Kako Prepoznati Simptome Trudnoće: Znaci Da Ste Trudni

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih i najemotivnijih iskustava u životu žene. Bez obzira da li je to planirano ili ne, saznanje da ste trudni može izazvati različite emocije, od uzbuđenja do zabrinutosti. Ali kako znati da li ste trudni pre nego što vam kasni menstruacija? Postoje neki rani znaci i simptomi trudnoće na koje treba obratiti pažnju.

Svaka žena najbolje poznaje svoje telo, te stoga može primetiti i najmanje promene koje se u njemu dešavaju.

Rani znaci i simptomi trudnoće uključuju

Kasni menstruacija :

Ovo je najčešći znak trudnoće i dešava se kada jajne ćelije uđu u matericu i implantiraju se u zid. Ako vam kasni menstruacija, to može biti dobar znak da ste trudni. Kada menstruacija kasni, osim trudnoće, postoji nekoliko drugih mogućih uzroka kao što su hormonalni poremećaji, stres, promene u telesnoj težini, loše navike u ishrani, bolesti štitne žlezde i policistični jajnici. Ako vam menstruacija kasni, preporučuje se da uradite test na trudnoću i konsultujete se sa svojim ginekologom kako biste isključili druge uzroke kašnjenja i otkrili eventualne zdravstvene probleme.

Uz test trudnoće kod kuće, postoje i drugi načini da se utvrdi trudnoća, uključujući:

Test iz krvi:

Lekar može traziti  test za merenje nivoa humanog horionskog gonadotropina (hCG), hormona koji se proizvodi u telu tokom trudnoće. Ovaj test može biti pouzdaniji od kućnog testa trudnoće i može potvrditi trudnoću veoma rano, čak i pre nego što se pojave drugi simptomi.

Ultrazvuk:

Ultrazvučni pregled može potvrditi trudnoću i pokazati broj fetusa, starost fetusa i otkriti neke komplikacije u trudnoći.

Amniocenteza:

Ovo je test koji se obično radi između 15. i 20. nedelje trudnoće i uključuje uzimanje uzorka amnionske tečnosti iz materice. Ovaj test se obično koristi za utvrđivanje mogućih genetskih abnormalnosti kod bebe.

CVS (chorionic villus sampling):

Ovo je test koji se takođe obavlja između 10. i 12. nedelje trudnoće. Uzorak posteljice se uzima i analizira kako bi se otkrile moguće genetske abnormalnosti.

Važno je napomenuti da svi ovi testovi imaju i rizike i prednosti i da treba pažljivo razmotriti sve opcije pre nego što se odlučite za bilo koji od njih.

Mučnina – čest rani simptom trudnoće

Source: nutraveris-pharma.com

Mučnina i povraćanje su česti rani simptomi trudnoće, naročito u prvom tromesečju. Ovaj simptom se dešava zbog hormonskih promena u telu i često se javlja ujutro ili kada ste gladni. Iako se može javiti u bilo koje doba dana ili noći, većina trudnica iskusi mučninu ujutru, nakon buđenja. Uz to, neke trudnice mogu iskusiti mučninu tokom celog dana.

Mučnina tokom trudnoće je normalna i obično se javlja u prvih nekoliko nedelja. Međutim, u nekim slučajevima, mučnina može biti intenzivna i dugotrajna, što može dovesti do dehidracije i gubitka telesne mase. Ako imate težu mučninu ili povraćanje, obratite se svom lekaru.

Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da ublažite mučninu u trudnoći:

Source: eklinika.telegraf.rs

• Jedite manje, češće obroke umesto velikih obroka
• Pijte puno vode i izbegavajte napitke koji sadrže kofein
• Izbegavajte prženu i masnu hranu, a uključite više proteinske hrane u ishranu
• Pokušajte sa hladnim obrocima i pićima
• Probajte sa aromaterapijom ili masažom
• Nosite udobnu odeću i izbegavajte stresne situacije
• Razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnosti uzimanja lekova za ublažavanje mučnine.

Osetljivost na mirise

Source: 24sata.hr

Tokom trudnoće, mnoge žene primećuju povećanu osetljivost na mirise. To znači da vam mirisi koji vam inače ne smetaju mogu izazvati mučninu i nelagodu. Ovo se dešava zbog hormonskih promena u telu koje mogu uticati na vaše čulo mirisa. Kako biste ublažili osetljivost na mirise, možete pokušati da izbegnete jela i namirnice koje vam smetaju, držite se dobro provetrenih prostorija, izbegavajte jaka parfemska sredstva i nosite mirisnu maramicu ako mirisi postanu previše intenzivni.

Umor

Source: poliklinikaconsilium.com

Tokom trudnoće, žensko telo prolazi kroz mnoge promene, a povećana proizvodnja hormona može izazvati osećaj umora. Ovo je uobičajeno u prvom tromesečju, ali neke žene mogu osećati umor tokom cele trudnoće. Da bi se smanjio umor tokom trudnoće, preporučuje se:

• Dovoljno spavajte i odmarajte se koliko god je to moguće.
• Vežbajte umereno, kao što je šetnja ili plivanje.
• Hranite se zdravo i uravnoteženo, konzumirajte namirnice koje sadrže gvožđe i druge hranljive sastojke.
• Pijte dovoljno tečnosti, kao što je voda ili biljni čaj.
• Razgovarajte sa svojim lekarom o uzimanju vitamina i mineralnih suplemenata, ako je to potrebno.

Promene u grudima

Source: pinterest.com

Promene u grudima su uobičajeni rani simptomi trudnoće. Hormoni koji se luče tokom trudnoće mogu uticati na tkivo grudi i izazvati oticanje, osetljivost i bolnost. Ovo se dešava zbog povećanja količine krvi i drugih tečnosti u telu. Mnoge žene takođe primećuju da su im bradavice osetljivije ili tamnije u boji tokom trudnoće. Ove promene u grudima su uobičajene i obično nestaju nakon nekoliko nedelja ili meseci.

Često mokrenje

Source: bebo.club

Uzroci čestog mokrenja u trudnoći mogu biti različiti. Pored rasta materice koji pritiska bešiku, u kasnijim fazama trudnoće, dete može vršiti pritisak na bešiku. Takođe, povećana količina krvi u telu tokom trudnoće može uticati na rad bubrega i izazvati češće mokrenje. U nekim slučajevima, često mokrenje može biti znak urinarne infekcije koja je česta pojava u trudnoći. Ako primetite bol prilikom mokrenja ili neuobičajeno često mokrenje, važno je da se obratite svom lekaru.

Promene u apetitu

Source: imlek.rs

Promene su česte tokom trudnoće. Neki žele da jedu hranu koju ranije nisu voleli, dok drugi mogu izgubiti apetit. Takođe, može doći do želje za određenom vrstom hrane, poput slatkiša ili kiselih namirnica. Važno je osigurati adekvatnu ishranu i konzumirati dovoljno hranjivih materija, posebno folne kiseline i gvožđa.

Kilogrami u trudnoci

Koliko će se žena ugojiti tokom trudnoće zavisi od njenog početnog telesnog stanja i drugih faktora poput visine, težine i nivoa aktivnosti. Opšte preporuke su da se zdrava trudnica ugoji između 11-16 kg tokom cele trudnoće. Međutim, važno je napomenuti da svaka trudnoća i žena su individualne, pa se može dogoditi i da žena dobije manje ili više od ovog preporučenog raspona.

Zakljucak

Prepoznavanje simptoma trudnoće je važan korak za svaku ženu koja planira da zatrudni ili sumnja da je već trudna. Kasna menstruacija, mučnina, osetljivost na mirise, umor, promene u grudima, često mokrenje i promene u apetitu su neki od najčešćih znakova trudnoće. Međutim, važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i drugim zdravstvenim problemima, te da je najbolji način da se utvrdi trudnoća da se uradi test na trudnoću. U svakom slučaju, ukoliko primetite bilo kakve promene u svom telu, uvek je najbolje da se posavetujete sa lekarom kako biste dobili pravu dijagnozu i adekvatno lečenje.

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.