiciju koju ćemo prenositi sa naraštaja na naraštaj. Tanjir domaćih keksa sa orasima nije samo poslastica, već i simbol domaće topline i tradicije koju sa ponosom održavamo.

Korak Opis Savet
1. Umutiti mast ili margarin sa šećerom i jajima Osnova za kremastu teksturu Da bi testo bilo prave teksture, svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
2. Dodavanje arome Nastrugana limunova kora i sok Limunova kora daje svežinu a sok dodatnu sočnost testa.
3. Postepeno dodavanje brašna Brašno se dodaje u nekoliko navrata Polako dodajte brašno kako testo ne bi postalo grudvasto.

Zato, dok pečemo, pripremamo i dišemo mirise koji se šire iz naše kuhinje, sećajmo se da su vanilice više od samih sastojaka; one su priča koja se piše s ljubavlju i prenosi kroz vreme.

Pekarski saveti za pečenje idealnih vanilica

Kao neko ko se godinama bavi pečenjem vanilica, znam da su detalji veoma važni. Nije samo stvar u kvalitetnim sastojcima, već i u procesu pečenja koji zahteva posebnu pažnju. Da biste dobili savršene vanilice, neophodno je prtai nekoliko jednostavnih, ali važnih pekarskih saveta.

Započnimo s temperaturom pećnice. Idealna temperatura za pečenje vanilica je oko 180 stepeni Celzijusa. Ovo je optimalna temperatura koja omogućava ravnomerno zapečene vanilice sa savršenom bojom.

Vreme pečenja je takođe kritično. Moj savet je da ih pečete oko 15 minuta, ali budite pažljivi i često provirujte u rernu. Vanilice su spremne kada dobiju blago zlatnu boju. Previše vremena u rerni može dovesti do toga da vanilice postanu previše suve i tvrde.

Najvažniji savet koji mogu da dam je stalno praćenje vanilica tokom pečenja. Svaka rerna je malo drugačija, tako da je nužno prilagoditi vreme pečenja specifičnoj rerni koju koristite.

  • Temperatura za pečenje: 180°C
  • Vreme pečenja: Oko 15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju
  • Ne dozvolite da vanilice postanu presušene ili zagorele
Temperatura Vreme pečenja Krajnji izgled
180°C 15 minuta Zlatne i ravnomerno pečene
Više od 180°C Manje od 15 minuta Rizik od sagorevanja
Manje od 180°C Više od 15 minuta Mogućnost suvišnih vanilica

Prilagođavanje ovim uputstvima učiniće da vaše vanilice svaki put ispadnu savršeno.

Prijatno valjanje u šećeru: Finiširanje vanilica

Kada su vanilice lepo porumenele i dočekale svoj trenutak da napuste toplinu rerne, dolazimo do poslednjeg, ali ništa manje važnog koraka – finiširanja. Sada se umetnički rad i pažnja koju posvećujem svakom pojedinom keksiću zaista iskazuje i time što će se svaki od njih saviti u nežnu mešavinu šećera u prahu i vanilinog šećera.

Prašak za pecivo ili ne?

Kroz iskustvo sam naučio da fina tekstura vanilica dobrim delom zavisi od toga da li ćemo upotrebiti prašak za pecivo ili ne. S obzirom na to da su vanilice tradicionalni kolač, u njihovoj originalnoj verziji se najčešće ne stavlja prašak za pecivo, ali neki noviji recepti ga ipak uključuju. Ovo može učiniti vanilice nešto mekšim i vazdušastijim, no ja preferiram recept koji me vraća u detinjstvo, gde se svaki ugriz završava onim specifičnim škripanjem između zuba koje pruža jasnu teksturu.

Pravi odnos džema i šećera

Odnos džema i šećera je ono što vanilice čini očaravajućim. Obično se preporučuje korišćenje oko 250 grama džema od šljiva ili kajsija, što će keksićima dati prepoznatljivu slatkoću i vlažnost. Nakon toga, dočeka ih fini sloj šećera u prahu pomešan s vanilinim šećerom, što je vrhunac njihovog ukrašavanja. Moram priznati da se u ovom trenutku moj kuhinjski sto pretvori u pravu malu radionicu slatkih umetničkih dela.

Za mene, svaka vanilica je minijatura savršenstva koja kroz skladan odnos džema i šećera postiže svoju neodoljivu završnicu.

Posle valjanja u šećeru, vanilice stavljam na ravnu površinu da upiju slatkoću i dobiju finalni, presvučeni izgled sposoban za svaku prazničnu trpezu. Njihovo finiširanje je istovremeno i moj mirni trenutak pre nego što ih podelim sa onima koje volim.

Element finiširanja Uloga u vanilici
Džem Dodaje vlažnost i spaja dve polovine keksa
Šećer u prahu Daje slatkoću i finu teksturu spoljašnjosti
Vanilin šećer Oplemenjuje ukus s blagim mirisom vanile

Divno je gledati stotine malih, šećerom prekrivenih vanilica kako mirno čekaju svoje mesto na stolu, spremne da oduševe sve prisutne svojim prepoznatljivim i tradicionalnim ukusom.

Koliko dugo čuvati vanilice pre posluživanja?

Kao neko ko sa posebnom pažnjom pristupa svakom koraku u pripremi tradicionalnih poslastica, moram da priznam da proces čuvanje vanilica ima jednako veliki značaj kao i njihova priprema. Iskustvo mi govori da su vanilice te divne male poslastice koje sa vremenom postaju samo bolje, mekše i ukusnije. Mnoge domaćice se pitaju: koliko dugo treba odvojiti za čuvanje vanilica pre nego što ih poslužimo?

Pravi užitak vanilica otkriva se tek kada im se da dovoljno vremena da u miru odstoje, upiju svu slatkoću šećera u prahu i vanilina šećera, i dobiju onu karakterističnu, ‘topi se u ustima’ teksturu.

Običaj koji smo nasledili i koji ljubomorno čuvamo kada je reč o čuvanju vanilica jeste da ih, nakon što ih valjamo u šećer, ostavimo da odstoje nekoliko dana pre posluživanja vanilica. To vreme im omogućava da postanu nežnije i da se ukusi dodatno prožmu.

Ali, koja je to magična granica? Prema mom iskustvu i tradiciji, optimalno vreme odležavanja je između dva i sedam dana. U toku ovog perioda dešava se prava mala alhemija koja transformiše vanilice iz običnih keksića u pravu poslasticu.

Dan odležavanja Tekstura Ukus
1-2 dana Dobro, ali malo tvrđe Intenzivan, ali ne potpuno prožet
3-4 dana Omekšalo, počinje se topiti Ukusi se bolje sjedinjuju
5-7 dana Idealno, nežno i topi se Ukusi potpuno prožeti

Jasno je da ključ čuvanja vanilica leži u vašem strpljenju i želji da pružite najlepše iskustvo onima koji će uživati u njima. Kada je vreme da se vanilice posluže, ne treba da očekujemo ništa manje od savršenstva.

Dragoceni su trenuci kada se naši dragi gosti okupljaju oko stola, očekujući da okuse te male poslastice poslužene vanilice koje sam s ljubavlju spremao. Znajući da je vreme čekanja doprinelo savršenstvu svakog zalogaja, čuvanje vanilica postaje ne samo korak u pripremi, već i izraz pažnje prema onima koje častimo ovim kolačima.

Raznolikost i prilagođavanje recepta za vanilice

Kada razmišljam o pravljenju vanilica sa orasima, inspiriše me raznovrsnost i mogućnost prilagođavanja recepta sopstvenim preferencijama. U svetu slatkih zalogaja, retko koji kolač nudi toliki prostor za kreativnost kao vanilice. Njihova jednostavnost pruža idealnu osnovu za istraživanje i modifikaciju ukusa.

U tradiciji naših baka priprema vanilica bila je prilika za izražavanje kulinarskog umetničkog duha. Svaki par vanilica bio je jedinstven, prilagođen ukusima porodice.

Osnova recepta za vanilice obično uključuje mast ili margarin, brašno, šećer, i naravno, orahe. Ali ono što vanilice čini zaista specijalnim jeste način na koji svako od nas može prilagoditi recept svojim idejama. Isto važi i za izbor džema – dok su neki odani tradicionalnom džemu od šljiva, drugi biraju kajsiju, dunju, ili čak maline.

  • Promena tipa masti može uticati na teksturu i ukus.
  • Izbor džema dodaje notu originalnosti.
  • Varijacija u količini šećera u prahu ili upotreba različitih vrsta šećera može doneti novo iskustvo.

Da li ste znali da neki recepti predviđaju i dodatak jogurta ili limunovog soka? Takve izmene mogu učiniti da vanilice budu još mekše i osvežavajuće. Evo jednog primerka tabele koja pokazuje prilagodljivost nekih od osnovnih sastojaka:

Sastojak Tradicionalni izbor Alternativni izbor
Masti Domaća mast Margarin ili puter
Džem Džem od šljiva Džem od kajsija, dunja, malina
Šećer Beli šećer Smeđi šećer, med

Prilikom prilagođavanja tradicionalnih recepata važno je zapamtiti da će svaka promena doneti novi talas ukusa i tekstura. Prava čarolija pravljenja vanilica sa orasima jeste u tome što možemo kreirati nešto jedinstveno, a opet prepoznatljivo.

Prelaskom granica raznovrsnosti vanilica, otkrivamo da je svaka porodična kužina u stvari laboratorija za eksperimentisanje sa ukusima. Svaki od nas ima tu sposobnost da personalizuje jedan od najdražih kolača po sopstvenom nahođenju. To je ono što vanilice čini toliko posebnim i omiljenim delom naše baštine.

Zaključak

Kao što smo videli kroz ovaj članak, vanilice sa orasima nisu samo puko slatko zadovoljstvo, već i kulinarska baština koja se neguje i prenosi sa ljubavlju iz generacije u generaciju. Ova poslastica za sve prilike uneće radost kako u svakodnevne tako i u najposebnije momente. Sa njihovom nenadmašnom sposobnošću da spajaju tradiciju i inovativnost, vanilice zaslužuju posebno mesto na našim trpezama.

Iz ličnog iskustva mogu potvrditi koliko je zadovoljstvo prisutno kada na stolu imate domaće vanilice sa orasima. Počevši od pripreme testa pa sve do njihovog pažljivog čuvanja koje prethodi posluživanju, svaki korak je deo rituala koji sa sobom nosi mnogo više od jednostavne pripreme poslastice.

Podvlačeći zaključak, ovi mali krugovi mirisa i ukusa nose sebe bogatu priču, punu simbolike i značaja koji daleko nadilazi njihov prosti sastav. Vanilice sa orasima zato ostanu ne samo u uspomenama, već i kao neizostavna nit koja vezuje nas za tople trenutke prošlosti i nadu u još mnogo slatkih susreta. Zato, kad god želite da unesete toplinu u svoj dom, setite se da je jednostavan recept sa orasima sve što vam je potrebno.

FAQ

Zašto su vanilice sa orasima posebno popularne tokom praznika?

Vanilice sa orasima su neodoljive zbog svog bogatog ukusa i tradicionalne pripreme koja ih čini savršenim izborom za svečane prilike. Njihova kombinacija masnoće, oraha, šećera i limuna rezultira kolačem koji se topi u ustima, a dužim čuvanjem postaju još bolje, što ih čini idealnim za praznično uživanje.

Koji su osnovni sastojci za pravljenje vanilica sa orasima?

Osnovni sastojci za pravljenje tradicionalnih vanilica uključuju mast ili margarin na sobnoj temperaturi, mlevene orahe, šećer u prahu, jaja, koru i sok od jednog limuna, kao i brašno koje se dodaje u odgovarajućim količinama kako bi se postigla idealna tekstura testa.

Kako se priprema savršeno testo za vanilice?

Za pripremu savršenog testa, potrebno je dobro umutiti omekšalu mast ili margarin sa šećerom u prahu i jajima, dodati sok i koru limuna, a potom postepeno dodavati brašno do formiranja homogene mase koja će se lako razvaljati i oblikovati.

Koja je prava temperatura i vreme pečenja za vanilice?

Idealna temperatura za pečenje vanilica je 180 stepeni Celzijusa, a peku se oko 15 minuta ili dok blago ne porumene. Bitno je pažljivo pratiti pečenje kako vanilice ne bi postale previše suve ili zagorele.

Da li se u recept za vanilice obavezno dodaje prašak za pecivo?

Ne, postoji veliki broj recepata za vanilice koji ne uključuju prašak za pecivo. Njegova upotreba zavisi od ličnih preferencija i željene teksture kolača.

Kako se finiširaju pečene vanilice?

Po završetku pečenja, vanilice se obično mažu džemom po izboru, a zatim valjaju u mešavini šećera u prahu i vanilinog šećera što im daje njihovu krasnu završnicu.

Koliko dugo treba čuvati vanilice pre posluživanja i zašto?

Vanilice se čuvaju nekoliko dana pre posluživanja kako bi upile aromu šećera u prahu i džema, te omekšale. Vreme odležavanja doprinosi stvaranju karakteristične teksture i punoće ukusa kolača.

Mogu li se prilagoditi recepti za vanilice u zavisnosti od ličnih preferencija?

Recepti za vanilice sa orasima su veoma prilagodljivi. Možete eksperimentisati sa različitim vrstama masti, izborom džema ili količinom šećera. Vanilice pružaju mnogo prostora za kreativnost i personalizaciju.

Везе ка изворима

Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.