Nar i njegovih 10 zdravstvenih i nutritivnih prednosti: Otkrivanje tajni voća bogova

Nar je voće poznato po svojim nutritivnim i zdravstvenim prednostima koje ga čine izuzetno cenjenim u kulinarstvu i medicini. Okruglog je oblika i privlačne crvene boje, a njegova unutrašnjost sadrži sočne jestive semenke. Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, što ga čini odličnim doprinosom zdravoj ishrani.

Istraživanja ukazuju na bogat spektar zdravstvenih koristi koje nar pruža, uključujući podršku zdravlju srca i urinarnog sistema, kao i poboljšanje izdržljivosti pri fizičkim aktivnostima. Pored ovoga, nar može imati pozitivan uticaj na probavni sistem i proces mršavljenja, a koristi se i u prevenciji i lečenju upalnih stanja. Nutritivna vrednost nara pridonosi i reproduktivnom zdravlju, a saveti za njegovu upotrebu u ishrani se često oslanjaju na njegove antioksidativne osobine.

Ključne tačke

 • Nar sadrži malo kalorija, ali je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima.
 • Pruža značajne zdravstvene koristi, uključujući podršku kardiovaskularnom i urinarnom zdravlju.
 • Poboljšava izdržljivost i ima pozitivan efekat na probavni sistem i mršavljenje.

Nar i njegove osnovne karakteristike

Nar (Punica granatum) je voće koje se često kategorizuje kao superhrana zbog svojih brojnih nutritivnih i zdravstvenih blagodeti. Ovo voće je prepoznatljivo po svojoj gustoj, kožnatoj spoljašnjosti i bogatstvu sočnih semena unutar sebe, poznatih kao arili.

Nutritivna vrijednost:

 • Kalorije: Nisko kalorijsko voće
 • Masti: Sadrži minimalne količine masti
 • Vlakna: Bogato dijetalnim vlaknima
 • Vitamini: Izvor vitamina C, K, i folata
 • Minerali: Sadrži kalijum, kalcijum i gvožđe

Istrošnja nara može doprineti:

 • Antioksidativnoj zaštiti
 • Zdravlju srca
 • Prevenciji upala
 • Podršci zdravlju urinarnog sistema

Nar se u ishrani koristi na različite načine. Može se jesti svež, u salatama, kao sok, ili kao dodatak raznim jelima.

Karakteristika nara:
Nar spada u voće koje zahteva malo strpljenja tokom pripreme, ali njegove nutritivne koristi nadmašuju potrebno vreme za čišćenje. Tradicionalno se koristi i ceni u mnogim kulturama, što doprinosi njegovoj popularnosti kao dijela zdrave i uravnotežene ishrane.

Ukratko, nar je voće koje se ističe svojim nutritivnim profilom i zdravstvenom vrednošću, čime zaslužuje mesto u kategoriji superhrane.

Nutritivna vrednost nara

Nar je prepoznatljiv po svojoj nutritivnoj vrednosti koja uključuje bogatstvo vitaminima, mineralima te niskom energetskom vrednošću uz značajan sadržaj vlakana. Složenost ove voćke ogleda se u raznolikosti njenih makronutrijenata i mikronutrijenata neophodnih za ljudsko zdravlje.

Energetska vrednost i makronutrienti

Iz 100 grama nara se dobija približno 83 kalorija, što ga čini voćkom niskog energetskog sadržaja. Sadrži oko 19 grama ugljenih hidrata, pri čemu je glavni deo zastupljen u šećerima. Ima uz to 1,67 grama proteina i 1,17 grama masti, što pokazuje da nije izvor masnoća. Takođe, bogatstvo vlaknima dolazi do izražaja sa oko 4 grama vlakana na 100 grama voća, pružajući podršku zdravlju digestivnog sistema.

Vitamini i minerali

Nar je istaknut kao izvor vitamina C sa oko 28.8 mg po 100 grama, što predstavlja oko 32% preporučenog dnevnog unosa. Sadrži i značajnu količinu kalijuma, tačnije 666 mg ili 13% preporučenog dnevnog unosa. Minerali kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum i fosfor su takođe zastupljeni u ovom voću, pružajući njegovu mineralnu ravnotežu koja doprinosi različitim aspektima zdravlja. Osim toga, sadrži antioksidanse koji igraju ulogu u zaštiti organizma od slobodnih radikala.

Zdravstvene koristi nara

https://www.youtube.com/watch?v=Jd0S3d0SfqU&embed=true

Pomegranate, poznat i kao nar u našem regionu, je voće koje se ističe visokim sadržajem antioksidansa, kao što su antocijani i tanini, što mu daje potencijal u prevenciji raznih bolesti i poboljšanju ukupnog zdravlja.

Smanjenje rizika od hroničnih bolesti

Nar sadrži polifenole i punikalagine koji su poznati po svojim antioksidativnim svojstvima. Antioksidansi u naru pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjujući time potencijal za razvoj hroničnih bolesti.

Podrška zdravlju srca

Redovno konzumiranje nara može pozitivno uticati na zdravlje srca. Studije su pokazale da nar može da snižava krvni pritisak i smanji rizik od bolesti srca.

Zaštita od bolesti prostate i dojke

Komponente u naru pokazuju obećavajuće antikancerogene i antitumorske efekte, posebno kada je reč o bolestima prostate i dojke. Njegova upotreba može biti korisna kao deo preventivnih mera.

Potencijal u lečenju dijabetesa

Nar može da igra ulogu u lečenju dijabetesa zahvaljujući svojim antidiabetičkim svojstvima. Istraživanja ukazuju na pozitivne efekte na nivo šećera u krvi i otpornost na insulin.

Efekti na kognitivne funkcije i mozak

Konsumacija nara može doprineti očuvanju kognitivnih funkcija, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa koji štite mozak od oštećenja uzrokovanih upalnim procesima i oksidativnim stresom.

Upotreba nara u ishrani

Nar je višestruko koristan u ishrani zbog svojih nutritivnih vrednosti, a lako se kombinuje u raznim jelima i pićima. Bogatstvo ukusa i zdravlja koje ovo voće pruža čini ga popularnim izborom u pripremi raznovrsnih obroka.

https://www.youtube.com/watch?v=Wzd2X2U6C68&embed=true

Pravljenje soka od nara

Sok od nara je koncentrisani izvor antioksidanata i lako se pravi. Plod nara se prepolovi i istisne na isti način kao i kod citrusa. Sok može biti prilično jak, stoga ga neki razblažuju vodom ili dodaju med za slatkoću.

Dodatak jelima i salatama

Zrna nara dodaju sočnost i hrskavost salatama, a mogu obogatiti i topla jela. Najčešće se posipaju preko povrća ili u kombinaciji sa semenkama za teksturiranu i bogatu salatu.

Nar u kombinaciji sa jogurtom i smutijima

Jogurt i smutiji sa naron postaju bogatiji za vitamine i vibrantnu boju. Dodavanjem nara u jogurt dobija se osvežavajući obrok, dok se u smuti sa voćem dodaje dodatna nutritivna vrednost i kompleksnost ukusa.

Utjecaj nara na probavni sistem i mršavljenje

https://www.youtube.com/watch?v=NzTmb4RtSw0&embed=true

Nar je voće koje se ističe svojim pozitivnim učincima na probavni sistem. Sadrži vlakna, koja su ključna za dobro varenje. Vlakna olakšavaju prolaz hrane kroz creva, čime se preveniraju problemi kao što su zatvor i nadutost.

Redovnim konzumiranjem nara, čiji sok može smiriti probavni sistem, može se ublažiti dijareja i smanjiti bol uzrokovan prolivom. Nar, takođe, može sprečiti pojavu krvi u stolici, što ukazuje na njegovo protivupalno djelovanje.

Kada je reč o mršavljenju, nar može imati korisnu ulogu. Voće je bogato antioksidantima koji pospješuju razgradnju tjelesne masti, što ga čini popularnim u dijetetskim režimima ishrane. Nar je niskokaloričan, ali bogat hranljivim materijama, što ga čini odličnim izborom za osobe koje paze na unos kalorija.

Ključne tačke:

 • Vlakna u naru: Poboljšavaju probavu i sprečavaju gastrointestinalne smetnje.
 • Smirivanje probavnog sistema: Sok od nara može biti koristan kod dijareje i bolova.
 • Mršavljenje: Antioksidansi u naru pomažu u razgradnji masti, koristan je u dijetama za gubitak težine.

Zahvaljujući ovim benefitima, nar je vredan dodatak uravnoteženoj dijeti. Za informacije o zdravstvenim prednostima nara i njegovih efekata na mršavljenje posjetite Dijeta i zdravlje ili Nar i njegovih 10 zdravstvenih i nutritivnih prednosti – eKlinika.

Nar u prevenciji i lečenju upalnih stanja

Nar sadrži sastojke koji igraju ulogu u smanjenju upalnih procesa u organizmu, što može biti posebno korisno kod artritisa i reumatoidnog artritisa.

Doprinos u lečenju artritisa

Istraživanja pokazuju da nar ima antiinflamatorna svojstva koja mogu doprineti smanjenju simptoma upale i bolova kod osoba koje pate od artritisa. Snaga ovog voća leži u visokom sadržaju antioksidanata, kao što su polifenoli, koji mogu umanjiti zapaljenje i time uticati na poboljšanje stanja pacijenata.

Uticaj na reumatoidni artritis

Kada je reč o reumatoidnom artritisu, specifičnom tipu artritisa koji je autoimunog karaktera, nar može imati blagotvoran efekat. Supstancije prisutne u ovom plodu mogu pomoći u moduliranju imunološkog odgovora organizma i smanjivanju hroničnog upalnog odgovora koji je karakterističan za ovo oboljenje.

Nar i reproduktivno zdravlje

Proučavanja ukazuju na to da nar može imati pozitivne efekte na reproduktivno zdravlje kako muškaraca tako i žena. Konkretne komponente ovog voća poput antioksidanata, koji su bogati plodom nara, mogu doprineti smanjenju oksidativnog stresa, što je faktor koji igra ulogu u plodnosti oba pola.

Nutritivne vrednosti nara pojačavaju reproduktivno zdravlje:

 • Antioxidanti: pomažu u zaštiti reproduktivnog sistema od oštećenja slobodnim radikalima.
 • Vitamini i minerali: podstiču hormonsku ravnotežu i dobro opšte zdravlje, što je esencijalno za plodnost.

Efekti nara na plodnost:

 • Povećanje protoka krvi prema reproduktivnim organima može poboljšati erektilnu funkciju kod muškaraca.
 • Neki predlažu da antioksidativna svojstva nara mogu imati korisni uticaj na kvalitet jajnih ćelija kod žena.

Redovna konzumacija nara mogla bi biti blagotvorna za parove koji pokušavaju da zatrudne. Naravno, treba imati na umu da konzumacija nara ne može garantovati povećanje plodnosti, ali kao deo zdrave ishrane i načina života, može pružiti podršku reproduktivnom zdravlju.

Dodatne koristi i praktični saveti

Nar je plod koji, osim široko poznatih nutritivnih vrednosti, sadrži aktivne komponente korisne za protok krvi, oralno zdravlje i izdržljivost tokom fizičkih aktivnosti. Sadrži kalijum i antioksidanse poput ekstrakta nara koji mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje urinarnog sistema i potencijalno smanjiti rizik od nastanka kamenca u bubregu.

https://www.youtube.com/watch?v=Ml_KyxCIIz8&embed=true

Konzumiranje nara za bolji protok krvi

Redovno konzumiranje nara može poboljšati protok krvi i smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema. To je delom zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma koji igra važnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska. Nar i njegovi zdravstveni benefiti ističu se i kao preventiva za stvaranje plaka u arterijama.

Smanjenje dentalnog plaka i poboljšanje oralnog zdravlja

Istraživanja pokazuju da ekstrakt nara može pomoći u borbi protiv dentalnog plaka, zahvaljujući antibakterijskim svojstvima. Ovo može doprineti smanjenju problema sa desnima te poboljšati oralno zdravlje. Nar se ponekad koristi i kao sastojak u proizvodima za ispiranje usta ili zubnim pastama.

Nar u sportu i povećanju izdržljivosti

Sportisti često traže prirodne načine za poboljšanje svoje izdržljivosti, a nar može biti koristan u te svrhe. Ovaj plod može pomoći u povećanju izdržljivosti tokom vežbanja, udružujući bogatstvo antioksidanata sa sposobnošću da utiče na protok krvi i dostavljanje kiseonika mišićima. Nar i povećanje izdržljivosti može biti korisna strategija za sportiste.

Naučna istraživanja i studije

Naučne zajednice su sprovele mnogobrojne studije da bi utvrdile nutritivne i zdravstvene prednosti nara. Poseban fokus stavljen je na bogatstvo nara antocijaninima, kojima se pripisuju antioksidativna svojstva. Antocijanini, odgovorni za bogatu crvenu boju nara, pokazali su snažne efekte u borbi protiv oksidativnog stresa u telu.

Istraživanja iz Irana, gde se nar često konzumira u sklopu mediteranske ishrane, sugerišu da ovaj plod može imati preventivno delovanje protiv nekih oblika raka. U tabeli su izdvojeni ključni zaključci iz relevantnih studija:

Studija Godina Ključni nalaz
Istraživanje učinka nara na zdravlje 2019 Potencijal u prevenciji karcinoma prostate
Uloga antocijanina iz nara 2021 Sniženje rizika od kardiovaskularnih bolesti
Konzumacija nara i longevitet 2020 Povezivanje s dužim životnim vekom

Pored toga, in vitro studije su ispitivale mogućnost da ekstrakt nara inhibira rast tumor ćelija. Međutim, važno je naglasiti da su dalja istraživanja potrebna kako bi se potvrdila ova svojstva u kliničkim uslovima.

Nar isto tako sadrži i druge fitonutrijente i vitamine koji podržavaju opšte zdravstveno stanje organizma. Uvid u sveobuhvatne nutricionističke profile nara i njihove značajne efekte može biti koristan vodič za konzumaciju ovog voća kao dela uravnotežene ishrane.

Često postavljana pitanja

Pri diskutovanju o narovima, često se javlja niz pitanja vezanih za njihovu upotrebu u ishrani, lekovita svojstva i primenu u kozmetici.

Koje vrste nara se najčešće koriste u ishrani?

U ishrani se najčešće koristi sorta poznata kao „Wonderful“, koja je cenjena zbog svoje slatkoće i sočnosti. Ona je dominantna na globalnom tržištu zbog svog bogatog ukusa i zdravstvenih benefita.

Kako pravilno zamrznuti zrna nara?

Zamrzavanje zrna nara omogućava njihovo korišćenje van sezone. Da bi se pravilno zamrznula, zrna treba ravnomerno rasporediti na pleh obložen pek papirom i zamrznuti, nakon čega se mogu prebaciti u zatvorene posude ili kese na zip zatvaranje.

Kakva su lekovita svojstva ekstrakta divljeg nara?

Ekstrakt divljeg nara bogat je antioksidansima, koji pokazuju potencijal u prevenciji nekoliko oblika bolesti, uključujući kardiovaskularne i anti-inflamatorne efekte.

Na koji način se koristi cvet nara u tradicionalnim lečenjima?

Cvet nara tradicionalno se koristi u lečenju gastrointestinalnih poremećaja, dok se čaj od cvetova narova suprotstavlja dijareji i može se koristiti za grgljanje zbog upalnih procesa u usnoj šupljini.

Koja su iskustva sa upotrebom ulja nara u kozmetičke svrhe?

Ulje nara je popularno u kozmetici zbog svojih hidratantnih svojstava i sposobnosti da poboljša elastičnost kože. Korisnici izveštavaju o vidljivim benefitima kada je reč o smanjenju bora i poboljšanju teksture kože.

Kako se koristi sirup od nara i koje su njegove prednosti?

Sirup od nara, poznat kao narširup ili grenadin, koristi se kao zaslađivač u koktelima i desertima. Pored svog intenzivnog ukusa, sirup je cenjen zbog antioksidativnih svojstava nara koja su prisutna u koncentrovanom obliku.