Kako sami da napravite preliv za kosu – prirodno rešenje

Napravite sami preliv za kosu!

Ponekad, u potrazi za novim sjajem i svežinom naših uvojaka, iscrpljujemo se skupim tretmanima i hemijskim sredstvima koja više obećavaju nego što isporučuju. Ali, šta ako vam kažemo da postoji tajna, skrivena u vašoj kuhinji ili kupatilu, koja može osvetliti vaš refleks u ogledalu, onako kako ste oduvek želeli? Prirodni preliv za kosu, koji možete napraviti sami, nije samo blisko vezan sa vašom kosom, već je i izraz personalizovane pažnje koju pružate sebi. DIY preliv za kosu je pravi primer kako se ljubav prema sebi i prirodnim rešenjima povezuju u harmoniju koja obećava revitalizovanu i bogatu kosu, textile nijanse i zdravlje koje izvire iz svakog pramena. Razmišljajući o tome, zar ne bi bilo divno spojiti korisno sa prijatnim, kreirajući svoj personalizovani, napravite sami preliv za kosu, upravo onakav kakav vi želite?

Glavne informacije:

 • Priprema prirodnog preliva za kosu kod kuće daje mogućnost prilagođavanja nijansi i tonova.
 • DIY preliv za kosu je zdrava alternativa komercijalnim bojama i tretmanima.
 • Samostalna priprema preliva umanjuje upotrebu hemikalija i štiti kosu od oštećenja.
 • Put ka boljem izgledu i zdravlju kose počinje odabranim sastojcima koje imate u domenu.
 • Korišćenjem preliva između farbanja, kosu možete očuvati sjajnom i bogatom.

Prednosti i svrha korišćenja preliva za kosu

Prirodna rešenja u nezi kose postaju sve popularnija, a domaći preliv za kosu predstavlja izvaredan izbor za one koji žele da izbegnu hemijska oštećenja a istovremeno osveže izgled svoje kose. U ovom delu predstavićemo značaj i koristi od upotrebe preliva, kao i način na koji preliv može poboljšati zdravlje i izgled vaše kose.

Zašto koristiti preliv umesto standardnog farbanja

Ukoliko ste se ikada zapitali zašto izabrati preliv za kosu umesto klasičnog farbanja, odgovor leži u njegovoj blagosti i sposobnosti da osveži kosu bez duboke penetracije korena što je čini idealnom za onačajne promene između dva farbanja. Ovaj blagi metod je posebno povoljan za kosu koja je već oštećena ili suva.

Osvežavanje boje i sjaja između dva farbanja

Napravite sami preliv za kosu i obezbedite prirodan sjaj i isticanje tonova između profesionalnih farbanja. Preliv pomaže u održavanju dubine i bogatstva boje, dok istovremeno pruža zaštitu od sunca i drugih štetnih agenasa. Prirodni sastojci koristeći se kao baza za preliv, hrane i štite kosu, doprinoseći njenom zdravlju i vitalnosti.

Neutralizacija neželjenih tonova u kosi

Kako koristiti recept za preliv za kosu na najbolji način? Prelivi efikasno uklanjaju neželjene tonove kao što su žuti ili narandžasti, vraćajući kosi željenu nijansu. Ovo je posebno korisno kod plavuša koje se bore sa žutim podtonovima ili brineta koje žele eliminsati crvene pigmente.

Kada su u pitanju domaći prelivi za kosu, mogućnosti su gotovo bezgranične. Odabirom odgovarajućih sastojaka, može se kreirati mnoštvo različitih nijansi – bilo da se radi o snažnim i jarim tonovima ili o blagim pastelnim nijansama. Domaći preliv osim što je zdraviji izbor, pruža i slobodu eksperimentisanja s bojama kako biste uvek ostali u koraku sa trenutnim trendovima.

Tipovi preliva za različite nijanse kose

Preliv za kosu je idealan način da promenite ton vaše kose ili osvežite postojeću boju bez trajnih posledica standardnog farbanja. Različite nijanse zahtevaju specifične prelive radi postizanja određenih efekata, poput neutralizacije neželjenih tonova ili pojačavanja sjaja.

Preliv za plavuše neutralizuje žute tonove

Prelivi za plavuše – borba protiv žutih tonova

Prelivi su posebno korisni za plavuše koji žele da neutrališu neželjene žute i narandžaste tonove. Ljubičasti i pepeljasti toneri su veoma efektivni u ovom slučaju, vraćajući kosi poželjnu svetlost i hladniji izgled.

Domaći toneri za brinete i crvenokose

Brinete i crvenokose mogu se okrenuti domaćim prelivima koji obnavljaju dubinu boje i sjaj. Ovi prelivi pomažu u maskiranju prvih znakova izrastka ili promenama nijanse usled sunčevog zračenja i hemijskih uticaja.

Kako prilagoditi preliv ombre frizuri i sedoj kosi

Ombre frizure i siva kosa zahtevaju poseban pristup prilikom korišćenja preliva. Sivi i pepeljasti toneri mogu dodati sofisticiranost i ujednačenost sivoj kosi, dok ombre frizurama prelivi pružaju mogućnost za eksperimentisanje sa različitim tonovima.

Nijansa kose Tip preliva Željeni efekat
Plava Ljubičasti/Pepeljasti Neutralizacija žutih i narandžastih tonova
Brineta/Crvenokosa Karamel/Bakarni Osvetljenje ili zatamnjenje određenih pramenova
Ombre/Siva Sivi/Pepeljasti Dodavanje sofisticiranosti i modernog izgleda

Izbor pravih sastojaka za domaći preliv

Kada odlučite da napravite sami preliv za kosu, važno je da se oslonite na kvalitetne sastojci za domaći preliv. Pronaći pravu ravnotežu između boje, hidrogena i baznog proizvoda za negu kose od ključnog je značaja za postizanje optimalnog rezultata.

Sastojak Namena Saveti za izbor
Semi-permanentna farba Osnova za preliv Izaberite nijansu blisku vašoj prirodnoj boji ili željenom izgledu.
Hidrogen Razblaživač boje Koristite slabiji hidrogen, kako biste izbegli oštećenje kose.
Balzam ili maska za kosu Baza za preliv Potražite proizvode bogate hranljivim sastojcima koji će negovati kosu.

Pre nego što započnete sa pripremom DIY preliva za kosu, temeljno operite kosu kako bi uklonili sve nečistoće i ostatke proizvoda, što će omogućiti ravnomerno nanošenje preliva. Pored toga, uverite se da su svi sastojci kompatibilni jedni sa drugima kako biste izbegli bilo kakve neželjene hemijske reakcije i oštećenje kose.

Zapamtite, kod kućnog preliva manje je više – bolje je početi s manjom količinom boje i postepeno dodavati, nego pretjerati i dobiti preintenzivan ton.

 • Izbegavajte upotrebu jake hemijske boje za kosu.
 • Pratite uputstva za mešanje i vreme držanja preliva na kosi.
 • Ispiranje hladnom vodom pomaže u zatvaranju kutikula i zadržavanju boje.

Pravilnom pripremom i pažljivim odabirom sastojaka za domaći preliv, možete sebi obezbediti salon-lep izgled kose, a da pritom ostajete u udobnosti sopstvenog doma.

Napravite sami preliv za kosu!

Pravljenje preliva sa regeneratorom postaje ne samo trend nego i zdrava alternativa salonima. Sa nekoliko osnovih koraka, svako može osvežiti svoju boju kose ne izlazeći iz udobnosti svoga doma.

Savršena formula za preliv sa regeneratorom

Potrebno je pomešati nekoliko kapi selektovane boje za kosu sa omiljenim balzamom ili regeneratorom. Ova kombinacija stvara recept za preliv za kosu koji možete lako upotrebiti za obnovu i osveženje boje kose.

Priprema i korišćenje domaćeg preliva

Za pripremu preliva, mešavinu farbe i balzama nanesite na vlažnu kosu koju ste prethodno oprali. Ostavite da deluje otprilike 20 minuta za maksimalni efekat.

Saveti za postizanje optimalnih rezultata

Da bi preliv imao najbolji efekat, bitno je pratiti promenu boje tokom vremena reakcije i po štovanju preporučenog vremenskog okvira. Takođe, koristite šampon i regenerator specijalno formulisan za farbanu kosu kako bi boja trajala što duže.

Tip kose Količina boje Količina regeneratora Vreme delovanja
Tanka 5 kapljica 50ml 15-20 min
Srednje gustoće 10 kapljica 75ml 20-25 min
Gusta 15 kapljica 100ml 25-30 min

Pratite ove korake i vaša kosa će izgledati kao da ste upravo izašli iz salona bez korišćenja štetnih hemikalija, sa prirodnim sjajem i obnovljenom bojom.

Kako da napravite specifične nijanse preliva

Kreiranje specifičnih nijansi preliva za kosu kod kuće predstavlja mini umetnost. Nije dovoljno samo odabrati boju iz kutije – morate znati kako da komplementarne boje deluju zajedno kako biste dobili ton koji želite. Počnite s osnovnom bojom koju želite da transformišete i koristite komplementarne boje za korigovanje ili pojačavanje određenih pigmenata.

Da biste napravite sami preliv za kosu, važno je eksperimentisati sa količinom i razmerama. Počnite sa manjom količinom farbe, i postepeno dodajte više dok ne postignete željenu nijansu. Započnite sa ovim jednostavnim koracima:

 1. Odredite osnovnu boju vaše kose.
 2. Sa komplementarnim bojama korigujte ili pojačajte specifične pigmentacije.
 3. Koristite profesionalne proizvode kako bi preliv bio dugotrajniji i kvalitetniji.
 4. Testirajte preliminarnu mešavinu na jednom pramenu kose kako biste bili sigurni da ste postigli željeni ton.
 5. Pratite recepte i mjere za pomešano, kako biste bili u mogućnosti kasnije da rekreirate isti ton ponovo.

Za stvaranje hladnih tonova koristite smese s pepeljasto plavim ili ljubičastim pigmentima koji će neutralisati žutilo i toplinu. Dok za dublje nijanse, kao što su sivi tonovi, možete koristiti crno-teget farbu razređenu sa hidrogenom.

Napraviti sami preliv za kosu koji odgovara specifično vašoj kosi zahteva strpljenje i stručno oko za detalje. Kroz proces trial-and-error postignućete željeni rezultat.

Sledeća tabela može vam poslužiti kao vodič za početne proporcije:

Zeljena nijansa Osnovna boja Komplementarni korektor Napomena
Hladno pepeljast ton Plava Ljubičasta Koristiti u malim količinama da se ne dobije ljubičasti odsjaj
Neutralan sivi ton Crna Plavo-teget Razrediti sa hidrogenom do željene nijanse
Rozikasti sjaj Ružičasta ili crvena Bez korekcije Idealno za osvežavanje crvenih tonova

Održavanje boje kose nakon nanošenja preliva

Nakon što ste postigli željenu nijansu kose prelivom, sigurno se pitate kako da taj efekat traje što duže. Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći u produženju trajnosti preliva i negi bojene kose.

Kako da produžite trajnost preliva

Da bi produžili trajnost preliva i sačuvali bogatstvo boje, ključno je izbegavanje učestalog pranja kose. Koristite šampone bez sulfata dizajnirane za bojenu kosu, koji blago čiste ali ne ispiraju pigment. Takođe, preporučuje se izbegavanje čestog izlaganja suncu, a ako je to neizbežno, koristite šešir ili proizvode sa UV zaštitom.

Upotreba preparata za zaštitu boje kose

Investicija u kvalitetne preparate za zaštitu bojene kose spasiće vas mnogih briga. Birajte proizvode koji sadrže UV filtre, antioksidante i hidratantne sastojke. Ovi preparati ne samo da štite kosu od spoljašnjih faktora koji mogu prouzrokovati bleđenje boje, već je i dodatno neguju, čineći da boja ostane svetla i sjajna.

Redovna nega kao ključ zdravih vlasi

 • Redovno korišćenje hranljivih maski bogatih keratinom, proteinima ili prirodnim uljima oporavlja kosu i daje joj sjaj.
 • Ulja poput arganovog ili kokosovog treba nanositi na krajeve kose da bi se sprečilo isušivanje i ceftranje.
 • Ne zanemarujte upotrebu termalne zaštite pre korišćenja aparata za stilizovanje kose, kao što su fenovi, prese ili uvijači.

Poštovanjem ovih jednostavnih pravila produžićete trajnost preliva i sačuvati zdravlje vaše kose, doprinoseći njenom ukupnom kvalitetu i lepoti.

Zaključak

Na putu ka postizanju bogate i sjajne boje kose, korak po korak preliv za kosu koji možete sa lakoćom napraviti u domaćim uslovima predstavlja inovativno i zdravo rešenje. Ovo nije samo jednostavan način da se osveži vaša prirodna boja ili postigne nova nijansa, već je i odličan način da zaštitite kosu od mogućih oštećenja koja mogu nastati prilikom korišćenja hemijskih farbi.

Pregled korak po korak: DIY preliv za osveženje kose

Odabir kvalitetnih sastojaka, njihovo pravilno mešanje, i ravnomerno nanošenje preliva na kosu osigurava da ćete dobiti željeni efekat. Preliv pruža privremenu promenu boje koja postepeno izblijedi, što vam omogućuje čestu promenu izgleda bez dugotrajnih posledica. Pridržavanje korak po korak metode osigurava promenu koja će istovremeno biti vidljiva i prirodna.

Benefiti prirodnih rešenja za očuvanje lepote kose

Koristeći isključivo prirodne sastojke za DIY preliv za kosu, ne samo da postižete estetske promene već i doprinosite zdravlju i vitalnosti vaših vlasi. Alternativa hemijskim tretmanima, prirodni prelivi obogaćuju kosu, unapređujući njen kvalitet i teksturu. Uz minimalno vreme i trud uložen u pripremu, efekti su značajni i vidno poboljšavaju opšti izgled kose.

FAQ

Kako mogu sami da napravim preliv za kosu?

Za domaći preliv za kosu možete pomešati omiljeni balzam ili masku za kosu sa nekoliko kapi odabrane boje ili tonera. Dobro izmešajte sastojke i nanesite ravnomerno na vlažnu kosu. Ostavite da deluje oko 20 minuta, a zatim isperite.

Koje su prednosti korišćenja preliva umesto standardnog farbanja?

Prelivi su blagi prema kosi i ne sadrže amonijak. Idealni su za osvežavanje boje bez trajnog menjanja strukture kose, dodaju sjaj i pomažu u obnovi boje između dva farbanja.

Kako preliv može pomoći u neutralizaciji neželjenih tonova?

Prelivi sadrže pigmente koji neutrališu neželjene tonove. Na primer, ljubičasti i pepeljasti toneri smanjuju žutost kod plavuša, dok zelenkasti i plavkasti toneri neutrališu crvene i narandžaste boje.

Koji preliv je dobar za plavuše koje žele da eliminišu žute tonove?

Plavušama se preporučuju ljubičasti ili pepeljasti prelivi za neutralizaciju žutih tonova i postizanje hladnih nijansi.

Koje su dobre opcije preliva za brinete i crvenokose?

Brinete mogu koristiti čokoladne i zemljane tonove za dodavanje topline, ili pepeljaste nijanse za neutralizovanje neželjenih crvenih tonova. Crvenokose mogu osvežiti svoju nijansu prelivima sa bakarnim ili mahagoni pigmentima.

Kako mogu prilagoditi preliv mojim ombre pramenovima ili sedoj kosi?

Za ombre možete koristiti hladnije tonove preliva da osvežite izgled, dok za sedu kosu možete upotrebiti srebrnasto ili pepeljasto tonirane prelive za izraženiji i moderniji efekat.

Koji su ključni sastojci za izradu domaćeg preliva za kosu?

Potrebni su vam kvalitetan balzam ili maska, odgovarajuća boja ili toner i po potrebi hidrogen niske jačine. Takođe možete dodati malo vode i šampona za lakše nanošenje.

Koji saveti mogu pomoći da preliv ima optimalne rezultate?

Važno je pratiti vreme delovanja preliva i poštovati preporučeno vreme. Koristite šampone i regeneratore za bojenu kosu kako biste produžili trajnost boje, i redukujte pranje kose kako bi boja duže ostala intenzivna.

Kako mogu napraviti specifične nijanse preliva?

Potrebno je razumeti osnove boje i kako one međusobno reaguju. Vodite računa o komplementarnim bojama i koristite odgovarajuću kombinaciju farbi za željeni ton. Eksperimentišite sa različitim količinama i razblaživanjem do željenog intenziteta.

Na koji način mogu produžiti trajnost preliva na kosi?

Za produženje trajnosti izbegavajte agresivne šampone i često pranje kose te koristite proizvode sa UV zaštitom i formulacije za bojenu kosu. Takođe, redovna nega i hidratacija mogu doprineti očuvanju boje.

Koji proizvodi su dobri za zaštitu kose nakon preliva?

Tražite preparate specijalizovane za negu bojene kose. Ti proizvodi često sadrže sastojke koji pomažu u očuvanju boje i sjaja, kao što su antioksidansi, UV filteri, proteini svile i ulja za negu kose.

Zašto je redovna nega važna za zdravlje bojene i tretirane kose?

Zdrava kosa bolje zadržava boju i lakše podnosi različite tretmane. Redovna nega, uključujući maske, ulja i balzame, doprinosi jačanju vlasi, smanjenju lomljenja i davanju prirodnog sjaja.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.