Pirsing za migrenu – cena i iskustva

Pirsing za migrenu

Nisam zaista neko ko pati od tih dosadnih glavobolja i nisam se do sada bavila mnogo ovom tematikom. Ipak, u svom okruženju, imam veliki broj prijateljica koje jedva izdržavaju dane kada ih uhvati migrena. Eto razloga da se bacim i na ovo polje.

Podeliću sa vama šta sam to do sada uspela da istražim kada je u pitanju spas od migrena. Koja je to metoda za koju su se sve moje prijateljice opredelile. Kažu, a nije samo da kažu već to primetim i sama, da ih je čudesno bušenje ušiju spasilo muka.

Pokušaj tradicionalnim metodama lečenja kao što su lekovi, terapija i promene načina života nisu baš urodile plodom. Upravo iz tog razloga sve više su ih privlačile alternativne metode. Jedna od tih metoda je pirsing poznat kao migrena pirsing.

Ovaj pirsing, smešten u unutrašnjem naboru hrskavice uva, postao je popularan zbog tvrdnji da može pomoći u smanjenju ili eliminisanju migrena.

Da li bušenje ušiju zaista može rešiti vaše glavobolje?

Šta je migrena pirsing?

migrena pirsing

Migrena pirsing je pirsing koji prolazi kroz najdublji deo unutrašnjeg hrskavičnog nabora uva, odmah iznad ulaza u ušni kanal. Ovaj pirsing je relativno nov fenomen u svetu migrena, ali je brzo stekao popularnost među obolelima zbog tvrdnji da može pružiti olakšanje od migrena.

Poreklo teorije

Lečenje migrena na ovaj način ima svoje korene u tradicionalnoj kineskoj medicini i akupunkturi. Smatra se da akupunkturna tačka koja se nalazi na tom mestu može pomoći u ublažavanju bolova. Akupunktura je vekovima korišćena za lečenje različitih zdravstvenih problema, uključujući glavobolje i migrene.

Pirsing za migrenu, prema ovoj teoriji, deluje na sličan način kao stalna akupunkturna tačka, pružajući kontinuirani pritisak i stimulaciju koja može pomoći u smanjenju frekvencije i intenziteta migrena.

Naučna podrška

Kada su naučne studije u pitanju ne mogu mnogo toga da vam kažem. Za sada su sva saznanja zasnovana samo na ličnim iskustvima pojedinaca. Znate kako, iskreno, da nisu moje bliske prijateljice u pitanju koje su prošle sve ovo ne znam da li bih i ja poverovala.

E sada, dolazimo i do onoga što se zove „placebo efekat“. Da li ima i toga da se ljudi jednostavno osećaju bolje, tj, misle da se osećaju bolje iz razloga jer veruju u to što rade. Ako mene pitate šta god da pomaže u rešavanju vaših problema, neka se zove kako hoće, bitan je krajnji cilj.

Šta nam govore lična iskustva

Da vam napišem nešto o pirsingu za migrene odlučila sam sinoć nakon još jedne potvrde devojke koja mi je ispričala da izlaza više nije bilo, da ne postoji lek ili bilo koja metoda koju nije isprobala. Bušenje je uradila nedavno. Ono što je potvrdila da se glavobolje nisu javljale u tom periodu. Ono što joj sada predstoji je da sačeka period menstruacije kada su glavobolje najjače.

Dve prijateljice koje su ovaj pirsing za migrenu uradile ranije potvrđuju mi da su glavobolje zaista prestale.

Nekolicina mi je rekla da su se bolovi i tegobe bukvalno prepolovili i da mogu normalno da funkcionišu. Ono što je zajedničko svima je to da su sve prestale da piju jake lekove bez kojih im život do sada nije bio moguć.

Imajte na umu da verovatno postoje i osobe kod kojih ova intervencija nije urodila plodom. Kao i kod svih tretmana, efekti mogu varirati od osobe do osobe. Faktori kao što su individualna anatomija, uzroci migrena i očekivanja mogu uticati na to koliko će pirsing biti efikasan.

Rizici i komplikacije

Kao i kod svakog pirsinga, postoje rizici i komplikacije koje treba uzeti u obzir. Infekcije su najčešći problem, posebno kod pirsinga koji prolaze kroz hrskavicu. Hrskavica ima manje protoka krvi nego meko tkivo, što može otežati borbu protiv infekcija. Drugi problemi uključuju bol, oticanje, ožiljke i dug period zarastanja.

Takođe, važno je napomenuti da nepravilno postavljen pirsing može prouzrokovati dodatne probleme, uključujući povećanu bol i nelagodnost. Stoga je ključno odabrati iskusnog i kvalifikovanog pirsing umetnika i pratiti sve preporuke za negu kako bi se smanjili rizici.

Da li treba da probate pirsing za migrene?

pirsing protiv migrene

Pre nego što se odlučite za ovaj tretman, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom ili specijalistom za glavobolje. Oni mogu pružiti uvid u moguće koristi i rizike, kao i preporuke za druge tretmane koji bi mogli biti efikasniji za vašu situaciju.

Ako se odlučite za pirsing za migrenu, imajte na umu sledeće savete:

Izbor: Odaberite iskusnog i kvalifikovanog pirsing umetnika koji ima dobre recenzije i koji se pridržava strogih higijenskih standarda.

Nega pirsinga: Pratite sve preporuke za negu pirsinga kako biste smanjili rizik od infekcija i komplikacija. Ovo uključuje redovno čišćenje, izbegavanje dodirivanja pirsinga prljavim rukama i izbegavanje nošenja slušalica ili spavanja na strani pirsinga dok se ne zaraste.

Strpljenje: Proces zarastanja može trajati nekoliko meseci, tokom kojih je važno biti strpljiv i pažljiv.

Cena pirsinga za migrenu

Kada je reč o ceni ovog tretmana ili intervencije ona naravno može da varira od salona do salona. Razlike verovatno nisu velike ali treba da znate da za rešavanje ovog problema treba da izdvojite 10.000 dinara.

Zaključak

Iako pirsing za migrenu može pružiti olakšanje nekim ljudima koji pate od glavobolja, naučna podrška za ovu metodu je još uvek ograničena. Ako razmišljate o migrena pirsingu, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom i pažljivo razmotrite sve moguće rizike i koristi. Zapamtite da postoje mnoge druge metode lečenja migrena koje su dokazano efikasne i koje mogu biti možda bolji izbor za vas. Na kraju, najbolje je isprobati različite pristupe i pronaći ono što najbolje deluje za vaš specifičan slučaj.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.