Hastja Haljine i Matursko Veče 2024

Svi smo bili tu. Sa kokicama u rukama, gledajući scene maturske večeri u filmovima i pitajući se kako su one jedno od najboljih tinejdžerskih iskustava i romantičnih velikih gestova. Ono što nismo shvatili jeste koliko je matursko veče zapravo vezana za haljinu koju ćete nositi, više nego za bilo šta drugo. A kada napokon dođe vreme da izaberete svoju matursku haljinu, suočeni ste sa pitanjem „koji stil bi bio najbolji za vaše matursko veče?“

Pogledajte članak na našem sajtu o najboljim haljinama za vaše maturko veče:

Budi Kraljica Noći – Najlepše i Najbolje Haljine za Matursko Veče

U ovom članku ćemo navesti vrste maturskih haljina koje su najaktuelnije ove godine. Takođe ćemo diskutovati o istoriji maturske večeri i kako su se trendovi u vezi maturskih haljina menjali tokom godina.

Prvo, Istorija

Matura je svakako jedan od najvažnijih događaja za tinejdžere širom sveta. Ali da li ste ikada razmišljali o tome kako je ova tradicija nastala?

Matura je zapravo skraćenica od „promenade“ (prolazak). Njeno poreklo datira još iz sredine 19. veka. Promenade se odnosio na formalni ples i predstavljanje gostiju. Ova tradicija koju danas široko slavimo prvobitno je bila popularizovana među studentima . Tek u 1930-im godinama je postala deo srednjoškolske kulture. Kako su godine prolazile, ova tradicija je nastavila da postaje sve popularnija i raskošnija.

Popularnost mature nije iznenađujuća. Na kraju krajeva, ova dugo postojeća tradicija i dalje predstavlja poslednju važnu noć koja označava kraj srednje škole pre nego što započnete sledeću fazu svog života.

Putovanje Kroz Istoriju

Jedna od stvari koje čine maturu još posebnijom je haljina koju odaberete da nosite. Kako se istorija matura razvijala, tako se razvijala i moda. Krenimo na putovanje kroz evoluciju trendova maturskih haljina kroz decenije.

1950-e: Haljine do članka, dužine sa obrubima koji dosežu do sredine lista, suknje od tila sa uskim korsetima, haljine sa detaljima od cveća ili šifon trakama, aplikacije i rukavice do lakta su bile sve popularniji trendovi.

1960-e: Rane 60-e su donele suptilne promene u stilu kao što su blago povišeni struk i bujnija kosa. Vremenom, mnoge žene su birale haljine dužine do kolena umesto formalnih haljina.

1970-e: Sedamdesete su bile obeležene haljinama sa čipkom u obliku rupica i usponom minimalističkih haljina sa tankim kaiševima.

1980-e: 80-e su bile posvećene ekstravagantnim volanima, suknjama od tila i tila sa tačkicama. Ovo je takođe bila decenija kada su kratke haljine zamenile dugacke haljine.

1990-e: Ranih 90-ih su se zadržali blagi ostaci 80-ih. Stilovi poput mini haljina sa spuštenim ramenima i haljina sa jastučićima na ramenima takođe su postali popularni trendovi.

2000-e: 2000-e su donele mnogo haljina od satena, prebacujući svetlost na minimalističku modu. Kasne 2000-e su, s druge strane, donele mnogo slojevitih haljina i princeza haljina.

Vaša haljina je jedan od najvažnijih elemenata vaše maturske večeri. Zašto ne odabrati hrabar i upadljiv izgled koji će vaši vršnjaci zauvek pamtiti?

Najpopularnije haljine za maturu 2024

Od svetlih i hrabrih boja do sofisticiranih šljokica – 2024. godina je uzbudljiva godina za modne trendove haljina sa širokim spektrom raznolikih stilskih opcija za odabir!

Dramatičan kroj Hastja haljine sa šlepom

Source: instagram.com

Vaša maturska haljina je jedan od najvažnijih elemenata vaše maturantske večeri. Zašto ne biste napravili statement koji će vaši vršnjaci zauvek pamtiti?

Ovaj hrabar trend kombinuje eleganciju vitkog kroja sa sjajem svetlucavih tkanina i formalnim šlepom.

Možete savršeno izvesti dramatičan kroj u obliku zvona odabirom sirena stil maturske haljine od rastegljivog satena. Ako zaista želite ozbiljno da se posvetite dramatičnom izgledu, slobodno dodajte dugačak šlep!

Snažne i jake bolje

Source: instagram.com

Jarki i fluorescentni tonovi poput narandžaste, plave, roze i zelene su ove godine osvojili prom trend. Boja hot pink takođe je posebno omiljena na velikim crvenim tepisima.

Upadljive i svetle boje

Source: instagram.com

Svetle i nezne nijanse kao što su plava, roze i  zuta su oduvale svetom maturske modne piste ove godine. Boja pink je takođe omiljeni izbor na crvenim tepisima.

Svetlucave Tkanine

Vaša maturska noć je vaša prilika da sijate – bukvalno i metaforično. Zato su iridescentne i svetlucave tkanine popularan trend haljina za maturu u 2024. godini.

Ništa ne odražava glamur kao sjajna (i svetlucava) maturska haljina. Ne, ne govorimo o haljinama od lažnih kamenčića. Govorimo o tkaninama koje lako mogu da inkorporiraju šljokice, sjaj i druge iridescentne materijale koji vam pružaju glamurozan osećaj sirene, bez zategnutog kroja.

Haljine sa perjem Hastja

Source: instagram.com

Perje je sjajan način da vašu matursku haljinu obogatite ličnošću. Možete uključiti ovaj trend u vašu maturantsku odevnu kombinaciju ili dodavanjem perja na haljinu ili kroz detalje na cipelama ili nakitu.

Večno aktuelni korseti

Source: instagram.com

Korset haljine koje ističu gornju polovinu vode listu trendova za proslavu mature 2024. godine.

To nije iznenađujuće, s obzirom na to da korseti mogu biti laskavi za različite tipove tela. Haljina sa korsetom bio bi fantastičan izbor ako želite dodati delikatan, ženstveni osećaj vašoj garderobi.

Sofisticirano i seksi

Source: instagram.com

Nemoj biti iznenađena ako vidiš mnogo haljina za maturu ukrašenih šarenim šljokicama na plesnom podijumu ove godine. Šljokice su uvek popularan izbor za svečane događaje, uključujući mature. Međutim, danas su šljokice dostigle novi nivo sofisticiranosti. Koriste se za razne složene dizajne, uključujući ombre efekte i šarene uzorke na punim siluetama.

Čipka

Source: instagram.com

Aplikacija čipke je bez sumnje najpopularniji dizajn kada je reč o ženstvenim detaljima. Najbolji deo ovakvih dizajna je što se čipka može šiti na različitim mestima, pružajući delikatan, ali istovremeno provokativan izgled. Zbog toga su haljine od čipke postale popularne čak i među onima koji nisu ljubitelji čipke.

Kako Pronaći Najbolju Haljinu Za Maturu U 2024. Godini

Tvoja matura se približava i jasno je da ćeš biti zvezda večeri. Sada kada si videla koje vrste haljina će biti najmodnije ove godine, vreme je da se pozabaviš tim. Skreni pažnju na prodaju i izradau modela po merama u Hastja store kako bi pronašla haljinu u koju ćeš se zaljubiti!

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.