Od čega zavisi težina bebe u stomaku?

Od čega zavisi težina bebe u stomaku

Kao buduća majka, sigurno sam često razmišljala o razvoju mog deteta i činjenicima koje utiču na težinu bebe u stomaku. Veoma je interesantno kako se, počev od male ćelije, stvara novi život koji se postepeno razvija. Prvih osam nedelja trudnoće, to malo biće nazivamo embriom, a potom, sve do dolaska na svet, ono je fetus. Baš kao što ni jedno dete nije isto, tako se i težina i dužina fetusa razlikuju. Prilikom ultrazvučnog merenja, lekari često koriste prosečne mere fetusa kako bi ocenili razvoj, ali individualne razlike su uobičajene i prirodne.

Posteljica ima ključnu ulogu u prenatalnom razvoju, snabdevajući plod kiseonikom i hranljivim materijama, što je esencijalno za pravilan rast. Njen zdrav razvoj je osnova za zdravu težinu bebe po rođenju. Dakle, pitanje „Kolika je težina bebe u stomaku?“ nije uvek jednostavno ni lako odgovoriti, ali je svakako fascinantno pratiti taj razvoj.

Ključne informacije

 • Ime fetus se koristi od devete nedelje trudnoće do rođenja.
 • Težina i dužina fetusa variraju od individualnih karakteristika i zdravlja posteljice.
 • Ultrazvučno merenje omogućava praćenje prosečnih mera fetusa i njegova odstupanja.
 • U razvoju fetusa, počevši od oplodnje pa sve do rođenja, svaki korak je bitan za krajnji ishod – težinu bebe.
 • Zdrava posteljica ključ je optimalnog razvoja i odgovarajuće težine bebe po rođenju.
 • Prosečne mere fetusa predstavljaju smernice, ali pojedinačni fetus može značajno odstupati u razvoju.

Uvod u razvoj bebe i faktore koji utiču na njenu težinu

beba u stomaku
Source: yumama.mondo.rs

Kada počnemo da razmišljamo o razvoju bebe u trudnoći, obasuti smo čudom koje se odvija u našem telu. Od najranijih faza, počevši od spajanja jajašca i spermatozoida, pa sve do pojave prvog ultrazvučnog otkucaja srca, svi događaji su značajni za razvoj fetusa. Kako beba raste, od čega zavisi težina bebe postaje tema koja zaokuplja našu pažnju. Da li su u pitanju genetika, ishrana, zdravlje posteljice, ili nešto četvrto – to su sve elementi koji mogu uticati na težinu i dužinu fetusa.

Veoma važni alati u praćenju tih razlika su ultrazvučni pregledi, koji nam pružaju uvid u prenatalni razvoj. Ovi pregledi nam omogućavaju da pratimo rast bebe, ne samo u terminima težine i dužine, već i njenog opšteg zdravlja. A kada govorimo o težini, ona je samo jedan od indikatora zdravlja bebe u stomaku koje pažljivo analiziramo.

Naravno, osim ličnog iskustva i onoga što vidimo na ultrazvuku, postoje detaljni statistički podaci koji nam mogu dati opštu sliku. Evo kako se prosečne težine i dužine beba razlikuju tokom trimestara:

Trimestar Prosečna težina (g) Prosečna dužina (cm)
Prvi trimestar (do 13. nedelja) Do 23g Do 7.4cm
Drugi trimestar (14. – 26. nedelja) 43g – 760g 8.7cm – 35.6cm
Treći trimestar (27. – 40. nedelja) 875g – 3,500g 36.6cm – 51.2cm

Sopstveno iskustvo pokazuje da, iako su ovi podaci korisni, svaka trudnoća jeste posebna, a faktori koji utiču na bebin razvoj su mnogobrojni. U nastavku ću se osvrnuti na glavne faktore koji su od suštine da se težina bebe u stomaku predvidi i optimizuje pažljivim praćenjem i negom tokom ovih dragocenih meseci.

Genetika kao osnovni faktor težine bebe u stomaku

Kada razmišljam o težini mog deteta koje nosim, intuitivno pretpostavljam da genetika i težina bebe u stomaku igraju presudnu ulogu. Priče koje čujem od porodice i prijatelja, kao i stručni saveti ukazuju na to da faktori poput naslednih osobina i genetskih predispozicija imaju veliki uticaj na karakteristike novorođenčeta, uključujući i njegovu težinu. Prenatalni ultrazvuci i medicinska istraživanja pružaju nam dragocene informacije o tome kako se težina bebe može predviđati još dok je ona u razvoju unutar materice.

Studije koje su obuhvatile faktore težine fetusa pokazale su iznenađujuće detalje. Naime, čini se da dimenzije majke, kao što je obim ruke, kao i nivo hemoglobina u krvi, mogu uticati na težinu bebe pri rođenju. Pravilan prenatalni razvoj, koji zavisi i od ovih genetisakih faktora, ključan je za zdravlje i dobrobit deteta.

Osim genetike, postoje i druge promenljive koje mogu biti od značaja. Ishrana, način života, zdravstveno stanje majke, pa čak i spoljašnji faktori poput nivoa stresa, sve to može imati uticaja na težinu vašeg deteta. Sazićemo više o tome u narednim odeljcima, ali sada, hajde da malo detaljnije razmotrimo ulogu genetike.

Primetila sam da se u mojoj porodici bebe obično rađaju sa sličnom težinom koja se prenosi kroz generacije. To mi ukazuje da genetika nije samo apstraktan pojam, već nešto veoma opipljivo i stvarno, što utiče na razvoj moje bebe.

Dok čekam sledeći ultrazvuk, sa nestrpljenjem iščekujem da vidim kako se moje dete razvija, znajući da genetika već utire put ovom malom stvorenju koje raste u meni. Iako ne mogu da utičem na genetski kod koji moj mališan nosi, svesna sam da mogu da pružim sve ostale neophodne uslove kako bi se beba razvijala zdravo i srećno, baš kao što je priroda zamislila.

Ishrana trudnice i uticaj na rast bebe

Ishrana trudnice i uticaj na rast bebe
Source: trudnocaizdravlje.rs

Kao buduća majka, razumem važnost ishrane trudnice i njen uticaj na prenatalni razvoj i rast fetusa. Tokom ovih devet meseci, izbori koje pravim pri izboru hrane direktno utiču na moje dete. Zaista, ključni su vitamini i minerali koji obezbeđuju pravilan rast bebe. Zato pažljivo biram namirnice koje će podržati nutricionističke zahteve trudnoće.

Povezanost ishrane i prenatalnog razvoja

Pravilna ishrana je kao temelj kuće za rast fetusa; bez toga, prenatalni razvoj ne bi bio moguć. Kvalitet ishrane trudnice je ono što detetu pruža potrebne hranljive materije, omogućavajući mu da se razvije kako treba. Svaka namirnica koju unosim razmatram kao građevinski blok za zdravlje mog deteta.

Esencijalni vitamini i minerali za pravilan rast fetusa

Kad govorimo o pravilnom rastu bebe, određeni vitamini i minerali posebno dolaze do izražaja. Uverena sam da je svaki zalogaj prepun esencijalnih nutrijenata put do zdravog razvoja.

 • Vitamin D i kalcijum su važni za razvoj kostiju i zuba.
 • Željezo je ključno za formiranje hemoglobina, koji prenosi kiseonik do deteta.
 • Folna kiselina igra kritičnu ulogu u prevenciji defekata neuralne cevi.
 • Omega-3 masne kiseline doprinose razvoju mozga i vida.

Kako se nada meni rađala, tako sam se i obavezala da svakodnevno unosim vitamine i minerale koji će podržati svaki aspekt razvoja mog deteta u stomaku.

Da zaključim, ishrana trudnice jeste ključna za zdravlje i razvoj deteta koje nosim. Svesna sam te odgovornosti i uživam u njoj, obogaćujući svakodnevicu jelima prepunim važnih nutrijenata.

Zdravstveno stanje majke i implikacije na težinu bebe

Kao buduća majka, vrlo sam svesna da moje zdravlje majke ima izuzetan značaj za težinu bebe u stomaku. Prisustvo hroničnih bolesti i drugih medicinskih stanja nije samo moj problem, već može imati i neposredan uticaj na razvoj mog deteta. S obzirom na to da trudnoća deli moje telo sa još jednim bićem, neizbežno je da ono što moje telo proživljava, deluje i na moju bebu.

Uticaj hroničnih bolesti i medicinskih stanja

Kada su u pitanju hronične bolesti trudnica kao što su dijabetes, hipertenzija ili autoimune bolesti, vrlo je važno da se one kontrolišu i prate tokom cele trudnoće. Nekontrolisane bolesti mogu povećati rizik od razvoja komplikacija kako za mene tako i za moju bebu. Prisustvo ovakvih stanja često zahteva posebnu medicinsku pažnju i prilagođavanje prenatalne nege.

Svaka poseta lekaru i svaki pregled su prilike da se proveri kako moje zdravstveno stanje utiče na bebu. Zdravlje majke nije samo fizičko – psihološko stanje i nivo stresa takođe igraju važnu ulogu. Zato je mentalna briga i podrška tokom trudnoće od igualnog značaja kao i fizička.

S druge strane, primetila sam da se one trudnice koje se sistematski bave svojim stanjem, držeći pod kontrolom svoje hronične bolesti, mogu nadati zdravijem ishodu trudnoće i boljem razvoju fetusa.

 • Pravilno liječenje i praćenje hroničnih bolesti su osnovni za zdravu trudnoću.
 • Redovne kontrole krvnog pritiska, šećera u krvi i drugih vitalnih parametara su neophodne.
 • Uska saradnja sa mojim ginekologom i specijalistima za hronične bolesti mi omogućava da trudnoću vodim u najboljem mogućem pravcu.

Odlučna sam da učinim sve što je u mojoj moći kako bi moja trudnoća bila što je zdravija moguće. Uz podršku lekara i adekvatnu terapiju, moguće je značajno umanjiti negativan uticaj mojih hroničnih stanja na težinu i zdravlje moje bebe u stomaku.

Uloga prenatalne nege i redovnih pregleda u proceni težine bebe

Uloga prenatalne nege
Source: premiumgenetics.rs

Kao buduća majka, svesna sam značaja prenatalne nege i redovnih pregleda za procenu težine fetusa. Kontinuirano praćenje svakog aspekta trudnoće, od samog početka, omogućava mi da steknem uvid u razvoj mog deteta i pruži mi spokojstvo da je sve u najboljem redu.

Redovni ultrazvučni pregledi od ključnog su značaja za procenu težine fetusa. Pravovremenim ultrazvukom se prate vitalni parametri bebe, a svako potencijalno odstupanje se može brzo uočiti i adekvatno adresirati. Kao rezultat toga, prenatalna nega postaje temelj zdrave trudnoće i optimalnog razvoja bebe.

Svaki sastanak sa ginekologom pruža dragocene informacije o stanju mog deteta i preduzima korake za očuvanje zdravlja kako bebe, tako i mene.

Elementi prenatalne nege važni za procenu težine fetusa:

 • Detaljna anamneza i započinjanje prenatalne nege što je ranije moguće u trudnoći.
 • Periodični ultrazvučni pregledi za praćenje rasta i razvoja fetusa.
 • Testovi koji pomažu u detektovanju genetskih i strukturalnih abnormalnosti.
 • Monitoring srčane aktivnosti fetusa i njegovih pokreta kao indikatora zdravlja.

Razumem da je redovna interakcija sa zdravstvenim timom, koji uključuje mog ginekologa, sestrinsko osoblje i nutricionistu, suštinska za moju trudnoću i zdravlje mog deteta. Komunikacija i edukacija o svakom aspektu prenatalne nege su neizmerno važni i donose mi mir tokom ovih uzbudljivih meseci iščekivanja.

U pitanjima procene rasta i težine fetusa, znam da su redovni pregledi moji saveznici, omogućavajući nam da se pravovremeno odgovori na bilo kakve potrebe za intervencijom. Veoma cenim rad i predanost svog medicinskog tima koji su tu da osiguraju najbolji mogući početak za mog mališana.

Fizička aktivnost trudnice kao element kontrole težine

Kao trudnica, svakodnevno sam svesna da je fizička aktivnost u trudnoći izuzetno važna ne samo za moje zdravlje, već i za pravilan razvoj i kontrolu težine fetusa. Dokazano je da umerena fizička aktivnost može imati brojne pozitivne efekte, kako na fizičko, tako i na mentalno stanje, unapređujući kvalitet života i opšte blagostanje tokom ovog posebnog perioda.

Zato sam odlučila da prigrlim redovan, blag rejim vežbanja koji je u skladu sa mojim dnevnim sposobnostima i prethodnim nivoom aktivnosti. Naravno, sve to radim pod stručnim nadzorom, kako ne bi došlo do preterivanja, što bi moglo imati kontraproduktivan efekat.

 • Šetnje na svežem vazduhu koje doprinose boljoj cirkulaciji.
 • Lakše vežbe istezanja i joge posebno prilagođene trudnicama.
 • Plivanje kao idealna aktivnost koja olakšava teret trudnoći i jača mišiće.
 • Kegelove vežbe za jačanje mišića karlice.

Redovnom aktivnošću tokom trudnoće osećam se energičnije, a i doktori potvrđuju da je zdravlje trudnice bolje, a beba raste optimalnom brzinom.

Osim direktnih prednosti koje fizička aktivnost donosi mom zdravlju i razvoju bebe, bila sam prijatno iznenađena saznajem o indirektnim koristima, kao što su smanjenje stresa, poboljšanje sna i lakše upravljanje telesnom težinom. To doprinosi da se osećam zadovoljno i srećno tokom svih meseci koje provodim u iščekivanju.

Tipovi vežbi pogodni za trudnice

Tip vežbe Koristi Preporučena frekvencija
Šetnja Povećanje cirkulacije, smanjenje oticanja nogu Dnevno, 20-30 minuta
Plivanje Jačanje srca i mišića bez pritiska na zglobove 2-3 puta nedeljno
Joga Flexibilnost, smanjenje stresa, jačanje tela 2 puta nedeljno
Kegelove vežbe Jačanje mišića karlice, lakši porođaj Više puta dnevno

U završnici, shvatila sam da je fizička aktivnost tokom trudnoće nešto najlepše što mogu da učinim za sebe i svoju bebu. Osećaj balansa i harmonije koji održavam pruža mi sigurnost da ću svojoj bebi dati najbolji start u životu.

Uticaj pušenja i konzumacije alkohola na težinu i razvoj fetusa

Kada sam saznala da sam trudna, jedna od prvih tema na koju su me lekari ukazali bila je štetnost pušenja i konzumacije alkohola tokom trudnoće. Nije tajna da loše navike poput ovih mogu imati izuzetno negativan uticaj na razvoj fetusa. Posebno me zaintrigirale studije koje ukazuju na to kako ove supstance direktno utiču na rast i težinu budućeg deteta.

Studije o efektima duvana i alkohola na prenatalni razvoj

Istraživanja su mi pokazala da postoji stvarna naučna osnova koja upozorava na negativne efekte koje pušenje i konzumacija alkohola imaju na prenatalni razvoj. Dokazano je da cigarete i alkoholna pića smanjuju količinu kiseonika koja je potrebna za pravilan razvoj bebe u stomaku.

Od kada sam trudna, osećam ogromnu odgovornost da osiguram najbolje moguće uslove za zdrav razvoj mog deteta. U potpunosti sam izbacila pušenje i alkohol iz svog života, svesna da bih inače mogla narušiti njegovo zdravlje i buduće blagostanje.

Supstance Uticaji na fetus Moguće posledice
Duvan Smanjenje kiseonika Niža težina pri rođenju, rizik od razvojnih problema
Alkohol Izlaganje fetusa toksinima Teškoće u učenju, fizičke malformacije
 • Kiseonik je ključan za rast i razvoj mozga deteta, a pušenje ga smanjuje.
 • Alkohol može da doprinese razvoju fetalnog alkoholnog sindroma čak i u malim količinama.
 • Potreban mi je zdrav životni stil kako bih obezbedila sve neophodne uslove za zdrav razvoj moga deteta.

U dosluhu sa svojim lekarom, odlučila sam da se dodatno edukujem o svim aspektima trudnoće, kako bih istinski razumela značaj izbegavanja duvana i alkohola tokom ovog dragocenog perioda. Moj priorit je zdravlje mog budućeg deteta i ništa neće stati na put njegovom optimalnom rastu i razvoju.

Kako zdrav životni stil doprinosi optimalnoj težini bebe

Kao buduća majka, duboko sam svesna da moj zdrav životni stil ima presudan uticaj na optimalnu težinu mog deteta. Svaki dan, moje odluke o ishrani, vežbanju i odmoru pružaju temelj za blagostanje fetusa. Uverena sam da će moj izbor da izbegavam štetne supstance i pravim zdrave životne odluke rezultirati jačim i srećnijim početkom za moje dete.

Pravilna ishrana, ravnoteža vitamina i minerala, hidratacija i fizička aktivnost su stubovi na kojima se oslanja trudnoća. Ništa manje važno nije ni izbegavanje duvana, alkohola i drugih toksina koje mogu negativno uticati na rast i težinu bebe.

Već od samog početka trudnoće, opredelila sam se za ozbiljne promene u načinu života, kako bih stvorila najbolje moguće okruženje za razvoj mog deteta.

Zdrava ishrana kao temelj optimalne težine bebe

 • Uvrštavanje puno voća, povrća, celih žitarica i kvalitetnih proteina.
 • Redovan unos omega-3 masnih kiselina za podršku razvoju mozga fetusa.
 • Izbegavanje prerade šećera i brze hrane, vodeći računa o uravnoteženom unosu kalorija.
 • Povećan unos gvožđa, kalcijuma i folne kiseline kroz različite izvore hrane ili suplemente.

Ne manje važan za optimalnu težinu bebe je unos dovoljne količine vode. Hidratacija je ključna za funkcionisanje svih sistema u telu, uključujući i podršku u razvoju novog života.

 1. Redovan unos vode tokom celog dana, između 2 i 3 litre, prilagođeno individualnim potrebama.
 2. Izbegavanje gaziranih pića i sokova sa visokim sadržajem šećera, koji mogu doprineti nepoželjnom povećanju težine.

Fizička aktivnost je još jedan važan aspekt koji doprinosi kako mom zdravlju, tako i zdravlju mog deteta. Moderne vežbe odabrane u savetovanju sa lekarom pomažu mi da ostanem u formi i da podržim pravilan razvoj bebe.

Vrsta aktivnosti Koristi za trudnicu Koristi za fetus
Laka joga Poboljšava cirkulaciju i fleksibilnost Promoviše umirenje i smanjuje stres koji fetus može osjećati
Plivanje Smanjuje opterećenje na zglobove Održava zdravu težinu fetusa
Brzo hodanje Povećava kardiovaskularno zdravlje Osnažuje srčani mišić fetusa
Kegelove vežbe Jača karlične mišiće i olakšava porođaj Poboljšava cirkulaciju u području placente

Na kraju, odabir zdravog životnog stila pruža mi mir i radost, znajući da time dajem svoje puno doprinos optimalnoj težini i blagostanju mog deteta.

Procena i praćenje rasta bebe pomoću ultrazvučnih pregleda

Kao buduća majka, jedno od pitanja koje mi najčešće prolazi kroz glavu tiče se procene rasta fetusa. Ovo je delikatan proces u kojem se koriste specijalizovani ultrazvučni pregledi kako bi se pratilo kako moja beba raste i razvija se. Razumevanje ovog procesa i svih njegovih detalja postaje centralno za svaku trudnoću.

Potreba za preciznošću u praćenju trudnoće dolazi do izražaja svaki put kada posetim svojeg ginekologa. Redovan ultrazvučni pregled nije samo rutina; to je vrata kroz koja virim u svet koji moja beba stvara unutar mene. Rezultati ovih pregleda su ključni u osiguranju da je sve kako treba sa mojim detetom.

Merene dimenzije fetusa tokom tih pregleda obuhvataju dužinu glave, obim abdomen, i dužinu kostiju. Na osnovu ovih parametara, lekar može da proceni težinu fetusa i generalno njegov razvoj.

Nedelja trudnoće Procenjena dužina fetusa (cm) Procenjena težina fetusa (g)
24 30 600
28 37.6 1000
32 42.4 1700
36 47.4 2600
40 51.2 3500

Svesna sam važnosti svakog praćenog centimetra i gramu moga deteta, jer svaki broj ima svoju priču. Ultrazvučni pregledi su naš vodič kroz ovu avanturu, oni su naš preglednik kroz koji možemo da zavirimo u skriveni svet koji se razvija unutar mene.

Ušuškana na preglednom krevetu, dok gledam slike na ekranu, osećam se kao da već držim svoje dete u naručju, premda je ono još uvek sigurno u mom stomaku, štiteći se ispod srca koje oboje delimo.

Zahvaljujući neophodnim ultrazvučnim pregledima i posvećenom praćenju od strane mog lekara, stvaram miran i obećavajući ambijent za dolazak mog deteta na svet, dok istovremeno vodim računa i o svom zdravlju i dobrobiti tokom trudnoće.

Zaključak

Kao buduća majka, usvojila sam razne preporuke lekara i obogatila svoj život zdravim navikama. Sve to radim s velikom nadom da ću obezbediti najbolje za svoje dete. Uzbuđena sam i iščekujem taj trenutak, jer zaključak o težini bebe, koji će mi saopštiti na ultrazvučnom pregledu, samo je mali deo one slike koju smo zajedno stvarali tokom cele trudnoće. Ona je rezultat i naših malih pobeda i kompromisa – izbora zdrave ishrane, održavanja fizičke aktivnosti i izbegavanja loših navika.

Shvatila sam da je zdrava trudnoća plod balansa i harmonije koji se održavaju svakodnevno. Svaki pokušaj da se usaglase razne obaveze sa odmorom, ishranom i fizičkom aktivnošću, jeste korak ka balansiranom životu. Tako jedna trudnica može da stvori okruženje u kome će beba rasti i razvijati se u najboljim uslovima.

Svaki vid podrške, bilo da dolazi od porodice, prijatelja ili medicinskog osoblja, igra veliku ulogu u ovom putovanju. Osećam se zahvalnom i spremnom da nastavim da negujem sve što sam naučila, vodeći računa o sebi i o svom detetu koje će usoro zakoračiti u ovaj svet. Radujem se novom poglavlju koje će, nadam se, biti ispunjeno zdravljem, ljubavlju i radošću.

FAQ

Od čega zavisi težina bebe u stomaku?

Težina bebe u stomaku zavisi od mnogih faktora, uključujući genetiku, ishranu trudnice, njeno zdravstveno stanje, kao i od posteljice koja bebu snabdeva hranljivim materijama i kiseonikom. Redovni ultrazvučni pregledi pomažu u praćenju razvoja i težine bebe.

Kako ishrana trudnice utiče na težinu i razvoj bebe?

Ishrana bogata esencijalnim nutrijentima, vitaminima i mineralima ima ključan uticaj na rast i razvoj fetusa. Pravilna ishrana osigurava da beba dobija sve potrebne materije za svoj razvoj, što direktno utiče na njenu težinu.

Na koji način genetika utiče na težinu bebe u stomaku?

Genetika ima značajnu ulogu u određivanju potencijalne težine bebe, gde karakteristike roditelja poput telesne građe i obima mogu biti indikatori za težinu deteta pri rođenju.

Koliki je uticaj zdravstvenog stanja majke na težinu bebe?

Zdravstveno stanje majke može značajno uticati na razvoj i težinu bebe. Hronične bolesti, kao što su dijabetes ili visok krvni pritisak, i druga medicinska stanja mogu uticati na prenatalni razvoj.

Kakav je značaj prenatalne nege za procenu težine bebe?

Prenatalna nega, koja uključuje redovne preglede i ultrazvučne preglede, ključna je za pravovremenu procenu težine bebe, omogućavajući lekarima da prate rast i razvoj fetusa i potencijalno intervenišu ako je to potrebno.

Kako fizička aktivnost tokom trudnoće utiče na težinu bebe?

Umerena fizička aktivnost može poboljšati opšte zdravlje trudnice i doprineti održavanju zdrave težine bebe, pod uslovom da je aktivnost prilagođena trudnoći i odobrena od strane lekara.

Kako pušenje i konzumacija alkohola utiču na težinu fetusa?

Pušenje i konzumacija alkohola u trudnoći negativno utiču na bebu, smanjujući količinu kiseonika i hranljivih materija koje beba prima, a time i potencijalno smanjujući njenu težinu.

Na koje sve načine zdrav životni stil doprinosi težini i razvoju bebe?

Zdrav životni stil uključuje adekvatnu ishranu, redovno unošenje vode, izbegavanje štetnih supstanci poput duvana i alkohola, te umernu fizičku aktivnost. Sve to zajedno pruža osnovu za optimalan rast i razvoj bebe.

Šta se sve procenjuje tokom ultrazvučnih pregleda u kontekstu rasta bebe?

Tokom ultrazvučnih pregleda merenjem dimenzija fetusa, kao što su obim glave i abdomena te dužina kostiju, lekari procenjuju težinu i rast bebe i prate da li se razvoj odvija unutar očekivanih parametara.

Везе ка изворима

Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.