Najbolje srpske serije u 21. veku – Vodič za gledanje

Najbolje srpske serije u 21. veku

Kada se povede razgovor o kulturnom identitetu i savremenim fenomenima Srbije, neizbežno se dotaknemo teme domaćih serija koje su obeležile početak novog veka.

Pripovest ovoga teksta počinje u dnevnoj sobi prosečne srpske porodice, gde je televizor više od prozora u svet – to je kapija u živote likova koji postaju deo porodičnog kruga.

Zamislite uzbuđenje i tišinu koja nastupa kada se na malim ekranima pojavi uvodna špica najgledanije serije u Srbiji. Emocije koje sprovode popularne serije u Srbiji su univerzalne, ali obojene lokalnim koloritom, pričajući priče o životima koje mogu da se dotaknu i najtananijeg srca.

Domaće serije 21. veka nisu samo izvor zabave; one su ogledalo društva koje se transformiše, raste i uči iz svoje prošlosti.

Hit serije u Srbiji sa visokim rejtingom postale su deo kulturnog nasleđa i dokaz su da serije koje dolaze iz Srbije prate svetske trendove uz jedinstveni pristup.

Sa ponosom možemo istaći da su najpoznatije srpske serije prešle nacionalne granice, pleneći pažnju regionalne i međunarodne publike.

Razvoj televizijskog serijala u Srbiji: Kako su domaće serije pratile svetske trendove

Televizijski serijal u Srbiji doživeo je značajnu evoluciju tokom poslednjih godina, pri čemu su domaće serije sve više reflektovale trendove u svetu televizijske produkcije. Razvoj srpskih serija pokazuje kako su kreatori u Srbiji uspeli da pronađu savršeni balans između tradicionalnih vrednosti i žanrovskih inovacija, ostvarujući zapažene uspehe i na međunarodnom nivou.

Utvrđivanje novog kvaliteta: Od komedija i porodičnih drama do žanrovskih inovacija

Komedije i porodične drame dugo su dominirale domaćom scenom, prikazujući lokalne običaje i probleme sa kojima se suočava srpska porodica.

Međutim, poslednjih godina svedoci smo žanrovskih inovacija koje obogaćuju ponudu, dovodeći do uvođenja svetskih trendova i tehnologija u televizijski serijal u Srbiji.

Televizija u doba pandemije: Kako je 2021. godina obogatila repertoar novim serijama

Televizija u doba pandemije doživela je neviđeni rast gledanosti, a proizvođači u Srbiji su to iskoristili za lansiranje novih serija koje su privukle pažnju publike željne kvalitetnog sadržaja. Domaće serije prilagođene su novim uslovima, a kreirani su i formati koji su omogućili nastavak produkcije uprkos izazovima koje je pandemija donela.

Raznovrsnost žanrova i formata serija: Od telenovela do epskih drama

Na sceni srpskih televizijskih serijala, žanrovi serija postali su raznovrsniji. Od tradicionalnih telenovela, koje i dalje imaju vernu publiku, preko revitalizovanih porodičnih drama, pa sve do epskih drama koje su srpsku istoriju i mitologiju učinile dostupnijim širokim masama – spektar tema i žanrova se neprestano širi.

Najbolje srpske serije u 21. veku

Da se osvrnemo na same serije. Napravili smo pregled najpopularnijih a verovatno i najboljih serija koje su se pojavile u 21. veku. Pred vama je TOP 20 serija i njihove ocene na IMBD-u:

20. Čizmaši (2015) – 7.5/10

19. Andrija i Anđelka (2015) – 7.5/10

18. Tajkun (2020) – 7.5/10

17.  Žigosani u reketu (2018) – 7.8/10

16.  Branio sam Mladu Bosnu (2014) – 7.8/10

15. Mama i tata se igraju rata (2020) – 7.9/10

14. Šešir profesora Koste Vujića (2013) – 7.9/10

13. Vere i zavere (2016) – 8.0/10

12.Ubice moga oca (2016) – 8.1/10

11. Južni vetar (2020) – 8.1/10

10. Državni službenik (2019) – 8.3/10

9. Montevideo, Bog te video (2012) – 8.3/10

8. Kalup (2020) – 8.3/10

7. Meso (2017) – 8.3/10

6. Koreni (2018) – 8.5/10

5. Kosti (2020) – 8.6/10

4. Besa (2018) – 8.8/10

3. Senke nad Balkanom (2017) 8.9/10

2. Jutro će promeniti sve (2018) 9/10

1. Državni Posao (2012) – 9.4/10

1. „Državni posao“ kao fenomen domaće televizije

Državni posao“ je humoristička serija koja se bavi svakodnevnim životom u Srbiji kroz prizmu tri lika – Torbice, Boškića i Đorđa Čvarkova. Oni su zaposleni u javnom sektoru i kroz svoje avanture, susrete i situacije koje doživljavaju, satirično prikazuju birokratiju, korupciju, ali i sveopštu sliku društva.

Serija je poznata po svojim duhovitim dijalozima, inteligentnim šalama i prepoznatljivim likovima koji su postali omiljeni gledaocima. Državni posao je postao kultna serija koja je ostavila dubok trag u srpskoj TV produkciji.

Traju već 12 godina a do sada je emitovano preko 2100 epizoda.

2. „Jutro će promeniti sve“ – priča o životu mladih u Srbiji

Ovo je priča o grupi mladih ljudi koji su prešli tridesetu, završili sa školovanjem, ali još uvek nisu pronašli svoje mesto u svetu. Oni su u fazi života gde se suočavaju sa izazovima odraslog doba, ali se istovremeno bore da zadrže deo svoje mladosti. Kroz njihove interakcije i emotivne odnose, serija istražuje kako se nositi sa životnim prekretnicama i pronalaženjem sopstvenog identiteta u savremenom Beogradu.

3. „Senke nad Balkanom“ – uskoro treća sezona

Senke nad Balkanom“ je srpska kriminalistička serija čija se radnja odvija u prvoj polovini prošlog veka. Do sada su emitovane dve sezone a upravo ovih dana je snimanje treće sezone najavio reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić. Bjela je najavio i jedno novo lice za ovu sezonu a to je Miloš Biković koji će tumačiti Josipa Broza Tita.

4. „Besa“ – serija snimana u 5 država

Serija „Besa“ je srpska kriminalistička serija koja je snimana u 5 različitih država na više od 200 lokacija.

Uroš Perić, običan čovek iz Beograda, doživljava saobraćajnu nesreću u Crnoj Gori sa devojkom čiji je otac opasni mafijaški šef Dardan. Nesreća ih povezuje na neočekivan način, spajajući njihove živote i dalje puteve. Kroz seriju, njih dvoje se povezuju na jedinstven način, što dovodi do zanimljivih i neočekivanih situacija.

5. „Kosti“ – Srpski „Zločin i kazna“

Serija „Kosti“ je privukla pažnju publike u regionu jer istražuje posleratni haos i razoreni sistem kroz priču smeštenu u Banja Luku. Glavni likovi su dva muškarca koja, na prvi pogled, povezuje samo ime Kosta. Jedan od njih je doživeo progon iz Hrvatske u akciji „Oluja“, a ta trauma ga prati i kroz ulogu koju igra u seriji.

6. „Koreni“ – po romanu Dobrice Ćosića

Radnja romana i serije dešava se u izmišljenom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme vladavine kralja Milana. Priča prati život bogate seoske porodice Katić i njihovih sluga. Ističu se motivi porodice i porodičnih sukoba, porodičnog porekla i identiteta, održavanje srpske nacionalne mitologije, politički sukobi sa narodnim i porodičnim raskolima, iskorišćavanje seljaštva za političke pobune, oblikovanje intelektualaca školovanih u inostranstvu, patrijarhalna despotija i uloga žene u porodici.

7. „Meso“ – savremena i hrabra dramska priča

Serija prati Mirka Cvijetića, bivšeg fudbalera koji sada pokušava da pokrene svoj biznis, ali zapada u finansijske probleme. Kako bi rešio svoje dugove, obraća se prijatelju iz detinjstva koji je u kriminalnom miljeu. Ova priča istražuje sukob između moralnih dilema i želje za uspehom, dok se Mirko suočava sa teškim odlukama koje će uticati na njegov život i budućnost.

8. „Kalup“ – društveno odgovorna serija

Serija „Kalup“ je socijalna drama koja istražuje temu nestalih beba. Priča se fokusira na majku koja je aktivna u udruženju koje se bavi pronalaženjem nestale dece, dok je glavni lik privatni istražitelj angažovan na njenom slučaju. Scenarista i reditelj serije je Vuk Ršumović.

9. „Montevideo, Bog te video“ – Tirke ili Moša

Posle velikog uspeha Dragana Bjelogrlića sa istoimenim filmom donili smo i seriju od 24 epizode. Romantična fudbalska priča iz 1930 godine govori o formiranju državne reprezentacije i njenom odlasku na prvo svetsko prvenstvo u Montevideu. U seriji se pojavljuje veliki broj glumaca kojih na filmu nije bilo.

Prve epizode serije upoznaju nas sa glavnim likovima i njihovim životima u Beogradu tridesetih godina 20. veka, kao i sa fudbalskim utakmicama u gradu, sukobima unutar fudbalske organizacije i pripremama za odlazak na Prvi Mondijal u Urugvaj.

Naredne epizode prate putovanje u Montevideo i mnoge dogodovštine tokom ove velike avanture.

U poslednjim epizodama prikazane su tri utakmice na ovom prvenstvu i osvajanje trećeg mesta naših reprezentativaca, kao i njihov svečani povratak u Beograd.

10. „Državni službenik“ – tajne službe, tajni agenti

Državni službenik“ je srpska kriminalistička serija koja prati agente BIE, koji u tajnosti rešavaju najveće pretnje po Srbiju. Glavni junak je Lazar, mladi agent koji se bori da nađe ravnotežu između porodičnog i poslovnog života. Kada se Srbija suoči sa velikom opasnošću i Lazar ostane sam protiv svih, shvatiće da mora da napravi veliku žrtvu kako bi zaštitio svoju zemlju.

11. „Južni vetar“ – priča srpskog podzemlja

„Južni vetar“ je srpska kriminalistička serija koja prati priču o Petru Marašu, vođi beogradske automobilske mafije. Maraš se bavi ilegalnim poslovima, uključujući krađe automobila i trgovinu drogom. Serija prikazuje njegove sukobe sa rivalima iz podzemlja, ali i njegove odnose sa porodicom i prijateljima. Kroz seriju se istražuje tema lojalnosti, izdaje, prijateljstva i porodičnih veza u kontekstu kriminalnog miljea. „Južni vetar“ je postao popularan zbog dinamične radnje, autentičnih likova i realističnog prikaza beogradskog podzemlja.

12. „Ubice mog oca“ – serijski „gamechange“

Radnja serije odigrava se u Beogradu u sadašnjem vremenu. Glavni lik, Aleksandar Jakovljević, tumači ga Vuk Kostić, je mladi, ali već iskusni inspektor. On dobija prvi veliki slučaj – rešavanje ubistva ćerke jedinice uglednog građevinskog preduzimača. Ovaj slučaj postavlja Jakovljevića pred izazovnu istragu koja otkriva mračne tajne i duboko ukorenjenu korupciju u gradu. Tokom istrage, Jakovljević se suočava sa različitim preprekama, uključujući i sopstvene unutrašnje demone, dok pokušava da pronađe istinu i pravdu za žrtvu i njenu porodicu.

13. „Vere i zavere“ – po romanu Aleksandra Tišme

„Vere i zavere“ je srpska televizijska serija koja prati priču o grupi arheologa, istoričara i avanturista koji istražuju tajanstvene i zagonetne događaje iz srpske prošlosti. Glavni likovi, među kojima su arheolog Nemanja, istoričarka umetnosti Mina, novinar Mladen i forenzičarka Ana, suočavaju se sa različitim misterijama i zaverama dok pokušavaju da otkriju istinu skrivenu u prošlosti. Serija kombinuje elemente avanture, misterije i istorijske fikcije, istražujući intrigantne teme poput tajnih društava, drevnih artefakata i skrivenih znanja. Kroz svoje avanture, likovi se suočavaju sa opasnostima, ali i sa sopstvenim strahovima i dilemama, dok tragaju za istinom koja može da promeni njihovu percepciju stvarnosti.

14. „Šešir profesora Koste Vujića“ – serija za sva vremena

Kosta Vujić je nastavnik u jednoj varošici u Srbiji početkom 20. veka. Serija prati njegove avanture, odnose sa učenicima i kolegama, ali i njegovu unutrašnju borbu i filozofska razmišljanja o životu, ljubavi, moralu i društvu. Serija je poznata po svom humoru, toplini i dubokim porukama koje prenosi, istražujući teme koje su i danas relevantne, poput obrazovanja, odnosa među ljudima i vrednosti u životu.

15. „Mama i tata se igraju rata“ – šira verzija filma “Realna priča”

„Serija „Mama i tata se igraju rata“ je humoristična drama koja prati život jedne neobične porodice. Glavni likovi su Katarina, uspešna poslovna žena, i Marko, njen suprug koji se bavi umetnošću i sklon je ekscentričnim idejama. Njih dvoje imaju troje dece koja su svako na svoj način posebna. Radnja se fokusira na njihove svakodnevne izazove, odnose među članovima porodice i situacije koje proizilaze iz njihovih različitih pogleda na svet.

16. „Branio sam Mladu Bosnu“ – Gavrilo Princip heroj ili ubica

Serija ‘Branio sam mladu Bosnu’ prati događaje koji su doveli do atentata u Sarajevu 1914. godine, koji je bio okidač za Prvi svetski rat. Glavni likovi su mladi članovi tajne organizacije „Mlada Bosna“ koji se bore za nezavisnost i ujedinjenje Južnih Slovena. Serija prikazuje njihove ideale, borbu za slobodu i pravdu, ali i sukobe sa tadašnjim društvenim i političkim sistemom. Kroz likove poput Gavrila Principa, Nedeljka Čabrinovića i drugih članova organizacije, serija istražuje kompleksnost političkih, socijalnih i ličnih motiva koji su doveli do atentata i njegovih posledica.

17. „Žigosani u reketu“- gost serije Predrag Saša Danilović

Srpska televizijska serija koja prati životnu priču Petra Marinkovića, talentovanog košarkaša čiji je život okrenut naglavačke kada ga nepravedno optuže za nameštanje utakmica. Nakon što bude osuđen na zatvorsku kaznu, Petar se bori da dokaže svoju nevinost i povrati svoj ugled. Serija istražuje teme poput pravde, borbe protiv sistema, prijateljstva i ljubavi, dok Petar pokušava da se izbori sa svojom prošlošću i izgradi novu budućnost.

18. „Tajkun“ -priča o kontroverznom biznismenu

„Tajkun“ je srpska TV serija koja prati život Petra Maravića, uspešnog poslovnog čoveka i milijardera koji se bori sa poslovnim i ličnim izazovima. Glavni zaplet počinje kada Petar neočekivano nasledi porodičnu firmu i postane deo sveta korporativnih intriga, rivalstava i previranja.

19. „Andrija i Anđelka“ – duhovit prikaz muško ženskih odnosa

„Andrija i Anđelka“ je popularna srpska humoristička serija koja prati život mladog para, Andrije i Anđelke, koji su potpuno različiti po karakteru i načinu života. Andrija je nezaposleni filozofski student, dok je Anđelka lepa, ali pomalo naivna devojka koja radi kao prodavačica u prodavnici cipela. Serija prikazuje njihove svakodnevne avanture, sukobe i smešne situacije koje proizilaze iz njihovih suprotnih osobina.

20. „Čizmaši“ – po istoimenom romanu

„Čizmaši“ su snažna lirska priča o nižem oficiru bivše jugoslovenske vojske Žiki Kurjaku (tumači ga mladi glumac Miodrag Dragičević kojem je ovo prva uloga), od detinjstva u rudarskom zavičaju, preko vojničkih dana, do teške depresije, zatvora i velegradske ludnice.

Zaključak

Pregled stanja i razvoja srpskih serija u ovom veku pokazuje značajan napredak i prilagođavanje domaće televizijske produkcije globalnim standardima. Upravo je preplitanje tradicionalnih tema i moderne režije ono što čini ove serije jedinstvenim spojem kultura i vremenskih epoha.

Tržište u Srbiji obogaćeno je bogatim izborom sadržaja, od komedija do političkih trilera, što dokazuje sposobnost domaćeg tvorca da odgovori na raznovrsne ukuse publike. Kroz mnogobrojne žanrove i priče koje adresiraju lokalne i regionalne specifičnosti, srpske serije su stekle značajno mesto u kulturnom identitetu nacije.

Najbolje serije u Srbiji kao što su „Senke nad Balkanom“, „Državni posao“, i „Jutro će promeniti sve“ potvrdile su da se seriozni projekti mogu uspešno realizovati i da postoji želja za novim konceptima i pristupima.

Sa odličnim ocenama na platformama poput IMDB, serije ne samo da zavređuju veliku pažnju domaće publike, već i one internacionalne. Ono što je nekada smatrano za regionalni uspeh, danas prevazilazi granice i plasira domaće serije u srca svetskog auditorijuma.

FAQ

Koje su najbolje srpske serije u 21. veku?

Najbolje srpske serije u 21. veku su „Državni posao“, „Jutro će promeniti sve“, „Senke nad Balkanom“, „Besa“, „Kosti“, „Kalup“, „Montevideo“, „Južni vetar“ i „Državni službenik“.

Kako su se domaće serije razvijale u 21. veku?

Domaće serije su pratile svetske trendove u razvoju televizijskih serijala. Počevši od komedija i porodičnih drama, uplovile su u žanrovske inovacije, nudeći gledaocima raznolike sadržaje.

Kako je pandemija obogatila repertoar novim serijama?

Iako je 2021. godina obeležena pandemijom, televizija je uspela da obogati repertoar novim serijama koje su ponudile raznolikost žanrova i formata, prilagođavajući se izazovima koje je donela promena svakodnevnice.

Koje su najpoznatije srpske serije zbog regionalne saradnje i uspeha?

Najpoznatije srpske serije zbog regionalne saradnje i uspeha su „Besa“ i „Kosti“. Ove serije su uspešno ostvarile saradnju sa drugim regionalnim zemljama i postigle visok rejting i popularnost.

Kako ocene na IMDB-u utiču na merenje uspeha serija?

Ocene na IMDB-u, popularnoj platformi za ocenjivanje televizijskih sadržaja, često se koriste kao jedan od pokazatelja uspeha serija. Visoke ocene na IMDB-u ukazuju na pozitivne reakcije publike i kritike prema serijama.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.